un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Strategia Apple dă roade

25 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

iphone_5sLansarea noilor iPhone mai ieftine a fost un mare succes, cu 9 milioane de bucăți vândute în primul weekend, un nou record. Sigur, acum vând două modele, iPhone 5s și 5c, ultimul cu 100 de dolari mai ieftin decât primul, dar cifrele oricum arată un număr enorm de clienți dornici să cumpere Apple.

Prin urmare, manevra lor de a veni cu un model mai ieftin (medium-level, în comparație cu iPhone 5s) a fost un mare succes. Înainte de lansare mulți se temeau că-și vor strica imaginea, că-și vor pierde acel renume de firmă ce produce un obiect exclusivist, poate chiar “ediție limitată”, având în vedere că era un singur produs în gamă. Iar de acum, oricât de performant și bine produs ar fi el, iPhone 5c va fi “cel ieftin”.

E o lecție de învățat și de aici. La nivelul la care joacă Apple, în interiorul unei companii se dă o luptă continuă între cei care vor să construiască un brand și cei care vor profit. Oamenii investesc într-o companie. De obicei sunt niște fonduri de investiții care colectează bani de la mulți oameni și îi investesc în acțiuni, iar aceste fonduri le-au promis celor de la care au luat banii că li vor dubla în 1-2-3 ani. Așa că ele nu au timp să aștepte ridicarea unui brand, ci vor profit acum sau renunță la portofoliul lor și bagă banii în alte părți.

Încă spun că va veni vremea când și la gama MacBook vor veni cu modele mai ieftine. Nu super-ieftine, ci mai ieftine cu o treaptă decât ce au acum. Investitorii vor mereu profit și mai mare.

    12 comentarii

  1. Eu sunt de parere ca strategia Apple nu da roade, dar vedem mai incolo ce si cum. Ideea e ca modelul mai ieftin 5c nu si-a atins targetul vizat, iar la general e si normal sa aiba vanzari mai mari cnad au lansat produsul din prima zi pe pietele din Asia, lucru pe care Apple nu-l facea pana acum. ( http://www.zilelenoastre.info/2013/09/apple-iphone-5s-5c.html )

      (Citează)

    • @Danyzus: ce voiai să facă Apple, sa nu lanseze în China, deși ar fi putut face asta din prima zi, doar ca să fie vânzările ușor de comparat cu anul trecut?
      Banii în cont tot pentru 9 milioane de aparate le-au intrat, indiferent de țara de origine a lor.

        (Citează)

  2. Milioanele astea sunt nucleul dur de fani Apple, adica cretinii care stau cu cortul o saptamana in fata magazinului si pe urma isi dau drumul in pantaloni cand ies cu gagetu.

      (Citează)

  3. si asa, ca o gluma, dar cu un sambure de reaalitate, cica de acum utilizatorii de aifon usurati de banii din cont vor avea si un deget lipsa. :)

      (Citează)

  4. Probabil ce spui este adevarat, dar eu vad altfel strategia pentru 5C. Apple promovau doar telefonul de top, desi inca produceau si modelele anterioare. Ca exemplu, cand a aparut iPhone 5, vedeai reclame doar la 5 si Apple niciodata nu spunea ca “da, stii, daca n-ai bani, mai avem si 4S si 4”.

    Acum, Apple vinde acelasi lucru de anul trecut, dar ambalat destul de diferit incat sa nu fie exact acelasi lucru ca 5 si 5S. Uite, avem 5S. Dar iti plac culorile? Uite, 5C, ce fain e. Si e si mai ieftin!

      (Citează)

    • @acsel: dar nimeni nu spune “și dacă nu ai bani, mai avem și…”. Nici HTC nu face reclame și la One X, că acum e mult mai ieftin, ci insistă doar pe One. Au însă grijă magazinele să-ți amintească de toate modelele posibile.

        (Citează)

  5. Eu sunt utilizator Apple si nu inteleg de ce la fiecare stire despre Apple unde se poate comenta apare cate un “Gogu” care incepe cu texte gen “cretini” etc.

    De ce in schimb la stirea cu Note 3 nu vezi comentarii asemanatoare din partea celor care folosesc Iphone?

    Calmeaza-te Gogule, lasa hatereala ca sunt destule telefoane dintre care sa alegem toti ce ne place. Indreapta-ti energiile spre altceva!

      (Citează)

    • @Andrei: provine dintr-o lipsă de înțelegere a faptului că fiecare își ia ce telefon i se potrivește mai bine, mai ales acum când sunt sute din care poți alege.

        (Citează)

  6. Eu cred ca voi nu cititi cu atentie, sau daca cititi, nu intelegeti. Ce am zis eu? Ca sunt cretini aia care stau o saptamana la coada pentru un telefon. Atat. Si la asta nimeni normal la cap si care poseda un minimum de logica nu ma poate contrazice.
    Nu e vorba de telefon in sine.

      (Citează)

  7. @nwradu: Da Radu, nimeni nu spune in mod direct ca sa cumperi modelul mai ieftin, dar ai vazut ce colorat arata site-ul Apple de la lansarea lui 5C? :)

    Sau uite site-ul Samsung pentru Romania pe telefoane mobile (http://www.samsung.com/ro/#mobile-devices-home)
    Mare S4, stanga Note 2 si dreapta S4 Zoom. Sunt produse diferite pe care ei le pot promova simultan.

    Si uite si site-ul HTC Romania (http://www.htc.com/ro/#)
    Mare One, dupa One Mini. Din nou, categorii diferite, le putem promova simultan.

    Iar Apple nu a facut asta pana acum pentru ca nu putea sa spuna “da, stii, mai avem si modelul ala de anu trecut care de fapt a fost inlocuit de cel nou, dar stai linistit ca e la fel de bun”. Dar hei, e doar o teorie. :)

      (Citează)

  8. eu zic ca daca esti fan adevarat, trebuie musai sa le ai pe amandoua. plus ca asa poti dormi linistit, fara dileme si mustrari de constiinta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus