un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un loc puțin vizitat în Paris: Castelul Vincennes

7 Oct 2013  ·

TURISM  ·

8 comentarii

Acum câteva weekenduri am fost în #aventuravivolis, o excursie organizată de agenția de turism Ovi Travel cu ocazia viitoarei lansări a portalului vivolis.ro, unde vor putea fi găsite bilete de avion, oferte de cazare și city break-uri. Au acolo un tab Concurs unde puteți câștiga o experiență asemănătoare.

A fost un fel de cursă organizată prin Franța, cu indicii primite în momentul când ajungeam la fața locului, ca în Amazing Race. Mulțumesc celor care m-au ajutat pe net să descopăr unde trebuie să ajung, iar traseul m-a dus prin câteva locuri foarte frumoase din Paris. Ca o idee despre cum a decurs totul, în prima zi am plecat de acasă la 4 dimineața spre aeroport și, după două zboruri și multe ore de umblat pe jos, la 2 noaptea ajungeam la un pat de dormit. Iar a doua zi am luat-o de la capăt.

Despre Notre Dame, La Madeleine sau Luvru nu are rost să vă mai spun, dar un loc nou pentru mine în Paris a fost castelul Vincennes.

Simt că Vincennes este un loc ignorat de cei ce vizitează Parisul, deși este foarte accesibil: linia 1 de metrou, cea care trece chiar prin centrul orașului, are capătul chiar în fața Castelului Vincennes, aflat la periferia orașului și foarte asemănător cu ce poți găsi pe Valea Loirei. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, probabil că veți lua metroul pe linia 1 pentru a ajunge în cartierul La Defense. Ei bine, după ce vedeți noii zgârie-nori de acolo, luați-l până la capătul celălalt pentru a vedea și un “zgârie-nori” vechi: cândva turnul Vincennes era cel mai înalt din Europa.

chateau_vincennes_paris_02chateau_vincennes_paris_05

Cum vă spuneam, am ieșit din metrou chiar în fața zidurilor castelului Vincennes. Le-am admirat pentru un moment, inclusiv șanțul de apărare, foarte adânc, apoi am pătruns în interiorul lor, unde se găsește adevărata cetate Vincennes.

Ce-a pornit cândva ca o cabană de vânătoare pentru regele Ludovic al VII-lea în 1150 s-a transformat de-a lungul secolelor într-o adevărată fortăreață. Turnul acesteia a fost pentru ceva vreme cea mai înaltă structură fortificată din Europa.
chateau_vincennes_paris_04

chateau_vincennes_paris_03

Cealaltă clădire înaltă de aici este o capelă cu ferestre imense, asemănătoare ca stil cu ce puteți vedea la Sainte-Chapelle. Apropo, dacă ajungeți în Paris, trebuie să vizitați Saint-Chapelle pe Ile de la Cite, în interiorul Palatului de Justiție; dacă aveți noroc și prindeți o zi cu soare, etajul ei superior, unde pereții sunt practic integral făcuți din vitralii, este ceva unic în Europa.

Revenind la Vincennes, am părăsit castelul prin spate și am ajuns în zona numită în mare Pădurea Vincennes, Bois de Vincennes. Aici merită văzute două parcuri: cel cu albastru din harta mea este Parcul Florilor / Parc Floral de Paris, iar urmând strada Piramidei veți ajunge și la un obelisc ce aparent nu-și are locul acolo. Este Piramida din Pădurea Vincennes și tot nu știu ce caută acolo.
chateau_vincennes_paris_01
chateau_vincennes_paris_06chateau_vincennes_paris_10

În partea cealaltă, cu roșu, este un parc mai mare și mai frumos, un fel de Cișmigiu mai mare de-al lor. Dați o tură lacului Daumesnil, odihniți-vă pe o bancă, observați câți oameni fac sport, hrâniți gâștele, organizați un mic picnic.
chateau_vincennes_paris_08
chateau_vincennes_paris_07

Chioșcul alb din imaginea de mai jos se numește Templul Dragostei / Temple d’Amour. Am întrebat două doamne ce se odihneau pe o bancă din parc unde-l pot găsi și n-au știut de el. Tot în zona Daumesnil se găsește și Grădina Zoologică din Paris.
chateau_vincennes_paris_09

De la Castel și până aici aveți de mers vreo 10-15 minute, așa că puteți lua autobuzul 46, dacă țin bine minte, mai ales dacă v-ați cumpărat bilet de o zi pentru Paris, care-i valabil pe tot metroul și toate autobuzele.

De aici pe mine drumul m-a purtat înapoi în centrul Parisului, în zona pietonală a halelor (Chatelet – Les Halles) pe la terase pentru o friptură din piept de rață cu piure și sos de stafide (16 euro), poate însoțită de o bere (8,4 euro – berea în Franta e scumpă de zici că bei ambrozie) sau mai bine o sticlă de vin împărțită cu ceilalți meseni (17 euro). Iar abia după acest moment am aflat că ar fi cazul să mă îndrept spre stația de tren RER din zonă; trebuia să ajung la aeroport pentru zborul de Bordeaux, oraș în care nu mai fusesem niciodată.
chateau_vincennes_paris_11_rata

    8 comentarii

  1. Am fost exact ieri seara :).
    Ar trebui sa adaugi ca in Bois de Vincennes incepe una dintre cele mai interesante promenade din Paris (daca nu este chiar cea mai interesanta): Promenade plantée. Incepe in padure si se termina la Place Bastille (!), langa opera. Treci prin parcuri, gradini, tuneluri, mergi pe un viaduct (Viaduc des arts), este un fel de mare parc linear de vreo 4-5km.
    Mai ales partea care merge pe viaduct e bestiala, e cu mult mai veche decat High Line-ul de la NY (pe care toti il laude cat de “inovativ” este) si ofera niste privelisti bestiale asupra Parisului.

    Cu putin noroc se va deschide un alt mare parc de genul asta pe Petite Ceinture, o linie circulara de tren care face turul Parisului, este un loc la fel de misto. Pentru moment se pot face excursii, doar ca risti amenzi daca te prinde politia (i-am ratat pana acum de 2 ori). Cand mai vii pe aici poate facem o tura ;).

      (Citează)

  2. Sună foarte mișto asta cu traseul prin parcuri, tuneluri și viaduct.

      (Citează)

  3. Apropo de castele, mai este unul, Vaux le Vicomte, la cca 50 km de Paris, cu gradini de Le Notre, cel ce le-a proiectat si pe cele de la Versailles. Merita o vizita de juma’ de zi din Paris.
    http://www.vaux-le-vicomte.com/en/

      (Citează)

  4. ps: ai dai 8,4 Eur pe o bere pentru ca erai intr-o zona turistica, intr-un restaurant pt turisti, deci pret dublu. pentru ca Paris.
    berea e scumpa in Franta dar nici chiar atat de scumpa.

      (Citează)

    • Da, dar mie îmi place să mănânc unde e și o priveliște frumoasă, ceea ce cam înseamnă zonă turistică. Și în Bordeaux am mâncat la umbra catedralei. Acolo era 6,5 berea :P

        (Citează)

  5. gasesti tone de zone cu privelisti frumoase care nu sunt capcane pentru turisti, trebuie insa sa ai putin timp. Parisul este orasul cu cea mai mare densitatea de cafenele din lume, sunt convins ca sunt minim cateva zeci cu privelisti frumoase si beri sub 5 Eur :D. se aplica si la cafea (pret la bar 1-1,2 Eur, la masa 2-2,50) unde ai locuri care baga 10-15 Eur pentru un expresso nenorocit.
    cum insa clientul alpha al acestor tip de localuri este tipul “nu se va mai intoarce vreodata” ei vor practica in continuare genul asta de preturi.

      (Citează)

  6. Azi am fost la castel datorita postului tau. Este o mare teapa daca va propuneti sa il vizitati pentru ca nu aveti ce,apartam regelui este in renovare. Da,este in Paris dar se pierde timp pt niste ziduri si o biserica care o vezi oriunde in Paris. Mai bime as recomanda o bis necunoscuta de care ramai impresionat inca de la imtrare – Saint Severin.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus