un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Vreau plită incorporabilă și cuptor electric, ce să iau?

29 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

64 comentarii

Update după renovare: am cumpărat în cele din urmă o plită pe gaz de la IKEA, modelul Livslaga. Prețul este bun, are garanție 5 ani, grătar din fontă, ochiurile sunt puternice și bine așezate (nu-l vrei pe cel mare lângă perete, ci spre tine). Cuptorul cumpărat este un Electrolux EZB3410AOX electric de care suntem foarte mulțumiți, lucrează excelent, atinge temperaturi mai mari decât cel vechi de aragaz și gătim mult mai multe lucruri mișto. Modelul 3410 a cam ieșit din gamă, ceva asemănător este acesta. Vedeți mai multe oferte aici.


Pentru renovările viitoare am regândit și bucătăria, unde vom renunța la un clasic aragaz și vom merge pe o plită pe gaz și un cuptor electric separat, ca să-l montăm ceva mai sus.

Am dat o tură prin magazine și am văzut cam ce mi-ar plăcea (mai jos), dar poate că nu știu eu anumite secrete ale acestor dispozitive. Este ceva la care trebuie să fiu atent? Aveți vreo recomandare anume? Spuneți-mi în comentarii, de Black Friday aș vrea să le iau.

PLITĂ PE GAZ

Pe gaz, cu flacără, nu cu inducție, că nu schimb și toate oalele și tigăile. Eu m-am gândit așa, uitându-mă la câteva modele prin magazine:

  • să aibă ochiurile dispuse în colturi, nu în cruce (ca să nu blochez toată plita când pun grătarul mare pe ochiul mare)
  • să aibă grătar din fontă, nu emailat lucios
  • un ochi mare, două medii, unul mic

Am văzut că exista modele gândite pentru a pune un wok pe ochiul mare, adică flacăra iese și la centru și pe lateral și probabil că atinge o temperatură mai mare. Mi-ar plăcea asta, noi folosim un wok pentru diverse mâncăruri.
plita_wok

În rest, e ceva de studiat, văzut, ferit?

Apropo, iată un model Bosch mult prea lat pentru mine, dar avea grătar inclus, iar sub el un arzător lung care mai mult ca sigur încălzea foarte uniform și puternic.
plita_bosch_gratarplita_bosch_gratar_2

CUPTOR INCORPORABIL

Aici nu vreau mare scofală și nici nu știu exact ce să aleg. Trebuie să aibă:

  • lumină în interior, ca să vezi cum arată mâncarea fără să deschizi ușa
  • ventilator, că cică ajută la unele preparate
  • temperatura maximă 250 de grade

Știu că nu vreau o mulțime de programe, e suficient să reglez temperatura și să aibă vreun timer care să mă avertizeze că e timpul să inspectez mâncarea.

Am discutat cu un super-vânzător meseriaș în Altex Plaza România și mi-a arătat un cuptor Electrolux EOB3550AOX care, la aceleași dimensiuni ca altele, avea un volum interior mai mare, geamul se putea demonta foarte simplu pentru a-l spăla șamd. Genul de trucuri bune de știut.

Mai sunt și altele? Încălzire din mai multe părți, vreo funcție deșteaptă, ceva la care să fiu atent?

cuptor_electrolux

asus s5507

    64 comentarii

  1. cuptor cu autocuratare,probeaza ochiurile de la plita sa vezi ce oale incap :-)

      (Citează)

  2. La cuptor sa iei de ala cu role sa iasa tava ca sertarul. E bliss. Si sa-l pui la semiinaltime, nu jos. Electric presupun.

      (Citează)

    • @add: vreau să-l pun cam la 100 cm, să nu mă aplec la el, da.
      Merită rolele alea? N-am nimic împotriva lor, dar am băgat atâta vreme tăvi pe sistemul vechi și nu m-a deranjat niciodată asta. Sertarul cu role doar ar putea fi un element suplimentar care să se strice în caz de greutăți prea mari sau alte probleme.

        (Citează)

  3. La modelul de plita de mai sus sa nu care cumva sa vrei sa incalzesti 2 lucruri in acelasi timp ca imbatranesti langa ea. Chiar si combinatia oala de mancare si ibricul de cafea e necastigatoare. Iti piere cheful de cafea pana e gata. Eu am o linie completa de la Franke dar imi pare rau de plita. Daca stiam ca ochiurile nu’s asa de eficiente sigur n-as fi luat-o.

      (Citează)

    • @Marian: da, dar asta nu o poți ști decât după achiziție. M-am uitat pe site-ul unor producători, unii precizează presiunea gazului în fiecare arzător, dar dacă e să mai adaug și asta în ecuație…
      Folosesc maxim 2 focuri în același timp, de obicei.

        (Citează)

  4. Eu am luat un set de la Arctic de care sunt foarte mulțumit. Plita este pe „geam” nu pe tablă, se curăță foarte ușor, ochiurile au putere suficientă, ai un dispozitiv pentru wok. Plita. Cuptor.
    Deși plita pare fragilă, nu este, oalele stau foarte bine pe ochiuri. Cuptorul are 3 geamuri care se demontează și se spală ușor. „Programele” sunt de fapt combinații de funcții – gril sus, gril jos, ambele, cu/fără ventilator.

      (Citează)

  5. Eu mi-am luat acum 3 saptamani un set whirpool, dar am cautat ceva timp. Din ce sfaturi am primit si eu inainte, distanta dintre gratar si ochiuri sa fie cat mai mica. Daca e mare orice pui pe plita se va face greu (am patit deja lucrul asta la sora mea). La fel gratarul sa fie din maxim 2 bucati, am vazut si din 4 si nu au stabilitate.

    La cuptor am cautat sa aiba incalzire si de sus, se face mai repede si uniform preparatul. Eu am mai cautat sa fie in interior din fonta.

    Succes

      (Citează)

  6. “ceva la care să fiu atent?”
    in general la masini, cand traversezi !
    si in mod special la aragazul pe care vrei sa ti-l achizitionezi, sa nu aiba butoanele corespunzatoare “ochiuriilor “, pozitionate in fata (lovesti cratita in ele), cauta sa le aiba lateral dreapta,
    http://demax.ro/plita-incorporabila-hansa-bhgi63112028-4-bhgi63112028.html
    iar pentru cuptor, sa aiba functie de autocuratare, foarte utila din motive evidente si pe care, nu le mai dezvolt, aici
    http://www.emag.ro/cuptor-incorporabil-hansa-electric-8-functii-clasa-a-20-inox-boei64030030/pd/EJ40KBBBM/
    Marca, iti recomand una mai putin cunoscuta/cumparata in Romania, HANSA , raport calitate/pret, exceptional.
    Banuiesc (sper), ca iti vei lua linia completa (aragaz+ plita) de la acelasi, producator !

    ps.
    cum de ai ratat, conferinta de presa canal tv AMC (rebrenduire MGM) ?

      (Citează)

    • @Ovidiu: nu neapărat de la același producător, decât dacă la pachet este o ofertă avantajoasă.
      În lateral cel mai probabil va fi un soldat, nu știu dacă vreau să pun și butoanele acolo, mă mai gândesc.

        (Citează)

  7. La plita, sa fie inox antipata sau oricum ceva material de curatat. Ceva mai adanci canturile si gratarul fonta, continuu pe toata suprafata, altfel iti pleaca el de pe plita sau oalele de pe el. Ochiul mare, indiferent cat de sofisticat sau simplu, sa fie in spate, cand pui oala mare sa nu blochezi accesul la ce fierbi pe ochiul mic.

    La cuptor, glisierele ftw, indiferent cat de grele s tavile pe care le pui pe gratare. De montaj se ocupa profesionistii, ceri corp de cuptor si sunt pe standard heights care sunt optime (da, cam 1m). Si eu ochisem electroluxul ala imens, dar am cedat dupa ce am cititniste reviews nasoale de afara. Am luat un cuptor Samsung simplu, dar cu doua zone de gatit – oricum e mai mare si permite sa gatim mai mult decat in cel de la aragaz. Plita e tot samsung, model mai vechi, super rezistent :)

      (Citează)

    • @Irina: nu chiar dimensiuni standard, îmi arăta cel din Altex că au făcut și ei mobila pe dimensiuni standard pentru showroom, iar unele cuptoare pur și simplu nu intrau bine în ea. Cred că întâi iau cuptorul, îl măsor bine, abia apoi comand mobila.

        (Citează)

  8. De o luna sunt posesorul unui cuptor Electrolux EOA3430AOX, ce vreau sa spun este ca nu am gasit mari diferente intre acesta si acel 3550, diferente ar fi la sistemul de inchidere al usii (3550 are sitem de inchidere ”velvet” ) si sticla de la geam ”rece” (banui ca nu se incinge) cu toate ca nici cea de la 3430 nu se incinge tare, cat despre dispozitivul cu role l-am gasit in pachet, deci e posibil sa fie in doatre standard. In rest are si autocuratare catalitica si convectie si lumina si ventilator pentru coacere uniforma, una peste alta 5 stele. Despre plita …inca nu am.

      (Citează)

  9. My 2 cents: La plita pe gaz, în funcție de cum sunt amplasate ”butoanele” și cât de mari sunt cratițele/oalele/tigăile puse pe arzătoarele din dreptul lor – vei încinge spre carbonizare ”butoanele”. Și nu e nimic mai plăcut decât să rămâi cu pielea lipită când vrei să oprești/dai mai încet focul.

    Visul meru rămâne în continuare o plită cu inducție. Din mult prea multe motive. Iar chestia cu înlocuitul oalelor/tigăilor e o scuză puerilă.

    Cuptorul electric e un vis frumos – se încălzește uniform, este mult mai bine izolat, consumă puțin, se curăță ușor. N-am modelul cu glisiere, dar nici nu i-am simțit vreodată lipsa.

      (Citează)

  10. La plita cu gaz:
    – butoanele sa fie cat mai departe de arzatoare, nu la putine plite am vazut gratare care nu sunt suficient de mari pentru oale mai mari si atunci un sfert din oala sta in aer cand gatesti.
    – din ce am observat cele cu butoane dispuse lateral sunt mai ok
    – gratarul din fonta ajuta sa egaleze incalzirea oalelor
    – ochiul cel mai mare ar trebui sa fie in spate, nu in fata, mi se pare un pericol imens sa ai cea mai mare oala in fata de tot.

      (Citează)

  11. am un cuptor cu autocuratare doar peretele din spate.Diferenta este vizibila la peretii laterali care trebuie frecati pentru a fi curati.Peretele din spate arata impecabil .

      (Citează)

  12. Dacă te interesează și consumul, să fii atent la puterea aparatului. În funcție de puterea lui, poți afla consumul de energie electrica. E=P*t (curentul înregistrat=puterea aparatului * timpul de funcționare).
    Dacă vrei mai multe detalii despre costul facturii, îți las un link. Dacă îl consideri spam, te rog să-l stergi http://danielrus.ro/2014/02/02/cum-imi-calculez-singur-factura-de-energie-electrica/

      (Citează)

  13. Recomand un cuptor care are neaparat in denumire “multifunctional”, cu incalzire inferioara superioara si cu convectie aer fierbinte 3D (ajuta daca introduci doua tavi odata). In plus poate vrei ceva cu functie de coacere pizza si/ sau paine (program care stie cum sa gestioneze aburul si nu usuca aluatul). Sunt foarte multumit de Bosch http://www.emag.ro/cuptor-incorporabil-electric-bosch-multifunctional-3d-clasa-a-30-negru-hbg36b660/pd/EQ58TBBBM/

      (Citează)

    • @baD: încălzire de sus vreau, ca și ventilator, dar program separat de coacere pizza nu, că știu și eu cât să o las.
      Aia cu abur în cuptor se poate face dacă pui tu un mic vas cu apă în cuptor, nu trebuie rezervor special pentru asta.

        (Citează)

  14. La plita, cele din sticla sunt mai usor de curatat. De intrebat vanzatorul despre fiabilitatea aprinzatorului electric, unele se defecteaza usor. In plus, daca din greseala mai scapa ceva lichid pe plita si intra in zona aprinzatorului, poate face scurt si declanseaza singur ca si cand ai tine apasat declansatorul (pana se usuca singur, sa il “ajuti” cu un foehn). Nu stiu daca toate modelele au acum si siguranta automata la oprirea gazelor, dar e bine de intrebat – cand e vorba de gaze, cu cat mai multe masuri de prevenire cu atat mai bine (eventual si un senzor separat montat deasupra, sunt ieftine acum).
    La cuptor, poate un grill (parca nu toate modelele au) sau un rotisor.

      (Citează)

  15. Plita sa nu fie din inox lucios pt ca se zgârie si cu buretele de vase iar gratarul de fonta sa fie pe toata suprafata plitei. Patru ochiuri nu sunt f necesare pt ca nu incap patru oale/tigai pe plitele astea noi. Iar cuptorul sa aibă autocuratare.

      (Citează)

  16. La modelul pe care il am eu am (PLITA FHNE 604 3G TC XS C 590×510) ochiurile Auxiliary 1000W, Semirapid 2x1750W, Triple Crown 3600W. Doar cel mare isi face treaba, restul sunt aproape de forma.
    Recomandarea mea ar fi sa aiba macar 2 “ochiuri mari”. Pana la urma tu stii ce buget ai si la ce poti sa faci un compromis.
    E foarte misto aprinderea electrica. Sa nu uiti sa planifici o priza in apropriere.

      (Citează)

  17. eu am avut problemata acum 3 luni cand am schimbat bucataria.
    ca asezare le am separat. ca sa pun cuptorul mai sus.
    dupa multa bataie de cap am ales perechea asta:

    http://www.emag.ro/cuptor-incorporabil-whirlpool-akzm-775-ixl-13-functii-electric-grill-73-l-clasa-a-inox-ixelium-ambient-akzm-775-ixl-oven-wp/pd/DBLBJBBBM/
    [nu are auto curatare, are 2 sine pt tavi, are program de dospire, pornire intarziata, e de vis in rest] l-am prins la o promotie la 1450lei

    si asta:
    http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/40278091/
    care e tot whirpool [toate electrocasnicele ikea sunt produse de whirpool sau electrolux]
    asta are dezavatajul ca parca se microzgarie destul de usor. imi cam pare rau ca nu am luat varianta [din poza ta] whirpool cu coatingu ala de zic ei ca e rezistent

      (Citează)

  18. asa.

    Rolele alea: sunt cel mai cool feature la cuptor, una e sa tragi tava sa mai pui o buruiana, sa amesteci si s-o impingi la loc. Fac absolut toti banii.

    Autocuratare: e de obicei ceva electrostatic + abur, pui o tava cu apa, si iti moaie chestiile arse prin el. Tot tre sa il stergi dupa aia, dar nu freci la el.

    Plitele de inox: cine iti spune ca nu se zgarie la curatat isi bate joc de tine. Toate, dar TOATE se zgarie intr-o luna doua. Pe de alta parte, nu-ti lua de sticla, mai devreme sau mai tarziu (de obicei mai devreme) scapi ceva pe o margine si o ciobesti.

    Programe: am jdemii. O sa folosesti maxim 2.

    Grija si cu priza, daca e instalatia veche, macar sa fie pe un circuit fara alti consumatori. Eu am circuit separat cu totul, cu siguranta lui proprie. Daca ai masina de spalat in bucatarie sa nu le pui pe acelasi circuit (daca ai posibilitatea).

      (Citează)

    • @add: la plita de sticlă mă gândesc că dacă dai ceva în foc sau verși acolo niște apă, o să cadă de pe plită, că nu mai are adâncitura care să o țină acolo.

        (Citează)

  19. Mda,
    daca la plita nu stiu ce sa spun, la cuptor ma bag.
    Plita aia Bosch pare decenta doar ca eu nu as lua ceva cu un ochi atit de mare.
    Ia ceva care iti place si sa nu fie prea scump. Astea nu au cine stie ce functii sf.
    As merge chiar si pe plita electrica.
    La cuptor prima regula pe care o aplic e sa aiba cit mai putina electronica. Nu ca asta ar fi mai safe. Am schimbat deja rahatul de controler cu tot cu ecran la cuptorul de acasa. 70-80 lei parca. Plus ca are garantie 2 ani asta nou.
    Sa aiba butoane mecanice.
    Sa fie electric zic.
    Sa-l poti monta la o inaltime decenta sa nu te apleci. Sincer sa-l pui cum trebuie sa nu te apleci deloc.
    Sa aiba ventilator interior. Nu ca ar face minuni, dar e ok sa fie.
    Volum cit mai mare, dar tine cont si de dimensiunile locului unde trebuie sa-l pui. Tine cont ca pe lateral trebuie sa lasi neaparat 2-3 cm pe fiecare parte.
    Sa aiba rotisor. Neaparat.
    Astea electrice oricum ajung la doar 250-260 de grade, deci nu trebuie sa-ti faci griji.

      (Citează)

  20. Acum 2 ani de zile am cumparat o plita incorporabila mixta ( 4 ochiuri gaze si in mijloc inductie vitroceramica 2 ochiuri ) Whirlpool. Daca vrei sa fierbi ceva rapid , sa incalzesti repede inductia este foarte buna ( si folosesc o singura oala speciala ). Inductia este de asemenea foarte buna atunci cand vrei sa controlezi temperatura in timp ce gatesti ( am vazut de asemenea in multe bucatarii profesionale plite inductie ).

      (Citează)

    • @sibarit: n-am atât de mult loc, iar pentru încălzit rapid folosesc microundele.
      Plitele cu inducție au avantajele lor, sunt mereu reci, sunt sigure pentru copii, dar nu vreau să schimb toate oalele și nici să depind de circuite electrice.

        (Citează)

  21. Eu am luat de la Bosch acum 3 ani si sunt foarte multumit. exact cam ce vrei tu.
    Nu stiu cum sa iti atasez oferta sa o vezi.

    Ovidiu

      (Citează)

  22. Salut, de vreo 2 ani am plita pe gaz incorporabila Electrolux EHG 6435X. Chestii pozitive:

    + gratare de fonta antiderapante, cu brate dese (nu stiu cum s-o formulez, ideea e ca pot pune un ibric mic pe orice ochi si nu se dezechilibreaza).
    + marimea arzatoarelor este 1 mare, doua medii, unul mic.
    + taie gazul automat dupa 5 secunde fara flacara pe un arzator (proctectie la stingerea flacarii)
    + inox ok, nu se zgarie chiar usor, dar pt mine nu ma intereseaza ca plita sa arate ca noua, vorba aia “o bucatarie imaculata inseamna o viata irosita” :-)

    Butoanele nu se incing excesiv daca se pun vase agabaritice (mi-era un pic teama de calitatea plasticului, dar pana acum au rezistat). Nu-mi place in mod special sistemul de aprindere cu scanteie, trebuie sa tin 3-4 secunde apasat ca sa mentina flacara, dar m-am obisnuit si cu asta. La cuptorul cu gaz incorporabil, tot Electrolux, tin vreo 10 secunde scanteia. Probabil tine de protectia la lipsa de flacara, pana se incalzeste vreun termocuplu (fiecare ochi are o “bujie” pentru scanteie si probabil termocuplu pentru protectia mentionata anterior).

    La gaz hota se pune ceva mai sus decat la inductie, la minim 60-65 cm de plita. De asemenea, daca vrei sa plachezi cu sticla peretele de langa plita, cam e nevoie de sticle termorezistenta iar acum 2 ani era cam scump, astfel ca si in ziua de azi am peretele vopsit simplu cu alb si am grija sa nu evadeze chestii din tigaie pe el. A rezistat pana acum onorabil.

    Eu am vrut gaz la plita si cuptor deoarece la apartament bloc trebuie sa tin cont si de amperajul instalatiei electrice existente. O plita electrica cu 4 ochiuri are spre 7 KW consum cu toate ochiurile pornite, mai mult decat circuitul din scara (tipic apartamentele mai vechi au siguranta generala de 25A).

      (Citează)

    • @casuta: asta cu grătarele dese mă interesează și pe mine, ca să nu cadă obiectele pe lângă ele.
      Aprinderea după câteva secunde cred că este o protecție la copii/atingere accidentală, s-ar putea să fie un feature, nu un bug.

        (Citează)

  23. Eu îți recomand produse de la Teka, cel puțin hota si plita.
    Un showroom găsești pe Ștefan cel mare cu parcul circului.

      (Citează)

  24. De ce plită pe gaz și nu electrică? Același motiv cu datul în foc și curs pe mobilă?

      (Citează)

    • @Cosmin: pentru că au țeava de gaze în casă și racordul făcut. Prefer să nu depind complet de electricitate – zilele trecute a fost o pană de curent și măcar ne-am încălzit mâncarea pe aragaz, cu o lumânare aprinsă. Pentru că e un consum destul de mare și mai am și alți consumatori în casă. Nu în ultimul rând, pe inducție ar trebui să schimb toate oalele, iar cele ceramice sau cum se cheamă nu sunt la fel de eficiente.

        (Citează)

  25. Marius SERBAN

    29/10/2014 la 2:13 PM

    Ia-ti Bosch! Le-am achizionat in mai si sunt foarte multumit.

    Cuptor electric – Bosch HBN231E0 (Melarox)
    Plita pe gaz, inox – Bosch NGU4151DE (Melarox)
    Hota – Bosch dhl 545S ( emag – prins promotie fix cand vroiam sa o iau de la limexlead :) )

    Am vrut si fridgider dar era prea scump asa ca am ramas la Beko. :)

      (Citează)

  26. Marius SERBAN

    29/10/2014 la 2:15 PM

    Si incearca sa-ti iei plita cu butoanele pe lateral si nu in fata. O sa ai copii. si asa copiilor le va fi mai greu sa ajunga la cele din lateral cand sunt mici.

      (Citează)

  27. Cand m-am mutat am zis sa nu dau 800 de lei pe un cuptor pe gaz si vreau ceva electric, incorporat. Cand am aflat preturile, wow, destul de scumpe toate, chiar si la pachet combo, 1300 la pret redus. Am gasit cam ce vroiam dar nu am dat comanda, am cautat acelasi produs in mai multe parti, inclusiv pe site-uri obscure. Rezultatul? Dupa 2 zile si cateva emailuri cu “aveti pe stoc?” le-am gasit in acelasi magazin (unul obscur, limex) la 900 de lei amandoua: o plita pe gaz cu 2 ochiuri si un cuptor electric cu afisaj rosu si butoane manuale, Hansa ambele (semi-recomand)

    Mi-am luat cu 2 ochiuri ca sa nu-mi ocupe spatiu inutil din blat si pe modelul ca nu o sa folosesc 3 ochiuri in acelasi timp niciodata. Daca e cazul, mai bine e cu 5-6 ochiuri decat cu 4. Regretul meu e ca nu am gasit un model mai mare, tot cu 2 ochiuri, cu mai mult spatiu intre ele si margine. Cand pun o oala mare pe aragaz ea sta foarte aproape de perete. Iarasi, daca alegeam un model cu un gratar mai bun eram mai multumit.

    Sfatul meu: cauta cateva produse in functie de caracteristici, vezi unde sunt expuse, mergi in magazin si ia o tigaie din raionul alaturat si vezi cum sta, ia-ti si o ruleta si vezi cum s-ar potrivi pe blatul tau, cat statiu ai avea de manevra etc. Nu le cumpara de acolo decat daca nu le gasesti in alta parte. Am o regula: daca diferenta de pret e mai mare decat timpul pe care-l pierd “alergand” printre rezultatele google, atunci merita.

    Cuptorul: toate au “autocuratire” pentru ca pe toate poti sa le pui la 50-70 de grade cu putina apa si sa le lasi sa inmoaie resturile si apoi cu o laveta sa le stergi. Niciuna nu are recipient special.

    Toate sunt cam la fel, trebuie sa te uiti bine sa vezi cat de mare/puternic e ventilatorul metalic care raceste/protejeaza de caldura circuitele. Poate nu stiai: dupa ce folosesti cuptorul electric trebuie sa-l lasi in repaus, adica pe modul ventilator pana se raceste, cam 30 de minute. Asta ca sa nu-ti topeasca circuitele din panou. Un ventilator mai mare = timp de asteptare mai mic.

    O problema mare pe care am avut-o a fost cu mirosul. Am citit ca e normal dar nu prea, depinde ce noroc ai. In teorie o sa miroasa cuptorul a cauciuc ars la greu daca il dai la 250 de grade din cauza garniturii de cauciuc… Dupa un timp cauciucul imbatraneste si mirosul dispare, dar a fost destul de neplacut, a durat cam o luna de zile. Am crezut ca s-a topit ceva in panoul electric, l-am desfacut si nu avea absolut nimic.
    Cuptorul electric e mult mai bun decat cuptorul clasic. Daca ai impresia ca usuca mai mult decat cel vechi pune o mica cana de metal cu putina apa in timp ce faci pizza/etc.

      (Citează)

    • @Alex: cred că în general lumea ia cu 4 ochiuri tocmai pentru a avea loc. Mai iei o cratiță și o pui pe un ochi nefolosit, în timp ce pe foc pui sosul etc. Nici eu nu cred că aș folosi mai mult de 2, maxim 3 și rar, ochiuri concomitent, dar e bună o plită mare.

      Întâi cumpăr produsele, apoi trec la făcut blatul, așa că nu va fi problema de mărime. Vreau sa iau ceva în perioada următoare, că vor fi multe promoții. Prin magazine am fost, n-am făcut aia cu tigaia, dar m-am lămurit că vreau un grătar de fontă, ceva normal, nu cum sunt unele plite cu grătar doar peste ochi sau foarte simplificat, de mi-e teamă că ar putea cădea tigaia pe lângă ei între ochiuri.

      Pe asta cu ventilatorul nu o știam.

        (Citează)

  28. Tocmai am luat Electrolux, ambele, si plita si cuptor. Nu-ti lua cu autocuratare pentru ca aia acopera vreo-doi trei pereti si sigur sare din tava si prin alte parti deci tot va trebui sa stergi de mana.
    Sunt facute prin Italia parca (sau Spania).

      (Citează)

  29. hehe. ce misto sa poti sa iti iei orice.
    Eu n-am avut luxu asta. Pentru ca urasc din ficati cuptoarele de inox. Am cautat model “rustic” pana l-am gasit la un pret decent.
    Mi s-a stricat ceasul, dar plm, l-am luat pentru cuptor nu pentru ceas :)

    la cuptor m-a interesat: volumul
    la plita: obligatoriu ochi dublu

    restu sunt amanunte

      (Citează)

  30. Carmen Georgescu

    29/10/2014 la 5:56 PM

    Buna, Radu,

    In cazul in care iti doresti o plita pe gaz, trebuie sa tii cont de cateva aspecte:
    1. Sa aiba gratare din fonta – pentru o mai buna stabilitate a vaselor
    2. Sa aibe un ochi tripla coroana pentru un gatit rapid, inclusiv folosind wok-ul
    3. Ochiul tripla coroana sa fie pe spate, nu pe fata – daca punem o cratita mare pe acel ochi si ochiul este in fata, cu siguranta nu vom mai putea sa folosim ochiul din spate (va fi mai greu de vazut ce se intampla in cratita 2 si/sau sa amestecam in ea)
    4. Aprindere integrata – aici este important de vazut si care este viteza cu care se aprinde focul, ca sa eviti situatiile in care dimineata poti sta 1 minut cu butonul apasat pana cand se hotaraste plita sa se aprinda
    5. Si nu in ultimul rand, conteaza materialul din care este facuta plita – acest aspect tine mai mult de estetica, decat de rolul functional: inox, tabla (alba, neagra, sau gen compozit), sticla (modelul gaz pe sticla)
    Pentru inox este recomandabila curatarea cu bureti si substante non abrazive, caci riscam sa zgariem suprafata altfel. Gaz pe sticla arata spectaculos (sticla alb laptos sau neagra), dar este destul de pretentioasa intretinerea acestui model de plita.

    Chiar daca nu se doreste un cuptor sofisticat, este bine sa se tina cont de cateva aspecte:
    1. Daca esti interesat de hrana sanatoasa si iti doresti un regim de viata sanatos poate ar trebui sa iei in considerare gatirea cu abur. Legumele isi pastreaza vitaminele, friptura va fi rumenita la exterior si suculenta la interior, iar orice produs de patiserie sau paine va iesi fraged si delicios.
    2. Sa nu uitam ca dupa ce gatim ar trebui sa spalam cuptorul – un cuptor cu autocuratare poate fi util, daca nu esti prieten cu solutiile chimice si cu miros lor intepator. Exista cuptoare cu autocuratare pirolitica, catalitica sau cu abur.
    3. Ghidajele telescopice sunt intotdeauna de ajutor – ofera posibilitatea de a scoate tava din cuptor pentru a adauga noi ingrediente sau a verifica stadiul preparatului, fara sa trebuiasca sa o sustinem.
    4. Capacitatea interna a cuptorului.
    5. Consumul de energie nu trebuie neglijat in procesul decizional.
    6. Daca te tenteaza un cuptor din inox, ar trebui sa alegi unul la care inoxul este tratat anti amprenta, astfel incat sa nu trebuiasca sa stergi in permanenta panoul frontal.
    7. La cele de mai sus se adauga o lunga lista de accesorizari care pentru unii consumatori sunt importante si usureaza enorm activitatile din bucatarie, pentru altii mai putin importante.
    a. Iluminare interna.
    b. Meniu in limba romana.
    c. Retete presetate
    d. Inchidere amortizata a usii
    e. Proba pentru carne
    f. Posibilitatea de a se gati concomitent mai multe produse, fara ca mirosurile sa se amestece

    Un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere este spatiul de care dispui. Daca spatiul iti permite, ar fi ideala montarea cuptorului la semi inaltime, astfel incat sa nu te mai apleci de fiecare data cand vei scoate tava din cuptor. Acest lucru ar insemna ca impartirea spatiului sa arate asa:
    – 10 cm picioarele (peste care probabil ca va fi asezata o pazie)
    – aproximativ 45 cm in care poti sa adaugi un dulap sau 2 sertare in care sa pui tavile, vasele de yena si ce mai folosesti in cuptor – aceasta este o solutie pentru a avea lucrurile pe care le folosesti in cuptor la indemana, intr-un mod organizat.
    – 60 cm cuptorul (astfel, cuptorul tau va fi asezat de la 55 cm – 115 cm)
    – peste cuptor poti face o nisa in care sa pui cuptorul cu microunde – daca vrei sa ai si asa ceva. Alternativa este sa faci un alt dulap, cu o usa.
    Pentru aceasta varianta de aranjare este foarte important sa nu uiti de necesarul de prize: o priza dubla pentru cuptor si cuptor cu microunde / o priza simpla pentru plita (trebuie alimentata aprinderea electrica).

    Acestea fiind scrise, nu ramane decat sa alegi cuptorul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale (si ale Matildei) si sa ne impartasesti si noua din reusitele voastre in bucatarie.

    Daca te mai pot ajuta cu alte detalii te rog sa imi scrii.

      (Citează)

  31. Și eu tot pe Teka am mers.

      (Citează)

  32. Scurt si la obiect, cuptor EOC3430COX si plita EGG6343COX, raport calitate pret excelent, le utilizez de aproximativ 7-8 luni, nimic de reprosat. Ambele sunt fabricate in DE, calitate similara Bosch la un pret ceva mai avantajos.

      (Citează)

  33. Sa luati cuptor cu gaz, asa este feng shui :). citez: ” sa gatiti la flacara naturala. Aragazele electrice capteraza campurile electromagnetice, dezechilibrand chi-ul natural al alimentelor”. Acum nu stiu cum este suna cam voodoo cu chi-ul asta dar ce am observat la feng shui: citesti ceva ce suna mirobolant, cu fluxul casei, etc, dar totul de fapt are o baza foarte reala explicata concret: cu antenele parabolice deasupra casei, e tot ceva cu dezechilibrarea chi-ului, dar este daunator sanatatii s-a demonstrat, cu pusul capacului la toaleta cand se trage apa altfel se elimina o parte din energia chi a casei, dar de fapt oricum este mai sanatos asa pentru ca nu se arunca in aer vapori potential toxici, etc, deci feng shui-ul asta explica cumva fantastic pentru noi principii practice, asa ca…. poate fi de folos :)
    Better save than sorry: am luat cu gaz, o fi bine, o fi rau….. oricum il folosesc foarte rar am observat daca nu il folositi poate luati doar plita.

      (Citează)

  34. In final ce ai ales?

      (Citează)

  35. studio casa sau zanussi vreau un cuptor electric vesnic ca cel cu 2 ochiuri pe care folosesc de 20 ani si e iubitul meu ajutor coace perfect dar are multe gauri acum….

      (Citează)

  36. Eu am luat de la Samsung chiar cand au aparut in Romania pe piata. Destul de multumit dupa trei ani. Pe vremea aia Bosch si altii habar nu aveau ce inseamna designul la electrocasnice, acum scot si ei lucruri destul de elegante.
    La electrocasnice e ca proverbul acela: “dai un ban dar stai in fata”.

      (Citează)

  37. So, ce ti-ai luat? :)

      (Citează)

  38. ce sa spun
    intr-un fel eu cred ca e bine de tinut cont si de brend,pentru ca e usor sa-ti pui amprenta pe un produs chiar daca nu e facut cum trebuie ,se poarta asta mai ales in romania.
    Brendul e foarte important (cum spuneam mai sus).
    Trebuie sa tinem cont de firmele care au comercializat din totdeauna aceste produse,pentru ca eu nu as cumpara sa spunem un Frigider Samsung,cat ar fi el de frigider si de luxos.
    As prefera firmele de renume in acest caz nu credeti ?
    Pai ce facem daca maine apare plita Sony asta inseamna ca e buna sau cea mai buna doar pentru ca e Sony,nu cred , sau ne cumparam o masina Samsung si renuntam la Dacia,Renault,Opel sau mai stiu eu ce.
    Am spus doar o parere,nu trebuie sa faceti intocmai .
    Apropo,nu doriti ca butoanele de la plita sa fie in fata ,nu-i nimic pozitionati plita cu butoanele in lateral atunci cand o montati si o sa fie ok.

      (Citează)

  39. Daca inca nu v-ati cumparat plita, flanco are super promotii in perioada aceasta ! De exemplu, Plita incorporabila cu inductie Whirlpool ACM 800/NE, 3 zone, neagra e la super reducere!

      (Citează)

  40. Pana la urma ce alegere ai facut? Multumit de ele? La aceleasi specificatii caut si eu.

      (Citează)

  41. La cate indicatii ai primit, puteai din respect sa termini cu o concluzie!
    Spre ce anume te-ai indreptat intr-un final. Un review a ceea ce ti-ai luat!
    Neprofesionist!

      (Citează)

  42. Hmm, grea decizie de a propune ceva anume. Fiecare are si o latura subiectiva cand face o propunere, nu? In general, ne grabim sa achizitionam, nu urmarim pretul. Deseori promotiile vin si trec, dar e bine sa le accesam cand apar. Daca la plita pe gaz nu e asa importanta garantia (nu se defecteaza decat foarte rar) la cuptor e important sa gasesti promotiile legate de pret mai mic si de durata extinsa a garantiei (de obicei pana la 5 ani). Ca si branduri, cele care au notorietate si continuitate ar fi indicate (Bosch, Teka, Whirlpool, Electrolux, Gorenje, Hotpoint – ordinea e aleatorie).

      (Citează)

  43. m-a poate lamuri cineva care este diferenta dintre puterea unui cuptor electric,
    de exemplu ,un cuptor cu 1875w coace mai greu decat unul de 2500 w

      (Citează)

  44. nwradu:
    @Eduard Mihai: mulțumesc, mi-am cumpărat deja.

    Ce ti-ai luat pana la urma???

      (Citează)

  45. Salut, ai incercat sa folosesti si wok’ul pe plita de la ikea pe care ai ales’o?
    Esti multumit de ea per total? Am vazut ca au si un model pe negru acum, il aveau si atunci cand ai luat’o tu? Daca da, de ce nu ai mers pe acesta?

      (Citează)

  46. cum e plita de la Ikea? esti multumit de ea?
    Mi-am luat si eu una, dar mai am pana ma mut…imi place darnu am vazut nici un review despre ea ?!?

      (Citează)

    • Mulțumit, da, n-am ce să-i reproșez. Am luat modelul cu grilaj de fontă, nu emailat. Singura de care sunt nemulțumit este hota incorporabilă pe care am luat-o din IKEA, care e foarte zgomotoasă față de alte modele din piață.

        (Citează)

  47. In urma recomandarilor tale, am achizitionat si noi acelasi model de plita :) Suntem foarte multumiti (o folosim de o saptamana) de cum functioneaza, insaaa dupa o prima curatare (am folosit o solutie eco si niste servetele umede speciale pt astfel de zone) ne-au aparut pe plita niste mici pete (la prima vedere ai zice ca ar fi rugina) care nu se iau… Intrebarea mea era daca ai patit cumva si tu asa? Urmeaza sa o curatam cu niste baking soda, am inteles ca ajuta, altfel vom contacta Ikea pt alte raspunsuri :( Merci in avans de raspuns :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus