un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Unealtă bună pentru a vedea evoluția prețului

25 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Una din întrebările ce apar mereu în mintea mea atunci când cumpăr ceva scump este “și dacă mâine se ieftinește?”. Măcar în subconștient și tot este o problemă. Iar cum nici un magazin de la noi nu are un sistem de protecție la preț (adică tu cumperi ceva, iar dacă în decurs de 30 de zile se ieftinește la ei produsul, îți dau și ție înapoi diferența – chestie care ar impulsiona bine de tot decizia de achiziție, în loc să aștepți niște reduceri care poate nu vor veni), apelezi la alte trucuri.

De exemplu o unealtă foarte utilă este graficul de evoluție a prețului de pe PC Garage. Există unul la orice produs din oferta lor, în partea dreapță, și-ți arată ce s-a întâmplat în ultimele 30 de zile.

evolutie_d5200Să zicem că vreau să cumpăr un Nikon D5200, că vine vacanța, dar oare urmează să se ieftinească sau nu? Graficul din momentul scrierii articolului este cel din dreapta, unde observ că pe la începutul lui iunie prețul a scăzut cu 500 de lei, o ieftinire bună. Mie asta îmi spune că nu se va ieftini suplimentar prea curând, poate doar mici fluctuații generate de cursul valutar (care nu sunt mereu bune pentru cumpărător) și l-aș lua.

iPad 4 doar cu wifi? Văd fluctuații de 100 lei, dar prețul în acest moment este bun. Peste o săptămână poate crește iarăși.
evolutie_ipad4

Procesor Core i5 Ivy Bridge care costă 865 lei. OK, dar tocmai s-a lansat generația anterioară și ar fi cazul ca prețurile pentru Ivy Bridge să scadă, nu? Au scăzut deja sau mai aștept? Păi graficul tocmai spune că s-au scumpit cu 10 lei, probabil din cursul valutar, așa că eu aș mai aștepta o vreme să văd cum evoluează.
evolutie_corei5

SSD Kingston 120 GB. S-ar părea că tocmai am ratat o reducere promoțională în ultima lună, așa că sunt mici șanse să apară alta în curând, deci n-are rost să mai aștept.
evolutie_ssd

    2 comentarii

  1. Legat de preturile procesoarelor Ivy Bridgem Intel are o politica minunata, aceea de a nu scadea preturile in momentul aparitiei unui generatii noi de procesoare. Din pacate din partea AMD nu prea a existat competitie, poate chestia asta i-a mai ambitionat…

      (Citează)

  2. Salutare….nu prea sunt impacat cu intelesul urmatoarei afirmatii: “dar tocmai s-a lansat generația anterioară ” …. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus