un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul HTC One a fost lansat – model foarte bun, dar nu aduce acel “wow” de care are nevoie HTC

26 Mar 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

feat_htc_one_2014
Citeam detalii despre funcțiile noului HTC One, anunțat oficial ieri, și mă gândeam că se vede o diferențiere tot mai puternică față de generația concurentă Samsung Galaxy S, semn că cele două firme și-au identificat anumite direcții de dezvoltare și tipuri de clienți și se dezvoltă pe două căi oarecum divergente.

Ca specificații, noul HTC One vine cu câteva îmbunătățiri semnificative față de vechiul HTC One. Bateria, veșnica problemă la telefoanele unde ea nu poate fi direct înlocuită, urcă de la 2300 mAh la 2600 mAh, iar împreună cu noul procesor și alte îmbunătățiri software anunță o autonomie dublă, ceea ce înseamnă că te va ține două zile de utilizare.

La fel de important, apare din nou cardul microSD, ecranul crește de la 4,7 la 5 inchi, procesorul este un Snapdragon 801 la 2,3 GHz (ceea ce era de așteptat), ai bineînțeles LTE și restul funcțiilor deja uzuale pentru un smartphone de top. Singura dezamăgire, dar una minoră, este faptul că portul este tot un microUSB 2.0, nu 3.0, care ar fi fost ceva mai rapid.

Ca aspect, HTC a preferat să meargă pe calea bătătorită de vechiul model, care nu degeaba a fost mult-premiat peste tot în lume pentru aspect. Carcasa este tot din aluminiu, practic identică, ai în continuare difuzoare audio frontale, iar culorile sunt gri închis, alb-argintiu și auriu.

Cea mai mare noutate este sistemul foto-video. Pe spate sunt două camere, ambele de 4 megapixeli cu tehnologie Ultrapixel (adică fiecare pixel al senzorului este mai mare, fotografia făcută având astfel zgomot redus și fiind mult mai luminoasă pe timp de noapte), care împreună realizează o funcție de focalizare selectivă. Pe scurt, o cameră focalizează pe ce dorești tu, iar a doua fotografiază aceeași scenă focalizând fundalul, astfel încât ulterior poți alege gradul de defocalizare a subiectului.

Sincer să fiu, nu mi se pare o caracteristică ce-ar putea convinge oamenii să aleagă acest telefon și nu altul. Sigur, pe total noul HTC One se prezintă foarte bine, dar acest Duo Camera va fi pentru mulți doar un artificiu drăguț, dar nu ceva “must-have”, cum se zice. De câte ori v-ați spus “băi ce mi-ar fi plăcut să pot defocaliza fundalul după ce am fotografiat?”. Nu-i ceva indispensabil. Personal aș fi preferat ca HTC să integreze o cameră normală de 13-16 megapixeli și una Ultrapixel pentru eliminare de zgomot sau fotografii pe timp de noapte.

Altfel spus, cui nu i-a convenit camera ultrapixel anul trecut (are câteva dezavantaje, precum rezoluția mică ce nu-ți permite un crop în imagini), nu-i va conveni nici acum. Senzorul este îmbunătățit (pixeli mai mari), dar a dispărut stabilizarea optică. Să sperăm că pixelii mai sensibili, în colaborare cu focalizarea foarte rapidă pe care o laudă HTC-ul vor fi o combinație de succes.

În rest, telefonul se laudă cu interfața Sense 6 mai aerisită, cu Zoe în cloud, cu o recunoaștere de gesturi pentru a comanda diverse acțiuni în telefon și o husă inteligentă. Cel mai important, la categoria “altele”, mi se pare colaborarea cu Fitbit – noul HTC One are funcțiile accesoriilor Fitbit integrate direct în telefon (adică un fel de program S-Health de la Samsung dezvoltat chiar de Fitbit). Nu mai ai nevoie de acele accesorii, telefonul face singur numărătoare pașilor și-ți spune câte calorii ai ars și ce distanțe ai marcurs. Tot important este angajamentul HTC de a actualiza acest telefon pentru minim 2 ani.

Două concluzii rapide de la mine:

1. Telefonul este foarte bun, un adevărat model de top pentru o companie. Totuși, îi lipsește ceva “wow” care să atragă atenția lumii spre HTC. Vânzările din ultimul an au demonstrat că le lipsește ceva “cool”, iar noul HTC One nu-l aduce nici el, fiind practic vechiul One adus la zi.
2. Cu HTC One și Samsung Galaxy S5 costând pe la 3000 de lei, nu pot să nu cred că LG G2 iese cel mai câștigat de aici. Sigur, nu are niște artificii spectaculoase (nu rezistă la apă, nu are senzor de puls, nu are două camere pe spate sau difuzoare frontale), dar costă cu 1000 de lei mai puțin și include un hardware la fel de bun, autonomie mare și o cameră foto foarte bună.

Alte link-uri utile:

Cu atâtea review-uri pe net (Engadget l-a avut o săptămână!), până primim și noi în România un sample pentru 2-3 zile deja nu va mai fi nimeni interesat.

    13 comentarii

  1. Mi-e teamă de carcasa de aluminiu; prefer policarbonatul de la OneX-ul pe care îl am eu acum, și nu am văzut variantele anterioare. Oricum, în ciuda camerei foto mai slabe, seamănă cu înlocuitorul pe care îl plănuiam vara asta pentru OneX.

      (Citează)

  2. hehe, si eu am de gand sa schimb oneX-ul cu noul One. Astept doar sa apara la Orange sa-mi pot prelungi abonamentul

      (Citează)

  3. Dacă aveți One X este o trecere ok la One 2014. De la One 2013 la 2014… nu prea. Asta a devenit practică standard în dezvoltarea telefoanelor.

      (Citează)

  4. Interesanta treaba cu scapatul pe jos – reparat gratuit in primele 6 luni de la achizitie.

      (Citează)

  5. @mogdan: nu zice prea mult testul ala, daca l-au testat pe wifi sau pe 3G. Dupa rezultate as zice 3G. In al doilea rand nu specifica la ce luminozitate era setat ecranul, multi fac prostia sa il seteze la un procentaj fix, gen 50%, fara sa ia in calcul ca unele ecrane sunt mai luminoase decat altele.

      (Citează)

  6. Este calitativ impecabil , full metal jacket cum s-ar zice , dar in rest nimic spectaculos ! Ma asteptam sa faca ceva cele doua camere … ceva nemaivazut … insa nici mod 120fps nu exista (sau 4k pentru cine are nevoie)

      (Citează)

  7. Partea cu schimbarea display-ului spart gratis timp de 6 luni e valabila doar pentru US.
    Al doilea modul de fapt nu e tot o camera foto ci un senzor de profunzime.
    Imi place ca HTC mentine standardul de calitate si inca exista pe Android variante la fel de bine construite ca un iPhone.

      (Citează)

  8. Intr-adevar, nu stiu exact conditiile acelui test, dar am in vedere faptul ca are bateria de “doar” 2600mAh si un procesor putin mai optimizat si in majoritatea testelor publicate online tine aprox. la fel de mult ca un g2 care are o baterie de 3000. Chiar si pe gsmarena are un endurance rating mai bun decat g2-ul, desi in testele de usage a scos cu ~10% mai putin. Se vede ca cei de la HTC au lucrat mult pe partea de optimizare.

      (Citează)

  9. Are 2 camere si nu i-au pus si au omis sa-i puna OIS. Pacat.

      (Citează)

  10. HTC sunt niste imbecili, care nu pot vinde daca Google nu ii baga in fata. Acum niste ani buni aveau pretentii la comanda minima de o valoare astronomica, ca sa discute de acordat distributia intr-o tara. Si vindeau un praf de pe toba ca erau mari, butucanoase si cu Windows telefoanele lor.
    Vine Google, ii scoate din mizerie si glod, ii invata sa faca telefoane acceptabile si pentru cativa ani HTC este pe cai mari. Dupa care Google ii lasa sa se descurce singuri, HTC revine la obiceiurile de chinezi care stiu ei mai bine si care iti fac o favoare ca te lasa sa le cumperi produsele. Le fac mari, scumpe si lipsite de inspiratie. Arunca o tona de bani pe Tony Stark si fac un rahat praf in timp ce Lenovo baga niste bani in Ashton Kutcher si rup gura targului.
    Pe HTC nu-i mai poate salva decat un produs tanar, cool si cu plasare in Vampire Diaries, Teen Wolf si StarWars Episode 7 pentru sunt intr-o mare cadere.

      (Citează)

  11. Concluzia e corecta.

    Un pic as nuanta aici “Vânzările din ultimul an au demonstrat că le lipsește ceva “cool””

    In principal le lipsesc banii pe care Samsung in arunca cu vaporul in marketing. In SUA, Samsung cheltuieste peste Apple! Si vorbim de piata majora a lui Apple.

    Caci nici produsele Samsung nu au dat pe cineva pe spate, sunt chestii de evolutie nespectaculoasa, tehnologia fiind destul de matura dpdv hardware. Dar reclama face toata diferenta. Si nu ca au ales nu stiu ce actor si nu ales nu stiu ce alt actor sau ca au nu stiu ce videoclip bestial. E o chestie pur cantitativa.

    Si HTC nu cred ca se poate batea cu asa ceva. Nu au atati bani. Si nici nu se pot diferentia altfel. Nasol pentru ei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus