un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Nexus 7 2013, tabletă excelentă la un preț accesibil

14 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

nexus_7_2013_12
Primul Nexus 7 a fost o tabletă excelentă. Încă este, pot spune, având în vedere că hardware-ul ei oferă performanță onorabiă chiar și acum. Google și Asus, cei care au construit-o pentru americani, au dat lovitura cu acel model.

Versiunea Nexus 7 2013 aduce îmbunătățiri foarte utile: o carcasă mai subțire, mai ușoară, o rezoluție superioară pe un ecran la fel de bun, memorie RAM dublă, cameră foto. Și culmea, prețul rămâne la fel de accesibil, făcând din acest model un best-buy excelent.

Specificații Nexus 7 2013 Vechiul Nexus 7
Ecran 7 inchi, rezoluție 1920 x 1200 7 inchi, rezoluție 1280 x 800
Chipset Qualcomm Snapdragon S4 Pro, quad-core 1,5 GHz nVidia Tegra 3, quad-core 1,2 GHz
Cameră foto 5 megapixeli, filmare 1080p, plus frontală 1,2 Mpx Doar una frontală 1,2 Mpx
Memorie RAM 2 GB 1 GB
Stocare 16/32 GB 16/32 GB
Comunicație Opțional 4G Opțional 3G
Dimensiuni 200 x 114 x 8,7 mm 198,5 x 120 x 10,5 mm
Greutate 290 grame 340 grame
Baterie 3950 mAh 4325 mAh
Sistem de operare Android 4.3 Android 4.3

Preț: foarte bun pentru ce-ți oferă!

Carcasă de protecție – 99 lei la eMAG.

AMBALARE

Cutia este viu colorată, iar în interiorul ei am găsit tableta, un adaptor de priză și un cablu de date.
nexus_7_2013_02

Mai important mi se pare să vă arăt cum puteți deosebi în oferta magazinelor noul Nexus 7 de vechiul Nexus 7. Cel mai simple este, desigur, după specificații (cel nou are rezoluția 1920 x 1200, nu trebuie să rețineți altceva), dar majoritatea magazinelor au mers pe imagini diferite pentru cele două generații, ca mai jos.

Pictograme uzuale: noul Nexus 7 în stânga, vechiul Nexus 7 în dreapta

Pictograme uzuale: noul Nexus 7 în stânga, vechiul Nexus 7 în dreapta

Iar dacă ajungeți deja la cutii, iată mai jos diferența dintre ele.

CONSTRUCȚIE

Tableta este foarte bine făcută. În general Asus face tablete foarte bune, iar acum, probabil în combinație cu cerințe stricte de la Google, au scos pe piața un model excelent. N-am găsit nimic de reproșat tabletei, totul este bine închegat, bine asamblat, butoanele au o cursă și un click satisfăcător.
nexus_7_2013_03

Faptul că este mai subțire decât generația anterioară este foarte ușor de sesizat. Cei 2 milimetri (vorba aia, aproape 20% reducere) fac diferența, la fel și cele 50 de grame în minus. Nexus 7 2013 este ușoară, îți inspiră portabilitate și este foarte simplu de ținut în mână sau de transportat în geantă sau borsetă.
nexus_7_2013_09nexus_7_2013_10

Spatele primului Nexus era mai moale, asigurând o priză mai bună în mâna utilizatorului. Noul Nexus are alt tip de material pe spate, aproape la fel de bun. O mică problemă în calea utilizării facile este că marginile ecranului sunt foarte mici (lățimea a fost micșorată) și la început trebuie să te adaptezi să o ții chiar de margine, dar nu-i o problemă pe termen lung.

Camera foto de pe sate este pusă în colțul tabletei, ca la iPhone-uri, poziție pe care o consider foarte bună. Lângă ea sunt și butoanele On/Off și Volum. Din păcate, lipsește un LED de flash, care mi se pare obligatoriu lângă un obiectiv foto.
nexus_7_2013_05

Tot pe spate se găsesc și două difuzoare, sus și jos. Pe latura superioară am găsit jack-ul audio, jos conectorul microUSB. Dacă alegi varianta cu 4G, slotul de microSIM este pe latura dreapta, accesibil după ce-l deschizi cu ajutorul unui ac lung.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Ecranul este de foarte bună calitate, culorile sunt vii și luminozitatea maximă este ridicată. În plus, tehnologia sa îl face vizibil din unghiuri extreme. Rezoluția crescută la 1920 x 1200 este, de asemenea, un upgrade foarte bun la capitolul hardware, oferind în multe situații mai multe detalii pe ecran și, desigur, imagini de o calitate mult mai bună. DPI-ul crește cu vreo 50%, traducându-se în imagini mult mai clare.

Chipset-ul Qualcomm Snapdragon S4 Pro se descurcă foarte bine în această tabletă. Nu este nou, dar altfel nici nu s-ar fi putut obține acele prețuri excelente. Față de vechiul Nexus 7 diferența o face frecvența un pic mai mare, dar mai ales dublarea memoriei RAM instalate. Android-ul funcționează mult mai bine când îi dai 2 GB de memorie, nu doar unul.

Iată mai jos două teste Quadrant: vechiul Nexus 7 obține 3558 puncte, noul Nexus 7 2013 obține 5318 puncte. M-am jucat noul FIFA 2014, a funcționat ireproșabil.

Nu am avut probleme cu recepția semnalelor WiFi, iar cu un SIM 3G instalat am avut și net pe oriunde am fost. E bună o tabletă cu date non stop active, îți oferă o libertate mai mare și o modalitate de a trece timpul chiar și în acele momente moarte precum în metrou sau tren sau când aștepți pe cineva.

Cele două difuzoare de pe spate oferă un sunet suficient de puternic și clar. Notificările se aud bine, sunetul din jocuri este de calitate. Pentru o tabletă am fost mulțumit.

Camera foto este un punct slab. Cred că Asus a adăugat-o mai mult ca să fie în listă. Fotografiile din timpul zilei sunt normale, dar în lumină slabă ies foarte întunecate și nu ai la dispoziție un flash cu care să compensezi asta. Chiar cred că un LED ar fi putut fi adăugat fără probleme și fără a crește prețul.

Ca autonomie, nu am de ce să mă plâng, ține ca orice altă tabletă de 7 inchi. Este greu de estimat dacă micșorarea bateriei față de generația anterioară (de la 4300 mAh la 3950 mAh) se și cunoaște în utilizare, având în vedere că chipsetul este complet altul, iar în plus câștigi ceva pe partea de dimensiuni mai reduse. Am apreciat și faptul că, dacă închizi rețelele de date (eu trec pe Airplane Mode tableta) și nu o folosești, se descarcă foarte greu; eu de obicei așa procedez când nu am nevoie de ea o zi sau două.

INTERFAȚĂ

Aici nu sunt multe de zis. Fiind un produs Nexus, rulează Android 4.3 pur și nemodificat și prin urmare nu are cine știe ce widget-uri sau programe preinstalate pe care să vi le prezint.

Îmi place interfața ca de telefon pe tabletă, adică ecranul de notificări prezent în partea de sus. De fapt sunt două ecran de notificări: dacă tragi mai din partea stângă, ai acces la notificările tale, iar dacă tragi din partea dreaptă a meniului de sus, ai acces la un ecran de activare a principalelor funcții.

CE E BINE

  • Preț foarte bun pentru tot ce oferă.
  • Carcasă subțire, bine construită, aspect premium.
  • Ecran de bună calitate și rezoluție înaltă.

CE E RĂU

  • Nu are LED pentru flash.

CONCLUZIE

Asus a reușit încă o dată să aducă pe piață o tabletă excelentă pentru prețul foarte atractiv pe care-l are. “Mai subțire, mai performantă, cu rezoluție mai mare, dar la același preț” sunt cuvinte pe care nu le auzi zilnic, dar se pot spune despre noul Nexus 7. Este încă o dovadă că se pot produce tablete performante la un preț accesibil tuturor, fără vreun minus ce merită amintit aici.

Preț: foarte bun pentru ce-ți oferă!

Carcasă de protecție – 99 lei la eMAG.

    9 comentarii

  1. Vezi că pe tot parcursul review – ului ai o greșeală:rezoluția tabletei este de 1920×1200.

      (Citează)

  2. Pare interesanta, sa vedem cum se comporta la lucru…

      (Citează)

  3. Pto diferentia foarte usor un Nexus 7 din 2012 de unul din 2013, trebuie sa verifici daca are camera foto pe spate.

    Detin varianta Nexus 7 v2 – 16 GB WiFi
    Pro:
    – Android 4.3 + 2GB Ram – tableta se misca impecabil
    – bateria tine suficient de mult, mai ales daca o folosesti doar pentru browsing
    – se poate roota foarte usor folosind Nexus Root Toolkit v1.7.2 (chiar si pentru ultima versiune de Android 4.3 – build JSS15R)
    – daca este rootata poti accesa un memory stick folosind cablu OTG si programul USB OTG Helper, am auzit ca ar functiona si cu stick de date de la RDS asa ca nu se merita diferenta de pret pentru varianta 4G
    – folosind un cablu SlimPort HDMI poti afisa informatii direct pe TV la rezolutie HD
    – are GPS, poti instala Igo, dar pana acum nu am gasit o varianta sa functioneze pe tot ecranul tabletei
    – are NFC

    Contra:
    – din cei 16GB ai acces doar la vreo 11-12GB
    – carcasa are margini laterale ascutite nu drepte, daca folosesti husa este cam dificil sa apesi pe butoane
    – in Romania oferta de coperti/huse este destul de scazuta iar preturile sunt uriase, o varianta ar fi comanda de pe http://dx.com/s/Case+for+Google+Nexus+7+2nd+Gen+2013
    – pretul unui cablu OTG in Romania este de peste 25RON, pe dx.com este in jur de 2$, livrare prin Posta Romana

    De cand am tableta am aflat 2 lucruri interesante:
    – aplicatia Youtube permite sharing-ul cu TV-ul direct prin retea: in aplicatia youtube selectezi Settings – Connected TV’s – Add TV iar pe TV introduci codul de pairing
    – Google a implementat Phone Locator, un fel de Wheres My Droid: https://www.google.com/android/devicemanager

      (Citează)

    • @tiby: da, dar eu mă gândeam cum să o diferențiezi ca să nu comanzi pe cea veche. Cel mai simplu e să te uiți în specificații la rezoluție sau în magazinele cu rafturi la cutie, camera o vezi după ce ai desfăcut cutia.

      Ar trebui menționat că merită cea 3G. Iei cartela Digi din stickul USB, o tai pe dimensiunea MicroSIM, o introduci în tabletă. Eu așa am făcut. Am cumpărat și un adaptor în caz că vreau sa o introduc la loc în modem. Altfel e cam incomod sa stai cu stickul conectat prin cablu la tabletă, plus root-ul de rigoare.

        (Citează)

  4. Rootarea este banală, mai ales prin metoda Chainfire, cu singurul neajuns că la deblocarea bootloaderului şterge tot ce este pe tabletă. Rootul merită şi numai pentru AdAway care opreşte toate reclamele enervante de pe site-uri sau Youtube.
    Vechiul Nexus 7 3G avea un modem ridicol de lent, era de preferat un teethering din telefon. Cum e la acest model?
    Eu mi-am comandat o husă de la Noreve, chiar dacă este foarte scumpă (60 euro), calitatea este una deosebită. Livrează şi în România, transportul este gratuit, dar dacă vrei o culoare specială, pregăteşte-te să aştepţi.

      (Citează)

    • @Băra: N-am observat nimic în neregulă cu modemul. A prins 3G-ul de la Digi foarte bine, chiar și în metrou, a mers normal, viteze ca pe telefon.
      E posibil să fie mai rapid acum pentru ca chipsetul are modem integrat. Parcă la Tegra 3 nu era integrat în chipset.

        (Citează)

  5. Eu am modelul 32 GB WiFi only, eram doar curios dacă presupusa lentoare a vechiului 3G s-a moştenit. Una peste alta, este o tabletă extraordinară, după părerea mea nu are concurent pe segmentul 7 inci. Îţi lasă senzaţia că ai plătit mult prea puţin pentru ceea ce oferă, lucru rarisim în zilele noastre.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus