un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Jocurile Foamei: Sfidarea / Hunger Games 2

26 Jan 2014  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

the-hunger-games-catching-fireZilele trecute am văzut și Hunger Games 2: Catching Fire, film pe care-l ratasem la lansarea lui oficială, dar pe care țineam musai să-l văd după ce anul trecut am citit toate cele trei cărți din serie.

Acum, nu știu dacă este cazul să vă spun eu cum este filmul atunci când e vorba de continuările unei povești începute anterior. Dacă ați văzut primul film, probabil că veți dori să-l vedeți și pe acesta. Dacă nu, oricum nu de la numărul 2 trebuie să începeți.

Catching Fire este foarte bine făcut. Jennifer Lawrence joacă tot mai bine; m-a convins de asta în Silver Linings Playbook, iar acum nu mi s-a mai părut fetiță speriată din primul film, pusă în fața unor încercări prea mari pentru ea, ci o femeie care încearcă din răsputeri să supraviețuiască unei noi crize, dându-și seama de implicațiile ei majore. Adică, dacă ați citit cartea, joacă fix așa cum trebuie și intră perfect în pielea personajului.

Personal cred că prima parte este prea lungă, cea în care Kat și Peeta dau turul districtelor și merg la petrecerile Capitoliului, iar a doua parte, noul joc al foamei, este prea scurtă. Sunt câteva personaje secundare acolo care meritau mai mult timp pe ecran și mai multă dezvoltare, iar planul lor final se desfășoară prea rapid și fără multe explicații. Mi-ar fi plăcut o altă balanță între cele două părți, dar asta nu înseamnă că filmul nu este bun.

Vestea mai tristă am aflat-o ulterior: ultima carte, Mockinjay (“gaiță-zeflemitoare”), dar în română i s-a spus Revolta, va fi ecranizată în două părți, două filme, în 2014 și 2015, a la Harry Potter 7. Dacă la Harry Potter măcar se întâmplau multe în ultimul volum, mie mi se pare că ultima parte din seria Hunger Games este destul de scurtă, liniară și cele două filme sunt făcute pe principiul “de ce să faci o grămadă de bani, dacă poți face două?”

    16 comentarii

  1. Prima carte a fost acceptabila.Urmatoarele doua slabe.Filmele sunt mediocre.Da ce stiu eu!

      (Citează)

  2. Daca din carticica The Hobbit au scos 3 filme …

      (Citează)

  3. Filmele au fost cel putin meh , daca juca alta actrita innafara de Jennifer Lawrence era chiar lame , la a 2-a parte aproape am adormit …

      (Citează)

  4. Eu sigur voi fi in cinema, indiferent in cate parti o sa faca ultima parte. Mi-au placut amandoua partile, sunt de acord cu tine cu divizarea promovarii-jocului in sine, dar dupa umila mea parere sunt filme bune, unele dintre cele mai bune ale ultimilor ani.

      (Citează)

  5. Cartile le-am citit anul trecut, mi-au placut, filmul mi-a placut si el, dar cum ai spus si tu, mult prea lunga partea in care se plimba prin districte, iar actiunea mai frumoasa (din punctul meu de vedere) prea scurta, dar per total mi-a placut!

      (Citează)

  6. Ba mie mi s-a parut potrivita calea pe care a mers Collins cu Mockingjay. Deja totul se petrecea la “subsol”, toate dedesubturile politice, toate conspiratiile si intrigile mi se par foarte bine prezentate. Abia astept sa vad filmele, mai ales ca pastreaza regizorul, iar nenea Lawrence stie ce face :)

      (Citează)

  7. Am fost la film cu nepotu’ de 14 ani care e mare fan. Daca n-ar fi fost prea frig in sala dormeam 2h30m de nu ma vedeam. Un SF tras de par si total irealist. Chiar si 17 lei cat am dat pe bilet tot imi pare mult.

      (Citează)

  8. @George – Daca nu s-ar fi specificat in primul film din serie in ce an se petrece actiunea, n-as fi zis deloc ca e un SF. Este, practic, o ampla metafora a societatii in care traim astazi si a compromisurilor pe care trebuie sa le faci pentru a supravietui.

      (Citează)

  9. da Anda, e adevarat, navele spatiale, tehnologia din film si altele sunt cu totul valabile in societatea contemporana. chiar ieri am vazut intr-un magazin o rochie care ia foc.

    filmul a fost slab, slab, slab, simteam ca mor de plictiseala. nici macar efectele speciale nu sunt cine stie ce. Alien (1986) sau Blade Runner (1982), ca sa citam 2 clasice sunt cu 3 clase la efecte decat mizeria asta din 2014.

    in alta ordine de idei, am citit prima carte HG si am citit si Battle Royale, vazut si filmul. atat cartea cat si filmul japonez sunt cu mult mai reusite decat filmul asta. nu e de mirare, japonezii se adresau unui public adult, varianta americana e pentru adolescenti.

      (Citează)

  10. Stefan, sigur ne-am uitat la acelasi film? Trenul de mare viteza cu care sunt transportati la Capitoliu poate nu circula chiar cu aceasta viteza, dar exista trenuri de super viteza deja. Jocul in sine sunt sigura ca se poate recrea. Bineinteles, cu niste costuri imense. Si rochia care ia foc… nu e mare branza. Fachirii doar nu inghit sabii de foc. Oricum, astea sunt detalii, imaginea de ansamblu conteaza. Si povestea. Povestea zilelor noastre mascata intr-o realitate SF.

      (Citează)

  11. Anda, cred ca ar trebuie sa te mai uiti inca o data. Desi probabil ai dreptatea, efectele speciale sunt atat de low-cost incat ai zice ca e filmat undeva in Romania, fara ecran verde.
    Cat despre “ampla metafora” eu zic sa te mai uiti la niste SF-uri despre societati distopice (poti incepe cu 1984 si Brazil), vorbesc cu mult mai bine despre societatea actuala decat HG.

      (Citează)

  12. bai, prefer sa mananc un burger la 60 lei decat sa ma uit la un film cu jennifer lowerence

      (Citează)

  13. Filmul e pentru gagici, bine facut, dar totusi de fete. Noi baietii cu Starcraft 2 si Ender’s game ne intelegem mai bine.

      (Citează)

  14. Aceeasi impresie mi-a lasat si mie, prea lung inceputul, prea scurt finalul. Ma rog, overall mi-a placut. Nu stiu ce sa zic referitor la ultima serie, ecranizata in 2 parti. Probabil ca am sa merg sa-l vad, insa nu cred ca este tocmai ok, mai ales ca nu este foarta multa actiune.

      (Citează)

  15. Dezastru film,dezastru povestea.Parerea mea,filmul e mama comercialitatii !Prea overrated…

      (Citează)

  16. medalioane, bratari si brose din jocurile foamei http://www.okazii.ro/catalog?user_list=sosofashion&sort=timp_ramas_desc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus