un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cărți SF: seria Divergent de Veronica Roth

2 Jan 2014  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

divergent_copertaDupă Inferno de Dan Brown, m-am apucat pe plajă să citesc ceva mai bun: seria Divergent a autoarei Veronica Roth, o serie un pic SF din care deja au apărut două volume, iar al treilea, ultimul, a apărut pe 22 octombrie anul acesta.

Divergent și volumul doi, Insurgent, au loc undeva în zona orașului Chicago, într-un viitor în care țara fusese pustiită de cine știe ce probleme și supraviețuitorii trăiau cam în ruinele ei. Societatea din respectiva zonă era împărțită în 5 facțiuni, fiecare cu o menire clară: Abnegation erau cei altruiști, care își trăiau viața fără a-și permite nici o plăcere personală, ci doar ajutându-i pe ceilalți; Erudites erau cercetătorii și medicii și în general “deștepții”, cei pasionați de cunoaștere; Dauntless erau luptătorii, care asigurau pacea și protejau comunitatea de amenințări din afară; și așa mai departe.

Personajul principal este o fată, Tris, are la vârsta de 16 ani își alege, ca toți tinerii din societatea lor, facțiunea în care va trăi. Atâta doar că testele îi spun că nu este potrivită pentru o anumită facțiune, ci s-ar potrivi în mai multe, fenomen cunoscut sub numele de “divergent” și ceva ce trebuie să țină secret, pentru că acest tip de oameni nu sunt deloc bine priviți.

Primul volum o urmărește în inițierea în Dauntless, cei războinici, plus că descoperă un complot prin care o facțiune vrea să o atace pe alta. Al doilea volum, Insurgent, continuă imediat povestea și din nume vă puteți da seama că situația nu-i tocmai bună și începe un soi de război civil între facțiunile parțial distruse. Al treilea volum iese chiar și în afara orașului și aflăm de ce în Chicago se trăia în această structură socială.

Pare complicat? Nu este. E un roman plăcut, cu acțiune rapidă, asemănător ca stil cu seria Hunger Games, de zici că-i scris de aceeași persoană. L-am citit fără să le las din mână și acum aștept cu mare interes ultimul volum, mai ales că numărul doi s-a terminat cu o revelație surprinzătoare.

Găsiți pe eMAG volumele Divergent și Insurgent și Experiment; pe Amazon sunt toate trei, pentru cei cu Kindle.

Am aflat de aceste cărți după ce am văzut trailerul viitorului film Divergent.

    18 comentarii

  1. “Acest produs nu mai face parte din oferta eMAG”

    Pune mai bine un link de la Libris sau Okian :)

      (Citează)

  2. Le-am citit şi eu pe primele două şi mi s-au părut foarte reuşite. Abia apoi am văzut trailerul filmului şi mi-am dat seama că eu îmi imaginasem altfel personajele de-acolo. :)) Sunt tare curios de cum o să iasă filmul. Şi cât de bun o să mi se pară când o să-l compar cu cărţile.

    P.S.: Mi s-a mai părut uimitor că Veronica Roth are doar 25 de ani.

      (Citează)

  3. Probabil se gasesc pe nautilus.ro si daca nu sunt acolo, sigur pe thebookdepository.co.uk

    Altfel seria este o mizerie, clona de Hunger Games.

      (Citează)

  4. @Cristian Florea, cred că e cel mai frustrant sentiment să citești cartea și apoi să vezi că în film e total diferit de cum ți-ai imaginat :))

      (Citează)

    • @Gabi Miron: eMAG vinde pentru Libris, la același preț. Dar de obicei lumea are deja cont la eMAG sau mai ia și altceva și poate cupla atunci și cartea la comandă.

      Au schimbat coperta la primul volum, era pe site, dar cu alt link.

        (Citează)

    • Apropo, dacă aveți Kindle, cel mai ieftin se poate lua direct de pe Amazon, costă 7 dolari primul volum, mult sub cei 50 de lei ceruți la noi în magazine.

        (Citează)

  5. ah, și am văzut trailer la primul film în cinema, cu release prin 2014 dacă nu mă înșel. seems like Hunger Games got some competition coming on.

      (Citează)

  6. Clona de Hunger Games, care la randul lui e clona de Battle Royale.

      (Citează)

  7. @Gabi Miron, tocmai de-aia cred că filmul o să mi se pară cam prost. :))

      (Citează)

  8. Blaxploitation, nunsploitation, google it, sunt genuri de filme care au exploatat stereotipuri. Si inaintea lor erau westernurile si chilotzarelile cu Hercule – care s-au intors cu 300 si celelalte filme mitice Immortals, Clash of the titans, Wrath of the titans samd

      (Citează)

  9. ce a fost primul ? oul sau gaina? novelizarea sau adaptarea pt ecran? ))))

      (Citează)

  10. Se auzea ceva pe facebook la un moment dat de o pagină pe blog dedicată cărților. :D
    Un update, ceva?

      (Citează)

  11. Dar care ar fi publicul cartilor ? Adolescenti ? Si genul ? De dragoste ? :-)

      (Citează)

  12. @Nwradu : Va rog, nu mai recomandati carti ….
    Am cumparat cartea, am citit-o si regret timpul pierdut ! Iti poate place doar daca nu ai trecut de clasa a IV-a , atat de stravezie este povestea…
    Autoarea are 25 de ani !
    Hunger Games este intr-adevar pentru adolescenti, carticica asta este pentru elevi de clasele I-IV,

      (Citează)

  13. De ce oare mi-am pierdut timpul cu fituica asta? Nu are nici cap, nici coada. Lumea e impartita in categorii- orasul nu ar functiona niciodata asa. Iar cei nerinfricati sunti niste a**holes tot timpul. Nu fac decat sa se lupte si sa se sicaneze. Pentru ca sunt Curajosi. Personajele sunt sterse si nu m-am putut implica emotional in destinul niciuneia. Tris e o vaca-dar e Curajoasa. Neinfricatii sar de pe trenuri, se arunca de pe case, pentru ca sunt Curajosi. De ce isi pun proprii oameni in pericol nu se stie. Se lupta intre ei, incearca se se ucida, sunt abuzati fixic si emotional pentru ce? Stupid de-a dreptul. Inteleg ca s-a dorit o eroina puternica, insa puterea nu sta doar in violenta, Mrs. Roth. E un mega-mix din Hunger Games, Ender’s Game, nitel Harry Potter (lipseste palaria). Iar despre minunatul de Four nici nu vreau sa scriu. Ce e atat de deosebit la o persoana care are calitatile tuturor factiunilor, asa cum de altfel suntem toti?

      (Citează)

  14. Draga Ada,
    Iti scriu aceste randuri doar pentru a arata ce persoana rea esti. Din moment ce ai scris atatea baliverne mai sus nu ai toate factiunilie . Divergent este o serie grozava , insa tu nici daca ti-ar da Dumnezeu o palma nu ti-ai da seama. Vai … scumpa mea data viitoare daca te pune ala rau sa comentezi aiurea ai grija ca un om are trei sanse pana la moarte . Tu una ai irosit-o , iar daca te crezi atat de neinfricata, perfecta si speciala te rog sa scrii tu cartile tale si apoi sa vedem care dintre tine si Veronica Roth scrie mai bine . Pot paria ca doamna Veronica. Apropo daca nu iti place seria asta e , incearca si tu Agatha Christie , Moony Witcher , etc…

    Pup si tine-ti pliscul inchis

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus