un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Eticheta în română “uită” să precizeze mai multe ingrediente toxice

29 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Același produs, o sticlă de sos de stridii.

eticheta_romana_soseticheta_originala_sos

Eticheta adăugată în română precizează doar ingrediente naturale, precum stridii, ulei de susan, caramel și condimente.

Eticheta originală spune și de gumă de xantan, aromă artificială de stridii 0,25%, antioxidant acid fosforic, conservant benzoat de sodiu și sorbat de potasiu (sau ce-o fi).

Deci de la “stridii” am ajuns la aromă artificială de stridii, plus ceva conservanți și antioxidanți și xantan.

Faza și mai tare este că în română scrie că sosul conține soia, pe când în engleză scrie de apă. Asta am observat-o abia acasă, acolo l-am pus la loc în raft cu gândul “oricum am sos de soia”.

Pentru că la naiba cu legile, nu? Mulțumesc Carrefour! Citiți întotdeauna eticheta originală!

    12 comentarii

  1. Problema nu e neaparat la Carrefour ci la importator. E treaba lui sa faca eticheta in RO si sa fie si corecta…

      (Citează)

    • @George: da, dar magazinul se poate asigura ca este corect etichetat, că ei îl vând. De asta au departament de calitate, standarde, șefi de raion șamd.

        (Citează)

  2. de multe ori eticheta in romana e aplicata peste cea originala.

      (Citează)

  3. Sigur, problema e la importator dar amenda o ia magazinul. :)

      (Citează)

  4. Interesanta si denumirea produsului pe eticheta romana: Oyster sos. Adica sos de „oyster”, cuvânt care nu exista in limba romana. In felul asta sunt acoperiti, fiindca nu aveau voie sa-i spuna sos de stridii pentru simplu fapt ca produsul nu contine stridii.

      (Citează)

  5. @costin: corect spus ar fi “nu există încă oyster în limba română”! ;)

      (Citează)

  6. Ingredientele in engleza sunt pentru straini, romanul le “gusta” doar pe alea de pe eticheta romaneasca.

      (Citează)

  7. S-ar putea sa contina soia. Eu citesc mereu etichetele pentru ca asa invat limba, comparand cu alte limbi pe care le cunosc si am putut sa vad mari diferente dar in general eticheta in romana e destul de corecta. Mi s-a intamplat sa gasesc in vreo 3 limbi cunoscute ca scrie ” poate contine urme de ou” si in romana ” contine ou”.

      (Citează)

  8. Cauta sa cumperi ingrediente de genul de la Dragonul Rosu, pe langa raportul mai bun cant pret au si braduri mai bune.

      (Citează)

  9. Fa o reclamatie la OPC, nu conteaza cine ia amenda, macar se va remedia problema etichetarii prin inlocuire sau scoatere de la vanzare cu totul.

      (Citează)

  10. Am lucrat, acum ceva timp, in vanzari la o firma care eticheta manual produsele. Traducerile erau facute la fel de aproximativ ca asta, nu mai zic de schimbare termen de valabilitate, transport fara a respecta conditiile. Sefii de raion, calitate etc. nu se uita la etichetele in romana, tot ce fac e sa verifice integritatea produsului si conditiile de livrare. Dintre toate magazinele, metro are cel mai strict control de calitate.

    Ma enerveaza teribil cand vad firmulite, importatori care incearca sa prosteasca cumparatorul si apoi se intreaba de ce se duc in cap.

      (Citează)

  11. Aveti impresia ca daca vor spune, scrie ca un anumit produs contine zeci de aditivi extrem de periculosi , credeti ca romanii vor ocoli acel produs ?

    Sunt sigur ca 90% dau vina pe Divinitate , pe soarta , pe oricine altcineva in cazul in care se imbolnavesc. In niciun caz pe ei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus