un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri din zona crepusculară #2

12 Oct 2014  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Undeva în Dolj.
Doi soți au aflat că unul dintre gemenii născuți acum 30 de ani nu este mort, așa cum li s-a spus atunci la spital, ci trăiește, doar că nu se știe unde.

Mărturisirea a fost făcută de bunica băieților pe patul de moarte. Cu 30 de ani în urmă a luat unul dintre nou-născuți, unul dintre gemeni, și l-a dat altcuiva. Poate l-a vândut, poate l-a dat cu gândul că doi copii sunt peste puterile lor de a-i crește și astfel le face un bine. Bănuiesc că n-au mai avut timp să afle detaliile, că de asta se numește mărturisire pe patul de moarte.

Telenovelă, nu alta. Acum oamenii sunt la televizor, cu fotografia fiului pe care l-au crescut, spunând lumii “arăți leit ca fiul nostru? Ești fratele lui geamân, contacteză-ne”.

Eu mă întreb cum de-ți spun medicii că ți-a murit copilul și tu nu ceri să-l vezi, să-l îngropi șamd.


Pe un câmp din apropierea Bucureștiului
Deși nu avem nici un caz de Ebola printre români și, zic eu, șansele sunt micuțe să apară, că nu lucrează atât de mulți români în zona aceea a lumii, statul român a decis să se pregătească de posibile cazuri de infectare.

Intr-o zona apropiata Bucurestiului, va fi pus pe picioare un spital militar de campanie, un fel de sectie exterioara a unui spital de boli infectioase.

Unitatea sanitara de teren va fi organizata in containere in care sa fie preluati eventualii bolnavi contaminati cu virusul Ebola.

Spitalul va avea 40 de paturi din care 12 sunt de terapie intensiva in care sa fie izolati bolnavii, care evident vor fi ingrijiti de cadre medicale pentru care sa vor cumpara echipamente speciale de inalta protectie cu cagule si manusi.

Totodata, din cei 25 de milioane de lei alocati de Guvern vor fi modificate 5 ambulante , in care vor exista capsule speciale pentru trasportul pacientilor contagiosi. Iar un avion militar va fi special configurat cu spatiu de izolare, in eventualitatea in care se impune transportul pe cale aeriana a vreunui pacient infectat.

Înțeleg să ne pregătim, dar 40 de paturi? 40?! 10 nu ajung?

Cinci ambulanțe? Una-două nu ajung?

Un avion?! Bine, cu ăsta n-am nimic, e ok ideea.

Pare un motiv sa mai cheltuim niște bani de pomană, dar nu prin licitație semi-transparentă, că nu e timp, ci ca achiziție de urgență negociată direct.

Nu înțeleg de ce nu se face la nivel de UE ceva așa. S-ar putea construi niște containere și echipa câteva ambulanțe și un avion, iar în caz de epidemie se transportă în țara care are nevoie de ele.


În cabinetele medicale din țară.
Poate că ați primit cardul de sănătate acasă. Eu nici măcar nu l-am scos din plic, dar nu-i grabă, că mulți doctori refuză să utilizeze acest sistem pentru că sunt nevoiți să cumpere din banii lor cititoarele de carduri și nu vor asta.

Dacă statul/casa de asigurări a vrut să treacă la sistemul cu carduri, păi să le dea statul și cititoarele, zic medicii.

Un cititor costă 5 euro. 22 de lei.

Părerea mea este că această inițiativă va avea aceeași soartă ca și cartea de alegător, adică nu va fi utilizată. A mai fost un alt pretext pentru ca niște firme să câștige zeci de milioane de euro cu implementarea sistemului. În plus, dacă voiau să facă ceva deștept, făceau noile buletine așa, cu cip, și le-am fi folosit și la medici. Dar țării îi lipsește un Chief Technology Officer și o strategie competentă în domeniu.

    15 comentarii

  1. Salut,

    cateva pareri:
    1. ce ma socheaza pe mine este de ce atata zarva la televizor? Adica evident ca face rating, dar chiar asa?!? mi se pare sick

    2. Ebola? Sanse micute? Ok, suntem putinti prin tarile alea din Africa… dar prin SUA sau Spania sunt destui romani. Eu zic ca amenintarea e cat se poate de reala si aleator aproape.

    3. E campanie electorala, orice dai la popor prinde bine in campanie. Da, nu vor fi folosite niciodata. Doctorii trebuie sa faca prea multe (sa cumpere cititoare, sa invete sa foloseasca sistemul, etc). A fost facut sa castige niste baieti niste bani. In fond, de ce era nevoie de un card cu cip cand se putea face un sistem centralizat unde, pe baza aceluiasi CNP, cele 5 informatii sa stea pe un server? Ca doar nu sunt informatii ultra confidentiale.

    4. Dar de sistemul de monitorizare al transportului cu lemn ce ziceti ? Auzi cica un smartphone, GPS, aplicatie din store pe care sa o folosesti…. Hmm, il si vad pe soferul Nae: “Las’o bre ca merge-asea!” “Dadusi drumu la jipies ?!”
    O nebunie :)

    Merci

      (Citează)

  2. La stirea cu spitalul de campaie ma gandesc ca Americanii nu mai vor sa duca bolnavii acasa la ei. Cum noi vom avea un spital numai bun pentru asta, asa vor aparea primii bolnavi pe teritoriul nostru :)

      (Citează)

  3. Eu zic sa nu subestimam ebola. Ok, sunt sanse mici sa ajunga, dar si daca ajunge e prapad. Mai bine sa avem lucrurile pregatite, chiar si cu un cost maricel. Va dati seama ca la primul caz de acest fel tot spitalul fuge acasa si te lasa in voia nimanui. Nici la biserica nu te primeste nimeni.

      (Citează)

  4. Printre știrile importante aș completa:
    Coca-Cola life a ajuns în România:
    http://bit.ly/1vs3WJ2

    Ce e cu acel ROM ARAHIDE și CARAMEL:
    http://bit.ly/1n7fukq (că tot îi fac atâta reclamă…)

      (Citează)

  5. Dacă ai și tu ceva interesant, îți aștept linkul în comentarii! Promit că ți le aprob!

      (Citează)

  6. Altfel, mulțumesc pentru aprobare! La life și la rom oricum l-am plătit pe facebook să-mi facă câteva vizualizări… De la tine au venit în total doar 44. De la facebook în total vreo 300! Ca impact… vreo 10000 oameni a avut. Suma: 10 lei

      (Citează)

  7. Ți l-am aprobat doar ca să-ți spun că data viitoare direct în spam ajunge. Dacă o spuneam fără comentariul tău, n-ar fi înțeles nimic lumea.

    Linkurile în comentarii sunt utile când au legătură cu subiectul discuției, nu că ai văzut tu o ciocolată în magazine. Scrie și mai jos asta.

      (Citează)

  8. @nwradu: de unde stii cat costa un cititor? ai cumva un link? mersi.

      (Citează)

  9. La faza cu spitalul de campanie, in cadrul pregatirilor pentru Ebola, ce sa zic…
    Mai bine asa, lasa sa fie aia marea risipa facuta, decat sa ne trezim cu un caz de Ebola si nici o pregatirea facuta :|

      (Citează)

  10. In ciuda tuturor campaniile negative derulate cu ..controlul persoanelor, a “investitiei enorme” de circa ..50 USD -valoare vehiculata anul trecut – imi doresc sa se intre intr-o normalitate in care statul (prin structurile sale) sa poata o data cuantifica cine-cum-de ce servicii privind sanatatea beneficiaza.. poate si iau masuri in consecinta. Pentru ca eu unul m-am saturat sa tot contribui si sa-mi spuna doctorul ca a depasit plafonul si ciuciu compensate, sa stau la rand la analize dupa toti pensionarii care oricum nu au ce face, si poate inceteaza si furturile din fonduri cu deconturi fictive..

      (Citează)

  11. Am înțeles Radu. Dar e păcat să treacă neobservată informația de larg interes! Tu n-ai fi făcut vreun articol pe tema asta? Și tu ai scris despre Nestea, Rubicon și mai multe… Ei bine, eu vreau să arăt asta constant. Din când în când mai apelez și la astfel de tehnici; organic e greu să strâng cititori ca și entitate nouă! Și până la urmă am postat la un articol despre știri. Când voi avea buget de marketing, nu mă voi mai plâng pe la voi. Marc 100 lei la facebook/adsense și gata! Deocamdată cu 500 lei/lună/persoană nu-mi permit să mai fac și asta!
    Caut și colaboratori care să facă asta din pasiune, dar… nu vor. Deci o să lucrez tot singur și sper ca într-un final să ajung măcar la nivelul numărului de cititori ai tăi.

      (Citează)

  12. dacă m-ai fi pus pe dreapta măcar la „mai urmăresc și…” m-aș fi bucurat; la schimb… te pun și eu.

      (Citează)

  13. Bai debililor, peste o luna e posibil sa ne “conduca” Ponta, dar pe voi va ingrijoreaza Ebola ?! Chiar ca va meritati soarta, inconstientilor !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus