un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cine a greșit la afacerea tablourilor furate din Olanda

18 Jul 2013  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

rotterdamÎnțeleg că saga tablourilor furate de niște români în Rotterdam s-a terminat în momentul în care mama unuia a recunoscut că a ars pânzele în sobă, pentru a le ascunde urma. Tablouri de Picasso, Matisse, Gaugain și Monet, în valoare de 200 de milioane de euro, au sfârșit arse în soba unei case din comuna Carcaliu, județul Tulcea.

Acum că se cunoaște practic firul întregului furt, e timpul să ne întrebăm cine a fost mai prost în toată această afacere:

Olandezii de la muzeu, cărora li s-au furat tablouri după ce hoții au deblocat cu un patent ușa din spate, au smuls tablourile de pe perete și au ieșit cu ele ascunse în sacoșe de rafie?

Hoții care au furat artă de 200 de milioane de euro, fără să aibă vreun plan pentru a o plasa ulterior pe piața neagră? Oare ce credeau, că le dau ulterior pe eBay? Bănuiesc că nu furi opere de artă fără să ai acces la toate rețelele subterane care se ocupă cu traficul de astfel de obiecte, că altfel nu găsești prea ușor oameni cu atât de mulți bani.

Vameșii români, care n-au sesizat că sunt pânze ascunse în perne? Adică vin unii dubioși în vamă și au la ei 3-4-5 perne. Nu te întrebi de ce vin din Olanda cu atâtea perne în bagaje? Nu mai sunt perne în România, așa că și-au adus de peste hotare?

Rudele unuia dintre hoți, care au acceptat fără probleme să fie complici la “jaful secolului” și au ascuns tablourile pe la ei pe acasă și în final le-au îngropat într-un cimitor?

Polițiștii care s-au ocupat de caz pe partea română? Aveau suspecții în custodie, au făcut percheziții la domiciliul lor, dar nimeni nu a filat-o și pe persoana percheziționată, așa că într-o noapte aceasta a dezgropat tablourile și le-a adus acasă pentru a le da foc. Și le-a dat foc. Bănuiala era deja că probabil sunt ascunse undeva prin sat, că zona-i mare și greu de căutat, așa că n-a supravegheat-o nimeni pentru a-i prinde în fapt?

Pare un “facap” pe linie.

    9 comentarii

  1. Cei care se ocupa de securitatea muzeului trebuie pusi la zid.
    Politistii care au anchetat cazu si au lasat sa li se scurga tablourile printre degete, idem.

    Hotii sunt… hotii… de multe ori fura si vad ei pe urma cine si ce.
    Vamesii… sa fim seriosi, pari baiat umblat, cand te a cautat ultima oara cineva in bagaje la intrarea dinspre UE?

      (Citează)

  2. @Cristi
    Pe radu nu-l controleaza ca nu e dubios

      (Citează)

  3. olandezii erau fumati, daca nu si putin luati in freza. cum sa fure niste tarani opere de arta in valoare de sute de milioane? plus ca e clar cat de prosti erau, daca s-au gandit sa le arda.

    de la restul nu aveai pretentii, ca erau romani, da olandezii erau olandezi.

    oricum, daca taranii aia cocliti au reusit sa fure de la olandezi atat de mult, nu stiu care din ei au fost mai prosti: romanii sau olandezii?

    vamesii si politaii sunt prosti oricum, le asigura functiile acest statut.

      (Citează)

  4. Zici tu ca e “facap”, eu cred ca s-a intamplat ce trebuie. Siiiigur tablourile au fost arse, dar nu-i nimic, probabil le poti admira in colectia privata a vreunui iubitor de arta de-alde Nastase.

      (Citează)

  5. daca sid are dreptate, asta ar fi exemplul perfect de topism si grotesc. intr-o tara care frizeaza lumea a 3-a, niste tarani cocliti sunt parte a unei conspiratii geniale prin care prostesc pe toata lumea exploatandu-si imaginea de prosti si ascunzand adevarul, dovedind, astfel, exact opusul, adica faptul ca sunt super inteligenti. deci asta e un scenariu de film d-ala cu sick twist la final :D

      (Citează)

  6. Ma, nimic nu stiti.

    Hotul este cel care zice ca pretul unui carton pictat este de milioane de euro ! Ala e hotul…

      (Citează)

  7. Am zis eu ca romanii sunt hoti, dar acum mi-a picat fisa….

    Noi nu suntem capabili nici sa furam ceva, si sa ducem la capat furtul !!

    Acum am inteles. Nu suntem o natie de hoti, suntem doar o natie de PROSTI

      (Citează)

  8. @Sid: Credeam că sunt singurul căruia îi puțea a aranjament de la început. Eu zic așa: oamenii au mers la pont. Ce dacă sunt găinari români? Ei saltă un Matisse la fel cum saltă un Golf 5 din parcare. În mod sigur s-au întors cu niște pânze ca să aibă clientul acoperire. Mă-sa a ars niște ciurucuri și autoritățile nu mai caută urma tablourilor, deci cumpărătorul e în siguranță.

      (Citează)

  9. Cu tablourile asa zis arse, nu le mai cauta nimeni sa le recupereze de pe piata neagra. Nivelul de prostie este evident incomensurabil, tablourile puteau fi folosite pentru negociat reducerea sentintei si a numarului de capete de acuzare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus