un blog de Radu Dumitru

laptop msi la oferta buna
laptop msi la oferta buna

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Să nu uităm de la ce au pornit protestele din Turcia

18 Jun 2013  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Cred că este foarte important pentru politicienii din toate țările, inclusiv a noastră, să rețină de la ce au pornit protestele puternice din Istanbul: autoritățile au vrut să construiască un mall în parcul Gezi.

Pare o problemă minoră, locală, ceva ce ar trebui să-i preocupe doar pe cei influențați direct de ea. O hotărâre supărătoare, fără îndoială, ca orice distrugere a unui spațiu verde, mai ales într-un mega-oraș precum Istanbul, dar nu cred că cineva ar fi putut prevedea amploarea evenimentelor ce au urmat.

A fost proverbiala scânteie care a aprins un foc surpriză. Și de la o problemă locală s-a ajuns la proteste de săptămâni împotriva premierului, legilor introduse de-a lungul anilor trecuți și a tuturor celorlalte probleme din societate.

Ca în proverbul unde dai și unde crapă, nemulțumirea publicului poate găsi aproape în orice prilej cât de mic o supapă prin care să răsufle toate problemele acumulate. Cred că orice guvernare care face mizerii zicându-și “lasă bă, că nu observă poporul sau uită rapid manevrele pe care le facem” ar trebui să nu uite de această situație.
taksim_proteste

  13 comentarii

 1. corect, sper sa se intample la fel cand minunatul usl-ist negoita de la primaria sectorului 3 va da autorizatii de constructie in parcul IOR

    (Citează)

  • @sicktired: la fel a fost și pe la noi, ceva cu Arafat și demiterea acestuia, nici nu mai țin minte și bang, 2 nopți de proteste și încă un an de fluturat steagul la Universitate.

     (Citează)

 2. DedesuPturile de la turci sunt mult mult mai profunde decat un nenorocit de parc.

    (Citează)

 3. Da, un parc daramat nu l-ar fi adus decat pe Remus Cernea local si gasca. Am parteneri in Turcia care au fost acolo si nu au fost pentru parc si nici de foame. Parcul a fost doar un motiv.

    (Citează)

 4. oare politicienii de la noi se gândesc că teoretic e posibil și la noi cu proteste cu noua constituție și neluarea în seamă a unui referendum ?!

    (Citează)

 5. nu, sunt ocupati sa se gandeasca ca n-o sa se intample nimic. si-asa o sa si fie, evident

    (Citează)

 6. @nashu_mare – pai zi-ne si noua motivele lor… auzite de la ei, discutate cu ei.

    (Citează)

 7. @Vlad:

  Au iesit din cauza deraierii statului de pa linia laica. Probabil ca stii macar despre interzicerea vanzarii de alcool intre anumite ore pe tot cuprinsul Turciei si de politica din ce in ce mai “tot ce e depravant trebuie scos in afara legii pentru ca distruge morala musulmana”.

    (Citează)

  • In ultimii ani Turcia s-a orientat tot mai mult spre o linie islamică ceva mai strictă, deși până acum erau cel mai “libertin” stat arab. Recentul scandal cu stewardezele de pe Turkish care nu mai au voie să poarte ruj roșu aprins e un exemplu, dar sunt multe lucruri minore precum legi mai stricte cu alcoolul, câți copii trebuie să aibă femeile, ce ai voie și ce nu să faci în public șamd.

   Premierul, deși a dezvoltat țara și economia, vrea o apropiere tot mai mare de religie și mulți turci nu vor să li se ia aceste libertăți.

     (Citează)

 8. @nwradu, cu atat mai mult cu cat cresterea ecnomica nu a fost realizata de catre cei care vor reapropierea de religie.

    (Citează)

 9. mda. Cine nu a ajuns încă in Istanbul, să meargă după ce se calmează lucrurile că cine știe ce turnură iau evenimentele.

  Orice s-ar întâmpla, litoralul va rămâne cel mai probabil o zonă pentru turiști, cu derogări de la legile cretine, precum e în Tunisia, Algeria, Maroc, Egipt, Emirate etc.

    (Citează)

 10. Pacat ca articolul incepe cu o afirmatie de tabloid – autoritatile au vrut sa construiasca acolo un mall. Nu, nu e asa. Autoritatile au vrut sa reconstruiasca o cladire istorica ce se afla in parcul ala in urma cu vreo 50 de ani, fix inainte de a fi parcul acolo, iar destinatia cladirii nu era 100% stabilita. Exista intr-adevar posibilitatea ca o parte din acea cladire sa devina la un moment dat un mall, insa nu era un lucru stabilit.

  Bineinteles, pentru titlu de ziar da mult mai bine sa zici “vroiau sa consturiasca un mall” dar pentru o analiza relativ obiectiva e bine sa documentezi putin lucrurile.

  Iar ca un context – parcul ala este cam de dimensiunea Parcului Tribunalului din Bucuresti. Despre care aproape nimeni nu a auzit, pentru ca e foarte mic – la fel ca si Gezi, cam 100m x 150m. Nu te gandi ca au demolat ceva de dimensiunea Cismigiului…

  Parerea mea este ca interesele sunt altele in cazul protestelor de acolo, iar parcul ala e cam cum a fost chestia cu Raed Arafat la noi pentru protestele de la Universitate – nici o legatura, doar un declansator.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus