un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nokia X – mini-review pentru telefonul cu Android făcut de Microsoft

30 Jun 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Am folosit câteva zile un telefon Nokia X. Acest model, lansat în premieră în februarie 2014 la Barcelona, este o ciudățenie din partea Nokia-acum-Microsoft, rulând o versiune modificată de Android ce înlocuiește anumite servicii de bază Google (precum Maps, Gmail, Drive) cu serviciile Microsoft echivalente, de exemplu Drive, Outlook sau OneDrive, plus o interfață complet nouă.

S-a discutat mult pe această temă, inclusiv pe acest blog (unu, doi). Are șanse un telefon Nokia foarte ieftin și modest ca specificații, rulând această struțo-cămilă de sistem de operare? Rămâne de văzut.

Înainte de orice altceva, încep direct cu lista de aplicații populare de Android care mi-au mers fără nici o problemă pe acest telefon. Nu de alta, dar lumea are impresia că vei sta într-o interfață închisă.

Am rulat:

  • Facebook
  • Twitter
  • Astro File Manager
  • Viber
  • Dropbox
  • Instagram
  • Chrome
  • Whatsapp
  • Evernote
  • Facebook Messenger
  • Flipboard
  • Shazam
  • Soundhound
  • eBay
  • Photo Editor
  • Facebook Pages Manager

Nu ai acces la Google Play pentru a lua aceste aplicații, dar le găsești în Nokia Store sau alte market-uri de aplicații ce sunt la un click distanță. Pe majoritatea le-am luat, de altfel, din 1Mobile Market și SlideMe Market, dar chiar nu contează de unde le ei.

Nu mi-au mers:

  • Gmail – dar am folosit aplicația de email inclusă în telefon pentru a citi emailurile. Nu ai push, dar poți configura verificarea contului la 5 minute, ceea ce este cam același lucru.
  • Google Maps – voia un Google Play Services, adică acele API-uri Google care lipsesc din telefon. Citiți mai jos despre Nokia Drive, la fel de bun.
  • Google Play Services – le-am instalat, dar n-au funcționat bine.

Este, desigur, posibil să fie și multe altele. Lipsa API-urilor Google face incertă rularea programelor create chiar de Google și a altor aplicații care le folosesc pe acestea. De exemplu dacă vreo aplicație depinde puternic de Google Maps, este foarte posibil să nu ruleze.

Din ce am înțeles, gama Nokia X poate fi root-ată și totul poate fi instalat ulterior, inclusiv Gmail, Maps, Hangouts șamd.

Pe scurt, dacă te descurci cu Windows Phone, sigur te descurci și cu acest Android modificat de Nokia și Microsoft, ba chiar aș spune că probabil vei avea mai multe programe la dispoziție. Nu aici sunt problemele telefonului.

AMBALARE

În cutie am găsit și o pereche de căști. Nu știu dacă din original primești căști roșii la un telefon galben sau cineva a desperecheat mostra testată de mine. Încărcătorul este unul pe microUSB.
nokia_x_09

CONSTRUCȚIE

Telefonul este foarte simplu. Carcasa în linii drepte îl face să pară mai degrabă frust și oarecum incomod în mână, iar plasticul acela transmite o idee de “ieftin”. Este și gros mult peste medie, având 10,4 mm grosime.

nokia_x_01nokia_x_02
nokia_x_08

Butoanele fizice sunt pe lateral, galbene ca și carcasa. Nu stau prea bine acolo, au un mic joc. Sub ecran ai singurul buton de pe Nokia X, unul Back capacitiv, cu roluri multiple prin interfață.

Dacă desfacem carcasa, care iese destul de greu având în vedere că “îmbracă” ecranul, găsim bateria detașabilă și cele două sloturi microSIM, plus slotul microSD pentru extinderea memoriei interne.
nokia_x_03

Pe total, Nokia X pare o treaptă sub cele mai ieftine telefoane cu Windows Phone, precum Nokia 520. Nokia X costă puțin, dar senzația mea este că telefonul este gândit nu doar ca un entry-level în lumea smartphone, ci chiar pentru piețe emergente, unde 100 de euro sunt bani serioși.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Specificațiile lui Nokia X sunt:

  • ecran 4 inchi, 480 x 800 pixeli
  • cameră 3,15 megapixeli, filmează 480p la 30 fps
  • procesor Snapdragon S4 Play, dual-core la 1 GHz cu GPU Adreno 203
  • 4 GB stocare internă, 512 MB memorie RAM, slot de card microSD
  • 115.5 x 63 x 10.4 mm, 129 grame
  • baterie 1500 mAh

Specificațiile sunt modeste. Cel mai rău suferă la camera foto, unde cei 3 Mpx sunt insuficienți în zilele noastre, iar senzorul de 1/5″ este mic.

Un alt aspect neplăcut este memoria RAM mică. Chiar și cu acest Android modificat și o interfață mult mai simplă, cei 512 MB sunt la limită și te vei putea juca doar chestii simple. Nu vă așteptați la o performanța mare în multitasking, nu este genul de telefon pe care să “învârți” multe aplicații în același timp, comutând rapid între ele.

În rest, Nokia X arată ca orice entry-level. Ecranul are o rezoluție uzuală (dar mică) pentru acest preț, dar culorile arată bine și este destul de luminos. N-am multe de spus nici despre recepția wifi, 3G, sunet și restul lucrurilor – nu excelează, nu dezamăgesc, dar sunt adecvate prețului telefonului.

INTERFAȚĂ

Interfața seamănă cu cea de pe Windows Phone, cu aceste pictograme afișate permanent pe ecran. Toate aplicațiile nou instalate se regăsesc în jos pe ecran.

Un swipe dreapta te duce la ceea ce Nokia numește Fastlane, un fel de meniu de notificări combinat cu lista de aplicații recente. Le poți reactiva sau închide de acolo, plus că vezi diverse informații din ele. Nu-i rea ideea, nu i-ar strica nici Android-ului uzual ceva așa, în loc de acel “recent apps” care nu are decât o utilitate redusă.

Mi-a plăcut ca notificările apar și pe ecranul de blocare al telefonului, astfel încât atunci când îl aprinzi vezi imediat ce-ți solicită atenția.

Ca întotdeauna, Nokia Drive s-a dovedit o aplicație foarte utilă. Poți descărca în telefon hărțile diverselor țări, are navigație pas cu pas ghidată prin voce în română și harta include puncte de interes. Este o alternativă bună la alte programe de navigație, una pe care mi-ar plăcea să o văd pe Android-ul clasic.

CE E BINE

  • Preț mic.
  • Ai acces la multe aplicații de Android.
  • Nokia Drive este un program foarte bun de navigație.
  • Dual-sim.
  • Poate fi root-at pentru a instala serviciile Google lipsă

CE E RĂU

  • Butucănos, gros, pare făcut din materiale ieftine.
  • Lipsa API-urile Google poate avea efecte neașteptate și anumite programe 3rd party pot să refuze să funcționeze.
  • Camera foto este de doar 3 megapixeli.

CONCLUZIE

Să-i zicem un experiment. Nokia X reprezintă o unealtă prin care Nokia-Microsoft vrea să se impună pe piețe emergente sau să ofere o alternativă acolo unde bugetul este foarte limitat. Peste experiența ușor dubioasă a Android-ului modificat pot trece cu privirea, lucrurile nu stau rău și oricum poți roota telefonul pentru a instala serviciile Google lipsă. Problema este că la același buget sunt alternative pe piață și calitatea legendară a produselor Nokia nu prea se vede în acest model, care arată destul de grosier.

Preț: 449 lei la PC Garage și eMAG.

Există de asemenea și Nokia X+, același telefon, dar cu 768 MB RAM în loc de 512 MB, și Nokia XL, care are ecran de 5 inchi și cameră de 5 megapixeli.

    12 comentarii

  1. o panarama de telefon, nu inteleg de ce te-ai obosit cu asa ceva… sper ca nu incepi cu review-uri la toate nimicurile de pe piata…

      (Citează)

    • @deplictis: sunt constant în dilema de a testa ieftinăciunile care se vând ca pâinea caldă sau numai produse de la branduri consacrate și scumpe.

        (Citează)

  2. Da bă Radule, niște Vertu ceva nu iei și tu la review. Chiar așa săraci ne crezi. Să epatăm zic.

      (Citează)

  3. “Butucănos, gros, pare făcut din materiale ieftine”
    Nu pare, chiar ie facut din materiale ieftine.
    O incercare esuata a Microsoft sa targeteze un public un pic mai mare.

      (Citează)

  4. Probabil e un experiment sa vada cum prinde la public Nokia cu Android.
    Ideea e ca trebuie sa mai lucreze la OS deoarece “corcitura” asta de Microsoft-Android mi se pare cam greoaie.

      (Citează)

  5. inteleg ca scot acu si x2, deci n-a mers asa prost cum zice lumea.

      (Citează)

  6. frumos telefonul asta cum arata pus in cutia galbena. aaaa, stai, aia era carcasa :)))

      (Citează)

  7. Pare de neinteles ce planuri are MS cu telefonul asta. E cumva un non-sens, tinand cont ca exista alternative ieftine chiar cu Nokia-WinPhone, cu un raport calitate/pret ok (Lumia 520/521, 620,630), mult mai bine optimizate si cu un ecosistem in crestere.

      (Citează)

  8. Am telefonul acela de vanzare in magazinul in care lucrez si am avut ocazia sa il “butonez” personal: este un telefon bun, pentru banii cu care se vinde. Aratati-mi si mie alt telefon mai bun decat el, in 450 lei ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus