un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Promovabilitatea la bac a generației actuale este, de fapt, mult mai mică decât s-a anunțat

7 Jul 2014  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Promovabilitatea la bacalaureat în acest an a fost de 59%, cu 3% mai mare. Înainte să desfaceți șampania pentru această creștere a nivelului de educație, mai aflați încă o cifră: un sfert dintre elevii claselor a 12-a nu s-au înscris anul acesta la bac. 44.000 de elevi, mai exact.

Altfel spus, bac-ul l-au promovat un pic peste jumătate din cei 75% din totalul elevilor care au ales să dea acest examen.

Mai mult, calculele arată o situație și mai sumbră. Anul acesta au dat bac-ul acum în iulie în jur de 160.000 de candidați, din care doar 130.000 au terminat anul acesta clasa a 12-a, iar diferența de 30.000 sunt cei care au terminat liceul în anii trecuți și n-au luat sau n-au dat bacul la vremea lor. Dacă acea proporție de 59% se păstrează, atunci doar 76.700 de elevi au trecut bacul din totalul celor 174.000 care au terminat în 2014 clasa a 12-a, restul picând sau alegând de la început să nu dea examenul.

Promovabilitatea pentru această generație este deci în jur de 44%.

Uitați un grafic interesant mai jos. Scăderea aceea din 2011 arată momentul când s-a introdus supravegherea cu camere video în clase și profesorii au început să se teamă de dosare penale pentru mânării cu examenul de bac. Creșterea minoră din ultimii doi ani zic eu că arată o gândire de genul “nu se mai poate copia așa ușor, hai să învăț pentru un 6”. Sunt convins că și pe vremea mea ar fi fost același procent de promovabilitate, nu 80-90%.

promovabilitate_bac_10_ani

sursa: Adevărul și Digi24.

    11 comentarii

  1. nu-ti trebuie bac ca sa iti faci un blog.

      (Citează)

  2. Dora Vulpescu

    07/07/2014 la 9:42 AM

    O greseala de sezon: “promovabilitatea la BAC a fost…”

    PROMOVABILITATE – insușirea de a fi promovat; sugereaza o probabilitate. Deci, e gresit sa folosesti la trecut pentru ca ar suna de genul “Probabilitatea de promovare la BAC a fost 50%…”, ceea ce , evident, nu are sens! Corect e “Rata de promovare a fost de …”

      (Citează)

  3. Ar fi bine daca tot ai pus graficul ala sa faci si un grafic cu notele de la evaluare, si inca unu sa vezi cu numarul de elevi care nu mai faceau profesionala (din ce an) si care ajungeau la liceu, urmand a sustine bacul.

    Camere de supraveghere sun fix Pix pentru elevi, profesori.

      (Citează)

    • @Ciupercutz: n-au de unde să obțin astfel de date. Mi-am făcut cont la Institutul de Statistică, dar nu au foarte multe date disponibile pe aceste subiecte.

      De ce zici asta despre camerele video?

        (Citează)

  4. Nu înțeleg ce atât tam – tam cu bacu asta. Mie mi se pare normal sa mai pice în schimb nu mi se pare normal sa treacă oricine și când spun asta știu elevi care nu au nimic în cap și au reușit sa treacă (asta era înainte de camere). La fel și cu facultatea, de ce trebuie toți sa aibe o facultate? Pe vremea când au făcut parintii mei facultatea, prin 80′ era un lucru mare sa faci o facultate. Acum, și fără bac luat te iau facultățile

      (Citează)

    • @Alex: cam asta zic și eu, dar societatea e modelată pe “trebuie să faci o facultate”, nu pe gândirea “dar chiar ai nevoie de una?”. Și gândirea “trebuie să faci o facultate” vine exact de unde spuneai tu, pe vremuri era considerat că devii intelectual și ești superior altora, așa că acum devine o metodă de a fi recunoscut în societate drept om deștept.

      Din păcate, societatea are nevoie mai ales de oameni cu chef de muncă, dorință de a se perfecționa în meseria aleasă, ambiție șamd, nu doar de o diplomă cu ștampilă.

        (Citează)

  5. Sunt 2 categorii ce lipsesc din procentul de 59, cei ce nu s-au inscris si cei care s-au inscris si nu s-au prezentat. Si asa se ajunge la 37%

      (Citează)

  6. Iei bacu’ nu iei bacu’ semintele acelasi gust are.

      (Citează)

  7. ma uit la procentele de peste 80%. ce viata era pe atunci la BAC, se copia pe rupte, si uneori se nimerea sa ai norocul chior sa-ti scrie supravegheatorul rezolvarea pe tabla

      (Citează)

  8. Lacrimi după BAC

    08/07/2014 la 2:08 AM

    Și totuși, de ce plângem după cei care nu au luat?
    http://iciolac.wordpress.com/2014/07/08/povestea-elevului-fara-bac/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus