un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce afaceri mai face Huawei în România

20 Feb 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Președintele a vorbit ieri despre un memorandum semnat de guvern cu firma chineză Huawei. Acesta prevede “constructia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informatii si comunicatii nationale, Reteaua nationala de banda larga si Sistemul de monitorizare si supraveghere a traficului”, spune Hotnews.

Astfel de sisteme de comunicații pot construi și Ericsson, Alcatel, Siemens și alții. Și Huawei, ce-i drept. Normal ar fi să se organizeze o licitație pentru așa ceva, eventual una secretizată dacă este cazul, că doar toate aceste companii au în România oameni cu acces la date “secret de serviciu” și până la SSID la o adică.

De ce mergem direct la Huawei? Este o consecință a vizitei chinezilor de acum câteva luni, când au fost discutate pe aici niște înțelegeri. Public s-a vorbit de niște autostrăzi pe care poate le vor face chinezii și de mâncare pe care am putea să le-o vindem noi, dar se pare că învoiala a fost și pe alte asemenea proiecte speciale.

Asta este complet normal ca business la nivel de țări, dar problema aici în particular este că SUA, Canada și Marea Britanie nu au dorit echipamente Huawei și le-au eliminat pe cele existente din infrastructura proprie, motivând că n-ar fi sigure și că anumite vulnerabilități știute doar de chinezi i-ar ajuta pe aceștia să spioneze țările vestice. Mă mir că nu s-a făcut la nivel de NATO un fel de înțelegere similară.

Pe de altă parte, Huawei are sigur o ofertă mult mai bună financiar decât ceilalți menționați de mine. Se cam știe de la operatorii telefonici, care au migrat în multe țări de la echipamente europene la cele chinezești pe motiv că fac același lucru, dar sunt mult mai ieftine.

Orice ai alege, tot nu-i bine.

Mai jos este un film de prezentare pentru Huawei în Europa.

    13 comentarii

  1. Guvernul ăsta de [ xyz ] (de introdus orice epitet / metaforă la adresa ăstora) are o abordare absolut cretină în a face lucrurile cele mai banale: Dintre toate chestiile care le face, ăștia aleg aparent ce-i ce-l mai slab, mai puțin folosit de alte țări, mai de la comunism sau dictatură. (apropierea de Rusia, China)

    O fi afacerea cu Huawai bună dpdv financiar însă noi ca nație știm că suntem mai buni ca restul de pe lume, deci de aici știm noi că restul sunt proști și alegerea cu Huawey-ul e cea mai bună.

    Din ce citisem prin presa băsistă, partea cu Huawey-ul (sau o parte din ea e deja bătută în cuie). Mișcarea a fost deja făcută, în parte: o firmuliță de bloc a câștigat în urma unei licitații contractul cu ceva autoritate și va subcontracta totul la Huawey.

    Ar trebui să știi bine că la o licitație nu poți impune un echipament anume (gen marca Y model X) ci doar niște cerințe tehnice ale echipementelor. Cât de mult detaliezi și particularizezi “produsul” ține de abilitatea celui care pregătește documentația …

      (Citează)

  2. Dom’lor, ăsta e un subiect sensibil. Un singur lucru am de spus în toată afacerea asta: Puneți mâna și învățați limba chineză!

      (Citează)

  3. intrebarea e alta, daca tu ca prim ministru stii sigur care sunt vulnerabilitatile echipamentelor chinezesti, de ce insisti sa construiesti cu acestea infrastructura de securitate a statului ? Aici nu vorbim de pretul mai mic, ca altfel sunt sigur ca s-ar fi oferit rusii sa ne faca sistemul cu echipamentele lor, pe gratis.

      (Citează)

  4. O zici de parca ti-au luat painea de la gura :) nu ca n-ai lucra in telecomunicatii asa-i ? :)
    Realitatea e ca huawei a copiat bine echipamentele de pana acum. Da stiu tamtam-ul din state de anu trecut cauzat de frica ancestrala a americanilor ca ar indrazni cineva sa-i urmareasca. Asta cand ei stau cu ochii si urechile pe toata lumea! Tehnic nu cred ca e o problema faptul ca sr merge pe echipamente huawei. Nu sunt mai ptoaste sau mai bune decat altele de acelasi calibru al producatorilor eu/us.
    problema e sa se face in stilul favorizant de pana acum al politicienilor romani. Alianta cu chinezii nu e rea, tinand cont ca au capital de investit. Totul e sa nu investeasca prea mult( a se citi sa ne cumpere cu totul) iar in 20-30 ani sa muncim pentru ei. Trebuie pastrate niste parghii, puse niste limite ori la noi…conteaza spaga. Niste baieti o sa-si mai ia cateva masini de lux, o sa-si mai faca una-doua case, foar.ada merge treaba pe la noi

      (Citează)

  5. @AdrianX, adica tu chiar n-ai avea nicio problema ca datele ce tin de securitatea nationala sa fie accesate de ‘hackeri’ chinezi datorita unor ‘vulnerabilitati’ de care stiau doar ei, nu?

      (Citează)

  6. @2du care securitate nationala bre ?Avem ceva de ascuns ce n-au vazut altii deja ? Unu doua avioane de pica pe capete si luate la sh, unu doua tancuri de am vazut mai mulye si mai bune in world of tanks, submarine nu mai avem de mult, masini anti mine ne-au dat altii de mila ca mureau romanii pe capete…chiar vrei sa-ti insir totul?
    Si secretele “lor” de stat sunt cel mult un cancan prost, le poti citi in orice ziar si un profiler serios poate pune cap la cap informatia. E ultima petrecere a lui basescu ori ponta secret de stat?
    Hai sa fim seriosi si sa trecem la treaba

      (Citează)

  7. Este o mare greseala sa dai asa ceva chinezilor. In primul rand pentru ca vor avea acces la informatii secrete, chiar daca nu sunt prea multe in Romania, nu e OK. In al doilea rand, fiind chinezarii ieftine, exista un risc foarte real sa se strice si sa crape cand ti-e lumea mai draga sau ai mai multa nevoie de ele.

      (Citează)

  8. Doar pentru ca nu stiti voi de ele nu inseamna ca Romania nu are secrete pe care nu ar trebui sa le stie China. De fapt, cam asta este si scopul unui secret de stat, nu? Sa nu stim noi si altii de existenta lui.

    Ma gandesc doar la cateva: resurse minerale, comunicatii NATO, detalii despre diverse transporturi speciale, anumite avantaje in negocieri, date despre frontiera UE etc. De ce sa va ganditi doar la armata romana?

      (Citează)

  9. Ma duc sa-mi fac operatie de alungire a ochilor … urmeaza lectiile de chineza :)

      (Citează)

  10. Va pot spune ca majoritatea celor care si-au outsource-uit serviciile la Huawei s-au intors dupa 1 an inapoi de unde au plecat. Siemens nu mai produce echipamente telecom, Alcatel a dat faliment, a fost cumparat de Lucent si acum ii paste inca un faliment. Practic, a mai ramas Ericsson, Huawei si Nokia (care are echipamente cam outdated).

    Referitor la contractul cu guvernul, se ofera spre studiere urmatoarea lectura: http://gizmodo.com/accused-of-spying-huawei-ceo-says-company-is-exiting-1475628703

    Cam asta ne paste si pe noi.

      (Citează)

  11. 1) Huawei nu produce “chinezării ieftine”. Nu tot ce e chinezesc e de 2 lei. Telefoanele huawei de pe piaţă, echipamentele huawei folosite de operatorii de telecom din Ro, nu sînt în categoria “chinezărie ieftină”

    2) nici cu NSA care spionează tot ce mişcă prin UE nu mi-e ruşine.

      (Citează)

  12. Huawei au scule tari, comparabili cu oricare alt “mondial” gen Siemens sau Cisco.
    Scandalurile de spionaj au aparut prin GB si US and A in urma cu ceva ani si adevarul trebuie sa fie undeva la mijloc. Vulnerabilitati exista in orice produs, nimic nu este 100% sigur.
    Faptul ca suntem spionati de chinezi sau de americani (cu Cisco) ramane alegerea politicienilor nostri scumpi :D.
    Cele mai bune si mai sigure scule pe care am putea sa le folosim ar fi cele produse de noi de la 0. Asa fac nemtii cu Siemens, francezii cu Alcatel/Lucent, italienii cu ale lor, etc etc etc. Regula asta se aplica si la arme. Exista destule scandaluri cu arme americane vandute in orient si care aveau din start niste module suspecte la bord, sau avioane F16 customizate de Israel vandute la turci cu modificari la sistemul de navigatie si tracking. La fel stau si rusii cu tehnica lor de razboi, ce se vinde la export e mai slab decat ceea ce se vinde pentru uzul armatei rusesti.
    Romanii au jucat tot timpul oarecum impotriva curentului, uneori bine alteori prost – cred ca momentan e prost.

      (Citează)

  13. Ba sunt niste gunoaie cei de la huawei.
    A fost o cunostiinta la un interviu la ei si managerul respectiv era asa de prost ca nu stia sa se exprime in engleza, trebuia sa-l intrebi ce vrea sa spuna si el zicea yes, yes, yes si pe deasupra puneau accent pe cultura lor din china…adica sa te vada bine trebuia sa ii gadili cu prostiile lor chinezesti…
    Bineinteles ca a plecat persoana respectiva ca s-a speriat de mormolocii aia…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus