un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Costurile reale ale unei mașini – după 4 ani

15 Jan 2014  ·

AUTO  ·

34 comentarii

ford_fusion_mondeo_hibrid_05Am scris acum doi ani cât m-a costat mașina, un Ford Mondeo, în primii doi ani. CASCO, RCA-uri, revizie și cauciucuri de vară au dus suma totală la 9.055 de lei.

Să vă spun ce-am mai plătit de atunci:

  • CASCO anul 3: 2600 lei (în anul 2 am găsit parbrizul crăpat și apoi o oglindă ruptă, daune reparate imediat pe CASCO, dar prețul asigurării a crescut apoi de la 1600 la 2600 lei. Totuși, e bine, parbrizul și oglinda au costat în total 4000 de lei)
  • CASCO anul 4: 2400 lei.
  • RCA în doi ani: 1400 lei.
  • Anvelope de iarnă: 1660 lei, Nokian.
  • ITP: 120 lei.
  • Revizie și service: 3350 lei (revizie, lichid de frână, plăcuțe, două amortizare, bucșe, basculă – toate consumabile uzuale, singura defecțiune reală fiind că s-a rupt cablul de la frâna de mână).

TOTAL = 11.530 lei plătiți în ultimii doi ani. N-am inclus în calcul rovignetele.

TOTAL 4 ani = 20.585 lei.

Cum spuneam și atunci, gândiți-vă la toate costurile atunci când cumpărați o mașină. Nu contează doar să o ai în parcare, trebuie să-ți permiți și celelalte costuri normale și eventual un CASCO, ce te ajută să dormi mai bine noaptea. Altfel, da, poți să o repari în locuri dubioase, să o înmatriculezi în Bulgaria, să circuli cu ea defectă – dar asta înseamnă că de fapt nu-ți permiți respectiva mașină.

În imagine e generația nouă Mondeo, de când am condus varianta hibridă.

    34 comentarii

  1. mai pune si combustibilul.

      (Citează)

    • @Mihai: e irelevant, depinde de cât de mult folosești mașina, dar nu se pot trage concluzii privind restul costurilor pornind de aici.

        (Citează)

  2. nu-mi prea vine sa cred ca dai doar 700 ron pe an la RCA.In rest foarte adevarat legat de cheltuieli si asta in conditiile in care masina inca este noua si nu apar alte defectiuni.

      (Citează)

    • @cosminv: păi de ce? Dădeam și mai puțin, dar apoi s-au scumpit până la un 740 de lei în 2012, clasa fără incidente, fără discount-uri.

        (Citează)

  3. cati km ai facut?

      (Citează)

  4. @cosminv Eu dau 600 ron pe an pentru rca , depinde de varsta si de istoricul accidentelor pe care le-ai produs din vina ta !

      (Citează)

  5. Ar fi super tare sa pui si celelalte costuri, inclusiv carburantul!
    Sa fie destul de clar pentru toata lumea cat costa de fapt transportul.

    Cam asta face Tesla acum in US ca sa arate ca de fapt nu sunt scumpe masinile electrice cand te gandesti la cat costa de fapt transportul in general.

      (Citează)

    • @Ovi: Tesla are alt model de business, am văzut cândva o prezentare a unui cofondator care a spus ca au pornit de la studii care arătau că oamenii cu bani cumpără mașini electrice și hibride, nu pentru a economisi cu benzina, ci pentru că vor să dea un exemplu, să se simtă civilizați.

      În cuvintele lui, foarte mulți au returnat Lexus-uri pentru a lua un Prius și aveau Prius și Porsche în garaj.

      De carburant nu zic, a mea consumă cam 11 în oraș, n-ar fi relevant pentru alte mașini.

        (Citează)

  6. Mie mi-e frica sa calculez carburantul :)
    600 pe luna*12 luni *5 ani=36000 lei noi. Aproximativ. Cine ma plateste, ii dau si calculul exact, ca inca mai am bonurile :)

      (Citează)

  7. nu-mi dau seama daca banii pe care i-ai dat tu pe masina sunt multi sau putini.

    am revizii la fiecare 20k km, ceea ce inseamna ca sunt 6 pana acum, nici o revizie nu a costat mai mult de 700 de lei, in ultimii 5 ani. Nici o interventie pe bani in service. Ba nu, geamul spart, ala a fost 550 de lei. In rest totul a fost pe garantie (distributie, oglinzi, bilete).

    Urmeaza schimbul de ambreaj pe bani, 3000 de lei. Eu zic ca dupa 5 ani, asta, e chiar putin.

      (Citează)

  8. @jules daca vrei sa te apuci de calculat carburant, eu am in cotiera fiecare bon de benzina din ultimii 5 ani. Sunt vreo cateva kile de hartii :) mie mi-e frica de calculat :))

      (Citează)

  9. @cosminv eu dau 300 de lei pe an la RCA … :) 700 e mult sau cum?

      (Citează)

    • @Piticu21: și la mine o revizie ar fi cam 1000 de lei, dar de ambele dăți am avut și mici reparații de făcut. Totuși, grosul cheltuielilor rămâne CASCO.

        (Citează)

  10. @piticu21 pai gratis nu o fac. De asta vreau sa fiu platit. Si la mine dau pe afara bonurile :(

      (Citează)

  11. piticu are RCA la Euroins.

      (Citează)

  12. @radu eu as spune ca este relevant, din moment ce faci revizia la masina anual sau la numar de km. O medie lunara pentru combustibil trebuie luata in seama cand iti iei o masina, ca doar nu o iei s-o pui in garaj si sa te uiti la ea. Cand iti iei o masina te gandesti si cat consuma / cat de mult mergi cu ea.

      (Citează)

  13. In jur de 1500 de dolari ne-a costat masina anul trecut (programul pe care-mi tin evidenta imi scoate rapoartele in dolari). Mare parte (aproape totul) e combustibil. ITP-ul a fost sub 200 de lei, am schimbat uleiul (asta iar a costat ceva) si RCA-ul a fost 300 de lei (masina mica, putini km, fara evenimente).

    Pe cand era in leasing aveam si Casco (600 de euro/an), am renuntat pentru ca valoarea pentru care m-ar despagubi nu prea merita efortul.

    Da, masina costa destul de mult, chiar si cand e din aia mica (impozit de 60 de lei pe an). Anu’ asta vrea sotu’ sa mai faca nus’ ce reviziile lu’ peste si schimbari, deci probabil iesim iar cu ceva bani dati in plus.

      (Citează)

  14. Pentru cei ce-și depoziteaza bonurile în cotieră, o aplicație pentru windows phone care scoate niste statistici meseriase e asta http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/my-car/a06cbe6a-05a4-4e71-970e-98325530e591
    Pe android nu știu nimic similar.

    in 2013 am alimentat cu carburant de putin peste 7200 lei, 22k km, revizii 3400 lei.

      (Citează)

  15. @Ariel: misto aplicatia, o sa o incerc si eu.

      (Citează)

  16. well… eu am mașină SH veche (de fapt a fost cred a 4-a mînă, nu a 2-a) și în felul ăsta nu mai am revizii obligatorii, care costă exagerat de mult părerea mea, evident nu am Casco… și mi se par uriașe costurile lui Nwradu, parbriz + oglindă = 40 milioane ? păi în banii ăia aproape că îți iei o dacie veche… Eu am schimbat un parbirz cu cîteva milioane si o oglindă cu vreo 1 milion și ceva…

    mă rog… sînt curios cît costă să ai un Bentley sau măcar un Lexus…

      (Citează)

    • @alias: treaba a stat cam așa. Cei de la CASCO (Omniasig) au aprobat imediat dosarul și mi-au spus să pun parbriz de unde vreau eu. Mi-au recomandat câteva centre de parbrize unde ar costa cam 1000 de lei cu totul. Având experiența unui coleg care și-a schimbat pe undeva așa parbrizul și după o lună i-a apărut o crăpătură de stres în partea de jos, m-am dus la Ford Colina Motors, unde mi-au pus unul original, încălzit, pe la 2500 lei plus 700 manopera, dacă țin bine minte.

      Oglinda laterală au schimbat-o cu totul. Atât era costul. Și aici a plătit Omniasig totul, fără problemă, dar în anul următor mi-a crescut prima de la 1600 la 2600 lei.

        (Citează)

  17. @alias

    Daca nu ma insel, Radu are parbriz incalzit la Mondeo. Poate de aici pretul diferit…

      (Citează)

  18. @alias

    Daca nu ma insel, Radu are parbriz incalzit la Mondeo. Poate de aici pretul diferit…

    Also, reviziile sunt obligatorii daca vrei sa iti mearga masina OK. Ca nu le faci la 10 ci le faci la 15 k km e altceva.

      (Citează)

  19. Urias consumul, e 1.8 benzina? Ce an si cat de veche? Eu am 13 pe 1.8 de 15 ani si 16 valve, dar rabla are 220.000 km, mai mult in oras.

      (Citează)

  20. Incearca sa mai schimbi asiguratorul la casco; si chiar persoana intermediara care iti cauta asiguratorul.

    Tatal meu a folosit ani la rand aceeasi persoana de legatura de cand a luat masina in 2007 si pretul mai mult crestea in loc sa scada. In primul an, intr-adevar, a fost o reparatie la bara de vreo 3000 lei din cauza ca l-a lovit usor in trafic unul cu o masina furata, si a fugit, insa de atunci nimic si tot crestea sau suma era mare comparativ cu valoarea masinii. Asta primavara daca tot a vazut ca creste, a zis macar sa o mai si repare pe unde mai e zgariata, dar nu sume colosale. Asta vara trebuia incheiata din nou si iar sume mari de mai ca era hotarat ca nu mai face casco. Am apelat la un amic si mi-a venit cu oferte mult mai bune ( -1000 lei minim ) de la aceeasi asiguratori de dinainte ( generali/allianz ) si cu un pret imbatabil la astra – am zis las-o bre ca si cu astia o rezolvi daca e.

    Daca esti curios de o oferta, poate te pot ajuta.

      (Citează)

    • @Adi: mulțumesc, dar sunt destul de mulțumit de Omniasig, au rezolvat imediat dosarele când a fost nevoie. În plus, am primit un discount bunicel, știu pe cineva care lucrează acolo și m-a ajutat cu un deal bun.

      Am auzit că Tiriac ar fi și mai bun, dar dublu ca preț.

        (Citează)

  21. Am tinut si eu evidenta si fara motorina in 4 ani un Logan 1.5DCI m-a costat 15.000RON(din care 4.000 au fost reparatii). Deci nu mi se pare exagerat ce ai platit Radu pe o masina mult mai buna :)

      (Citează)

  22. @nashu: reviziile obligatorii în perioada de garanţie sînt super-umflate ca preţ, faţă de preţul real al operaţiunilor respective la un service oarecare: schimbat ulei+filtre, plăcuţe de frînă, eventual ceva curele.

      (Citează)

  23. Am eu la Tiriac. Sunt foarte foarte prompti si iti poti face masina in ce service vrei tu. Sunt insa scumpi. Poate chiar cei mai scumpi de pe piata.

      (Citează)

  24. Si eu imi reinnoiec la sfarsitul lunii polita casco si rca la Tiriac. E bine stai linistit si fara griji.

    Legat de articol, foarte multi de la noi viseaza super masini dar nu au bani sa el intretina, baga carburant de 20 lei la pompa ( Audi A8 ) si ies doar in weekend cu ele. E jalnic cand ii vezi ca nu au nimic in cap, viseaza cai vrezi pe pereti, n-au o chiftea in burta si muncesc doar pentru masina in loc ca masina sa munceasca pentru ei.

      (Citează)

  25. Amenzi/ridicari?
    Spalatorie?

      (Citează)

  26. La Tiriac este totul bine si platesc repede daunele minore. Daca ai dauna total cum am avut eu, am asteptat 6 luni ca sa finalizeze dosarul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus