un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum arată și cum se mișcă Firefox OS – prezentare video

27 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Am văzut la Barcelona pentru prima oară sistemul de operare Firefox OS pentru smartphone-uri. Mi-a plăcut ca idee. Este foarte asemănător cu Android ca interfață, dar avantajele mari, cel puțin din ce mi-au prezentat americanii, sunt în două direcții:

1. Aplicațiile sunt HTML 5, ceea ce înseamnă că majoritatea site-urile și serviciilor web deja au totul gata și trebuie doar mici “împachetări” pentru a le duce pe Firefox OS. Le poți rula în mod web sau le poți instala în telefon (au și un Marketplace propriu, desigur), rulează și fără conexiune de date, asigură o compatibilitate bună, portare ușoară și sunt avantajate de trendul mondial de trecere spre HTML 5.

2. Mi-a plăcut ideea de search așa cum au gândit-o ei. Exemplu cel mai bun este că atunci când cauți numele unei formații de muzică ți se arată ca rezultate pictograme de Wikipedia, YouTube, Muzică și alte asemenea programe pe care nici trebuie să le ai instalate. Dai click pe Wikipedia din rezultatele căutării și te duce la pagina despre acea formație; dai click pe YouTube și începe melodia respectivă.

Pare un search axat pe tipuri de rezultate, nu doar pe cuvinte cheie și în multe situații s-ar putea să fie mult mai apropiat de ceea ce-și dorește utilizatorul. Puteți vedea mai jos un clip filmat pe un telefon ZTE pe care Telefonica îl lansează în curând în Brazilia. Din discuțiile cu cei de la Firefox a reieșit că au deja susținerea multor operatori, au deja aplicațiile principale portate și funcționale, le trebuie doar niște baftă.

Ideea este că Firefox OS pare a avea un posibil drum spre succes tocmai prin faptul că pune multe accent pe HTML 5 și o dezvoltare ușoară de aplicații. Ei țintesc în primul rând piețele emergent, “the next billion smartphones” cum scria chiar la stand, și acolo ar putea avea o șansă. Vă voi arăta și un clip cu Ubuntu OS, care însă nu m-a făcut să cred în ecosistemul lor.

Între 25 și 28 februarie sunt la Mobile World Congress în Barcelona, la invitația Orange România. Urmăriți toate noutățile pe tag-ul MWC2013, Twitter și Facebook!

    4 comentarii

  1. Exista ceva magic in Firefox OS.

      (Citează)

  2. E abia la inceput.
    Sincer, nu cred ca o sa aiba succes.
    Il vad ca pe Symbian…

      (Citează)

  3. In sfarsit un Mobile OS mai urat ca Android.

      (Citează)

  4. Dap, cu toții am văzut ce idee bună a fost aplicația HTML 5 a Facebook.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus