un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Respect Țiriac!

29 Jan 2014  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Nu am avut niciodată o afinitate pentru Ion Țiriac. Nu știu de ce, probabil are legătură cu imaginea pe care o proiectează în mass-media, cu barba aceea dubioasă și răspunsuri arogante la majoritatea întrebărilor ce-i sunt adresate și reședința sa din Monte-Carlo.

Totuși, judecând pe cifre, omul a făcut multe lucruri bune în România. Țiriac Auto, bancă, Țiriac Air, clubul Stejarii, magazinele Metro – toate sunt afaceri ce angajează mulți oameni și produc mulți bani pentru patroni, dar și pentru bugetul de stat.

Iar acum a donat SMURD-ului un avion. Un avion! Și nu orice aeronavă, ci una turbojet care poate zbura cu 800 km/h și se poate ridica la peste 10.000 de metri. Prin comparație, cea folosită la transportul organelor și recent prăbușită în Apuseni avea o viteză de 250 km/h și nu se putea ridica la altitudini mari din cauza lipsei unei instalații de presurizare interioară. Diferența este imensă. Cred că SMURD-ul va avea reale probleme în a-l întreține așa cum trebuie, costurile fiind proporționale cu performanțele.

Diferența este imensă și față de Piper Cheyenne-ul cumpărat recent de SMURD, care are motoare cu elice, iar de autonomie și viteză de croazieră nu mai are rost să vorbim. Donația făcută de Țiriac este mai valoroasă decât tot ce-am putea noi dona în timpul unei întregi vieți, mai scumpă decât tot ce s-ar strânge prin campanii umanitare de lungă durată în toată țara.

Așa că eu unul am dobândit un nou nivel de respect pentru Ion Țiriac. Felicitări pentru gest!

feat_avion_tiriac

Sunt sigur că asta nu-i va opri pe alții să spună “da, dar vânează mistreți o dată pe an, e un om de nimic, un criminal!”, chit că-s mistreți crescuți de el pe moșia lui special pentru asta, fără nici o deosebire față de porcii sau puii pe care alții îi cresc și îi taie pentru a ajunge fripturi în farfuriile noastre. Dar acum sunt curios să-i văd pe toți cei care ieri îl înjurau pe Tiriac pentru vânătoare și astăzi îl laudă pentru donație. Să le arătați ironia. Și probabil alții vor spune că prin această donație va fi scutit de niște impozite, conform legilor. Așa și?

detalii: ȘtirileProTV

    36 comentarii

  1. Legat de paragraful de la incheiere mai este aia cu “de ce doneaza doar cand e PSD-ul la guvernare”.

      (Citează)

  2. Respect si pentru ca nu s-a bagat in politica.

      (Citează)

  3. Hai ca nu e la prima donatie. Tin minte ca la un moment dat i-a donat un Merțan lui Nastase. Adrian, nu Ilie.

      (Citează)

  4. Mie dintotdeauna mi-a placut personalitatea lui. E genul de bogat care desi e celebru, nu e implicat in toate cancan-urile din mass media. Respect!

      (Citează)

  5. Poate se pregateste Ion-Ion de un alt proces…alte prafuri…

      (Citează)

  6. Felicitari Tiriac, dar tu crezi ca Statul Roman nu avea bani pentru un asemenea avion ? La cate spagi si contracte pe ochi frumosi s-au semnat in ultimii ani ..

    Am citit ca a donat si o banca dar nu i-am aflat numele ..

      (Citează)

  7. si eu as fi curios ce banca a donat avion .. de ea nu a scris nimeni ..

      (Citează)

  8. respect pt avion dar în continuare înjurături pt partea cu vînătoarea :-)

    PS: în lb. română “turbojet” este “turboreactor”.

      (Citează)

    • Dacă aflu banca, o voi spune. Dar s-ar putea și să fie o confuzie, inițial Dragnea a spus de un avion, apoi a zis că sunt chiar două – cam ciudată bâlbâiala, având în vedere că vorbea de avioane, nu de mărunțișuri. În plus, ce bancă de la noi are avion pentru a-l dona sau fondurile pentru a face așa o donație?

      Abia reușești să implici băncile în campanii de 10.000 de euro și acolo vor să se asigure că vor avea o acoperire bună în media (nimeni nu iubește băncile, așa că ele de fapt cumpără bunăvoință prin astfel de gesturi). Prin urmare, aștept o confirmare oficială înainte de a zice ceva și de o bancă.

        (Citează)

  9. astea cu “nu se baga in politica” si “a facut lucruri bune, e un om mare” sunt geniale.

    reminder: cine face afaceri in Romania la nivelul asta nu poate face altfel decat sa fie bagat pana gat in mizerie si politica.

    in rest, un tip extrem de inteligent si un om de afaceri foarte abil. cine crede ca a facut asta din “bunatate” si nu e de fapt un exercitiu de imagine se inseala amarnic.

      (Citează)

  10. A mai facut el donatii. Tin minte ca a donat odata si o zana unuia pe care-l imita Elvis.
    Banca trebuie sa fie Tiriac. Vad ca nici @nwradu nu i-a specificat numele cand enumera afacerile donatorului.

      (Citează)

  11. Un gest nobil pe care multi altii cu bani nu au facut-o pana acum. Poate o vor face de acum incolo luand ca exemplu pe Tiriac. Nu stiu de ce, dar ma indoiesc ca vor fi multi…

      (Citează)

  12. @Duke Hahahahaaaaa! Nu stiam ce dracu vorbesti acolo initial. Dar da, ai dreptate :)
    Nenea Tiriac are indeajuns de multa minte cit sa stea cuminte. Cum a facut banii si ce partide mai sustine, asta e treaba lui.
    Gestul de mai sus e ce conteaza. Totul e ca si statul sa poata intretine avionul ala.

      (Citează)

  13. Ion Tiriac, spre deosebire de multi altii, si-a dobandit banii cu sudoarea fruntii. La propriu, pentru ca i-a scos din tenis. Dupa care a fost baiat destept si a stiut sa ii investeasca.
    Face el si magarii, ca unul ce are bani si si-a scapat fiul drogat si traficant de inchisoare sau evaziuni fiscale ca oricine are firme in Romania. Dar a stiut sa nu iasa in evidenta, sa fie serios si sa isi faca afacerile mai cinstit si curat decat multi altii.
    E un personaj de apreciat.

      (Citează)

  14. Si daca va fi si asta inmatriculat pe MAI ca si celalalt (lucru pe care este peste puterea mea de intelegere) si nu va putea zbura fara aprobarea lu’ nu-stiu-cui, a qui bono…?

      (Citează)

  15. Aici se vede diferenta dintre doi oameni bogati, amandoi doneaza diverse, fac gesturi umanitare insa unul e mascarici (era) aka Jiji si altul distant, serios aka Ion Tiriac. :)

      (Citează)

  16. Radule, e bun avionul, dar e un Lamborgini al aerului, in timp ce Piper Cheyenne-ul e mult mai practic, consuma mult mai putin si poate ateriza si decola acolo unde asta nu poate.
    Daca adaugam si costurile de intretinere, avionul asta o sa dea o gaura in bugetul SMURD-ului, daca va fi folosit cu regularitate (ceea ce ma indoiesc)

      (Citează)

  17. @stefan
    da, Țiriac nu s-a băgat în politică, în prima linie precum alte franzele afaceriste gen Becali (știm toți unde prestează acum), Felix Voiculescu (soon to be) și alții.
    Ca orice afacerist e clar că are o afinitate pentru unii sau alții; mi se pare trist că o are cu socialiștii.

      (Citează)

  18. Da auzi… nu era mai bine sa scrie “avion turboGET” ? :D

    O scula din aia e scumpa ca dracu la intretinut. Desigur, mai rapid, mai smecher, dar chiar are nevoie serviciul de ambulanta de asa ceva? Ce face serviciul ala cu asa scula?

      (Citează)

  19. @enzo
    Tu vorbești serios?
    SMURD = Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare .

    Eu prin urgență înțeleg rapiditate. Adică să ajungă repede că, vezi Doamne, e o urgență. Și avionu’ ăsta e rapid. 800 km/h zicea Radu mai sus. Ori, din ce-mi dau seama, dacă e o urgență, viteza e esențială. Cu cât e mai rapid, cu atât ajunge mai repede. Cu cât ajunge mai repede, cu atât are șanse mai mari de a salva pe cineva. Plus că zboară la altitudine mare, deci sunt șanse mai mici să se întâmple ce s-a întâmplat în Apuseni.
    Da, costurile de întreținere sunt mari, dar dacă pui asta în balanță cu salvarea vieții unui om, ce e mai important?

      (Citează)

  20. Daca as fi fost premierul unui stat c-un pib de peste 100 de mld de euro anual, zau ca n-as fi acceptat o asemenea donatie. Ok, putea sa-l vanda si sa doneze banii pentru niste cauze sociale. Sa-i dea unor familii neajutorate. Dar tu ca premier sau vice premier ar trebui sa fii extrem de jenat cand un cetatean privat cu o avere de niciun miliard iti doneaza un avion care n-are cum sa coste mai mult de 10 milioane de euro. Se cheltuie si se sifoneaza bani prin toate modurile posibile. Pana si hartia igienica din institutiile publice cred ca e cumparata la un pret dublu daca nu triplu decat pretul pietei. Iar noi stam sa ne căciulim pentru un avion de cateva milioane, avion care ar fi trebuit sa existe de cativa ani in dotarea statului roman. SI nu doar unul, ci mai mult. Asta daca nu s-ar fura ca-n codru…

      (Citează)

  21. Nu vreau sa fiu rau dar :
    – tu daca esti miliardar , ai un bugatti veyron si brusc vrei cea mai la moda masina, o Tesla nu stiu de care. Iti iei tesla, insa bugatti iti maninca lunar 10.000 $ pentru garare si intretinere la sol . Ce faci? Donezi bugatti. Cui? Comunei Poplaca.
    Rezultat: scapi de durere de cap cu intretinerea aparatului.
    Poplaca: stau toti se minuneaza si-si fac cruce, dar probabil ca masina va merge doar de revelion si de paste, ca in rest nu exista bani la buget pentru benzina….. Nu mai zic intretinere.

    Pe afara-i vopsit gardu , inauntru leopardu.

    Era mai avantajos daca smurdu isi cumpara avion si Tiriac se oferea sa-l intretina….

      (Citează)

    • @kiki: bună logică, mai bine SMURD-ul dădea 2 milioane de euro pe un avion și Țiriac îl întreținea cu 50.000 pe an.

      Dacă ai un Bugatti și nu-ți mai trebuie, îl închiriezi unora care au nevoie. Asta face Țiriac cu avioanele, le închiriază, nu le ține pentru el pe toate.

        (Citează)

  22. @Ariel: din pacate in Romania nu exista socialisti, cum nu exista stanga, dreapta sau ecologisti.
    exista isna partide, impartite dupa interese si prietenii. probabil singurii mai “veritabili” sunt cei din extreme: stanga si dreapta, desi si aia sunt putini si practic invizibili

      (Citează)

  23. Avionul cica ar fi cam 1 milion – 1,5 milioane. Ma rog, nu asta ar fi cu adevarat important ci faptul ca intretinerea de 50k de an mi se pare mica. Pai atat nu costa nici macar echipamentele pentru mentenanta. Tot cam acelasi pret il are si avionul SMURD-ului care este acum la Bacau cu probleme de mentenanta.

    Daca Tiriac inca ar fi facut bani cu avionul asta, l-ar fi pastrat, nu ar fi cedat o capabilitate de productie.

    Ma intreb cine are in tara mecanici certificati pentru tipul asta de avion.

      (Citează)

  24. Pai de ce sa nu il verifice in tara cand Tiriac Air are hangar si echipa de mentenanta? Daca ma intelegi…

    Dar, ca sa nu iau minus de la necunoscatori, inchei cu: Domnul Tiriac, in marinimia Lui, sigur va ajuta statul si de data asta.

      (Citează)

  25. @Bogdan Popa, presupun ca stii unele lucruri marunte gen unde poate ateriza zmeul asta, cat costa utilarea lui pentru a putea fi folosit pentru altceva decat taxi aerian de lux, instruirea pilotilor, pregatirea de zbor etc etc etc.
    Prin comparatie cu avionul ala cu elice, cred ca e de 2-3 ori mai scump ca operare (avioanele cu elice sunt mai eftine per total), nu poate ateriza pe orice aerodrom sau piste improvizate asa cum o face Piper’u. De obicei e nevoie de asa vehicol in locuri greu accesibile.
    La pretul avionului cred ca utilezi lejer 2-3 spitale la cele mai inalte standarde de la A la Z.
    Mult mai folositor ar fi un elicopter (cel putin) care poate zbura in orice conditii cu aparatura de navigatie si “rescue” performante – alea cumparate de noi nu sunt echipate corespunzator si pilotii nu sunt suficient de bine antrenati pentru a le opera.
    Deci? ce face? ne inarmam cu bibelouri? :)

      (Citează)

  26. I-ai judecat gresit pe cei care ii critica vanatoarea. Chit ca e cu mistretii tinuti in brate de el de cand s-au nascut sau nu, ideea de vanatoare, in sine, este dezgustatoare. Ca sa vanezi din simpla placere, nu din nevoie, esti o scursura umana, in niciun caz un barbat.

    Ah da, stai ca totusi, parca dona carnea lor unor orfelinate?

    “Asa si?”

    Caracterul e in continuare dezgustator, cu tot cu donatii sau nu.

      (Citează)

  27. Dar dacă e așa de scump de întreținut nu poate să-l vândă smurd-ul pe 800.000 și să cumpere înca un piper ? Sau elicopetere sau vată, ce le-o mai trebui lor acolo.

      (Citează)

  28. @combo: chiar ar fi penibil sa vanda bijuteria aia de avion, ca sa cumpere altul mai ieftin, dar in Romania, orice-i posibil

      (Citează)

  29. @eye – de ce ar fi penibil? tii o gaura la buget numai asa de dragul de a avea cel mai tare avion din parcare? iti permiti sa il ridici de 2-3 ori pe an dar ai cel mai tare avion….
    50.000 pe an intretinere mi se pare ridicol de putin, poate asta era costul de garaj. Ora de zbor costa approx 2000 $, din datele de pe net dar se dau si cifre gen 3000 Lire englezesti, asta pentru cel mai eftin din flota – Cessena.
    Cel mai eftin avion din flota Tiriac Cessena Citation V e cam 2 mil $. Avand in vedere ca este echipat VIP cred ca pretul mai urca inca vre-o 500 mii $.
    Urmatorul avion e Gulfsteam, ceva mai mare si mai luxos e cam 10 milioane $ la care se adauga configuratia VIP.
    Cel mai tare pasaroi e un Bombardier 5000 si se duce undeva spre 50 milioane $, desigur + configuratia VIP.
    Care sa fie care sa fie ? :))

      (Citează)

  30. Daca nu-l dadea, nu e OK. daca l-a dat, de ce asta, ca e scump, ca e prea rapid, ca te costa mentenanta ca nus’ cum. Al dracului ca nu-i bine orice ar face.

      (Citează)

  31. cate sanse sunt sa-l tinem in garaj pentru ca n-avem cu ce sa-l ridicam in aer?

      (Citează)

  32. Corect pusa problema Enzo si rivi.
    Si mai este o problema, unde poate sa aterizeze avionul?
    Turboreactor inseamna pista betonata.
    Deci merge doar limitat, pe unde sunt piste betonate adica aeroporturile clasice.
    Poate este ceva la mijloc, poate nu. Poate face tot domnul Tiriac intretinerea si scoate apoi banii?
    Piper-ul SMURD cu elice cred ca aterizeaza si pe iarba. Nu sunt sigur.Am facut si eu zbor cu motor pe vremuri cu Zlin la Clinceni dar nu mai tin legatura cu aviatia.
    Corect elicopter sau elicoptere.
    Si a mai scris cineva parca sa incerce sa il vanda ei, adica SMURD. Cred ca aici e buba, nu o sa il vanda, cred ca sunt multe sanse pentru asta. Atunci daca se scoate la vanzare vedem valoarea reala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus