un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Huawei Ascend Y300

12 Jul 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

huawei_ascend_y300_7

Am primit un Huawei Ascend Y300 la test așa că l-am folosit o mică vreme. Modelul face parte din gama ieftină, entry-leel, ceea ce a făcut testarea lui o încercare destul de dificilă, după câte super-telefoane am văzut în ultima vreme. Să vedem ce-a ieșit.

Specificații Huawei Ascend Y300:

  • ecran 4 inci, 800 x 480 pixeli, IPS LCD
  • cameră foto 5 megapixeli, filmare VGA
  • 3G, wifi, GPS
  • procesor dual-core 1 GHz
  • 512 MB memorie RAM, 4 GB stocare internă, slot de card microSD
  • baterie 1730 mAh
  • dimensiuni 124,5 x 63,8 x 11,2 mm, greutate 130 grame
  • Android 4.1.1

Entry-level ca preț, dar destul de bunicel la specificații, în tradiția Huawei de a face telefoane ieftine chiar și pentru segmentul mediu.

Preț? Vi l-aș spune dacă l-aș găsi la vreun magazin sau operator. Încă nu este. Ar trebui să coste în jur de 650 de lei.

CONSTRUCȚIE

Cine a văzut multe modele Huawei știe că e un fel de loterie. Unele modele sunt bine făcute, telefoane pe care le-ai recomanda cu plăcere, altele scârțâie sau le simți mișcându-le ecranul când îl apeși.

Din fericire, Y300 este destul de bine făcut și chiar nu-i pot reproșa nimic la acest aspect, mai ales având în vedere și prețul său. Mă temeam de capacul din spate, care-i un plastic subțire, dar nu e cazul, pare solid și se integrează bine în carcasă.
huawei_ascend_y300_1huawei_ascend_y300_2

Similar, butoanele (volum pe o parte și on/off sus) au un click bine definit, chiar dacă pare cam ieftin. Conectorul de căști este în partea de sus, iar cel microUSB pe lateral.

Y300 pierde teren la capitolul grosime. Din nou, având în vedere prețul și gama căreia i se adresează, nu știu dacă-i un minus, dar are câțiva milimetri în plus față de, să zicem, un SGS 4. Cum am spus mereu, miniaturizarea se plătește.

Carcasa este, din păcate, cam banală. Plasticul negru o face să pară mai ieftină decât realizezi că face, de fapt, după ce-l butonezi un pic.

HARDWARE

Ecranul este bun, culorile sunt plăcute ochiului, chiar dacă n-ar strica un pic mai multă saturație. Luminozitatea nu este la fel de puternică precum la un model de top, dar așa se ține prețul sub control. În soare vei avea probleme, dar în rest nu te va deranja.

Bateria, de 1730 mAh, are o viață destul de lungă. N-aș putea să vă spun exact cât, dar estimez cam două zile de utilizare normală. Ecran mai mic, rezoluție mai mică, procesor mai slab, (chef de a-l utiliza mai mic), toate se adună și îi cresc autonomia.

Sunetul nu s-a făcut remarcat nici în bine nici în rău. Notificările se aud bine, în apeluri te înțelegi cu interlocutorul.

Performanța procesorului mai degrabă lipsește. Dual-core la 1 GHz, dar memoria RAM puțină, doar 512 MB, nu-i permit să jongleze rapid între aplicații, iar la jocuri veți fi limitat la cele banale, nu “nVidia”. Totuși, prin interfață și programe telefonul trece cursiv, uneori cu mici lag-uri de încărcare.

Camera foto nu are nimic special. Face fotografii normale ziua, slabe noaptea, iar rezoluția lor este 2592 x 1944 pixeli și aproape 1 MB pe fișier.

INTERFAȚA

Interfața lui Ascend Y300 m-a dezamăgit. Mă așteptam la niște software sau widget-uri care să crească un pic valoarea telefonului, să dea omului ceva în plus.

Dincolo de un singur widget care înglobează meteo, oră și contacte, plus butoane on/off ce sunt disponibile în meniul de notificări, altceva remarcabil nu am mai găsit. Să-i zici EmotionUI doar pentru atât este cam mult.

Mai multe, o problemă mi se pare faptul că Y300 nu are o listă de aplicații în care să intri și să vezi tot ce-ai instalat în telefon, ci aplicațiile se plasează direct pe ecranele principale, ca și cum le-ai scoate câte un shortcut pentru fiecare. De ce-au tăiat acea listă Apps care era oricum integrată în Android destul de bine, rămâne un mister.

Un plus ar fi posibilitatea de a configura câteva profiluri diferite, de exemplu unul pentru casă, pentru noapte, pentru ședințe, în care poți regla diferit notificările, wireless-ul, sincronizările și alte câteva opțiuni.

CE E BINE

  • Este ieftin
  • Construcție destul de bună

CE E RĂU

  • Nu are listă de aplicații, ci acestea populează direct ecranele principale

Restul lipsurilor sau “banalităților” eu nu le văd ca minusuri, ci trebuie să ținem minte în ce gamă de preț se plasează.

CONCLUZIE

Dacă sunteți în căutarea unui telefon ieftin, dar bun, Huawei Ascend Y300 trebuie să fie pe lista de “posibile modele”. Aici nu-i vorba să găsim la ce excelează, ci mai degraba să ne bucurăm că nu are minusuri majore sau cine știe ce probleme ascunse.

    4 comentarii

  1. Am un G300 de un an si sunt multumit de el. Ce ai spus mai sus se regaseste in totalitate si in telefonul meu. Intr-adevar are destul de multe minusuri comparativ cu un telefon din brandurile consacrate, dar avand in vedere ca eu sunt un utilizator nepretentios si am vrut ceva super ieftin ma satisface pe deplin.

      (Citează)

  2. Pot instala cel putin aplicatii de gen yahoo messenger, facebook, twiter, viber?

      (Citează)

    • @Cristi: da, cred că tot ce-ai zis tu există pe Android și multe altele: Instagram, Gmail, Yahoo Mail, WhatsApp, Pinterest, Foursquare etc.
      Uită-te pe play.google.com după aplicații.

        (Citează)

  3. am cumparat de curint acest tel.dar spre surprinderea mea ,nu am gasit posibilitatea de a da ignor anumitor nr.de tel, pe care nu le doresc .aceasta situatie nu am mai intilnit-o la alte tel.imi pare rau ,dar nu mai am ce face.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus