un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Toate detaliile despre rețeaua 4G Orange la nivel național

1 Apr 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Orange a anunțat ieri aproape toate detaliile legate de lansarea la scară națională a rețelei 4G.

După cum probabil ați reținut de-a lungul timpului, pe 7 aprilie 2014 operatorii au voie sa activeze rețelele 4G LTE în banda tradițională pentru aceste servicii, până acum ele funcționând cumva “înghesuit” în altă bandă și doar în câteva zone din țară, mai mult ca demonstrație pentru ceea ce urmează să vină.

Acoperirea rețelei 4G Orange

După 7 aprilie, rețeaua 4G Orange crește practic la nivel național, urmând să fie disponibilă în 90 de orașe (între care și toate reședințele de județ) și acoperind 1000 de localități.

Asta înseamnă 45% din populația totală a României, 73% din cea urbană, iar în viitor acoperirea va fi extinsă. De exemplu în vara aceasta vor fi acoperite stațiunile de pe litoralul românesc.

acoperire_orange_4g

Vorbim aici de rețeaua de 150 Mbps viteză teoretică, iar Orange a demonstrat și o conexiune de 300 Mbps.

Viteza pe 4G

După cum știți, banda de download pe 4G LTE este mult mai mare decât pe 3G-ul deja tradițional. De exemplu telefonul meu de ultimă oră suportă un maxim de 42 Mbps pe 3G, în timp ce pe 4G poate prinde cu 150 Mbps.

Acestea sunt viteze teoretice. Practic ai putea prinde 150 Mbps dacă ai fi tu singur în rețea, eventual lângă antena cu care comunici; chiar și atunci, cantitatea de date utile recepționate în fiecare secundă ar fi mai mică (throughput-ul, cum ar zice oamenii tehnici), deoarece ea se împachetează cu multe alte antete și informații suplimentare de routare.

Ieri Orange a făcut un gest îndrăzneț. În loc să vorbească despre vitezele teoretice de 150 Mbps, a vorbit despre vitezele reale pe care le-ai putea obține în rețeaua lor, având în vedere încărcarea medie a fiecărei stații mobile.

Viteză teoretică download

Viteză medie reală download

Viteză teoretică upload

Viteză medie reală upload

3G+

21,6 Mbps

6,5 Mbps

5,76 Mbps

1,5 Mbps

HSPA

43,2 Mbps

13 Mbps

5,76 Mbps

1,5 Mbps

Fast 4G

75 Mbps

30 Mbps

25 Mbps

15 Mbps

Super fast 4G

150 Mbps

60-80 Mbps

50 Mbps

30 Mbps

Astfel, în noile pachete de date se vorbește despre 30 și 60 Mbps, urmând ca și clienții să obțină aceste valori în utilizarea de zi cu zi.

Au preferat această variantă decât să spună “vă dăm până la 150 Mbps!” și oamenii să spună “n-am trecut niciodată de 80 Mbps, unde-i banda din reclame?!”

Asta nu înseamnă că veți avea conexiunea limitată la 60-80 Mbps. Ea va merge cu cât este posibil în acel loc, valorile “medii reale” de mai sus fiind orientative pentru ce vă puteți aștepta să găsiți în teren. Într-un test făcut la prezentare s-a obținut o valoare de 98 Mbps, de exemplu.

Am spus ceva și de 300 Mbps. Pentru a obține o viteză de 300 Mbps se utilizează două benzi simultan, comunicație numită “carrier aggregation”. Asta înseamnă o transmisiune pe 2 x 20 MHz, ba chiar în demonstrația noastră cred că s-a folosit un canal în banda 1800 MHz și altul în cea de 2600 MHz.

În testul făcut pe loc s-a obținut o viteză de 233 Mbps pe așa numitul 4G+. Testul s-a efectuat în magazinul din Băneasa. Un alt test făcut în Brașov a obținut un rezultat de 241 Mbps.

Banda asta de 300 Mbps este agregată folosind un modem special, un Huawei E5186 adus special pentru demonstrație. Este mare cât un router de casă, clar nu-i un aparat portabil și, de altfel, nu există încă pe piață telefoane sau tablete sau modem-uri care să facă agregarea benzilor pentru a obține 300 Mbps.

speed test CA Brasov

Așa că luați-o doar ca o demonstrație teoretică. Rețeaua suportă 300 Mbps, dar încă nu există dispozitive pentru această viteză. Să trecem noi întâi de la 43 Mbps la 150 Mbps și apoi ne gândim la 4G+.

Update: cum bine au remarcat cititorii, am uitat să precizez despre apelurile de voce. Vor fi prin rețeaua 4G (Voice-over-LTE / VoLTE) sau nu? Momentan nu, se va face treptat tranziția către VoLTE, așa că până atunci vom avea în continuare acea întârziere de 1-2 secunde la inițierea apelului.

Ofertele Orange 4G

Orange a anunțat cu această ocazie și schimbări în abonamentele Cangur, Panteră și Colibri.

Cangur este abonamentul entry-level, are un număr rezonabil de minute și conexiune de date 3G+ de 43,2 Mbps.

Pantera este abonamentul cu 4G. Ai multe minute, opțiuni internaționale, primești chiar și un SIM suplimentar pe care-l poți folosi într-o tabletă. Aici vor fi două opțiuni pentru pachetul de date:

  • Fast 4G limitat la maxim 30 Mbps (vorbim de unii reali, probabil vei prinde 30 Mbps întotdeauna)
  • Super fast 4G estimat la 60 Mbps, dar fără o limită de viteză. Cu acest pachet, poți ajunge spre 150 Mbps, dar cum vă spuneam anterior, viteza medie reală este de obicei 60 Mbps.

Colibri este un abonament fără minute de voce, cu Super fast 4G pentru modemuri și tablete.

Nu s-au anunțat prețuri, dar le vom vedea pe site după 7 aprilie. Am auzit de un 19 euro pentru Panteră, dar n-aș putea să vă spun care.

Cam asta ar fi. Mai sunt niște surprize săptămâna aceasta, iar restul operatorilor vor anunța și ei în curând noutățile.

    18 comentarii

  1. Despre volumul de date inclus s-a mentionat ceva?

      (Citează)

    • @Mihai: nu, dar aflăm lunea viitoare, când vor fi făcute publice pachetele. Din câte știu, Orange merge pe un sistem cu extraopțiuni, îți poți adăuga câte 1 GB de câte ori vrei tu, eventual doar când ai nevoie.

        (Citează)

  2. Nu am înțeles un lucru, se mută și vocea pe 4G?

      (Citează)

  3. Asta e de 1 aprilie, nu? :D

    Din acelasi ciclu, am auzit ca azi UPC lanseaza MVNO peste reteaua Digi. :D

      (Citează)

  4. In orasele mari unde exista peste tot wifi si 3g mi se pare prea mult 4g – cu banii investiti in marile orase puteau acoperi mai multe zone greu accesibile (unde dsl nu exista sau e slab)

      (Citează)

    • @Dragos: a întrebat cineva despre investiție și în cât timp vor să o recupereze. Răspunsul CEO-ului a fost că nu se pune problema așa, 4G-ul este un “core investment”, adică nu se putea pune problema dacă vor investi sau nu în tehnologia aceasta. Este normal să-și ducă rețeaua la următoarea generație pentru a putea oferi toate acele servicii adăugate precum video-on-demand, cloud șamd.

        (Citează)

  5. Dora Vulpescu

    01/04/2014 la 8:58 AM

    Se face prea mult zgomot pentru nimic. Ah, modem 4G pentru laptop (hai si pentru tableta) e ok, insa pentru telefon este nenorocire. Iti mananca bateria intr-un mare stil. Pe Samsung S4, cu trafic moderat, nu te tine de dimineata pana la 3 in conditiile in care il incarci toata noaptea.

      (Citează)

    • @Dora Vulpescu: de acord cu bateria, dar lucrurile ar trebui să se schimbe după 7 aprilie. Momentan rețelele 4G active sunt foarte limitate, puține emițătoare, acoperă doar parțial Bucureștiul, semnalul în interiorul clădirilor este la limită – toate acestea se traduc în consum mare de baterie. Am zis asta încă de la lansarea din 2012.

      După 7 aprilie, când lucrurile se vor îmbunătăți, semnalul va fi mai puternic și ar trebui să conserve mai bine bateria.

        (Citează)

  6. Ce-s alea ”benzi tradiționale” pentru 4G LTE (sic!)? Ținând cont că abia se implementează tehnologia, când a avut timp să se impună o tradiție?

    Și că tot vobim de tradiții, așa cum a întrebat și @Cristian Banu – când o să fie VoLTE?

      (Citează)

  7. sincer, mie in Craiova, Vodafone, imi tine mai mult bateria pe 4G decat pe 3G.

      (Citează)

  8. Degeaba baga 4G in toata tara, cand in plin centrul orasului la ora de varf netul de la Orange trecea de la HSDPA+ la EDGE.

    Pentru date mobile inca consider ca e suficient 3G-ul.

      (Citează)

  9. înseamnă că dacă ai cartelă nu poți folosi rețeaua 4G ?

      (Citează)

  10. 4g inseamna viteza mai mare dar si un consum mai mare din traficul de date alocat, cel putin asa se mentioneaza in unele review-uri. Poti sa-mi indici mai concret ce inseamna acest lucru, care ar fi acest raport? Mci.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus