un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ne apropiem de nemurire

6 Jun 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Sună fantezist, dar tinerețea fără bătrânețe și viața fără moarte ar putea fi chiar după colț.

Am fost mereu de acord cu cei care spuneau că cercetările medicale în structura internă a celulelor corpului nostru, în terapie genetică și în înțelegerea deplină a modului în care funcționăm la nivel microscopic pot duce la nemurire. Este o chestiune de timp până când vom descoperi cum se pot transmite comenzi fiecărei celule în parte și care este comanda necesară pentru a-i comanda regenerarea sau măcar stoparea degradării ce reprezintă, până la urmă, îmbătrânirea, plus vindecarea oricăror boli direct de la nivel celular.

O parte importantă în această cercetare se bazează pe celulele stem. Cum acestea sunt celule de bază ce se pot dezvolta apoi în orice tip de organ, se deschide calea înlocuirii organelor bătrâne, a refacerii pielii șamd.

Până acum celulele stem puteau fi luate doar pentru nou-născuți, cred că din placentă. Costă vreo 30 de milioane recoltarea și stocarea lor într-o bancă și asta doar cu speranța că vor fi bune în viitor la ceva, că momentan tehnologia de dezvoltare a lor nu este pusă la punct.

Am citit recent că celule stem au fost clonate din celulele normale ale unei persoane adulte. Cercetătorii din Coreea de Sud au luat celule din pielea a doi adulți de 35 și 75 de ani și le-au transformat, printr-un proces dubios, în celule stem. Acestea pot fi apoi comandate cu ajutorul unor enzime și pot fi transformate în celule de orice alt tip din corpul omenesc.

Știți ce ar fi nasol în viitor? Un moment în care o clinică să spună public “gata, am perfectat o procedura prin care putem întineri orice persoană, astfel încât poți trăi secole întregi în formă maximă. Costă 80 de milioane de euro de persoană”.

Un astfel de cost uriaș ar fi prohibitiv pentru marea parte a populației, dar tot ar fi zeci de mii de oameni ce și-ar permite să plătească prețul exorbitant. Mă întreb cum ar reacționa miliardele de oameni ce nu-și pot permite nemurirea, deși ea este posibilă.

Până acum, în toată istoria lumii, n-au existat momente în care banii să fie atât de cruciali. Sigur, au fost multe secole în care cei bogați au trăit bine, iar cei săraci au murit în războaie sau de foame, dar această inegalitate socială este una mică dacă o comparăm cu posibilitatea de a trăi secole întregi. Mă întreb dacă ar izbucni revolte peste tot, dacă oamenii ce nu-și permit tratamentul ar prefera să ardă cu totul spitalul respectiv, ca să nu mai fie nimeni tratat. Sigur, spitalul doar s-a reconstrui în secret, dar chiar și așa.

Bonus: alți cercetători au creat organisme cu o structură complet diferită a ADN-ului. ADN-ul natural are patru baze combinate în diverse moduri, ei au creat ADN cu șase baze, ceea ce nu a existat niciodată în natură.

shutterstock_128187725-001
sursa foto: Artificial Insemination de la Shutterstock.

    15 comentarii

  1. Asta este un subiect ce ma fascineaza si pe mine, si nu doar din motive evidente.
    Intai, din privinta regenerarii celulelor s-au uitat la ADN-ul reptilelor care pot sa-si creasca inapoi coada dupa ce a fost taiata, dar intradevar, se pare ca secretul s-ar putea sa fie in celulele stem.
    Este foarte interesanta intrebarea pe care o pui tu in legatura cu costul, si de asemenea foarte posibil scenariul asta mai ales daca cel care descopera asta se intampla sa fie finantat si contractat de vreun multimiliardar.

      (Citează)

  2. Ar fi tare sa faci rost de cele “80 de milioane de euro”,sa-ti reuseasca operatia(sau ce-o fi aia) si printr-o anumita conjunctura sa ajungi la puscarie si sa primesti pedeapsa cu moartea sau puscarie pe viata – oare care o fi mai nasol?

      (Citează)

  3. Mie imi vine greu sa cred ca se va realiza asa ceva in urmatorii 1000 de ani. Sunt probleme mult mai actuale care ar trebuii rezolvate, cum ar fi cancerul, obezitatea, :) bolile autoimune, (care nu se pot trata, sunt doar tinute usor sub control), in plus chiar daca s-ar gasii formula nemuririi este foarte posibil ca in mai putin de 100 – 150 de ani viata sa nu mai fie posibila pe pamant datorita consumarii resurselor si/sau schimbarilor de clima.
    P.S Bani multi ar castiga cercetatorii daca ar gasi o formula magica contra obezitatii, avand in vedere ca procentul celor obezii in tarile dezvoltate trece de 40%. Cum ar fi sa bagi un obez pe o usa si sa-l scoti in 2 minute pe cealalta parte “tras ca prin inel”. ?

      (Citează)

  4. @Daniel
    Radu a zis

    Este o chestiune de timp până când vom descoperi cum se pot transmite comenzi fiecărei celule în parte și care este comanda necesară pentru a-i comanda regenerarea sau măcar stoparea degradării ce reprezintă, până la urmă, îmbătrânirea, plus vindecarea oricăror boli direct de la nivel celular.

    Cu alte cuvinte, orice avans tehnologic care ne scapă de moartea din cauze naturale o să aibă ca efect și vindecarea bolilor.

    @Radu
    Două chestii, mai mult de formă decât de fond.

    Nu e prea corect să-i zici nemurire din moment ce poți să mori oricând din cauze care nu sunt naturale.
    “nu a existat niciodată în natură” e un pic cam far-fetched. Având în vedere că nici planeta nu ne-o cunoaștem în totalitate, cam greu de crezut că suntem în măsură să apreciem ce există și ce nu în alte părți.

      (Citează)

  5. E o falsa problema pentru copii celor din momentul anuntului. Daca azi costa ceva 80 de milioane, peste 10 ani va costa 18 iar peste 20 180k and so on. Pana il fac chinezii cu 2k. Aia din secunda aia, da, o sa moara. Dar sincer, nu a evaluat nimeni capacitatea creierului de a retine informatii peste 120 de ani si efectul asupra sanatatii neuronilor

      (Citează)

  6. DA Radule, viseaza. Asta e ca aia cu “in timp calculatoarele, din ce in ce mai inteligente, vor avea sentimente si constinta de sine”

      (Citează)

  7. Corectie: din viteza am mancat un “I” in comentariul de mai sus. Mea culpa

      (Citează)

  8. on-topic: pana la urma, oricum murim, mi se pare un stres in plus, te chinuiesti atat sa iti prelungesti viata si poate a doua zi iti pica o caramida in cap. :D

    semi off-topic: tocmai am citit o chestie atat de amuzanta legata de regenerare (desigur, fake), legata de george rr martin si fanii game of thrones: http://happyplace.someecards.com/happy-place-original/an-open-letter-from-george-rr-martin-addressing-game-of-thrones-fans-deepest-fear/

      (Citează)

  9. sper sa prind pensia marita de la ponta presedinte :)

      (Citează)

  10. Daca s-ar descoperi acest leac al nemuririi, chiar daca vorbim numai de moartea din cauze naturale, iar solutia ar fi disponibila pe scara larga cred ca am avea probleme grave cu traficul din Bucuresti. Nu mai zic de resurse pentru o planeta suprapopulata încă de pe acum.

      (Citează)

  11. Pana sa imi deschida cineva ochii la evolutia tehnologiei eram foarte pesimist in legatura cu varsta pe care o voi atinge insa acum sunt putin mai optimist.

      (Citează)

  12. Salut,

    Cred ca daca va aparea nemurirea la oameni apar doua efecte catastrofale:
    1. oprim evolutia fiintei umane
    2. gradul de dezechilibru intre oameni va tinde la infinit (apropos de bogati si saraci) si sociatatea va inceta sa mai existe.

    Este de rau, nu ne dorim asta.

    Merci

      (Citează)

  13. Si filmul cand iese? :)

      (Citează)

  14. Ma, voi vreti sa traiti vesnic IN ROMANIA ?! Sunteti chiar dereglati sau care-i faza..?!

      (Citează)

  15. Oricum, romanii sigur nu vor ajunge sa traiasca vesnic. Chiar daca ar face un tratament, exista deja ceva care cauzeaza moartea barbatului : FEMEIA.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus