un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Plec în concediu în Turcia, la Regnum Carya

13 Sep 2014  ·

TURISM  ·

44 comentarii

Duminică plec în concediul oficial de vară, că Bruxelles a fost doar o aventură de weekend. După ce anul trecut ne-am simțit excelent la Mitsis Alila în Grecia, anul acesta mergem în Turcia, despre care am auzit că duce la un nivel superior toate serviciile și modul în care sunt tratați oaspeții.

Am ales zona Antalya și un hotel nou-deschis și scump, atât de scump încât ulterior ne-am dat seama că am fi putut merge în Caraibe cu acei bani. Se numește Regnum Carya Golf & Spa Resort și, dincolo de serviciile all-incluse excelente cu care se laudă, are inclusiv propriul său parc acvatic și un ponton uriaș pe plajă, iar la capitolul mâncare și băutură stă excelent.

Regnum Carya se laudă cu:

  • restaurante a la carte: turcesc, italienesc, pește, oriental.
  • 8 baruri, inclusiv Sports Bar și bar pe ponton.
  • patiserie turcească și europeană.
  • 4 snack bar-uri.
  • camera Sea View are 50 mp și 12 mp de balcon, televizor de 55 de inchi integrat în oglindă, parchet pe jos, 5 feluri de perne, dressing room, cadă și duș, minibar inclus în preț.
  • internet wireless peste tot, inclusiv pe plajă.
  • ditamai parcul acvatic, nu doar ceva de formă.
  • teren de golf.
  • piscine interioare și exterioare, baie turcească, spa, fitness (inclusiv Les Mills), sporturi acvatice.
  • nou deschis de la 1 aprilie 2014, ceea ce înseamnă că totul arată impecabil, netocit de zecile de mii de turiști ce vor veni anual.

Cam pe toate acestea le-am avut și în Grecia anul trecut, așa că de ce este mai scump aici? Din ce am înțeles, este un alt nivel de servicii. De exemplu cocktailurile și băuturile se fac cu băuturi internaționale, iar într-o poză pusă de un turist am identificat Jack Daniel’s Single Barrel, Glenlivet Single Malt, gin Hendricks, Aperol, Grey Goose șamd. Mâncare arată foarte bine și este foarte variată, iar în restaurantele a la carte s-au investit mulți bani. Servirea se face în pahare de bună calitate, te aleargă pe plajă cu fructe, poți lua lecții de golf, organizează petreceri, fac deserturi inclusiv cu macarons, au propriul elicopter cu care te pot lua de la aeroport șamd.

O să le văd cu ochii mei în perioada următoare, iar apoi vi le spun și vouă. Momentan hotelul are 130 de review-uri Excellent și Very Good și doar 5 proaste pe TripAdvisor, iar toți îl laudă în toate aspectele.

Până pot sa vă spun ceva informații concrete de la fața locului, să vă descriu procesul nostru de selecție, deoarece pot fi trase câteva învățăminte de aici.

Alegerea acestui hotel a fost un proces lung și dificil. Am căutat hoteluri în zonele cu plajă și apă bună, ne-am uitat pe review-uri și fotografii pe TripAdvisor, iar în final am făcut o listă scurtă ce includea Regnum Carya (știu, numele este dubios rău), Maxx Royal (care probabil este cel mai bun dintre toate, dar era cu 50% mai scump, dacă nu și mai bine), Cornelia Diamond Golf, Adam & Eva și Ryu Kaya Palazzo.

Cel mai bun dintre ele este Maxx Royal, dar costa 2500-3000 de euro de persoană și am zis că, pe lângă faptul că nu mi-l permit, nu sunt nici așa de pretențios.

Din lista asta scurtă am ales până la urmă Regnum Carya după niște criterii personale ce pot părea dubioase: alt hotel era mai degrabă făcut din bungalow-uri și eu doream ceva mai înalt, cu priveliște frumoasă, altul era prea în pădure, altul nu avea parc acvatic în preajmă șamd.

După ce ne-am decis la Regnum Carya, am început să trimitem emailuri agențiilor de turism din România care-l lista în oferta lor și le-am pus pe toate într-un mare tabel. Am cerut oferte la Happy Tour, Christian Tour, Exim Tour, Mareea, TUI, Mr Peter și Paralela 45, răspunsul ultimilor ajungând direct în Spam, motiv pentru care l-am găsit abia după trei săptămâni.

N-am ales direct prețul cel mai mic, ci ne-am uitat și la orarul de zbor al charterului (primul lucru important pe care aș vrea să-l rețineți), lucru pe care vă sfătuiesc și pe voi să-l faceți. Exemplu concret:

  • MrPeter – 3018 euro – aterizam în Antalya la ora 15:15, adică la 17 eram la hotel în cel mai bun caz, iar decolarea înapoi era la ora 10 dimineața, deci la 6 plecam de la hotel. Asta înseamnă că prindeam la hotel doar seara în prima zi, iar în ultima zi nimic.
  • EximTour – 3018 euro – aterizam în Antalya la 9:20 dimineața, deci prima zi o petreceam practic la hotel, dar ultima nu.
  • HappyTour – 3106 euro – aterizare 9:35, decolare la 16:20. În această situația prefer să plătesc în plus diferența de 80 de euro față de cele de mai sus și să petrec mai mult timp la hotel, cu o baie în plus, câteva mese în plus șamd.
  • Paralela 45 – 2936 euro, aterizare la 12, plecare la 14. Caz mixt, dar preț bun.

(unele pentru 9 septembrie, altele pentru 14 sept, mai sunt ceva diferențe și de aici)
Orarul de zbor este foarte important pentru mine și mă uit pe asta inclusiv când aleg un city-break, că vreau să ajung acolo cât mai devreme și să plec cât mai târziu, câștigând timp suplimentar în zona turistică. Orarul depinde de ziua plecării și de destinație, așa că lucrurile pot sta complet altfel pentru alt set de variabile. Pentru noi a contat inclusiv cu cine zburăm, dacă-i low-cost, Turkish sau TAROM.

Al doilea lucru important de reținut: negociați întotdeauna cu agențiile de turism. Eu am încercat inclusiv să contactez oameni pe care-i cunosc datorită blogului pentru a obține o ofertă mai bună, dar n-a ieșit nimic.

Cea mai bună ofertă o aveam de la TUI, cam 2982 euro, și Paralela 45, cu 2936 euro, cu aterizare și decolare în jurul prânzului, un orar mixt și mai slab decât la alții. Totuși, prețul era bun. Așa că am scris celorlalte agenții de turism care aveau orar bun și le-am cerut un discount.

Mesajul nostru a fost de genul “bună ziua, îmi place oferta dvs, dar la alte agenții sunt prețurile mai bune. Ne puteți oferi un discount de 10%?”, scris frumos. Trei recomandări aici:

  1. Nu-i mințiți că alții v-au dat un preț mult mai bun decât cel real. Oamenii din agenții se cunosc între ei și știu la ce preț vinde concurența lor.
  2. Dacă vă place orarul de zbor al agenției X, dar prețul cel mai bun îl are agenția Y, cereți agenției X să coboare la același nivel cu Y și gata.
  3. Alternativ, folosiți metoda clasică din teoria negocierilor, le zici cât discount vrei și pornești de acolo negocierea.

Cred că toate agențiile ne-au dat discount (Matilda s-a ocupat de corespondență, eu doar ziceam “da, da, trimite-le” și “lasă-mă că sunt ocupat cu blogul”). Unele ne-au dat însă o reducere irelevantă, câțiva euro, alții ceva mai mult.

După o nouă analiză orar de zbor versus tarife cu reducere, am ales Paralela 45. Aveau un tarif foarte bun oricum, iar după emailul nostru l-au scăzut de la 2.936 la 2.800 de euro. Orarul nu-i ideal, dar prindem plajă după-amiaza în ziua sosirii și dimineață în ziua plecării, cină, mic-dejun etc. Am fi putut avea un orar și mai bun, dar pentru 200-300 de euro în plus, diferență prea mare, așa că am rămas cu Paralela 45. Noroc că ne-am uitat în spam, că acolo era răspunsul lor. MrPeter a avut o ofertă practic similară ca preț, dar ei decolează spre casă cu 4 ore mai repede, adică pierzi o dimineață de plajă acolo.

Ca întotdeauna, agențiile de turism trebuie să fie dubioase până la capăt. Dacă plătești cash în euro e bine, dacă vrei să plătești prin transfer bancar sau cu cardul în lei, că au POS în agenție, se calculează prețul la BNR plus 2%, ceea ce iese dezavantajos pentru client. Hai să ne plimbăm prin oraș cu euro pe la case de schimb valutar și să plătim cash!

Sfat și mai bun: dacă aveți banii din timp, la târgurile de turism puteți lua astfel de pachete chiar și cu discount 30%. Problema este că trebuie să plătești atunci avansul sau chiar integral și trebuie să știi din februarie unde vrei să pleci în septembrie.

    44 comentarii

  1. Sfaturi foarte bune.Am sa le am in vedere la planificarea vacantelor.Concediu placut!

      (Citează)

  2. Eu am o întrebare doar oarecum legată de post: voi ce faceți cu pisicile când plecați mai mult timp? Au și o a doua casă? Rămân singure și vine cineva să le hrănească?

      (Citează)

    • @Sebastian: vine o prietenă să le dea de mâncare o dată pe zi sau la două zile. Au litieră mare, bol cu mâncare, două dozatoare de apă. Se cam sălbăticesc, dar supraviețuiesc ele.

        (Citează)

  3. Dati 3000 de euro sa mosnegiti o saptamana la turci?

      (Citează)

  4. Arata excelent hotelul :) Buna alegere Antalya si faptul ca e hotelul nou ( am fost la “Royal Wings” in al doilea an de la deschidere ) , pe Maxx Royal l-am remarcat la targ …e pur si simplu wow . Am inteles de la agentii ca hotelurile care au teren de golf sunt putin mai scumpe decat cele fara .
    Vacanta frumoasa !

      (Citează)

  5. Frumos, eu tocmai de o saptamana m-am intors din turcia. Am stat la Waterplanet, aproape de Analya. Complexul respectiv nu este nou insa era super întretinut. Am luat plasa cu zborul pt ca prima zi a fost pierdută ajungand seara in complex, dar am recuperat putin la plecare. Am fost cu o firmă ungurească cu plecare din budapesta. Anul trecut Grecia si anul acesta Turcia, pe undeva asemănător cu tine. La anul avem planificat Dubai, voi? Aveam de ales intre Egipt, Tunisia si Turcia, faptul ca în Egipt si Tunisia nu aveam asigurat acces internet m-â facut sa optez pt Turcia. Desi la acelasi pret in Egipt/Tunisia ma desfatam dublu ca si timp. Aici am stat o saptamana, voi cat timp stati? Unde am fost eu cam totul era asa cum ai descris tu, puzderie de mâncare si băutura, park acvatic, ponton la mare, o grămadă de baruri prin fiecare locatie, cafeaua proastă (dupa gustul meu, dar tu fiind specialist in espresso clar ca nu vei aprecia cafeaua lor). Un popas la duty free in aeroport mi-a facut plinul de Metaxa 7* si de Baileys. Cu tot ultraallinclusive-ul lor, trei litrii de cogneac si doua de crema s-au topit in sapte zile. Eu nu am avut băuturile de firma, erau productie locala cred, am putut identifica doar whiskey JB. Paharele de plastic la plaja si piscină din motive de siguranta, cred ca nimeni nu iubeste cioburile cand circula mai mult descult. In rest, bungee jumpping, skyjet, parapanta, si aquapark la greu. Ultima zi e cea mai urâtă… Totul la 3870€

      (Citează)

    • @Coco moll: la anul nu știm exact. Ne gândim la câteva circuite prin Europa, să mai vedem niște regiuni (Germania, Elveția etc) sau dacă nu facem astea ceva de durată în Caraibe, că văd că sunt tot mai accesibile prețurile.

        (Citează)

  6. Am omis sa specific 3870€/6pers
    http://www.waterplanet.com.tr

      (Citează)

  7. O sa fii incantat e un hotel foarte bun.

    Adam si Eva e bun pentru cupluri si honeymooners.

    Maxx Royal, Cornelia Diamond, Gural Premier Tekirova, Regnum Kaya sunt hoteluri deluxe si nu prea au cu ce sa te dezamageasca.

    Referitor la e-mailul de la Paralela45 din cauza semnaturii electronice intra de multe ori in spam :) .

      (Citează)

  8. Referitor la BNR + 2 % comision de risc valutar, acesta se percepe deoarece platile mai departe catre hotelieri etc. se fac in EUR/USD .

      (Citează)

  9. Un alt factor care trebuie luat in calcul in Turcia este distanta fata de Antalya. Belek, unde te duci tu, e destul de aproape de Antalya dar “Analya” (de fapt Alanya) unde s-a dus Coco de Mall e la mama naibii. Probabil ca a facut minim 2h cu autocarul pentru ca zboruri directe Alanya nu am vazut in acest an din Romania.

    De asemenea mai trebuie luat in calcul si pozitia hotelului in statiune. Daca e la intrarea dinspre Antalya, atunci vei fi debarcat printre primii, altfel mai pierzi poate si 1/2 – 1 h sa ii debarce pe ceilalti. La fel de mult pierzi si la intoarcere.

    E destul de bine sa prinzi un hotel de superlux chiar in anul deschiderii. Pentru ca iti garantez ca anul viitor pretul va fi cu 30-50% mai mare avand in vedere ca are si evaluari foarte bune pe internet. Am fost si eu acum 4 ani la Gural Premier – Tekirova, un excelent hotel pentru famili cu copii. Atunci era in rimul sau al doilea an de functionare si avea un pret rezonabil pentru conditiile oferite. Dupa aceea a devenit insa prea scump si am preferat sa mergem la altele.

      (Citează)

  10. @nwradu s-a format o regula generala toate agentiile percep acel comision de risc valutar, daca nu ar fi acest comision de risc valutar agentiile revanzatoare ar avea destul de pierdut.

      (Citează)

  11. Unele agentii au chiar 3% comision de risc daca platesti cu cardul, desi din cate stiu, e ilegal sa pui comisioane in plus la plata cu cardul.

      (Citează)

  12. @thundermar daca cardul tau accepta si plata in euro atunci ai scapat selectezi Eur din POS si aia e. Eu ziceam de BNR +2% comision de risc valutar care se ia atunci cand pretul pachetului e in EUR/USD iar tu achiti in RON nu de comision de 3% pentru plata cu card care nu am auzit niciodata de el.

      (Citează)

  13. Cate zile?

      (Citează)

  14. @coc mall: rationamentul tau mi-a dat pe spate toate valorile in care credeam. Ai preferat sa dai dublu doar pentru internet?? De banii aia luai doua cartele cu internet nelimitat in orice tara mergeai si iti si ramaneau bani. Plus ca in Tunisia nu te calcai pe cap cu romani, bulgari si alte natii.

      (Citează)

  15. @thundermar de ce sa fie ilegal sa pui comisioane in plus la plata cu cardul? Atata timp cat anunti clientul care ar fi problema?

    Legat de acel 2% in principiu e comisionul bancii, am un amic care are o agentie de turism si problema pentru el e ca daca nu platesti tu acel comision marja lor de profit devenind foarte mica, in cazul meu la aprox 2000 euro el castiga ~50E(dupa ce imi facuse o reducere renuntand si din profitul lui si negociind si cu tour operatorul). Daca ii plateam cu cardul lui ii ramaneau undeva la 10E. Banuiesc ca nici la tour operatori marjele de profit nu sunt imense si e aceeasi problema. In schimb cand am platit in lei cash nu a adaugat acel comision, desi pe contractul standard aparea.

    @Radu, stiu ca in concediile din Grecia ati si vizitat insulele, chiar asi fi curios daca in Turcia poti pleca o zi in zona si sa ai ce vedea.

      (Citează)

    • @alex: mă aștept să fie excursii opționale spre Antalya și poate și altceva, dar nu cred că va fi ceva spectaculos ca-n Rhodos.

        (Citează)

  16. 3000€ ? pentru o vacanță de 8 zile ? Viață grea în românia….

      (Citează)

  17. Daca ti-ai permis o asemenea excursie inseamna ca merge treaba cu blogu :)

      (Citează)

  18. AdrianG eu suspectez o slujba banoasa a nevestii sau ceva parinti/socri instariti

      (Citează)

  19. mircea(primul)

    13/09/2014 la 7:47 PM

    Raman mereu uimit de fascinatia romanilor pentru mancare, bautura multa si statul in hotel si in tarcul din jurul lui… e bine ca ati consientizat si voi ca de banii aia mergeati in locuri mult mult mai misto.

      (Citează)

  20. @mircea uneori dupa un an solicitant vrei sa stai sa te relaxezi/vegetezi, si atunci Antalya e o solutie buna.

      (Citează)

    • Fix de asta merg, ca sa stau la liniște și de toate. Sunt plecat 40 de zile pe an din țară și de obicei în fiecare dintre ele merg vreo 10 km pe jos. După un an de muncă, e nevoie și de câte o relaxare.

        (Citează)

  21. @alex – este ilegal pentru ca statul vrea sa incurajeze platile cu cardul, asta pentru ca evaziunea fiscala merge mai greu cand circuitul banilor este inregistrat in banci. In plus este o discriminare a clientilor.

      (Citează)

  22. mircea(primul)

    13/09/2014 la 10:38 PM

    @razvan eu o solutie buna la 1500e de cuplu. La 3000 gasesti alta solutie mai buna.

    Am un amic care a dat la sf lu iulie anu asta la mare 800de lei pe o noapte in mamaia pt ca in alta parte nu gasea si era f aglomerat. Asta nu inseamna ca mamaia a fost o solutie buna.

    Daca nu il cunosteam cat de cat pe nwradu si citeam prima data postu asta puteam sa bag mana in foc ca aee iphone 5s si isi ia pana la sf lunii 6.

      (Citează)

  23. Chiar eram nemultumit ca nu aparusera comentarii in care sa zica ce “varza” esti ca te duci in vacanta sa te relaxezi. Cand de banii astia puteai sa faci altceva, de parca le iei lor din buzunar. Tipic romanesc, “ce imi place mie e universal valabil ca e cea mai misto chesti de pe pamant, si daca altuia nu ii place e ultimul prost”.

      (Citează)

  24. mircea(primul)

    14/09/2014 la 12:01 AM

    Omfg alex cat de prost esti, pana si nwradu a zis ca i se pare scump si ca se ducea in caraibe de banii astia. Si in caraibe e cu pirati si d-astea o.O

    Ideea era ca e misto la turci pana cand depasesti un prag, asa cum e misto si la romani pe litoral, pana depasesti un prag

      (Citează)

  25. Am făcut anul trecut un tur al Turciei cu mașina în 2 săpt, m-aș mai duce o dată în Oludeniz și Cappadocia, în rest nu am fost atât de impresionat. Anul ăsta am vizitat Malta, frumos dar sub Turcia.

      (Citează)

  26. @mircea…e misto pentru ca? Asa zici tu? Ia mai zi ce poate lumea sa faca cu banii munciti de ei?
    In Grecia e misto sau nu? Croatia? Sau mai bine Vama Veche la cort?

      (Citează)

  27. Apropo de hotelul deschis anul asta, imi povestea un tip care calatoreste mult si e consultant pe turism ca ideal pentru un hotel de-asta smecher e sa mergi dupa jumatatea anului 2 de functionare, cand deja s-a rulat personalul si nu mai e “soft opening”. Pe urma, dupa 3 ani jumate e tarziu. Omul chiar vana genul asta de hotel (sau cele care aveau cel mult 1 an de la renovare).

      (Citează)

  28. Sa ne spui daca se practica rezervatul sezlongului cu prosopul la 7 dim. :)

      (Citează)

  29. @Catalin, agentiile au intotdeauna preturi mai bune la hoteluri mari prin Grecia/Turcia. Uite la acelasi hotel pe site-urile agentiilor de turism. Radu a scris exact cat a costat.

      (Citează)

  30. Buna ziua, va rog oferta de POS!

    Buna ziua,

    Va oferim POS la un abonament de 50 lei / luna si la un comision de doar 2,5% per tranzactie.

    Cu stima,
    Banca

    Am cerut oferta la diferite banci, cel mai mic comision per tranzactie oferit a fost de 1,9% iar cel mai mare de 3,5%.

      (Citează)

  31. Buna. In septembrie plec si eu la Regnum Carya. Am achiziționat sejurul in timpul Târgului de turism din noiembrie. Avand in vedere ca ambii am folosit serviciile agentiei Paralela 45,mi-ar fi de ajutor sa stiu daca ai fost multumit de aceasta agentie,cu care plec pentru prima data. Cu multumiri,Gina

      (Citează)

  32. Salut, plec in iulie in GR cu paralela cu charter Tarom, cu cat timp inainte de plecare ti-au dat voucher hotel si bilet avion / rezervare? Multumesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus