un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Îi dau dreptate lui Antonescu

24 Sep 2013  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Acum niște săptămâni pe Times New Roman apărea gluma cu “parlamentarii vor merge la Roșia Montană pentru a vedea cu ochii lor zăcământul de șpagă”. Glumă, glumă, dar a început să fie realitate. Din ce aud, nu doar comisia specială înființată pentru această problemă se va deplasa acolo, ci unele voci spun că toți parlamentarii ar trebui duși acolo.

În aceste condiții, nu pot decât să fiu de acord cu Crin Antonescu atunci când spune că vizita minelor și fotografiile cu casca albă în cap sunt doar o pierdere de timp.

Chiar sunt. Dacă ar vrea să facă ceva util, s-ar duce la o altă exploatare similară din altă țară, s-ar duce în Canada, în Mexic, în Finlanda. Poate s-ar duce pe dealul de vizavi, unde sunt făcute fotografiile acestea. Poate s-ar duce la Baia Mare, ca să discute cu localnicii despre ce a însemnat acolo un accident cu un iaz similar de decantare substanțe toxice.

Vizitarea unor galerii vechi nu are nici o legătură cu subiectul. Sigur, dă bine la public și la voturi să fii văzut acolo cu casca de protecție în cap; dai oamenilor senzația că iei decizii după ce te-ai informat bine, iar puțini se mai întreabă cum și unde te-ai informat. Până și Elena Udrea a dat cu mopul ca să fie aleasă în Parlament, nu?

Tot dragii noștri parlamentari par a uita că, dacă vor să anuleze proiectul, trebuie să studieze în primul rând următoarele:

  • cine și cum a negociat contractul existent și dacă nu se poate găsi pe acolo ceva ce l-ar face nul.
  • cât ar putea fi eventualele despăgubiri cerute de Gabriel Resources în caz de anulare? Hai să le calculăm, să vorbim cu cifrele în față.
  • care e riscul adevărat pentru mediu? Ar trebui zilnic să aducem în România specialiști străini în lacuri, baraje, cianuri, mediu și orice altceva care să-și dea cu părerea despre ce s-ar putea întâmpla rău.
  • mai multe comparații bănești. Cât câștigăm versus cât ne costă riscul de mediu. Merită acest risc?

Sunt bune și vizitele de informare, dar numai dacă ulterior se și întâmplă ceva, ori la noi există deja o lungă tradiție de multă vorbă și puțină acțiune. Tot ce s-a întâmplat acolo pare să fie că Valeriu Zgonea a intrat în mină “anti” și a ieșit “pro”.

rosia

    17 comentarii

  1. Ba, la Baia Mare nu a fost accident cu un iaz de decantare. Daca ar fi fost cu un iaz de decantare, pericolul ar fi fost limitat doar la zona (cam ca la orice alta revarsare de lac de acumulare + steril) La Baia Mare s-a spart un rezervor industrial de stocare din care s-a varsat solutie concentrata cu cianuri. Asta s-a dus ca un dop pe rauri in jos.

    Daca ar fi fost apa cu cianura din iaz, ar fi fost fix … stii tu ce.

      (Citează)

  2. Si la un iaz de decantare de ce e doar pericol local ? Sunt asa bine proiectate ca la spargere nu va afecta nici un rau sau parau din zona care ar putea duce mai departe poluarea ?

      (Citează)

  3. @thundermar

    Pentru ca in respectivele iazuri de decantare cianura are o concentratie suficient de mica in apa incat sa traiasca pesti. Cianura (ca despre asta vorbeste toata lumea) se poate duce linistita la vale pana la Budapestea si inapoi. E doar multa apa. Da, intr-adevar, un volum mare de apa. Si da, cu aluviuni. Aluviunile raman in zona.

    Accidentul de la Baia Mare se poate intampla oriunde exista procese chimice, indiferent ca e fabrica de vopseluri, de Coca Cola, detergenti sau rafinarie. In extremis, se putea intampla daca ar fi cazut o cisterna incarcata de pe un pod…

      (Citează)

  4. Pai daca in acele iazuri pot trai pesti, zau ca nu pricep care e pana la urma utilitatea acelor iazuri. De ce nu i se da drumul apei sa curga pe-o vale, ca doar nu e poluata, nu? In alta ordine de idei eu nu pricep de contract are statul cu RMGC. Din cate stiu eu RMGC are o licenta de exploatare pe care a primit-o cu titlu gratuit de la Min Vest (!?!?!?!) profitand de-un stat slab condus de niste politicieni corupti. Iar pe mai departe trebuie sa primeasca niste avize, asa cum trebuie sa primeasca orice fabrica din romania care vrea sa desfasoare o activitate. Evident avizele difera in functie de obiectul de activitate. Dar zau ca nu pricep de ce discutam de-o exploatare acolo atata timp cat sunt cateva zeci de persoane care au locuinte in perimetrul exploatarii si care de 14 ani nu vor sa vanda si nici nu cred ca se vor razgandi. Singura sansa a celor de la RMGC e aceasta lege absolut abominabila din parlament care le rezolva problema cu exproprierile. Asadar repet, ce contract exista intre statul roman si RMGC?

      (Citează)

  5. @Vlad:

    Unul dintre motive este ca sa nu se ridice sterilul in aer. Apa actioneaza ca un capac. (pentru referinte vezi metodele de ecologizare a deseurilor de la termocentrale) Plus alte elemente chimice (metale) de care nu vorbeste nimeni, pentru ca nu au acelasi impact ca si “cianura”.

    In mod sigur exista un contract de asociere intre Statul Roman si Gabriel la compania RMGC. Ce scrie acolo nu stiu. Tu stii? Mi se pare totusi clar ca nimeni nu baga o caruta de bani pe ochi frumosi. Ca o avea si Statul sanse sa scape fara despagubiri, poate. Dar nu fara un proces dificil. Sanse sunt oricand.

    Persoanele de acolo (unele cumparand teren dupa ce a fost inceputa toata afacerea asta, ca sa dea la numar) pot fi expropriate de catre Stat. Chiar daca legea, asa cum a fost ea propusa, e neconstitutionala, nu este neconstitutional ca Statul sa faca exproprieri, mai ales ca este parte in companie. Poate fi considerat aport de capital. Asta nu este un motiv bun sa nu se discute despre exploatare.

      (Citează)

  6. @vlad

    Ah, si dupa cum am mai spus, sunt de acord ca Gabriel R a dat un tun atunci cand a primit licenta, tun care ar trebui anchetat si, daca se gasesc chestii necurate, licenta sa ii fie anulata.

    Restul sunt discutii care ascund treaba de mai sus.

      (Citează)

  7. Voi sunteti prea mici sa tineti minte cum era cu vizitele de lucru ale lui Ceausescu. Se ducea frumos, vizita, ii prezentau situatia si pe urma tot cum voia el sa facea.
    Astia nu-s in stare sa aiba nici o idee proprie si sa si-o asume.

      (Citează)

  8. @nashu_mare, nu, nu cred ca exista niciun contract intre statul roman si RMGC. Pentru ca e ilogic sa existe asa ceva. E ilogic sa faci un contract tu ca stat si sa garantezi prin acel contract o lege care sa-i exonereze pe ei de o gramada de alte legi pentru a putea primi acordul de mediu si pentru a putea porni exploatarea. Nu stiu, eu am impresia ca suntem intr-un film cu prosti, pana si tu spui “Mi se pare totusi clar ca nimeni nu baga o caruta de bani pe ochi frumosi.” Ultima data cand am verificat in capitalism unii investesc si-si asuma niste riscuri. Nu cred ca exista vreo afacere in lumea asta lipsita de riscuri. Au bagat bani de-a lungul timpului, si cu siguranta nu e vorba de 500 de mil de dolari cum sustin ei sperand ca la un moment dat va veni la putere un guvern indeajuns de slab si de corupt care sa le dea o lege speciala. Oricum, e amuzant cum o afacere in urma careia renuntam la un zacamant de 10 mld de dolari si care ne aduce undeva la 300 de mld anul pe urmatorii 15 ani e de interes national.

      (Citează)

  9. Si inca o chestiune interesanta. Iata ce spune un parlamentar finlandez care dovedeste din nou, fara echivoc, ca Ponta minte cum respira. Si-n acelasi timp ii cam lasa pe argumente pe copitalistii feroce, cum e nashu, care cred cu tarie in toate teoriile aruncate pe piata de companie. Gen, concentratia de cianura nu va depasi un anumit nivel. Dau un mic citat din ceea ce-a spus parlamentarul finlandez “Canadian Agnico-Eagle, the operator of the Kittilä gold mine in Lapland, has been the most vocal proponent of using cyanide, and claimed that cyanide is used in a completely closed process. This has turned out to be false. In the waste water of the Kittilä Suurikuusikko mine, cyanide content has exceeded the permitted limit.” Puteti sa cititi intreaga declaratie aici https://www.facebook.com/photo.php?fbid=709025692444135&set=a.193901773956532.55522.145342615479115&type=1

    Deci daca-n Finlanda se-ntampla asta nici nu vreau sa-mi imaginez ce-o sa fie-n Romania. Dar noi s-avem incredere-n companie asa cum are nashu.

      (Citează)

  10. @Vlad:

    Acordul ala secret, pe care unii dintre politicieni sustin ca l-au vazut iar altii vor sa il vada, oare ce o contine? Eu nu stiu. Tu stii? Nu trebuie sa garanteze acel contract obtinerea avizelor necesare insa e suficent ca acea intelegere sa penalizeze o incetare unilaterala din partea statului. Oricum, exista alte exploatari de acelasi gen in Romania deci obtinerea acestor avize nu ar fi un lucru imposibil pentru un investitor de buna credinta.

    Da, actualii guvernanti sunt (par) dobitoci si actualul proiect de lege a fost preluat ca atare si trimis in parlament. Orice companie ar fi pus conditii ideale pentru ea intr-un astfel de propunere insa orice campanie normala nu cred ca s-ar astepta ca propunerea sa le fie preluata ca atare, fara negociere.

    Din cele doua paragrafe plus ce am spus mai devreme cu abureala cu cianura si finantarea protestelor de catre actionari, eu sunt destul de convins ca nu se va face nimic acolo de catre RMGC decat impotriva vointei sale. Ei sunt acolo sa castige altfel banii. Spaga poti sa o dai si ca functionarii cealelaltei parti sa nu isi indeplineasca partea din intelegere, nu neaparat sa inchida ochii la matrapazlacuri.

    Mai pune in balanta si ca din partea companiei a negociat pana acum ceva timp mama ministrului marilor proiecte, care acum conduce acest proiect din partea guvernului (dupa modelul Bechtel) si vezi ce iese…

      (Citează)

  11. @vlad

    Cat despre linkul cu tanti aia, te rog frumos sa lasi manipularile in alte parti. Eu sunt inginer si am ceva experienta cu monitorizarea emisiilor (in Romania. Stii mai multe decat mine? Te rog, spune-ne, ca pe mine m-ai facut curios!). Tanti aia nominalizeaza o singura locatie plus ca nu spune cat a durat depasirea, cat a fost (in procente) si ignora faptul ca ar fi putut fi un accident. Daca ar fi o actiune prelungita, de ce mina nu a fost inchisa?

    M-ai facut curios asa ca am cautat-o. Este membra in Parlamentul European din partea Ligii Verzi (unul dintre cei doi membri ajunsi acolo). Oare ce ar spune? Sa o intrebam si pe Brijid Bardo despre cainii maidanezi?

      (Citează)

  12. Ai dreptate nashu, de ce-am crede un europarlamentar European dintr-o tara in care sunt exploatari cu cianuri care ne sunt date exemple, si care nu are niciun interes in ceea ce priveste exploatarea de la RM. Sa ne incredem in Victor Ponta si-n RMGC caci ei in mod sigur ne vor binele. Toata declaratia europarlamentarului finlandez e aici http://www.satuhassi.net/2013/commenting-the-statement-of-romanian-pm-on-cyanide-in-gold-mining/ din pacate vad ca momentan site-ul de cazut. Tine cont ca reactia asta vine la nici 24 de ore de la declaratia lui Victor Ponta care pentru a nu stiu cata oara minte cum respira si manipuleaza grosolan. Dar probabil acea femeie minte grosolan si de fapt adevarul se afla-n tabara Ponta – RMGC.

      (Citează)

  13. Minciuna prin omisiune tot minciuna e.

    Oricum, greseala e a mea, credeam ca avem o discutie bazata pe argumente obiective.

      (Citează)

  14. Ok, imi permiti o mica curiozitate?

      (Citează)

  15. Da. Chiar imi doresc sa ma intrebi daca am luat bani sau daca am vreo legatura cu RMGC.

      (Citează)

  16. Si totusi nici in Finlanda nu e totul pe roze asa cum incearca sa ni se prezinte totul in aceste zile. Desi nu e vorba de-o exploatare de aur cu cianuri tot au probleme de mediu la unele din minele la care deja se exploateaza. Mai multe detalii aici http://www.nuclear-heritage.net/index.php/Talvivaara_mine:_environmental_disaster_in_Finland

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus