un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

2014: anul 4G

20 Feb 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Am avut două telefoane practic identice, LG G2 și LG G Flex, ambele cu 4G, unul pe Vodafone și unul pe rețeaua Orange. Le-am pus unul lângă altul într-un restaurant din zona Piața Victoriei și am testat viteza pe același server. Rezultatele sunt mai jos:
4g_orange_piata_victoriei4g_vodafone_piata_victoriei

Vodafone 64 Mbps, Orange 20 Mbps

Ce înseamnă asta? Nimic. Am mai văzut astfel de comparații din diverse locuri, uneori cu rezultate opuse.

Pe 6 aprilie 2014 operatorii pot activa în mod oficial rețelele 4G LTE pe frecvența de 2600 MHz, cea “normală” pentru aceste rețele. De la acea dată (cred; oricum, e vorba de aprilie) vom avea 4G-ul pe care trebuie să-l avem și viteze mari, de 150 Mbps și apoi se va urca spre 300 Mbps. În ultimul an, însă, toți operatorii au început deja să activeze rețele 4G pe zone restrânse (câteva orașe) și foarte limitate ca performanță, înghesuite cum a putut fiecare în spectrele de 900 sau 1800 MHz, doar pentru a putea începe și campaniile publicitare pe acest subiect. Chiar și limitată, performanța lor este mai bună decât 3G-ul clasic.

Adevăratul 4G, însă, îl vom vedea după momentul aprilie 2014.

Ca să nu rămâneți șocați, uitați Orange pe 4G într-un bar din Centrul Vechi, pe Yumo.
orange_yumo_4g

    20 comentarii

  1. Câtă vreme trebuie să plătesc 5€ în plus ca să am 4G peste un abonament RED 29, pentru mine nu va fi deloc interesant. Mă mulțumesc cu viteza HSDPA+ care e arhi-suficientă pentru traficul uzual făcut de pe telefon, plus că și autonomia bateriei crește vizibil cu 4G-ul dezactivat.

    Acum nu cp ar fi acrii strugurii, dar eu nu văd altă utilitate a vitezei pe care o oferă LTE-ul în afara cazului în care aș folosi telefonul pe post de modem/router pentru a da net pe unul sau mai multe laptopuri…

      (Citează)

  2. Asta si streaming video, dar pentru asta ar trebui si trafic nelimitat. Restul, orice ar fi, browsing, muzica, merge ok si pe 3G.

      (Citează)

  3. Mi-ar fi jena sa vorbesc de viteze 4G intr-o tara in care operatorii de telefonie mobila ofera la abonamente de 29 de euro, 740MB de trafic.

      (Citează)

  4. o sa vina si oferte mai bune in urmatoarele luni. eu mi-am facut un abonament 4g la orange cu 15 euro (promotie) cand am luat si un ipad mini. M-a surprins ca 4g-ul in unele zone bate chiar si retelele wi-fi “normale” (ca sa nu le zic vechi – cei care inca au routere noi)

      (Citează)

  5. @coke, mai depinde si cum ti-l negociezi. Eu am 1.2G la 12euro.

    @Radu, viteza depinde si daca in locul respectiv e mai apropiat un BTS de la Orange sau unul de la Vodafone. Am facut si eu un test in nordul Bucurestiului si am obtinut cam aceleasi viteze ca tine, dar inversate. Orange 60, Vodafone 20. Si Vodafone era prin modem 4G pe cand orange era pe telefon.

      (Citează)

  6. Pune si o mica nota la analiza rezultatelor: semnalul Vodafone e 100%, semnaul Orange e 60%. De acolo diferenta, alftel comparam mere cu pere. BPSK nu e 64QAM.

      (Citează)

  7. Din cauza pretului ridicat, putini vor putea sa foloseasca retelele 4G…

      (Citează)

  8. Eu cred totuși că diferența de bandwidth intre cele două rețele înseamnă totuși ceva: probabil antena VDF era mai aproape de tine, probabil ORO avea mai mulți clienți pe celula pe care era și telefonul tău înregistrat, probabil că VDF are un uplink mai bun, probabil…

    Oricum echipamentele 3,9G (sau 4G cum li se zice comercial) sunt ambele Huawei, că tot s-a discutat pe subiect.

    A, și încă ceva, vitezele alea pentru echipamente Cat3 de 100Mbps DL și 50Mbps UL sunt doar la nivel Layer1!

      (Citează)

  9. Moamă, acum am văzut ce de ”totuși” am pus în prima frază… vă rog scuzați!

      (Citează)

  10. O sa merite 4G cand o sa am 500GB de stocare in telefon…

      (Citează)

  11. 1 aprilie tre sa fie :)

      (Citează)

  12. Radu, la Pta. Victoriei este sediul Orange, deci cateva mii de angajați cu 4G pe cateva antene. Probabil la Pta. Charles de Gaulle rezultatele sunt invers!

      (Citează)

  13. 40 euro pentru 30 giga dar nu in Romania .

      (Citează)

  14. exista 4G la cartela ? :))

      (Citează)

  15. Operatorii de la noi nu au 3G nici macar acolo unde hartile de pe site-urile lor arata ca au. Cateodata nici semnalul 2G e pe jumatate, tot in zonele cu acoperire 3G. Poate cu 4G va fi altfel… sau nu.

      (Citează)

  16. Bai Radule ! Ce naiba – aveam pretentii de la tine , ce treaba are frecventa transmisiei cu stiva 4G ? Cel din urma este doar un protocol (sau o suita) prin care se transmit date / voce / video mai eficient si cu un consum mai mic decat tehnologiile aplicate anterior . Frecventa la care tu trimiti informatiile poate fi de l a 450MHz – 2700 MHz in functie de cat permite spectrul oficial public ! Da … viteza va fi mai mare intotdeauna pe 2600MHz , fata de 900 sa zicem , dar si suprafata acoperita scade la 1/4. Stima ! E de ajuns viteza 3G pentru mine !

      (Citează)

  17. @revo, eu nu-s negociator si nu-s la piata sa ma rog de ei. Eu iti spun ce oferte exista in acest moment pe piata, nu de oferte oferite la renegociere acolo unde poate ai norocul de-a prinde un angajat caruia i-a nascut nevasta si e extrem de generos. Sa discutam de 4G in conditiile in care daca vad 3-4 clipuri HD pe Nexus 5, raman fara trafic, mi se pare absolut penibil. In momentul in care traficul inclus in abonament va fi fie nelimitat fie de 20-30-40-50 de gb, atunci da, vor avea sens discutiile legate de 4G. Altfel nu vad de ce mi-as dori o viteza 4G la care as putea sa-mi consum tot traficul de net aferent unei luni in cateva minute. E ca si cum am discuta de-un Lamborghini in conditiile in care am avea benzina doar pentru a parcurge vreo 5-10 km intr-o luna cu el.

      (Citează)

  18. Era un proverb care spunea că în viaţă nu primeşti niciodată cât meriţi ci cât negociezi. Eu negociez aproape totul. Nu mi se pare nimic rău în asta. Mai ales când ştiu că au echipe speciale de retenţie şi trebuie doar “să ceri” ca să primeşti mai mult la aceeaşi bani.

    Dar da, deocamdată e overkill 4G pe 1GB de date.

      (Citează)

  19. @revo, eu spre deosebire de tine am o chestie care se numeste demnitate. Astfel incat dupa 2 ani in care platesc in medie peste 400-500 de lei lunar, cu niste exceptii in care am platit pana si 1.600, cand sunt pentru renegociere nu cer, nu ma milogesc, astept sa mi se ofere. M-au tras in piept si altora le ofera mai mult, in aceiasi bani, doar pentru ca se milogesc, nicio problema, pierd si ca imagine si pierd nu un client, ci mai multi. Asa ca te las pe tine si pe altii sa stati cu orele la telefon negociind precum la piata un nou abonament. Eu nu fac asta.

      (Citează)

  20. Am inteles, deci daca negociez ce vreau sa primesc PE BANII mei inseamna ca ma milogesc si ca imi pierd demintatea.
    In cazul asta, meseria de “negociator” ar trebui redenumita in “milog”, nu? Tot pe principul asta, un contract intre doua companii se face prin milogire. Ai o mentalitate foarte buna, te felicit.
    Ia spune-mi, daca esti asa de bad ass, de ce mai esti inca clientul lor?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus