un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce se joacă sume mari la loto?

18 Jul 2013  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Punguta cu doi baniRămân uimit de cât de mulți bani joacă unii oameni la loto. Duminica trecută, când a fost premiul cel mare, m-am dus și eu să joc o variantă. Doar una și fac asta doar atunci când e un premiu semnificativ, că nu mă încurc să câștig doar câteva sute de mii de euro. Milioane sau nimic!

Bine. Stau la o coadă mare. În fața mea, un om joacă vreo 8 bilete, iar la o scurtă privire am văzut că majoritatea aveau completate câte 2 sau 3 variante pe fiecare. Se adună o sumă mare.

Un altul, chiar înaintea mea, joacă de 48 de lei. Chiar și așa mi s-a părut imens, de 10 ori mai mult decât sunt eu dispus să dau la loto pe o prostie de joc de noroc. Știu că dacă joci 10 variante ai de 10 ori mai multe șanse de câștig, dar când asta înseamnă că de la șansa 1 la un miliard sari la 10 la un miliard, parcă nu-i mare scofală, nu?

Acum vreun an, tot la o coadă pentru loterie, pe doi tipi din fața mea i-a costat aproape 360 de lei varianta pe care au jucat-o. Nu știu câte numere au pus pe ea, dar au împărțit costul, însă nu și premiul. Țin minte că n-a fost din București câștigătorul, deci au dat banii de pomană.

De ce se joacă așa mulți bani? Văd la astfel de cozi oameni nevoiași, oameni care par a avea lucruri mai bune de făcut cu 20 de lei decât să-i dea pentru a bifa numere pe o hârtie. De ce bagă atâția bani? Nu le este suficientă o variantă simplă de 5 lei pentru a-și satisface gândul “gata, am jucat, poate scap de sărăcie”?

    24 comentarii

  1. Este un miraj … o capcana in care cad multi si se afunda din ce in ce mai mult.
    P.S. Si eu joc dar numai o singura varinata simpla pe saptamana … si de fiecare data aceleasi numere – care le-am verificat si nu au iesit niciodata (in combinatia asta) … fie ce-o fi – poate vreodata or sa iasa.

      (Citează)

    • @Claudiu: da, dar statistic vorbind, săptămâna viitoare este aceeași șansă să pice din nou fix numerele de săptămâna trecută ca și o combinație care nu a ieșit niciodată.

        (Citează)

    • Bine, eu vorbesc? Sistemul meu este să mă uit pe numerele de pe foaie și să le bifez pe cele care “mă atrag”. Parcă îmi fac cu ochiul cumva.

        (Citează)

  2. E o cheltuiala ca oricare alta. Unii isi permit 4 lei, alti 40, altii 400. Si la masini unii dau 4000 Eur altii 40,000 iar altii 400,000.

    Doar ca in acest caz primesti un numar de sanse direct proportional cu suma platita: 1/14 milioane pentru fiecare varianta fara a lua in calcul sansele la premiile mai mici.

      (Citează)

  3. Loto = Taxa pe Prostie .

      (Citează)

  4. Loteria este o taxa pentru persoanele care nu stiu matematica.

      (Citează)

  5. e un joc de noroc (discutabila treaba cu norocul…). care costa. toti viseaza sa castige premiul cel mare si sa nu mai aiba grija zilei de maine. e mai usor sa castigi (ma rog, sa visezi ca vei castiga si ce bine o vei duce…) un premiu urias decat sa muncesti in fiecare zi.

      (Citează)

  6. joci o varianta ai sansa de 1/13983816(extrem de mica)

      (Citează)

  7. The chance of dying on the way to buy a lotto ticket is higher than you winning.

      (Citează)

  8. Nush frate, praca’s prosti astia, ma uit la ei cum baga variante atunci cand stau in agentie sa bag impulsuri la pacanele si ma minunez de prostia lor.

      (Citează)

  9. Boris, lasă păcănelele. Pe mine m-au curăţat ruleta şi sloturile de multe mii de euro. E doar un sfat.

    O amică.

      (Citează)

  10. Dacă ar ști care e deiferența statistică dintre a juca o combinație și mai multe combinații, n-ar mai fi săraci ;)

    Asta dacă nu se aliniază toate planetele din galaxie ca la extragerea bulgarilor :d
    http://stirileprotv.ro/stiri/international/loterie-bulgareasca-exact-aceleasi-numere-extrase-doua-saptamani-la-rand.html

      (Citează)

  11. Dacă ar ști care e deiferența statistică dintre a juca o combinație și mai multe combinații, n-ar mai fi săraci ;)

    Asta dacă nu se aliniază toate planetele din galaxie de două ori la rând ca la extragerea bulgarilor :d
    http://stirileprotv.ro/stiri/international/loterie-bulgareasca-exact-aceleasi-numere-extrase-doua-saptamani-la-rand.html

      (Citează)

    • @nea_caisa: stele, la bulgari? Statistic vorbind, sunt șanse mai mari sa fie manevră. A uitat cineva sa regleze resorturile pe alte bile :D

        (Citează)

  12. Cand eram sclav pe plantatie, ne strangeam mai multi si jucam mai multe numere, 7, 8… Probabil ca atunci cand ai fi ajuns in fata colegului care dadea banu’ la ghiseu cred ca l-ai fi crezut high roller.

      (Citează)

  13. “De ce se joacă așa mulți bani?”

    Nu cred ca trebuie sa iti explic, nu ? Saracie, foamete, criza, vieti distruse, disperare, neputinta, etc… Ce rezulta ? Sperante la Loto….

      (Citează)

  14. Oamenii joaca pentru ca se amagesc cu ideea ca poate, poate vor castiga, oricum mie unul mi se pare greu spre imposibil sa poti ghicii numerele acelea si sa castigi.

      (Citează)

  15. Asa gandesc si eu. Daca e scris sa castig, o sa castig jucand o singura data.

      (Citează)

  16. Daca joci o varianta, e doar noroc.Cu cat joci mai multe variante sansele cresc considerabil.De exemplu o varianta de felul 1,2,3,11,12,13 are sanse extrem de mici sa iasa la extragere, pe cand o varianta de forma 6,8,11,21,28,45 are sanse extrem de mari sa iasa la categoria a 1-a si certitudine pentru categoria a-2-a si a-3-a!!! Dupa sistemul meu de joc la 6/49 am nevoie de cateva sute de variante pentru categoria a 3-a (costuri peste 1000 lei), ceea ce inseamna foarte mult. Castigul de categoria a 3-a este de sub 1000 lei , ceea ce face sa am un castig negativ, deocamdata.

      (Citează)

    • “o varianta de felul 1,2,3,11,12,13 are sanse extrem de mici sa iasa la extragere, pe cand o varianta de forma 6,8,11,21,28,45 are sanse extrem de mari sa iasa la categoria a 1-a ”

      De ce zici asta?

        (Citează)

  17. Nu jucati variante simple!!!Sau jucati variante simple care sa faca parte dintr-o schema. Pentru variante simple norocul este 100 %. Jucati in grup pentru a avea costuri reduse (grupuri de 10-20 de persoane). Cu cat jucati mai multe variante sansele cresc exponential.Daca jucati zeci sau sute de variante matematica (algebra, statistica si probabilitatile) incepe sa faca parte din jocul de loto. Se pot juca si variantele combinate puse la dispozitie de loterie dar,acestea, sunt departe de a-ti asigura un castig cert si pentru a avea sanse la castig sunt extrem de scumpe. Cautati variante de joc si veti gasi.Pentru a avea 3 numere la fiecare extragere ai nevoie de 50-100 variante. Pentru a avea 4 numere la 1 din 5 extrageri ai nevoie de 350-500 variante. Pentru a avea 5 sau 6 numere ai nevoie de 10000, respectiv 50000 de variante si mai mult sau mai putin noroc!!! Nu pot detalia pentru ca am lucrat mult la acest sistem de joc si nu pot sa-l vand atat de ieftin. Va doresc succes!

      (Citează)

  18. raspuns pentru nwradu:
    am spus “variante de felul” celor enumerate mai sus si nu cele doua variante. Cele doua variante au aceleasi sanse sa iasa la extragere (adica 1 la 14 milioane). Sper sa intelegi. Nu pot sa-ti dau toate detaliile.

      (Citează)

  19. Sa stiti ca nici un sistem de joc la loto nu-ti asigura garantat castigul. Singurul lucru pe care poti sa-l faci este sa-ti maresti cat mai mult sansele. Sunteti de acord ca o varianta de felul 1,2,3,4,5,6 este aproape imposibil sa se extraga. La fel o varianta de forma 1,9,17,23,41 si 45 are o probabilitate de sub 5% sa se extraga (6 numere impare). Sunt foarte multe asemenea variante cu probabilitate de extragere foarte mica. Cu alte cuvinte trebuie jucate doar variantele care au sansa mare sa se extraga si aceste sunt aproximativ 2 milioane din cele 14 milioane care inseamna combinari de 49 luate cate 6. Succes!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus