un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Jurnal de Black Friday, partea 1

24 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

38 comentarii

Pe 29 noiembrie vom avea o nouă zi Black Friday, când magazinele online (și offline) oferă cumpărătorilor reduceri substanțiale de preț la multe categorii de produse.

De ce încep de acum o serie de articole despre Black Friday? Pentru că mai avem aproape o lună până atunci și un sfat important trebuie spus încă de acum: faceți economie! Păstrați banii, trageți de salariu, amânați cheltuielile neimportante până după Black Friday, pentru ca în acea zi să aveți cât mai mulți bani disponibili pentru cumpărături.

Altfel spus, dacă vă gândeați acum să cumpărați ceva IT sau electrocasnice, dar și cam orice altceva care nu este urgent, mai așteptați până de Black Friday. Poate veți avea o surpriză plăcută și veți găsi același lucru sau ceva similar la un preț mult mai bun.

CE ESTE BLACK FRIDAY?

Ca să nu mai vedem și anul acesta o avalanșă de “vai, nu este și noul iPhone 5s redus!”, e bine să conștientizăm ce este BF cu adevărat: o zi de lichidare a stocurilor de produse mai vechi, de acum o generație sau două, cu reduceri foarte mari de preț.

Sigur, este posibil să găsiți și ceva nou în ofertele speciale ale unor magazine, dar cel mai probabil vor fi în cantități mici și puse acolo doar ca să atragă cumpărătorii. Câțiva norocoși le vor cumpăra, dar nu porniți cu această idee.

Majoritatea produselor vor fi ceva mai vechi, probabil de nivel 2012 sau 2011. Magazinele negociază cu producătorii și distribuitorii, ambele părți taie masiv din preț cu speranța vânzării unor cantități mari, iar cumpărătorii profită. Și dacă de nivel 2012 sau 2011 vi se pare “prea vechi”, gândiți-vă la următoarele: aveți nevoie de un televizor de ultimă generație? Cel de anul trecut nu e bun? Contează când a fost lansat pe piață un router, câtă vreme este rapid și cu prețul redus 50%? Dacă vreți o imprimantă ieftină, un ceas, niște cărți sau un blender, e important când au fost produse? O consolă de jocuri, un espressor, un SSD?

CE MAGAZINE PARTICIPĂ?

O întrebare foarte bună. În primul rând pot aminti toate magazinele care au participat anul trecut, luate din live blogging-ul 2012.

eMAG va organiza sigur Black Friday. Ei au adus conceptul acesta în România, anul trecut au avut o hală întreagă plină de produse, anul acesta sunt sigur că vor avea și mai multe stocuri, pentru că business-ul a crescut.

Alte magazine IT și electrocasnice: Altex, F64, Evomag, PC Garage, Marketonline, MXshop, Koyos, Clickshop, Domo și Flanco.
Haine și pantofi: Zorile Store, TU.ro, Ecco, SevenSins
Cărți: Libris, Nemira, Okian, Bookcity.

Ne putem aștepta ca aproape toți să facă din nou reduceri de Black Friday, ba chiar să li se alăture și alții. Aruncați un ochi de acum pe ele, ca să știți cam ce vând.

Să sperăm că magazinele au învățat ceva din experiența de anul trecut și acum nu le vor mai pica serverele ore întregi. Nu mă aștept la uptime 100%, ar fi ilogic să investească în așa ceva pentru o singură zi, dar se pot aplica niște măsuri simple de eficientizare a încărcării serverelor:

  • landing page dedicat pentru ofertele de BF, cât mai simplu, eventual doar text și o mică poză.
  • anunțati produsele printr-un newsletter trimis în acele momente. Măcar să știu astfel ce vreau și din newsletter să intru direct pe pagina produsului, fără a mai solicita serverul cu încărcarea întregii pagini de oferte.
  • simplificarea procedurii de comandă și de login în cont. Poate o pagină separată pentru login, ca să nu aștept să se încarce toată pagina pentru a avea apoi parte de cine știe ce overlay-uri și AJAX pentru a mă loga. La fel și pentru comandă, mai puțini pași, introducerea manuală a adresei de livrare ca să nu mai încarce din baza de date pe cele deja stocate acolo șamd.

Anul trecut unele magazine au renunțat complet și am cerut oamenilor să vină în magazine pentru a cumpăra ceva, deoarece pe net nu au fost în stare să arate oamenilor ofertele.

LA CE PRODUSE SĂ NE AȘTEPTĂM?

Sigur, e greu de spus exact ce va fi la Black Friday, chiar și unul anume. Am informații că marile magazine online tratează cu producătorii sau distribuitorii pentru discount-uri, dar toți țin la mare secret pentru ce produse se poartă negocierile.

Putem estima unele dintre ele:
PlayStation 3 și Xbox 360. Generațiile următoare vor apărea cam în același timp, deci PS3 și Xbox360 se vor vinde cu discount-uri mari.
SSD-uri. Mari, mici, nu știu, dar anul trecut a fost un SSD de 120 GB la 299 lei, preț foarte bun, având în vedere că de atunci n-a mai scăzut sub 400 de lei în mod normal. Probabil că gamele mai vechi, dar SATA3, vor fi la oferte.
Nexus 7 prima generație, Nexus 4, ca să lichideze stocurile pentru noile generații, SGS 3.
Mirrorless-uri și alte camere foto. Apare măcar o nouă generație în fiecare an, deci cele vechi trebuie date rapid.
Laptop-uri de anul trecut și acum doi ani.
Televizoare, electrocasnice mari și mici, nici nu mai contează de când sunt.
Componente de PC, bune pentru un upgrade neplănuit cu ocazia promoțiilor.
Tu.ro a avut reduceri la întreaga gamă de produse.
MXshop de obicei pune un -10% la toată gama GoPro.

AMAZON

Fac secțiunea specială de Amazon. Anul trecut Amazon a avut reduceri mari timp de o săptămână la multe categorii de produse. Mi-am luat un ceas Tissot la preț foarte bun, am luat un medalion cu diamante la 130 de dolari redus de pe la 500 de dolari șamd. Anul acesta sper la și mai bine și din acest motiv vă sugeram să aveți mulți bani disponibili pe cardurile de debit sau credit.

va continua

emag_depozit_black_friday_07

    38 comentarii

  1. Sa va notati preturile inca de pe acum la produsele care va intereseaza. Prietenii stiu de ce.

      (Citează)

    • @Mihai: ce rost are? Tu cumperi chestii pentru că diferența dintre nou și vechi e mare?
      Eu le cumpăr dacă am nevoie de ele sau îmi convine prețul la care sunt acum. Nu-mi pasă dacă discount-ul a fost de 10 sau 100 lei.

        (Citează)

  2. Pe mine ma intereseaza sa achizitionez niste electrocasnice, nu conteaza daca sunt din generatie mai veche sau nu: televizor de 32″ cu HD si CI+ de la RDS, DVD player cu HDMI, masina de spalat, combina frigorifica, aragaz, electrocasnice mici… Ideea e ca in decembrie ma mut in casa noua, are rost sa astept BF pentru ce vreau eu sau le iau mai bine la oferta de Craciun?

      (Citează)

    • @Roxana: greu de zis. Cred că mai bine iei acum doar dacă găsești ceva bun, iar restul de Crăciun. Also, de BF probabil ar trebui sa mergi un pic și prin magazine gen Altex, Domo, Flanco, la fel și de Crăciun.

        (Citează)

    • @Roxana: dar apropo, ce ai cu DVD player-ul? Eu mi-as lua un PS3 la reducere (probabil va fi 600 lei de Black Friday) si poti baga direct si Blu Ray în el. Îți iei televizor Full HD și te uiti la DVD-uri? Și vorba aia, e PlayStation, te mai și joci ceva în familie…

      Sau ia un media player, pui filmul pe stick USB sau pe hard disk și te uiti la variante HD. DVD playerele sunt moarte.

        (Citează)

  3. Singurul lucru pe care vreau sa mi-l achizitionez e un Smart TV de 32″ Full HD, la un deal bun.

      (Citează)

  4. Sa speram c nu vor mai fi probleme cu site-urile si sa nu le mai pice serverele.

      (Citează)

  5. @roxana Cel mai bun raport pret / performanta pe care il gasesti acum este un LG http://bit.ly/1iflPlj E 3d, nu te astepta la multe din partea smart a lui (stiu din experienta, am tot LG), dar se poate inlocui cu succes cu o tableta sau un stick pe android conectat la TV prin hdmi. Recomand 3d de la LG pentru ca e pasiv, nu te dor ochii sau capul si merita (e pur si simplu alta experienta un film 3d). Din specificatii are si slot CI, dar e simplu nu + , intreaba la RDS daca functioneaza cardul lor pe acest TV.
    Nu lua DVD, ia Blue-ray 3D, ca nu il iei in fiecare an. Eventual Home cinema, pentru ca boxele televizorului sunt slabute in general (nu ma refer la putere, ci la spatialitate). Tot acolo am gasit un Sony care nu e scump deloc.

      (Citează)

  6. Şi pentru profitshare tare bun ar fi un buton rapid de conversie a linkului, cum e cel din 2parale.

      (Citează)

  7. Si eu caut un tv mare 108 + ….. Am deja un samsung din seria 6 mai mic pentru dormitor dar vreau ceva mare pentru mansarda unde am gaming roomu-ul . M-am uitat la ce preturi tari sunt in Germania la televizoare cu 1000 de euro iau ceva de top aici cam toate sar de 6000 ron .

      (Citează)

  8. Amazon FTW! desi depinde de tara, cele mai misto reduceri le-am vazut la co.uk, .fr a fost lame la capitolul asta.

      (Citează)

  9. @andreiexe defineste de top: Samsung de 55 inch la 1000 euro, pe stoc, livrare gratuita, 3D, DTS, etc… e ok?

      (Citează)

  10. Din experienta, sunt reduceri la operatoriid e telefonie mobila pentru ofertele cu prelungire de contract?

      (Citează)

  11. De ce de pe nici un amazon nu putem cumpara produse Apple, black friday or not?

      (Citează)

    • @Dan: s-ar putea să poți cumpăra, dar nu chiar de la Amazon, ci de pe unul din magazinele care vând prin ei. Dă click pe “6 new starting at…” sau cum e linkul acela și vei vedea o listă de magazine care vând același lucru, unele un pic mai scump, ce-i drept. Caută-le pe cele la care scrie International Delivery, dar nu vei ști dacă trimit în ROmânia până nu bagi produsul în coș.

      Atenție că le mai fură și Poșta Română. Să alegi o livrare rapidă, mai scumpă, prin curier dedicat.

        (Citează)

  12. @Dan – pt. că trăiești în România.

      (Citează)

  13. @ Cartus ar suna bine .

      (Citează)

  14. In Cehia nici macar nu exista acest Black Friday. Deloc. Majoritatea cehilor nici macar nu au idee ce inseamna. L-am intrebat pe unul anul trecut si s-a uitat ciudat la mine :) a crezut ca-l intreb de vinerea ghinioanelor =))

      (Citează)

  15. @Andreiexe atunci asta e dedicatie pentru tine : http://bit.ly/1dm0FV7
    Oamenii chiar aduc marfa din Germania, am recomandat pentru niste colegi doua home-cinema acum un an si n-au avut probleme pana acum.

      (Citează)

  16. @cartus pare prea bine pentru realitate sper sa nu fie probleme cu garantie / returnare in caz de nereguli

      (Citează)

  17. Mihai, alza.cz facea ceva gen BF dar oricum astia au preturi maricele

      (Citează)

  18. Radu, ma gandeam la media player si am scris DVD. Ideea e ca vreau un device care sa redea continut HD fara a fi nevoita sa stau cu laptopul deschis si cablul HDMI intre acesta si TV. Vreau sa elimin laptopul din schema. :)

      (Citează)

    • Atunci Media Player să fie. Eu am un Western Digital, e okish. Totuși, mai bine iei un televizor care să ruleze direct filmele de pe stick, iar un smart tv probabil știe să “ia filmele” dintr-un calculator din rețea, după ceva setări.

        (Citează)

  19. Îl folosesc pe cel de pe pagina profitshare din dreapta, dar e mai rapid un buton cu script pe care să-l salvez în bookmarks bar. Chiar şi scurtătura de pe pagina de produs era mai rapidă.

    @Roxana, şi eu te sfătuiesc să iei de BF. Ştiu că după BF trecut nu am mai găsit nimic mulţumitor până prin martie.

      (Citează)

  20. Daca ai un smart tv poti sa faci un sistem cum am eu . Am un calculator mai vechi pe care am instalat un media server pe nume Plex . Nu-ti trebuie cine stie ce poti sa folosesti si un laptop . Ca media server Plex e super deoarece are playere pe toate platformele . Poti sa-ti vezi filmele de pe orice pc / telefon / tableta / Smart tv / Xbox doar prin downloadul aplicatiei . Mai mult daca ai serverul pornit poti sa-ti vezi filmele si cand esti plecat de acasa prin browser la fel ca vplay ( si poti sa dai acces si la altii sa faca asta ) .

    Eu imi downloadez filme pe server mi le pun in directorul respectiv cu subs cu tot si el face restul . Ia informatii de pe net gen poze , detalii etc si mi le reda frumos . Mai mult poti sa pui pluginuri ca youtube skype etc dar daca ai deja smart tv sunt cam irelevante .

    Eu am pus pe server si teamviewer pe server iar cand sunt plecat de acasa intru pun la download un film si dupa il vad pe server . Merge foarte bine streamingul de continut hd .

      (Citează)

  21. Salut! O întrebare am. Care-i data “oficială”? În live-textul de anul trecut vâd ca este 23-24 nov., în articolul ăsta scrie 29, pe facebook yellowstore anunţă data de 1 nov. … deci? Pe ce dată “îi atacăm”?

      (Citează)

  22. Maaaaaaan, wtf, nu a trecut nici Halloweenul si deja ne gandim la Black Friday? Mai e pana in vinerea neagra, o sa pun deoparte cateva mii de roni pe card ca sa imi fac viata prin magazinele online.

      (Citează)

  23. Nu cumpar de pe amazon de US, prea complicat si prea costisitor dupa transport si taxe vamale platite in avans.

    Deja am pacatuit cu un Xperia SP la prelungire de contract la Vodafone.

      (Citează)

  24. Eu stiu si de unele restaurante care vor face asta. Din pacate pana atunci nu prea pot da detalii, dar va fi soc si groaza sa iei tagliatellele la preturi de ras..

      (Citează)

  25. Salut

    Imi porti recomanda te rog 2-3 modele de SSD pe care sa le tintesc de black friday? Pentru laptop am nevoie, un model mai vechiut, de 2 ani.

      (Citează)

  26. Orice model de SSD e mai bun decat HDD. Cauta sa aiba viteza mare de scriere/citire, chiar daca nu este decat teoretica si nu o vei atinge niciodata, dar este un punct de pornire. Apoi, in functie de buget, ia cea mai mare capacitate pe care ti-o permiti, minim 60 GB pentru a avea loc sistemul de operare. Eu am luat un Kingston de 60 pentru unitate, pe care tin sistemul de operare (8.1) si am un HDD de 1 TB pentru date. Poti sa iti iei pentru laptop un SSD si un rack extern pentru HDD actual, pe care vei tine datele tale. Rack-ul este pe la 55 lei prin magazine http://bit.ly/1ezchEP. Ca alternativa, poti sa iei un rack intern pt laptop si sa elimini unitatea optica. Se numeste caddy,dar se gaseste greu la noi http://dx.com/s/caddy . Un ghid bun pentru asta gasesti aici http://bit.ly/1dVGg6Q. Succes!

      (Citează)

  27. Multumesc pentru raspuns. Nu stiam de caddy :(, desi era evident ca nu pot pur si simplu sa il conectez cu lipici in locul unitatii dvd. E nitel mai complicat decat credeam. Ma gandeam la un hard de 120 giga in conditiile in care ramaneam si cu cel original. Dar daca raman doar cu ssd-ul nu stiu daca imi ajunge. Decisions, decisions. Mersi inca o data.

      (Citează)

  28. Mare grija cu magazinul MSHOP.RO !

    You have been warned: http://i.imgur.com/hggOmvV.jpg !!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus