un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noi routere testate: TP-Link Archer C2, Trendnet TEW-813DRU și TEW-818DRU

30 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Runda aceasta de teste a venit cu cele mai mari surprize și modificări în topul celor mai bune routere pentru RDS Fiberlink 1000 Mbps: trei din primele patru routere s-au schimbat în top, acestea nou testate ocupând locurile 1, 3 și 4.

TP-LINK ARCHER C2

Cea mai mare surpriză a venit de la TP-Link, care cu modelul Archer C2 a câștigat locul 1 și l-a câștigat detașat: 932 Mbps a obținut, la distanță bună de cei 919 Mbps de pe locul 2.

tp_link_archer_c2_router_fiberlink_rds_speedtesttp_link_archer_c2_router_2

TP-Link Archer C2 în magazine: eMAG și PC Garage.

Routerul în sine nu excelează ca specificații. Are un canal wifi tip AC de maxim 433 Mbps și suportă și standardul wifi tip N la maxim 300 Mbps. Cum majoritatea laptopurilor de pe piață încă nu cunosc modul AC, în cele mai multe cazuri vei folosi de fapt cei 300 Mbps ai rețelei de tip N, canalul pe 5 GHz de 433 Mbps rămânând neutilizat. Ca să-l folosești și pe acela ai de obicei nevoie de laptopuri noi din gamele scumpe sau le pui adaptoare AC celor vechi.

Portul USB este de tip 2.0 și este mai degrabă potrivit pentru a conecta vreo imprimantă decât pentru un HDD extern sau altă unitate de stocare partajată în rețea prin USB. Viteza de transfer va fi atât de mică încât nu vei avea răbdare să o utilizezi așa; pentru stocare în rețea apelează la un router cu USB 3.0.

Totuși, Archer C2 costă în jur de 270-300 de lei la eMAG sau PC Garage, un preț foarte bun la care obții cea mai mare performanță pe cablu pentru un abonament RDS Fiberlink 1000 Mbps, iar rețeaua wifi generată este suficientă pentru 1-2 laptopuri și vreo două telefoane/tablete într-o casă obișnuită. Chestia asta îl face un best-buy în acest moment și vânzările merg bine, din ce-am auzit de la magazine. Nu l-aș recomanda pentru multe laptopuri și situații small-office, însă, unde e nevoie de o soluție ceva mai performantă și măcar un 600 Mbps pe wifi N.

Interfața este un HTML banal cu multe pagini de configurare, dar asta îl face chiar simplu de configurat. Cum acest model devine foarte popular, voi reveni cu un review ceva mai cuprinzător.
tp_link_archer_c2_router_3

tp_link_archer_c2_router_4

TRENDNET TEW-813DRU

trendnet_tew_813dru_router_rds_fiberlink_05Nu mă așteptam la așa performanță de la Trendnet, dar ambele routere testate au scos peste 900 Mbps, iar acesta în particular a avut 910 Mbps viteză maximă pe cablu.

Routerul este compact, nu are antene externe și generează rețele wireless de 1200 Mbps printr-o combinație 867 Mbps pe tipul AC și 300 Mbps pe tipul N. Povestea de mai sus se repetă, dacă folosiți laptopuri mai vechi veți beneficia doar ce acea rețea de tip N și maxim 300 Mbps, dar capacitatea totală a acestui router îl recomandă pentru situații mai complexe, mai ales dacă ai laptopuri și telefoane noi, care să folosească cei 867 Mbps ai rețelei de tip N. În plus, poate genera vreo 2-3 rețele wireless separate pe 2,4 GHz cât și pe 5 GHz, plus câteva rețele Guest.

Interfața este bună la rândul ei, cu un ecran rapid de stare a routerului și un meniu Advanced pentru configurație detaliată. Portul USB este de tip 2.0 și deci potrivit pentru imprimante, mai degrabă, decât pentru stocare în rețea; pe USB 2.0 transferul este foarte lent prin rețea. Apare și dispare din magazine, actualizez cu niște linkuri când îl văd iarăși în oferte.

TRENDNET TEW-818DRU

trendnet_tew_818dru_router_rds_fiberlink_08Băiatul cel mare de la Trendnet a scos pe cablu o viteză de 918 Mbps, ceea ce-l plasează aproape la egalitate cu locul 2 din top, o performanță foarte bună.

818 DRU este modelul lor de top, cu un total de 1900 Mbps pe wireless obținuți din 1300 Mbps pe standardul AC și 600 Mbps pe standardul N. Mai sunt doar câteva routere pe piață ce pot duce un total de 1900 Mbps, adică Asus AC68, Linksys WRT1900AC și Linksys EA6900, ceea ce-l plasează pe acest Trendnet în compania selectă a celor mai performante routere la toate capitolele, wireless și cablu.

Trendnet TEW-818DRU în magazine: eMAG și PC Garage.

Modelul are în plus un port USB 3.0 (pe lânga unul USB 2.0), poate crea multiple rețele rețele wireless (SSID-uri) pe fiecare frecvență, antenele sunt interne, are control parental, orientarea spațială a transmisiunii pentru o eficiență mai mare, iar firmware-ul suportă extindere prin DD-WRT.

Dacă vă temeți de acoperirea sa pentru că nu are antene externe, nu este cazul, din toate experiențele mele cu diverse modele acoperirea celor fără antene practic la fel cu a celor cu antene, diferențele fiind insesizabile pentru mine. Cu toate modelele din acest top am avut semnal pe 2,4 GHz în cea mai îndepărtată cameră din apartament, în timp ce rețeaua pe 5 GHz dispărea acolo cu sau fără antene. Dacă vă interesează o acoperire cât mai bună (că nu-i suficient să “vezi” rețeaua într-o cameră, trebuie să ai și viteză rezonabilă la dispoziție) luați cu încredere repetoare de semnal.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus