un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lenovo preia Motorola Mobility de la Google

30 Jan 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

motorola_razr_hd_01După ce zilele trecute a preluat divizia de servere x86 a lui IBM, acum a venit un alt anunț surpriză: Lenovo cumpără Motorola Mobility de la Google pentru 2,91 miliarde de dolari. Lenovo devine astfel al treilea producător de telefoane.

Chinezii preiau tot: brandul Motorola, portofoliul de telefoane, noul Moto G, cele Droid și Razr, tot. Google păstrează patentele, dovedindu-se că asta e tot ce i-a interesat la Motorola, dar Lenovo le va putea utiliza preferențial, în urma înțelegerii dintre companii.

Sumele nu arată foarte bine pentru Google. Aceștia au preluat Motorola Mobility în 2011 pentru 12,5 miliarde de dolari. Au vândut în 2012 divizia de set-top box-uri pentru 2,35 miliarde, iar acum restul companiei pentru 2,91 miliarde de dolari. Diferența de 7,24 miliarde de dolari este greu de atribuit patentelor cu care rămâne Google. Eu zic că la mijloc este și o pierdere foarte mare pentru compania americană.

La un moment dat se zvonea că Lenovo va prelua HTC. Au bani, nu zic nu, dar acum cu Motorola în portofoliu s-ar putea să nu mai facă o altă achiziție.

Așteptăm cu interes intrarea telefoanelor Lenovo pe piața românească. Acestea se vând foarte bine în China și alte părți ale lumii, dar spre Europa s-au mișcat timid. Ca aspect cu siguranța seamănă deja cu cele Motorola – adică un telefon pătrățos și sobru. Probabil că 2014 va fi anul în care vor ataca și această piață.

    8 comentarii

  1. A fost chiar o afacere foarte buna pentru Google. Pe langa sumele date de tine, se mai adauga 2.9 miliarde de dolari pe care le avea Motorola in cont cand i-au cumparat si taxele deduse ca urmare a cumpararii. Pe langa asta, au ramas si cu toate patentele care ii interesau, pentru ca Lenovo primeste doar 2000 din portofoliul enorm al Motorola.

    Poti citi aici mai detaliat: http://www.forbes.com/sites/timworstall/2012/12/22/did-motorola-mobility-only-cost-google-1-5-billion/

      (Citează)

  2. plus niste lucruri intangibile care se numesc costuri de oportunitate:
    – cat ar fi costat daca nu ar fi luat ei ci altii patentele de la Moto,
    – au facut un deal cu Samsung – ei ies din hardware si Samsung face cross pe patentele lor
    – intaresc Android, probabil tot parte din dealul asta strategic – Samasung va oferi Android cu Google experience
    – intaresc Lenovo care intra pe piata din US, ca si contrapondere pentru Samsung

    Contabil vorbind arata rau si o sa isi ia mistouri insa strategic au jucat destul de bine si au iesit onorabil dintr-un business de hardware in care nu cred ca si-au dorit sa fie.

      (Citează)

    • @Dragos: da, sună bine ce zice, dar costurile de oportunitate nu pot fi estimate. Și să zicem că vreo câteva miliarde ar fi ok este o afirmație destul de curajoasă.

        (Citează)

  3. Privita grosso modo Google pare ca a facut o afacere extrem de proasta/neprofitabila prin achizitia si apoi vanzarea Motorola – insa daca e sa privim putin mai in detaliu pierderea nu e chiar atat de mare.

    Ce a reusit sa faca Larry Page cu aceasta tranzactie e putin mai complex decat o simpla debarasare de o companie cu pierderi extrem de mari.

    De vazut analiza lui Orlando Nicoara – http://www.orlando.ro/2014/01/30/sase-despre-vanzarea-motorola-mobility-catre-lenovo/

      (Citează)

  4. Cand incepusera atat de bine cu Moto G si X acum asta? Da-o dracu. Daca se finalizeaza, eu zic ca Motorola e bye-bye cu Lenovo. S-au cumparat terminalele astea 2 pentru pretul si suportul Google din spate, ceea ce Lenovo nu poate sustine niciodata.

    Faliment curat.

      (Citează)

  5. @marius, tocmai ca Lenovo poate sustine mult mai bine niste telefoane ieftine, precum Moto G, ei activand fix pe acest segment, si asta tocmai pentru ca se adreseaza unei piete nu tocmai bogate, cum e cea din China. Dar am mari dubii ca vor continua sa produca si sa vanda Moto G. Moto G care, daca ar fi mentinut la acelasi pret, ar putea deveni cel mai bine vandut device, chiar mai bine vandut decat Iphone-ul, si asta datorita raportului calitate/pret imbatabil.

    Pana la urma vanzarea Motorola de catre Google e o veste extrem de buna pentru producatori si una extrem de proasta pentru clienti. Sper totusi sa nu aflam in cateva luni ca vor renunta si la proiectul Nexus, ar fi prea de tot!

      (Citează)

  6. Google a cumparat de banii luati pe Motorola, Nest. O firma care face un termostat controlabil prin wi-fi cu un design smecher, creat de Tony Fadell cel care s’a ocupat si de iPod si cateva generatii de iPhone http://www.theverge.com/2011/11/14/2559567/tony-fadell-nest-learning-thermostat

    Stiu de Nest de vreo 2 ani si mi s’a parut ceva stupid de simplu si inutil. Si google arunca cu 3 miliarde de dolari catre ei? Clar astia au prea multi bani

      (Citează)

  7. Google a facut o afacere buna (a scapat de partea din motorola care pierdea bani si a ramas cu patentele, care fac bani si nu cer de mancare), mai ales daca comparam cu pretul pe care l-au platit Apple si MS pe patentele Nortel, mult mai putine si mai putin valoroase.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus