un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tanc p0rn!

6 Dec 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Vă plac tancurile? Uitați-vă la clipul de mai jos cu obuze în zbor, filmate suficient de rapid pentru a obtine astfel de slow-motion-uri de calitate.

Primul cel mai probabil este un proiectil APFSDS, adică Armor-Piercing, Fin-Stabilized, Discarding Sabot, nu știu traducerea în română. Obuzul este mai mare, dar după ieșirea de pe țeava tunului lasă în urmă învelișul exterior (sabotul) și zboară spre țintă sub forma unui proiectil ascuțit cu o capacitate mai mare de penetrare. Pentru ca proiectilul să nu se spargă sau să se deformeze la impact, astfel de obuze sunt făcute din tungsten sau uraniu sărăcit, metale cu o densitate foarte mare și deci risc mic de spargere.

Aripioarele de la bază sunt pentru stabilizare. Gloanțele sunt stabilizate pe traiectoria lor prin rotație în jurul axei principale, dar proprietățile aerodinamice se schimbă când lungimea proiectilului este mult mai mare decât diametrul său și stabilizarea prin rotație nu mai este eficientă, așa că se introduc acele aripioare de stabilizare.

proiectil_apsdfs

Al doilea proiectil este însă mai rar văzut, de obicei nefiind preferatul filmelor sau televiziunilor. Este un proiectil anti-infanterie lansat de tancuri, model M1028 Canister, ce conține aproximativ 1000 de bile de tungsten lansate cu în jur de 1400 de metri/secundă, viteză la care probabil trec prin corpul dușmanilor și chiar și prin pereți de parcă ar fi din unt.

Apropo, cu această ocazie am aflat că termenul șrapnel vine de la generalul englez Henry Shrapnel (1761–1842), un ofițer de artilerie care a inventat proiectilul cu bile. Puteam să jur că-i cuvânt de origine germană.

  5 comentarii

 1. Neata tuturor. Interesant articolul. In urma cu 2 saptamani am cunoscut pe cineva din Siria care a fost sofer de tanc :) Interesant este faptul ca in Siria, daca reusesti sa iei permisul pentru tanc, ai voie sa conduci orice categorie :) Autobuze/tiruri…orice in afara de avioane desigur :)

    (Citează)

 2. Daca stau angled cu E100 slabe sanse de penetrare.

    (Citează)

 3. @gogu not enough armor for obj 704

    (Citează)

 4. online videos

  06/12/2014 la 7:53 PM

  articol frumos. ceas și să prezinte videoclipurile a http://yestube.net

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus