un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce sunt pesimist în legătură cu Smart TV-urile

21 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

samsung_smart_tv_2013_8Televizoarele 3D au fost lansate cu mare tam-tam, dar câțiva ani mai târziu adopția lor este redusă și nu știu pe nimeni care să folosească des aceste funcții. Televizoare 3D se vând – gama ieftină a ajuns la prețuri accesibile – dar nu în principal pentru această funcție, iar prețul ridicat al unui player și lipsa filmelor au fost piedici constante.

Din păcate, și Smart TV-urile se lovesc de o serie de probleme și le prevăd o intrare foarte lentă pe piață.

1. Marea majoritate a oamenilor sunt atehnici, iar Smart TV-urile sunt complicate.
Gesturile cu mâna merg prost, cu telecomanda e greu, să cuplezi o tastatură nu-i la îndemâna oricui, aplicațiile trebuie căutate și instalate, organizezi ferestre, scoți linkuri, bagi parole. Pentru mulți este prea mult și acea o șansă dată funcției Smart se duce repede.

Veți spune că Smart TV-ul nu se adresează marii mase a oamenilor, ci celor deja obișnuiți cu aplicații și instalări și acces la Internet. O fi, dar televizoarele sunt produse pentru mare mulțime, profitul vine doar din vânzarea lor în cantități mari, iar “nișarea” pe doar acei câțiva oameni nu poate fi o strategie bună.

2. Sunt puține aplicații românești.
Aceleași pe care le-am văzut în noiembrie anul trecut le-am văzut și acum o lună pe un Smart TV. Nimic nou, semn că programatorii au de muncit pentru Android, Windows Phone, Facebook și probabil abia apoi este pe listă și Smart TV-ul.

3. Fragmentare mare.
Samsung, LG, Philips, Panasonic, Sony – toți au smart TV-uri. Nu-i simplu să faci o aplicație care să funcționeze pe toate platformele, mai ales că de la an la an producătorii de televizoare implementeaza noi șmecherii.

4. E foarte ieftin să iei un televizor normal și să-l transformi în Smart TV.
Tabletă Allview și telecomandă All TV, care are tastatură completă și air-mouse, costă 7 milioane. Media-player extern, 5 milioane. Stick pe care-l introduci direct în HDMI, 40 de dolari. Toate rulează chiar Android, adică ai acces la toate programele din Play și la calitatea lor superioară (de ex Facebook pentru Android este mult, mult peste cel din Smart TV-uri).

5. Aplicații neinspirate.
S-a mers pe clasicele Meteo și Angry Birds și Facebook, dar adevărul este că e mult mai ușor să le utilizezi pe un laptop. Singurele cu adevărat interesante sunt cele care te ajută să beneficiezi de un ecran uriaș și de picture-in-picture, precum Skype, Fitness, trailere TV și câteva altele potrivite pentru televizor.

Unde-i aplicația cu care să votez la Românii au talent direct din televizor? Unde e cea care să-mi arate camere diferite de la Masterchef, că poate vreau să urmăresc cum gătește un anumit concurent? Unde e un agregator de știri, nu doar cele trei programe de la Adevărul, Gândul și Știrile ProTV? Unde e cea de design vestimentar, care să mă fotografieze și să mă arate îmbrăcat cu diverse ținute de la un magazin online? Unde-i cea care să mă lase să setez niște remindere, ca să-mi aducă aminte televizorul că am mâncare pe foc?

Conținutul Smart TV trebuie să complementeze urmăritul clasic de programe TV, că pentru toate celelalte am deja laptop și telefon.

Îmi voi lua Smart TV? Probabil că da, și îl voi și folosi în chestiuni micuțe. Dar repet, televizoarele sunt un produs pentru vânzare în masă. Eu pândesc de ceva vreme ceva din seria 6000 de la Samsung sau poate un LM640 de la LG, așa că voi îngroșa rândul celor care în statistici adoptă 3D-ul și Smart TV-ul, dar asta doar pe hârtie. În realitate, le vreau pentru că au carasă subțire, culori foarte vii și vor ajunge la un nivel de preț acceptabil.

    27 comentarii

  1. Nici eu nu m-am convins deocamdata cu Smarturile. Am vazut, testat la munca, insa nu mi se par practice. Deocamdata. Poate peste 1-2 ani vor fi ceva banal si atunci ma voi convinge sa cumpar asa ceva.

      (Citează)

  2. Nu cred ca din Smart TV se pot vedea mai multe unghiuri. Din ce stiu Sky are o platforma care te lasa sa vezi cursele de F1 din mai multe unghiuri, inclusiv din 3 sau 4 cockpituri. Si in iarna au transmis testele de la Barcelona in 3D. Dar atat.

      (Citează)

  3. @Mark-3000: Radu se referea la o aplicatie care sa faca streaming in timpul emisiunii la mai multe fluxuri video diferite, din care tu sa alegi pe care vrei sa il/le vezi.

      (Citează)

  4. Radu sau *, un link catre un magazin (cunoscut) romanesc cu HDMI Stick, ceva?

      (Citează)

  5. I hear you ! Din pacate pt. noi, Voyo mai are niste probleme, Seenow la fel, iar restul …. Singura aplicatie care nu necesita atatea apasari de telecomanda este Youtube-ul, faci pair-ing intre telefon si televizor, cauti pe telefon, dai play si se vede pe tv.

      (Citează)

  6. pe UPC daca ai smartTV poti vota la romanii au talent.

      (Citează)

  7. Mergi pe seria LA de la LG (2013), LM este de anul trecut. LA au memorie mai multa, procesoare mai bune si rama mai ingusta la ecran. Altfel, SMART-ul e la fel ca LM, mai gasesti pe cate unu pe forumuri care se plange ca i se blocheaza in mijlocul unui film vizionat pe net, sper ca LA sa aibe update-uri la soft cel putin la fel de dese ca LM, daca nu si mai dese si care sa rezolve micile bug-uri. Imi mentin parerea ca cel mai bine pui la TV un stick USB/HDMI cu Android, eu astept sa apara cele quad-core cu 2 GB ram ca sa iau unu sa inlocuiesc partea SMART de la LM-ul meu. 3D-ul e superb pe LM, desi nu gasesti pe net decat vreo 50-60 de filme care merita sa le vezi asa. Partea proasta e ca daca deja le-ai vazut 2D, trebuie sa fie foarte bun sa ai rabdare sa il vezi iar 3D. Probabil pentru aceste filme imi voi lua un HDD extern de 2 TB ca sa incapa toate.

      (Citează)

    • @cartus: mai contează și banii, că nu vreau să dau foarte mult. Oricum, probabil la anul schimb televizorul, nu acum. Dumb TV-ul vechi încă își face treaba.

        (Citează)

  8. [update] exista o limita de 30 de lei pe luna la UPC pentru sistemul de voting prin smarttv.

      (Citează)

  9. Dacă producătorii de TV-uri ar adopta o platformă mai decentă pentru programarea aplicațiilor și nu Javascript, poate c-ar fi mai multe aplicații. Cred că mini-PC-urile de dimensiunea unui stick USB ar fi cea mai bună alternativă la Smart TV.

      (Citează)

  10. BBC-ul din UK are sistemul cu mai multe feed-uri integrat, dar din cate stiu este in STB, nu direct in TV. Oricum, ar fi misto sa avem si noi asa ceva… keep dreaming.

      (Citează)

  11. @Mihai: sigur exista vreo legatura intre SmartTV si sistemul de voting de la UPC? Cred ca acolo toata treaba o face STB-ul lor, si nu ai nevoie de un TV special epntru a putea vota…

      (Citează)

  12. Stick gasesti si pe okazii, cauta mk809. E cam 300 ron, sau 350-400 cu tastatura cu tot.

      (Citează)

  13. asa e, aveti dreptate, e din stb.

      (Citează)

  14. Decât okazii, ești mai sigur pe ebay, și e și la jumătate de preț 49$ ~170 ron.

      (Citează)

  15. si daca nu am tastatura, cu ce il operez? Merge pe HDMI Cec sau ceva?

      (Citează)

  16. @radu: care-i diferenta intre seriile 5500 si 6100 la samsung? (inafara de 3d)
    merita diferenta de bani?

      (Citează)

  17. Mandru posesor Samsung seria es7000. In afara de imagine care e perfecta, singurul program folosit e skype. Partea de Smart e incredibil de prost gestionata. La 3d am vazut 2 filme. Deci TV trebuie ales dupa calitatea imaginii. Si recomand boxee ca media player. Si un Logitech Z906. :-)

      (Citează)

  18. Mandru posesor Samsung seria es7000. In afara de imagine care e perfecta, singurul program folosit e skype. Partea de Smart e incredibil de prost gestionata. La 3d am vazut 2 filme. Deci TV trebuie ales dupa calitatea imaginii. Si recomand boxee ca media player. Si un Logitech Z906.

      (Citează)

  19. Nu e problema ! Peste 50 de ani vor sti toti cum sa foloseasca un Smart TV

      (Citează)

  20. 7. Arati ca un dork cu acei ochelari pe ochi.

      (Citează)

  21. Sincer sa fiu si eu am ramas dezamagit de Smart Tv, recent m-am chinuit sa afisez pe un TV Samsung imaginile din contul Picassa, cum nu am tastatura wireless am utilizat Samsung Remote de pe telefon pentru a tasta url-ul dar pana am reusit cred ca mi-a luat jumatate de ora.

    Stie cineva un program cu care sa transmit un url de pe telefon sau PC la browserul televizorului ?

      (Citează)

  22. Eu a Smart Tv .Sunt ff multumit de el .

      (Citează)

  23. Salut, daca inca nu v-ati cumparat un Smart TV, acesta e momentul ideal! Profitati si voi de reducerea de 4000 de lei la LG 79UB980V, Smart TV 3D LED, 201 cm! Grabiti-va caci stocul e limitat!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus