un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft are ghinion pe partea de publicitate

14 Nov 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Microsoft are parte de niște ghinioane foarte amuzante cu sponsorizările de produse.

În timpul alegerilor parlamentare de zilele trecute, CNN și Microsoft au avut un parteneriat legat de Bing, iar prezentatorii TV ar fi trebuit să utilizeze tablete Microsoft Surface Pro 3 în direct, după cum e moda acum să ai un laptop sau o tabletă atunci când prezinți știrile.

Niște telespectatori atenți au sesizat că de fapt pe acele tablete Surface era așezate iPad-uri, prezentatorii folosindu-le de fapt pe acelea, iar tabletele Surface erau un fel de suporturi ceva mai mari.

(Între noi fie vorba, cum elementele importante pentru știri se transmit prin prompter și prin casca din urechea realizatorului, mereu mi-am închipuit că pe acele laptopuri sau tablete prezentatorii mai dau câte un like, trimit cuiva un mesaj cu “adu-mi un pahar de apă” și se uită la ce-a mai apărut pe Fashion Days)

Acum câteva luni, Microsoft a semnat o sponsorizare în valoare de 400 de milioane de dolari cu NFL pentru ca oficialii ligii să folosească tablete Surface în timpul jocurilor, Surface urmând să devină “tableta oficială a NFL-ului”.

Și a devenit, dar comentatorii nu prea îi știau numele, așa că de multe ori au spus pe post “acum se uită la reluare pe iPad” sau “le-a luat ceva timp să învețe să folosească acel iPad pentru a vedea imaginile” sau “tableta acea gen iPad”. Pentru că prezentatorii probabil că nu aveau nici o sponsorizare și nici nu le pasă, iar “iPad” devine sinonim cu tabletă.

Acum și mai multă vreme, Microsoft a mai fost implicată în tot felul de scandaluri de PR și testare de produse, cel mai vechi de care îmi aduc aminte fiind cu niște laptopuri foarte performante trimise de tot unor jurnaliști pentru ca aceștia să testeze Windows Vista sau Windows 7, nu mai știu exact.


Problema este că, atunci când se repetă, treaba asta încetează să mai fie un șir de ghinioane amuzante și devine o greșeală de comunicare sau de publicitate. Cineva a gândit-o greșit și a plătit prea mulți bani pentru ceea ce obține.

Microsoft trebuie să găsească niște oameni cărora le place sistemul lor de operare (sau pe unii capabili să rețină cuvântul “Surface”). Sunt destui, sunt sigur. Apoi trebuie să le dea lor un bax de tablete din astea gen iPad și să lase natura să-și urmeze cursul, cum s-ar spune. Sau să-i plătească bine pentru efortul lor, nu contează, dar e clar că oamenii obișnuiți și mai ales cei neimplicați în IT, precum arbitrii de fotbal și antrenorii echipelor, sunt incapabili să le fie “ambasadori” și să explice altora ce mișto e un Surface.

Ei știu doar de iPad, așa cum și mulți alții în România se duc să tragă “la xerox” și poartă “adidași”. La astea știm cu toții cum stau lucrurile și ce alternative avem, dar vedeți cazul cuvântului “frigider”, care în română provine de la Frigidaire, unul dintre primele branduri de aparate frigorifice (or fi ajuns măcar și în România?). Americanii care l-au inventat îi spun refrigerator, în schimb.

Poate că iPad devine un astfel de cuvânt simbolic pentru tabletă, la fel cum și “to google” a devenit verb. Cert este că nu cu profani vei obișnui lumea cu o altă marcă de tablete.

feat_surface

    15 comentarii

  1. Offtopic
    Ai umblat la setarile blogului? Deasupra si sub bannerul cu concursul ai un spatiu liber enorm.

      (Citează)

  2. Sustin ce a spus bAD. La fel si aici

      (Citează)

  3. Salut ma numesc Cioloca C.V. Ciprian si sunt din Bacau.Am 32 ani si n-am avut niciodata un laptop sunt un imbecil analog,ador formatu asta adica vinyl,vhs, beta etc…zilele astea pun mana pe 20mil…poate ma ajuti cu un sfat,e primul meu lap.Mentionez ca nu sunt teleormanean si cunosc f bine engleza lol…Ce sa iau?Un asus?nu sunt gamer doar downlad in draci etc.Poate razi…nu am prieteni,nu am pe cine intreba.
    ps am incercat sa dau mail dar hai sa ma fac de rahat mai plenar,lol

      (Citează)

    • @Ciprian: așteaptă Black Friday și ia un laptop cu procesor măcar Core i5 și hard disk mare. Nu știu ce să-ți zic acum, că e complex subiectul.

        (Citează)

  4. Cioloca C.V., lasa laptopul, ia cei 20 mil si mergi la cur..e, pun pariu ca esti si virgin :)

      (Citează)

  5. hombre,mi se rupe de meltenismele tale. eu macar nu ma ascund dupa nickuri…daca e cineva dispus sa ma ajuute voi pretui sfatul

      (Citează)

  6. Eu sint convins ca boii aia de americani nu stiau sa foloseasca decit ipad-ul, nu ca aveau musai ceva impotriva tabletei Microsoft. La ei orice smartfon e aifon. Aia e, ca si la noi cu xeroxul sau adidasii sau delcoul.

      (Citează)

  7. Pentru mine, Microsoft nu și-a făcut treaba. Trebuia specificat în contracte că li se dă comentatorilor câte un avans și că restul de bani li se dau dacă folosesc acea tabletă și nu alta.
    @Cioloca C.V. Ciprian: la 32 de ani (chiar ai atâția? sau doar jumătate dintre ei?) n-ai învățat că în situația în care pui un comentariu la un articol nu e nevoie să-ți dai datele personale? Într-adevăr, se cere o decență, dar nu suntem la școala generală. De ce nu-ți iei un Surface 3, ca să vorbim pe temă?

      (Citează)

  8. Buna Radu, sesizez o eroare, zici de tabletele Surface si continui cu folosirea tabletei Samsung pe post de suporti ceva mai mari.
    Off tipic:
    -aceeasi problema o am si eu cu spatiile mari întrerupte de bannerul cu concursul, sunt pe telefon, ce altceva recomanzi in loc de Ctrl+F5? Multumesc.

      (Citează)

  9. Alta problema similara e ca Microsoft sponsorizeaza acum The Walking Dead. Sezonul trecut Hyundai era sponsorul si aveau ca product placement masina centrala din serial, singura moderna si curata, dar Microsoft cum poate face product placement intr-un serial postapocaliptic fara curent electric?

    Pe de alta parte, in Homeland toate computerele sunt Dell, de ce nu ar fi putut sponsoriza si ei un astfel de serial?

      (Citează)

  10. Consider ca mai tare a gafat Oprah.

    “Gotta say love that SURFACE! Have bought 12 already for Christmas gifts,
    from Twitter for iPad”

    http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/121120025009-oprah-surface-tweet-story-top.jpg

      (Citează)

  11. @Ciprian: așteaptă Black Friday și ia un laptop cu procesor măcar Core i5 și hard disk mare. Nu știu ce să-ți zic acum, că e complex subiectul.

    Si cum ai facut topicul ala extem de folositor pt bunici la10-12 milioane,poate bagi unu 18-22.. smile

      (Citează)

  12. Sau ar putea să facă un produs care să iasă în evidenţă şi să nu mai aibă nevoie de prezentări.

      (Citează)

  13. @nwradu: O idee, daca tot ai style.css cu parametru (style.css?ver=3.9.2), ar fi sa schimbi valoarea versiunii, fara sa mai fie nevoie de Ctrl F5. O gasesti cel mai probabil in header sau in functions.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus