un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce mi-a atras privirea de la CES 2014

7 Jan 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Ca și anul trecut, vă spun în câteva cuvinte ce știri mi-au atras atenția de la Consumer Electronics Show din Las Vegas.

nVidia a prezentat Tegra K1, viitorul lor chipset pentru mobile
K1, nu Tegra 5, pentru că, spune nVidia, pasul făcut este unul prea pare pentru a fi doar o simplă iterație. Bravo lor, îi cred pe cuvânt, dar asta nu înseamnă că n-ar putea avea aceeași soartă ca și Tegra 4, care în 2013 nu a ajuns în prea multe telefoane și tablete de la marii producători.
Tegra K1 vine cu o arhitectură 4+1 quad-core cu încă un mic nucleu pentru task-uri de fundal și promite performante video foarte bune prin cele 192 de nuclee grafice integrate. Sunt sigur că performanța va fi excelentă, dar rămâne de văzut și cât de tare va solicita acumulatorul și câtă căldură va degaja, elemente importante pentru producătorii de platforme mobile. Dacă vă interesează alte detalii tehnice de arhitectura chipset-ului, găsiți câteva în PDF-ul de la finalul acestui articol oficial nVidia.
Tot acum a fost anunțată și o a doua variantă Tegra K1, un dual-core pe 64 de biți construit pe nuclee Denver, un proiect propriu nVidia, despre care ei spun că oferă performanțe superioare în anumite aplicații. Această varianta va apărea în a doua jumătate a lui 2014 și cred că va fi pentru aplicații speciale.

Panasonic a anunțat că va construi televizoare Smart cu Firefox OS
Firefox OS este un sistem de operare ce pune accent puternic pe HTML5 și aplicații web. L-am văzut fugitiv anul trecut la Barcelona [Cum arată și cum se mișcă Firefox OS – prezentare video], iar momentan telefoane cu Firefox OS se vând prin America de Sud, Africa și doar vreo două țări europene.

O variantă de Gorilla Glass va omorî microbii de pe ecranul telefonului
Foarte bine, mai ales că se spune că pe telefoane se găsesc cele mai multe bacterii.

LG Lifeband
Este o brățară cu ceas, notificări de pe telefon, informații despre activitatea ta și numărul de calorii consumate. O poți combina și cu o pereche de cășți LG ce-ți detectează pulsul inimii din ureche.
ces_lg_lifeband

Parrot lansează o mini dronă și un roboțel cu roți
Drona AR.Drone 2.0 este mare, dar acum compania Parrot a anunțat MiniDrone, un quadrocopter de dimensiunea mâinii și fără cameră video la bord. Este însă mai degrabă o jucărie, iar drona lor mare nu cred ca poate face față avantajelor cu care vine concurența DJI Phantom.
Jumping Sumo este un fel de mașinuță cu doar două roți, ca un cilindru auto-stabilizat și ale cărui extremități reprezintă roțile.
ces_sumoces_parrot_minidrone

Ceasul inteligent Pebble Steel arată bine de tot
Ceasurile inteligente continuă să evolueze și devine tot mai clar că nu sunt doar o modă temporară, ci vor să fie alături de noi în permanență de acum.
ces_pebble_steel

LG a prezentat noi televizoare OLED
OLED-uri de 55, 65 și 77 de inchi. Mă bucur că tehnologia devine tot mai stabilă. Jumătate dintre televizoarele lor noi vor rula webOS pentru partea de smart TV, iar tot la CES au prezentat și un televizor Ultra HD 4K de 105 inchi cu ecran curbat și raportul de aspect 21:9, ca al filmelor de la cinematograf.

Brățara June te avertizează când e soarele prea puternic
Brățara de mai jos poate părea o bijuterie oarecare (are design Louis Vuitton, de fapt), dar ascunde un senzor UV care te avertizează pe telefon atunci când soarele este prea puternic pentru pielea ta. Cam așa au ajuns gadget-urile.
ces_juno

    2 comentarii

  1. Jumping Sumo, Gorilla Glass ce omoara microbii sau drona Parrot ofera un mic preview catre un viitor la care ne putem astepta.

    TV Panasonic cu OS Firefox, bratara LG sau TV-urile cu OLED nu sunt decat tentative puerile de a reveni in atentia consumatorilor de gadgeturi si tehnologie. (vezi orice alt smart TV sau bratarile Jawbone).

    In rest – bratara June si Pebble Steel arata interesant.

      (Citează)

  2. Toti tampitii s-au apucat de facut bratari si ceasuri inutile, pentru ca oricum tot trebuie sa scoti telefonul din buzunar sa te uiti la el sau raspunzi la apel.
    Toate bratarile astea sunt inutile pentru orice altceva in afara de aratat cat de lipsite de imaginatie si pline de inertie sunt corporatiile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus