un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pentru 60 de milioane de euro, câteva capete vor cădea

26 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

O știre de săptămâna trecută a trecut un pic neobservată în atâtea scandaluri politice și blocaje rutiere: prejudiciul estimat în dosarul Microsoft România este de peste 60 de milioane de euro! (Digi24)

Când a început această anchetă (care spune că niște firme ce integrează sau distribuie soluții Microsoft au dat șpagă mare în diverse locuri pentru a câștiga contracte), mă gândeam că va fi ceva minor. A trecut mult timp de atunci, se agită un pic apele pe fondul unei acțiuni similare din străinătate, se fac niște controale… chestii din acestea minore.

Cu prejudiciu de 60 de milioane de euro, însă, va fi unul dintre cele mai mari și importante dosare de corupție din ultimii 25 de ani. Să nu uităm că Voiculescu a ajuns la închisoare pentru câteva milioane prejudiciu, iar Năstase pentru 600.000 de euro. Mai e tot acolo un deputat care a luat 3000 de lei. Cu atât l-au dovedit, dar a fost suficient.

Pentru 60 de milioane, cineva va intra cu siguranța la pușcărie. Nu din Microsoft România, mă gândesc (decât dacă se poate dovedi fără echivoc că știau de șpagă sau au încurajat-o), ci de prin firmele private care au încheiat de fapt contractele și de pe la stat. Câțiva miniștri de comunicații stau cu morcovul aproape în acest moment.

Marile corporații au reguli clare pentru partenerii locali, prin care le impun să fie absolut corecți în afacerile pe care le fac. O firmă mare preferă să nu câștige un contract de 1, 2, 5, 10, 20, 50 de milioane de euro într-o țară decât să se afle că a făcut asta prin șpagă și corupție, știre care chiar și generând o scădere cu 1% a acțiunilor ar produce o pagubă totală mult mai mare decât s-a câștigat prin acel contract.

Din păcate, socoteala din HQ-ul din Seattle nu se potrivește mereu cu cea din târg, unde managerii vor bonusul anual și partenerii o limuzină mai nouă și o vilă la mare. Să vedem ce-o fi în viitor.

    6 comentarii

  1. Neoficial si pe sub mana, si corporatiile mari recurg la astfel de practici necurate, doar ca sunt suficient de discreti (lobby-ul nu se pune). La noi au fost mai ciobani distribuitorii aia, insa e greu de crezut ca la asa tun nimeni de la MS nu s-a prins cum sta treaba…

      (Citează)

  2. Cred ca cei de la Digi24 au gresit, mita fiind de 60 de milioane de euro, nu prejudiciul. http://www.stiripesurse.ro/dna-mita-de-60-de-milioane-de-euro-in-dosarul-eads-microsoft-siveco/

      (Citează)

  3. Deocamdata nu stim nimic fiind ancheta in desfasurare, dar pot spune ca DA, marile corporatii fac inclusiv cursuri de FCPA (Foreign Corrupt Practice Act) angajatilor si partenerilor din diverse tari unde sunt prezenti.
    Ii avertizeaza ca pot ajunge la puscarie daca nu respecta niste reguli, in speta de bun simt si corectitudine in afaceri, nimic dificil. Si-i instruiesc sa raporteze pe linie de anticoruptie direct la juridicul lor din State orice chestie dubioasa pe care o afla sau li se propune sa participe!
    Dar daca acestia nu respecta, ca DE, lacomia e un pacat biblic si e greu sa reziste oricine, ei bine, se frig rau!
    Poate fi si cazul nostru, dar numele de MS nu are de ce sa fie patat, decat in cazul in care n-au facut aceste cursuri cu acesti parteneri si angajati.

      (Citează)

  4. Dar iti dai seama, daca mita a fost de 60 de milioane de euro, la ce suma se poate ridica beneficiul? Atatea zeci de milioane, si de euro pe deasupra, reprezinta niste valori imense, ar putea fi un tsunami in toata regula. Doar ca la banii astia poti cumpara tacerea oricui, nu trebuie decat un pres mic, mic de tot, ca sa nu fie foarte vizibil.

      (Citează)

  5. Nu sunt de acord ca prejudiciul indica sigur “capete picate”. La noi sunt multi care au facut prejudicii si mai mari si nu au nici un dosar penal. Conteaza mai mult de partea cui te aflii….

      (Citează)

  6. Eu astept sa vad ce capete pica de la Teamnet si Siveco, firmele abonate la castigat licitatii cu statul. Eventual si de pe la NOD, care e in spatele Teamnet.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus