un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-a sosit ștampila de cafea

25 Jun 2013  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Ce vedeți în imagine este o presă de cafea, un tamper, cu care apeși cafeaua în portafiltru înainte de a-l introduce în espressor. Este ca o piesă de șah/ștampilă/dildo (alegeți termenul care vă este mai familiar), cu baza metalică, perfect șlefuită.

Se spune că presarea cafelei este unul dintre cele trei elemente importante pentru a obține un espresso bun. Cafeaua trebuie presată cu forță, ca o funcționară publică ce pune o ștampilă “din fundul curții” și apoi ține apăsat câteva secunde pe foaie; dacă nu o presezi, apa se infiltrează prin cafea și găsește un “drum” prin ea fără a extrage aroma cafelei.

Celelalte două elemente importante sunt, apropo, râșnirea cafelei la finețea potrivită pentru espresso și timpul corect de ținut espressorul pornit (“extracție”), vreo 25 de secunde. Mai puțin și apa nu va avea suficientă aromă de cafea, mai mult și devine amară, pentru că extrage și alte particule dubioase. Asta e explicația complet atehnică-achimică, desigur.

Tamperul care a venit cu espressorul este în imaginea doi, acea lingură de plastic care nu-i prea utilă. Și cum un tamper costă prin magazinele noastre aproape 150 de lei și rareori se găsește pe diametrul de 52-53 mm, cât îmi trebuie mie, am apelat la eBay, unde am plătit 18 dolari plus 5 transportul pentru unul, ajungând prin poștă în aproape o lună de zile.

tamper_cafea_1tamper_cafea_2

    10 comentarii

  1. Philips Saeco?

      (Citează)

  2. Scuze, nu ma pot abtine, trebuie sa ii dai ca la posta! ( oficiul postal unde zici ca fac trageri cu arma cand stampileaza)

      (Citează)

  3. Nu trebuie tampata (presata, apasata) cu forta. Apesi ferm dar nu ca nesatulul. Ideal ar fi sa faci o miscare de rotatie in timpul apasarii si sa apesi o singura data (nu ridici si apesi iar).

    Cat de repede trece apa prin cafea e influentat mult mai mult de finetea macinarii cafelei decat de tampare.

    Diferentele intre tampere pot fi foarte mari, de-aia unele costa mult si altele putin. Probabil pentru inceput e ok asta si cu siguranta mult mai importanta e rasnita!

      (Citează)

  4. Deci ești mulțumit de ștampila ta, acum după X folosiri sau e marketing ?
    Întreb pt că aș vrea sa fac una cadou cuiva cu un expresor ca al tău.

      (Citează)

  5. Când ziceam de marketing mă refeream la faptul că cineva s-a chinuit, a pus produsul pe piată, îi face ceva reclamă de unde probabil ai aflat tu, etc.

    Întrebam să-mi dau seama dacă chiar ți se pare utilă scula asta, acum dupa ce chiar ai testat-o.

      (Citează)

    • @Ariel: mi se pare mai tare cafeaua după ce o apăs cu tamperul, ceea ce înseamnă că poți folosi mai puțină cafea. Dacă-ți place procedura de a face cafea cu espressorul, îți recomand unul cu siguranță.

        (Citează)

  6. Tamperul este o piesa foarte importanta, pentru ca ajuta la distribuirea uniforma a cafelei in portafiltru. Ceea ce nu vad in poza si este cu adevarat esential, este rasnita. Daca nu ai, inseamna ca nu iese chiar cafea, ci o zeama neagra tare, pe care o poti face lafel de bine la un filtru clasic sau la filtrele moka.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus