un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu erau balcoane, ci suporturi de aer condiționat

3 Jul 2014  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Se pare că blocul la care balcoanele erau construite total anapoda și fără ieșire către ele este de fapt bine făcut. Acelea nu sunt balcoane, ci suporturi pentru aer condiționat.

bloc_fundeni_1bloc_fundeni

Câte înjurături au primit constructorii în nenumărate share-uri pe Facebook…

Nu poate fi nimeni chiar atât de idiot, mai ales că acele “balcoane” sunt oricum foarte mici, impractice pentru oameni. Am întrebat 3 ingineri constructori și un arhitect și toți sunt de aceeași părere, acolo se poate pune unitatea exterioară de aer condiționat. Dorian Prodan a spus același lucru, deci consider cazul încheiat :)

Cel mai probabil, constructorul n-a vrut ca locatarii să monteze pe banii lor tot felul de suporturi prin izolația termică a blocului, așa că a prevăzut de la început unele și gata. Ceea ce ridică altă întrebare: de ce ai construi un bloc nou fără balcoane?! De ce n-ar vrea locatarii balcoane?

Am văzut problema asta în multe ansambluri rezidențiale. Cele Hercesa din Pantelimon au niște balconașe simbolice, metalice, ca să se încingă bine la soare. Alte blocuri au unele la fel de mici sau înguste. De ce? Dacă nu mai este Ceaușescu la putere, ca să spună că doar chiaburii vor confortul injust al unui balcon generos, de ce se mai fac astfel de blocuri? Dacă ar fi să caut un apartament nou, aș vrea să aiba un balcon generos, pe care la o adică să pot pune două scaune și o măsuță unde să beau cafeaua, plus ceva flori. Am văzut un bloc nou pe lângă Kiseleff unde toate apartamentele au terase de aproape 4 x 4 metri, de poți să dai petrecere acolo.

    30 comentarii

  1. Iti zic eu de ce nu se fac balcoane la blocurile noi, ca sa nu le inchida romanii si sa iasa dupa aia un super design. Iar aia cu Ceausescu nu merge, bunicii mei stateau intr-un bloc facut in comunism, in Galati care avea un balcon imens(acum i se zicea lejer terasa).

      (Citează)

  2. Treaba asta cu masuta pe balcon functioneaza la noi maxim 10 zile pe an. In rest e fie prea frig, fie prea cald. Dar macar ai unde sa usuci rufele :)

      (Citează)

  3. – in Kuala Lumpur de exemplu, blocurile au un soi de intrand special ca sa pui unitatile de AC, practic inauntru dar aerisit.
    – eu cand am cumparat apartamentul am semnat ca n-am voie sa inchid balconul si sa pun unitati de AC pe fatada blocului.

      (Citează)

  4. mircea(primul)

    03/07/2014 la 11:28 AM

    pentru ca apartamentele cu balcoane de 16mp2 sunt cu vreo 10k-15k de euro mai scumpe decat unele care nu au balconu cat o sufragerie.

    asa ca locatarii ar vrea balcoane, ar vrea si piscine proprii si heliporturi daca s-ar putea…dar vezi tu…

      (Citează)

  5. Si eu sunt propietarul unui aparament nou balcon deschis. Ca si lungime este ok, singura problema ar fi latimea acestuia.
    Este ok sa stai la o cafea pe balcon, dar intrebarea ar fi, pentru constructorii care fac apartamente fara balcon, unde isi usuca locatarii rufele?

      (Citează)

  6. radu: uscatoare de rufe. sau Uscatorie de rufe.

      (Citează)

  7. @Radu – eu cred ca rufele se usuca in masina de uscat rufe… Sau, ca la blocurile comuniste, in spalatorie/uscatorie (daca exista).

      (Citează)

  8. Sa cumperi balcon DOAR pentru a avea unde sa iti usuci rufele, e cea mai proasta afacere. E mult mai ieftin un uscator decat un balcon…

      (Citează)

  9. De ce să vrea balcoane? ca să le închidă, să mai dărîme un zid să-și facă încă un metru pătrat nefolosibil de casă?

      (Citează)

  10. Genial constructorul, mare artist arhitectul. Dacă tot vrei să rezolvi problema asta, de ce nu ai face niște lăcașuri ACCESIBILE? Unitățile exterioare de AC trebuie instalate, servisate, înlocuite, curățate etc, cu această facilitate oferită de constructor avem garanția că alpiniștii utilitari vor avea de lucru mereu pe acolo, faină treabă. Ca să nu mai vorbim de aspectul general exterior al clădirilor, care arată că nenea arhitectul este total străin de estetică.
    Și mai e ceva: la etajele 1-4 apartamentele sunt mai ieftine, acolo vor sta oameni mai friguroși, care nu au nevoie de AC? Sau la București clima oferă condiții favorabile doar pentru etajele inferioare?

      (Citează)

  11. Ușor cu snobismul pe scări. Rufele se pot usca și natural pe balcon. Doar să ai spațiu și să nu le atârni în văzul tuturor. Și în casă până la urmă e bine, doar să fii atent la umiditate.

      (Citează)

  12. in Franta se face dupa zice add mai sus (ceea ce ma surprinde, dar in sensul bun al cuvantului). nu ai voie sa inchizi balconul, sa usuci rufe sau sa il transformi in depozit, totul reglat printr-un regulament de coproprietate. pentru ca civilizatie.

    dupa cum iti ziceam si pe FB, sistemul asta e inspirat din tarile asiatice, unde aerul conditionat e un must, asa s-a ajuns la solutia asta (foarte putin estetica) dar care macar ordoneaza putin lucurile. ideal ar fi o unitate central pe acoperis, sau un etaj tehnic si cam asta e tot. dar costa mai mult, toata lumea trebuie sa participe, chestii care in Romania cad greu.

    uite, daca tot vorbim de “blocuri” si “locuire colectiva”, uite un caz exceptional, poate cea mai misto cladirea de locuinte realizata in ultimii ani la Bucuresti.
    http://www.cosmindragomir.info/p703964003
    (arhitectura: ADN BA)
    Radu, cladirea asta ar merita un articol dedicat, este un caz rar in Romania, rezolvat fantastic. si are si balcoane/terase misto ;)

      (Citează)

  13. In tarile civilizate, ai baie de lumina pe interiorul blocului, unde poti sa-ti usuci rufele, in general accesibil printr-un geam din baie.

      (Citează)

  14. @claudiu nicorici: poate in Spania (si uneori in Italia), unde sistemul acesta este foarte uzual. plus ca abundenta luminii si a caldurii permite cladiri de locuinte foarte adanci, cu o curte de lumina interioara.
    in alte tari civilizate (Franta, Germania), ti le usuci in baie, sau in balcon (daca e inchis si iti permite regulamentul de coproprietate) sau le duci la uscatorie (sau cumperi un uscator electric, il pui langa/peste masina de spalat). personal prefer ultima varianta, am toate rufele uscate in 15minute.

      (Citează)

  15. voua nu va e greata de expresii de genul “pentru ca civilizatie”? cine plm a inventat prostia asta?

      (Citează)

  16. blocul meu are luminator si acolo s-au montat AC-urile ( de asemenea avem si uscatorie la fiecare etaj) … eu stiu ca nu mai avem voie sa punem AC-urile pe fatada blocului, sau era doar o propunere ?

      (Citează)

  17. @stefan

    Ce uscator de rufe ai care dureaza 15 minute? La mine dureaza vreo 2 ore pe putin. Ce-i drept, incap rufele din 2-3 masini de spalat simultan.

    Problema cu umezeala interioara ramane totusi. Urmaresc umiditatea relativa in incapere si pot spune ca dupa fiecare uscare urmeaza o crestere brusca. Sistemul de condensare si stocare a apei nu poate fi ideal.

      (Citează)

  18. Civilizat de pus AC acolo, dar nu vad cum colecteaza apa de la ele!

      (Citează)

  19. Ideea e ca nu toata lumea isi permite o masina cu uscator de rufe (sau uscator de rufe separat) sau sa-si duca rufele la spalatorie.
    Iar la capitolul uscator/iluminator pe scara nu toate blocurile sunt prevazute cu asa ceva, si arati-mi si mie unde in tara asta daca lasi o soseta pe scara/iluminator nu e furata.
    Uscatul rufelor in casa iar e problema, poate aparea umezeala, mucegaiul, iar rufele nu se usuca natural si pot prinde un miros neplacut.

      (Citează)

  20. @Radu

    O masina de uscat rufe este la emag 1500 de lei. Daca te duci in carrefour, gasesti intotdeauna una la o oferta si mai buna. Comparativ cu pretul unui apartament nou mai spatios, nu mi se pare o investitie semnificativa.

    Ca de altfel nu mi se pare nici o investitie semnificativa pentru cat timp economisesti cu intinsul si strangerea rufelor, dar asta e alta mancare de peste.

      (Citează)

  21. Bai, ce o mai tot tineti cu uscator de rufe electric in sus, in jos, la stanga si la dreapta! Dar despre consumul de energie electrica de ce nu ziceti nimic?

    Eu mi-am luat masina de spalat cu uscator, in 2008, ca sa am flexibilitate daca nu functioneaza balconul iarna. Clasa A la spalare, clasa B la uscare. Consuma 1kWh la o spalare si 8kWh la o uscare. Pai, mama ma-sii, la o factura medie lunara de 120kWh in Romania*, o uscare saptamanala inseamna cresterea facturii de curent electric cu 25%. Iar daca mai ai si copii si speli 3-4 incarcaturi de rufe pe saptamana, nu iese decat dublu fata de varianta fara uscator electric. Cati isi permit?
    ————————-
    * O gospodărie casnică din Republica Moldova consumă anual în mediu aproape 1400 kWh, consum comparabil cu cel din țările baltice și România. http://mec.gov.md/ro/content/ministerul-economiei-incurajeaza-consumatorii-casnici-sa-cumpere-produse-electrocasnice-cu

      (Citează)

  22. @dan: oamenii care au cunoscut conceptul de “civilizatie”

      (Citează)

  23. @nashu: aveam intr-o vreme acasa o multi-functionala spalare+uscare de la Miele parca, dura cam 1-1,5 ore. ai dreptate cu umiditatea, eu am baie ventilata natural, tineam geamul deschis, nu erau probleme. iarna e putin mai dificil dar se ventileaza rapid pana la urma.
    15 minute obtin in uscatorie, am una in fata cladirii unde locuiesc. am un coleg care are masina de uscat rufe (masina de spalat e separata) si el scoate cam tot 15-20 minute, in functie de cate kg de haine baga inauntru. cred ca stie maxim 2-3 kile, in timp ce aia din uscatorie merge pana la 6 (dar e imensa).

      (Citează)

  24. Si ies uscate – uscate? Nu ies fierbinti? mi se pare greu de crezut.

      (Citează)

  25. ies uscate si fierbinti. de exemplu daca ai nasturi de metal la vreo haine e bine sa nu ii atingi in primele minute.
    ca idee, sunt masinile din stanga: http://www.spotlessworld.co.uk/images/800px-Launderette_in_Paris._France.jpg
    aia de interior e ceva genul http://www.darty.com/nav/achat/gros_electromenager/lavage_sechage/seche-linge/beko_dc7230.html dar nu varianta asta de 7 kile ci una mai “slim”, pentru apartamente mici, nu o gasesc acum.

      (Citează)

  26. Wow, chiar nu aveti rabdare sa termine blocul :D.
    Eu cred ca dupa ac-uri o sa mai urmeze imbracarea blocului in elemente de design folosindu-se de structurile alea metalice. Legat de balcon – la roman ori ii dai terasa mare care nu lasa loc de fantezii, ori nu-i dai nimic ca-si largeste sufrageria.

      (Citează)

  27. radu, era un raspuns pentru nashu in moderare. a fost sters sau doar e in purgatoriu? … ca nu am chef sa-l scriu din nou :D

      (Citează)

    • Mie mi se pare că la tine în balcon ar trebui să faci ce vrei tu, poate cu excepția zonelor turistice unde se cere un anumit aspect de la fațadă.
      Altfel, poți să pui și pești, dacă vrei și nu te deranjează mirosul, cum a făcut un vecin de-al meu.
      pesti

      Eu sunt genul căruia îi place să iasă în balcon, așa că nu m-aș muta undeva unde nu există această posibilitate.

        (Citează)

  28. nu stiu ce sa zic, e un subiect care depinde enorm de contextul cultural, social, etc.
    apoi, a crea doua reguli : pentru zonele « turistice » (presupun ca vrei sa zici valoroase ca patrimoniu) si « restul » nu e corect. Toti trebuie sa aiba acces la acelasi nivel de confort si sa aiba aceleasi drepturi fata de ce pot face,etc.

    sincer, o sa observi foarte usor ca strazile unde fatadele sunt lipsite de diversele interventii aleatorii ale proprietarilor sunt cu mult mai placute, omogene, armonioase decat cele unde fiecare face ce vrea. e valabil pentru inchideri de balcoane, termoizolari punctuale, aer conditionat in fatada, etc.

    eu traiesc intr-o tara unde totul e reglementat f tare pe partea asta, tocmai pentru a-ti face placere sa te plimbi pe strada sau sa iesi pe balcon, cum iti place si tie :)
    de exemplu daca vecinul din fata mea decide sa isi scoata o multime de dulapuri pe balcon si sa isi extinda astfle spatiul de depozitare, atat eu cat mai ales cei care locuiesc in cladire au dreptul sa ii ceara sa nu mai faca asta. si vor castiga si el se va conforma.
    de ce? multe motive, de la nerespectarea regulamentului de coproprietate pana la faptul ca modifici imaginea cladirii, oferi o priveliste urata vecinilor (da, este reglementat legal acest punct), poti astfel chiar sa scazi valoarea imobiliarului.

    apoi sunt diverse tipuri de coproprietati: de la cei care iti impun o anume culoare de panza pentru storuri pana la cei care iti interzic bicicleta sau rufele pe balcon. sper ca se inteleg ca nu ai dreptul sa iti schimbi ferestrele cu orice vrei tu (asta e impus si prin regulament urban) sau sa iti pui aer conditionat pe fatada.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus