un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum zbori ca un VIP cu Flying Blue de la Air France

25 Sep 2013  ·

TURISM  ·

15 comentarii

schipol_skyteam_lounge_05În weekendul recent petrecut peste hotare am avut ocazia să experimentez o nouă latură a transportului aerian. Una foarte plăcută: programul de fidelizare Flying Blue de la Air France și toate beneficiile pe care le ai zburând cu linii aeriene din alianța SkyTeam.

Pe scurt, cele trei beneficii principale sunt:

  • nu mai stai la coadă la check-in-ul bagajelor, te îmbarci primul în avion (Sky Priority)
  • dacă locurile permit, poți primi upgrade-uri gratuite de la clasa Economy la Business
  • ai acces la lounge-urile SkyTeam din aeroporturi, locuri unde poți mânca, bea și te relaxa gratuit până la ora boardingului.

Primul beneficiu l-am folosit din plin în weekend. La Otopeni era o coadă mare la check-in-ul Air France (avionul de Paris a fost plin), dar noi ne-am dus la o altă casă, specială pentru cei cu carduri de fidelitate Flying Blue. În câteva minute aveam predate bagajele și ne-am îndreptat spre poartă. Situația s-a repetat și la zborul Bordeaux – Amsterdam, unde chiar a venit o domnișoară să ne conducă prin aeroport și la avion.

Iar lounge-urile sunt excelente și, cu câtă mâncare și băutură este acolo la dispoziția ta, poți economisi de-a lungul timpului sute de euro pe care altfel le-ai da în aeroport. De exemplu în iunie, întorcându-mă de la Lisabona, am dat 25 de euro pe două sandviș-uri și două cafele. Deh, prețuri de aeroport.

Iată mai jos cum arată lounge-ul TAROM-ului din Otopeni. TAROM este in SkyTeam și deci poți intra aici dacă ai card Flying Blue Gold.

Fotolii și mese, prize în podea, televizoare, laptop-uri disponibile la liber, ziare și reviste. Diverse chestii de ronțăit, plus cafea, sucuri naturale, înghețată La Strada, ba chiar am fost uimit să descopăr și băuturi alcoolice la discreție.

Un lounge mult mai mare este însă cel în care am intrat în aeroportul Schiphol din Amsterdam. Unul dintre cele mai mari aeroporturi ale Europei, un hub de plecare spre toată lumea, trebuie să aibă și un lounge pe cinste (mai multe, de fapt). Avea peste 50 de metri lungime, sute de fotolii, fiecare cu priza și veioza lui, mese pentru mâncare, sală de calculatoare (până și cu imprimantă și copiator), wifi gratuit, totul cu o priveliște spre mișcările avioanelor.

M-a mirat și aici atenția pentru detalii și finețuri. Cum programul Flying Blue se adresează celor ce zboară frecvent, se presupune că ei vor și diverse finețuri. Pe lângă whisky și gin și alte tării, aveau și vin de Porto, coniac Grand Marnier, Bols, Drambuie, până și sos Tabasco. Aveau și mâncare caldă și gustări reci. Era și un bar cu vreo 5 feluri de vin alb, vin roșu și șampanie, plus Heineken la draft. Altfel spus, nu ai nici un motiv să ieși de acolo până la ora zborului tău.

Mai sunt și alte beneficii în funcție de nivelul atins: bagaje mai multe, tratament preferențial, livrarea mai rapidă a bagajului tău, ca să nu aștepți la bandă cu toți ceilalți, reducere la închiriere auto șamd. Le găsiți pe toate pe site-ul Air France, unde te poți și înregistra gratuit în sistemul Flying Blue pentru a începe să acumulezi puncte.

Știu, chiar și pentru primul nivel, Flying Blue Silver, îți trebuie 15 zboruri. Este un program care se adresează clar celor ce zboară mai des (și sunt mulți în România care asta fac, că era plin salonul), dar dacă zbori undeva și ai și o escală, deja ai acumulat 4 zboruri. Am înțeles că poți lua și o persoană în plus cu tine în saloane sau la check-in rapid, așa că soția nu rămâne în urmă când pleci în concediu (asta e de bine, nu?).

Chiar și pentru un weekend, a fost o experiență foarte plăcută și mulțumesc Air France (și celor de la Vivolis.ro, o platformă a OVI Travel) pentru ocazia de a “testa” și așa ceva. Îi invidiez pe cei ce zboară și au parte de aceste beneficii, cu siguranță fac aeroporturile mult mai plăcute.

SkyTeam = AIR FRANCE, KLM, Aeroflot, Aeromexico, Air Europa, Alitalia, China Airlines, China Eastern, China Southern, Czech Airlines, Delta, Kenya Airways, Korean Air, TAROM, Vietnam Airlines şi Xiamen Airlines

    15 comentarii

  1. Exista o limita de timp in care trebuie sa faci zborurile alea?

      (Citează)

  2. Tot spui de preturi de aeroport, si parca nu-mi suna bine. Eu nu înțeleg de ce in Europa totul e mai scump in aeroport. Imi amintesc ca in München acum câțiva ani o sticla de apa era parca $6. Foarte scump.
    La LAX prețurile la mancare si la băuturi sunt normale. Nici in avion pe cursele interne nu mi se par foarte mari.
    Joi plec la NY cu Virgin America, si o sa pot spune exact cat costa in avion. Am zburat cu ei doar la San Francisco, si cum e doar o ora de zbor, nu am avut nevoie de nimic. AA, Jet Blue si Hawaiian au prețuri decente.
    Daca zbori des, cu siguranță se merita sa fii intr-un program de fidelizare. Am zburat de cateva ori business, ca un upgrade de fidelizare. Priceless! :)

      (Citează)

    • @Diana: nu știu, dar așa e situatia. Exemple:
      Otopeni: apă 8 lei la vendomat, 9 lei la cafenea (în oraș e 2-3 lei). O cafea e vreo 15 lei, o ofertă bună este la Gloria Jean unde primești cafea și croissant pentru 19 lei (în oraș este 7 lei espresso ala). Până și o cafea la vendomat, la păhărel de plastic, e 8 lei parcă.
      De mâncat nu mai zic, până și Burger King din aeroport are prețuri duble față de cele care erau în oraș. Altfel, pe un sandvis în baghetă dai 25 de lei la o cafenea.

      Și cam așa a fost peste tot în Europa. Nu am întâlnit aeroport ieftin, la toate plătești un mare premium, probabil dublu față de oraș, pentru mâncare și băutură.

      Bine, realist vorbind, motivul este pentru că ești la mână lor acolo. Nu poți ieși din aeroport, deci ori plătești cât cer ei ori nu. Și probabil că și chiriile sunt foarte mari și asta face de neoprit fenomenul.

        (Citează)

  3. De mentionat ca accesul la lounge e gratuit numai pentru membri Flying Blue Gold si Platinum.

      (Citează)

    • @Bogdan: da, la Silver scapi de cozi, la Gold ai și lounge.

      Apropo, la lounge poți ajunge și dacă ai anumite carduri de la anumite bănci, e un bonus oferit de ele.

        (Citează)

  4. Important aspectul pe care-l spune Bogdan. Iar ca sa ajungi la Gold si Platinum ai ceva de zburat si cheltuit!

      (Citează)

  5. cred ca am FB de vreo 5 ani si nu am reusit nici pana acum sa ajung la silver, in ciuda faptului ca zbor des (nu poti zbura chiar oriunde cu AF si partenerii lor). intr-un an eram la 2 pasi (14 zboruri) dar n-a fost sa fie.
    macar m-au upgradat de 2 ori la business class asa ca merita sa ai un FB. plus ca am miles cat sa imi cumpar 1,5 zboruri :))

    cum s-a zis si mai sus, nu e chiar asa usor sa ajungi la Gold sau Platinum si programul se adreseaza unui anume profil de “zburator”, anume business. Silver ar fi misto totusi, nu ma intereseaza lounge-ul, insa prioritatea la imbarcare e f misto.

    cat despre preturile in aeroporturi, sunt nesimtit de mari in Europa. in alte parti preturile variaza de la normal la putin mai scump, am vazut foarte rar variatii ca la Otopeni.

      (Citează)

    • Sincer să fiu mă mir să aud asta la tine, că doar stai în Paris. Plus că văd că au parteneri și prin China, unde ai fost de câteva ori. Poate ar trebui să mai lași TGV-ul acela pentru vreo 2-3 zboruri interne :P

        (Citează)

  6. pai in China si in Japonia am fost cu China Eastern si KLM, care sunt in Flying Blue. Am avut ani in care am zburat de vreo 30 de ori dar nu intotdeauna cu parteneri FB.

    Nu o sa renunt niciodata la TGV :) pentru orice destinatie in Franta + Anglia, Belgia, Olanda, Elvetia, Luxemburg si chiar si Spania (Barcelona), trenul e alegerea mea nr. 1, daca pot sa evit sa trec prin aeroport o fac cu mare bucurie.

      (Citează)

  7. Trec de cateva ori pe luna prin Otopeni si de fiecare data merg la…Bila :). Acolo au cele mai bune preturi din aeroport, garantat!
    Bila se gaseste la intrarea de la plecari interne. O cola 0.33 facem maxim 3 lei, o apa la0.5 = 2 lei, etc :)

      (Citează)

  8. cu totul adevarat, problema este ca nu poti sa intri cu sticla in terminal. asa ca ori te umfli ca un butoi inainte de poarta de securitate ori cumperi la preturi “europene” odata ajuns la poarta de imbarcare :)

      (Citează)

  9. @radu: plec de la cluj, prin otopeni spre alte aeropurturi si cateodata am de asteptat mai mult timp…deci exclus sa car de acasa apa

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus