un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ponta dă o mare palmă justiției. Chiar două!

16 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Declarația lui Ponta că l-ar grația pe Becali dacă ajunge președinte este incredibil de proastă. Incredibil de proastă. Înțeleg că vrea să atragă voturile microbiștilor (becaliștilor, mai bine aș spune), dar nu se poate chiar așa, nu poți spune chiar orice pentru a câștiga voturi.

Ideea este proastă din mai multe privințe:

1. “despre domnul Becali cred că a suferit, a plătit. În final, cred că e mai bine să le iei oamenilor banii, dacă au făcut ceva ilegal”

Corect, și eu aș fi pentru această metodă de pedepsire, plus ceva timp modic la închisoare. Dar cum ai putea confisca averea cuiva?

Chiar și dacă s-ar modifica legea pentru a permite confiscarea averilor, cum identifici această avere? Becali a făcut niște manevre cu terenuri și folosind acei bani a câștigat apoi alte sute de milioane de euro.

Le confiști pe toate? N-am nimic împotrivă! Dar cum le găsești? Confiști și casele și terenurile și conturile copiilor și părinților? Dar terenurile vândute pe 2 lei unor apropiați, pentru a nu figura pe numele tău, care apoi ți le pot înapoia, după “confiscare”, ca să fii din nou bogat?

Este ceva foarte greu de implementat atunci când un om a avut vreo 15 ani la dispoziție ca să-și asigure conturi în străinătate și bunuri ascunse prin diverse metode.

2. Ponta este procuror ca meserie.

Procurorul este acel om care, indiferent ce crede despre acuzat, are datoria să-l dovedească vinovat în instanță. Scopul său este să obțină condamnări. Ah, e nevinovatul omul? Asta decide judecătorul, nu procurorul.

Așa o schimbare de direcție arată multe despre caracterul omului, despre cum își înțelege datoria și respectul pentru munca sa și a altora.

3. Este o palmă dată justiției.

Apropo de munca altora, Ponta tocmai a făcut-o inutilă. De câți ani se judecă Becali? Câți bani s-au cheltuit, câte instanțe au mestecat cazul, câți oameni au muncit instrumentând aceste cazuri?

Iar la final vine Ponta și spune “da, mulțumim pentru efort, dar acum lăsați-l liber”.

Se tot spune despre magistratură că este coruptă. Se și dovedește asta, având în vedere câți avocați și judecători sunt prinși cu mâța în sac. Dar ce exemplu li se dă dacă, atunci când își fac meseria cinstit, vine Președintele și anulează totul. Păi dacă tot aici se ajunge, mai bine luau și ei o șpagă de la început, nu?

Grațierea prezidențială nu este o prerogativă pe care președintele să o aplice chiar după bunul său plac, doar pentru că el consideră că mai multe instanțe au greșit verdictul. Președintele nu este vreun judecător suprem. Nu, grațierea respectivă este gândită pentru a se aplica anumitor cazuri sociale, atunci când, deși un om este vinovat și nimeni nu se îndoiește de asta, ar fi mai bine pentru binele general să fie lăsat în libertate. Are 7 copii acasă și n-are cine să-i crească, e vreun medic cu mâini magice care poate salva vieți, e condamnat pe bună dreptate, dar cu niște circumstanțe care țin de legitimă apărare șamd.

Apropo, Becali parcă suferea de coloană și trebuia operat musai în străinătate. Părea foarte sprinten zilele trecute în libertate.

sursa: GSP. De Gică Popescu nu mă pronunț, după cum ziceam, nu cunosc detaliile cazului.

    16 comentarii

  1. Corect tot ce ai spus despre Ponta, puie monta.
    Cazul lui Popescu e simplu, el si veri becali vindeau fotbalisti in strainatate, prin tari mai inapoiate in ceea ce priveste transparenta financiara de genul turcia sau china. Si ii vindeau pe 2 milioane de euro de ex, faceau contract cu clubul respectiv, masa si dansul si totul era ok. Dupa aceea reveneau in tara, faceau un contract fals pe o valoare de 1 milion si il depuneau la anaf si asa castigau un mil fara sa plateasca taxe. Asta era pe vremea cand deabea se inventase google translate si jurnalistii nostri au inceput sa citeasca presa straina si declaratiile sefilor de club de pe acolo si au vazut ca e ceva putred in danemarca si sumele nu se potrivesc.. gsp a scris cateva articole despre asta.. bodu de la anaf a dat cateva telefoane pe la fiscurile lor… a inceput procesu… s-a tergiversat cativa ani… au intrat la mititica.. the end.

      (Citează)

  2. Rolul procurorului nu este sa dovedeasca cu orice pret vinovatia cuiva. Rolul este sa adune probe intr-un dosar si sa le prezinte judecatorului.

      (Citează)

  3. Ai atins un punct sensibil, zic eu. Doctrina comunisto-socialiștilor din blocul estic (unde intrăm și nou) impune ca atunci când sunt aleși să se considere cel puțin semi-zei, ei decid tot; indiferent de ce spune legea – la ei nu se aplică sau o schimbă după bunul plac pentru ei sau apropiații lor.

    Vezi abordările tip mână de fier ale lui Putin (Rusia), Ianucovici (exUcraina), Lukashenko (Belarus), Voronin (ex Moldova) și până la o oarecare similitudine cu Năstase (ăla cu o carieră fulminantă – parlamentar – prim ministru – blogger – pușcăriabil). Ponta a crescut sub aripa lui iliescu si Năstase, a fost “școlit” și lăsat să prindă culoare de “democrat”; în ultima vreme și-a dat arama pe față și vedem cine e și ce (prost) crede/gândește/acționează.

    Eu unul consider inacceptabil ca Ponta să nu fie aspru taxat pe motiv că declarase la început de mandat de prim-ministru că el vrea apropierea de Rusia (care vedem ce face). E o zicală “e mulți proști cu ștampila-n mână” …

      (Citează)

  4. Eu cred ca, tocmai in acest caz, Ponta a procedat corect. Si-a facut cunoscuta intentia inca inainte de-a candida. Daca el isi va face campanie cu gratierea unor infractori, e perfect. Daca va fi votat, inseamna ca lumea e ok cu asta, ceea ce e iar perfect. Mai ticalos si mai marsav ar fi fost, la fel ca-n cazul gazelor de sist, sau in cazul RM, una sa declare in campanie, si alta sa faca dupa ce ajunge in functie. Evident ca eu nu sunt de acord cu gratierile de niciun fel. Dar daca omul iese-n campanie, declara ca daca ajunge presedinte gratiaza 2-3 infractori, si e votat, castiga prezidentialele, nu vad nicio problema. Asta-i tara, astia-s oamenii care voteaza.

      (Citează)

  5. Gigel Ponta e de o imbecilitate cum rar iti e dat sa vezi. De obicei sunt apolitic, insa de cand am vazut ca dupa ce ca este cam prostut mai e si prost de gura sincer eu ma tem sa-l am presedinte si probabil alt premier imbecil .

    Sincer sunt cam satul de gandirea astora comunisto-socialista .

      (Citează)

  6. Nu e chiar asa faza cu procurorul. Ai scos ideea din antiteza cu avocatul, care, intr-adevar, orice crede despre acuzat trebuie sa-l apere.
    In schimb procurorul poate renunta la acuzatii daca in urma instrumentarii dosarului constata ca esti nevinovat…

      (Citează)

  7. După scandalul cu pozele de campanie făcute în Belarus, ce pretenții să mai ai de la el? Păi dacă ajunge acest copy-paste președinte, ne-am dus…

      (Citează)

  8. Si mie, pe zi ce trece imi e din ce in ce mai scarba de Ponta, tocmai plecand de la ura care o aveam/am pentru Basescu as fi zis ca USL e o alternativa mai buna, insa daca s-au destramat dupa nici 3 ani visand toti la puterea deplina e clar ca sunt aceeasi sleahta de hoti.

      (Citează)

  9. da’ oare numai 2 palme a dat Ponta justitiei pana acum?

      (Citează)

  10. La punctul 1 exista solutii. Se numeste “Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute ” si a fost adoptata de PE in februarie 2014. Si prevede cu adevarat confiscarea extinsa a averilor dobandite dubios.

    Se va face confiscarea extinsa a averii in cazul anumitor infractiuni grave PENTRU TOT CE NU POTI SA DOVEDESTI. Si se merge si la familie si la “terti”, care au beneficiat brusc si inexplicabil de donatii generoase.

    Se gasesc usor pe net informatii.

    Si avem 30 de luni sa implementam asta in legislatia noastra si e OBLIGATORIU.

    Despre Ponta nu (mai) e nimic de comentat.

      (Citează)

  11. Ne indreptam cu pasi repezi spre o democratie comunista :) :( .. Nu stiu ce sa fac sa rad, sa plang sau sa fac revolutie ?! Inca ma mai gandesc

      (Citează)

  12. Si totusi, cat de idiot sa fii sa declari : aa, pai ce ma, voi credeati ca sunt chiar asa de bolnav? Mai ma prefaceam si eu, stateam cu gatu’ intr-o parte, sa vada judecatorul ca….

      (Citează)

  13. Ponta este un oportunist feroce, e in stare sa nege si faptul ca maica’sa exista daca ar rezulta voturi din asta.

      (Citează)

  14. Chear nu realșizati ca Domnul Premier ESTE in Campanie DAR cand va fi Presedinte nu va asteptati sa fie mai bun ca Basescu jocurile IN Alegeri sunt scarboase calomiase si de ce nu cu mari fonduri cheltuite APOI dragi Mosului sa vezi Masina justitiei cum va functiona EU zic CUM ZICE Dan Creta CA pe Roate ,voi Naivi veti zice PONTA presedinte va legaliza toate Dorintele excrocheriile si dezmatul la rang de Bordel ei BINE nu va faceti mari sperante PONTA odata ocupand Fotoliul Cotroceni sigur is va verifica listele cu promisiuni si jigniri la Adresa Basescienilor si Udrenilor si va taia in carne Vie deci Infractori Hoti de toate tepele sau Corupatori si de ce nu Tradatori de Tara NU uitati Ponta este Judecator de Profesie Chear de il Acuzati uni de Plagiat NUI bai nui Singurul ce a comis poate o fapta de loc Daunatoare LEGI pe care a slujito si sigur toata viata o va Sluji Apropo nici nu are cale de Jocuri Colegi lui SUPER calificati nul vor lasa singur sa faca jocurile murdare de Clan si grup politic Romani au o VORBA Fate frate cu dracu sa permita trecera Punti APOI dai brangi DRACULUI in apa involburata sa se inece Strigand Ajutor la alști trecatori carte inca nul cunoaste in ce sa Travestit.ATENTIE or care OM politic ar fi Presedinte nu va fi lasat sa faca cei trece prin CAP Chear uitati ca AVEM Legi Constitutie si CCR cat despre fioroasa DNA tremur doar cand scriu numele .

      (Citează)

  15. Parca vad ca dupa alegerile din noiembrie de la prezidentiale ies de la racoare toti cei car sunt inchisi acum, ie ca e vorba de astia din fotbal sau altii inchisi doar ca sa arate Europii ca meritam si noi in Schengen.

      (Citează)

  16. Salut,

    Eu cred ca oamenii acestia, sefi intr-ale furtului / mafiei la scara larga, nu intra sau ies de la inchisoare dupa cum zice dreptatea ci mai degraba dupa cum comanda de sus cei pe care ii incurca sau descurca.

    Ani de zile a stat dosarul pus bine, sume enorme s-au risipit pe justitie si deodata, hop! intra la inchisoare.
    Asa este cu toti, cand vine timpul potrivit, se intampla lucruri.
    Cred ca prea putini (si la nivel prea jos) sunt in sistem cei care chiar lucreaza in numele dreptatii, efectul muncii lor este usor de neglijat.

    Becali a intrat la inchisoare pentru un motiv (sigur stim care?) si acum poate sa iasa pentru un altul – alegatorii sai.

    Este simplu, asa a fost mereu.

    Merci

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus