un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Clueful îți spune ce fac aplicațiile Android cu datele tale

21 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Bitdefender m-a surprins plăcut anunțând aplicația Clueful, un fel de mic detectiv care îți dă mai multe detalii despre ce face fiecare aplicație Android cu permisiunile pe care i le dai la instalare.

Permisiunile acelea sunt un subiect sensibil și mulți oameni m-au întrebat dacă le citesc, dacă mă decid să nu instalez o aplicație în funcție de ce scrie acolo șamd. În principiu le citesc, dar n-am ce să fac în plus – dacă am nevoie de acea aplicație, o instalez și gata.

Clueful nu doar îți spune respectivele permisiuni, ci ceva mai multe detalii preluate din bazele de date și cercetările făcute de Bitdefender. Scanează tot telefonul și îți spune cum stai. Din fericire, eu nu aveam nici o aplicație “roșie”, iar dacă găsiți vreuna la voi vă sfătuiesc să vă gândiți bine de tot dacă vă este chiar necesară, dacă nu sunt alternative și apoi poate o dezinstalați.

Clueful îți spune și către ce servere trimit aplicațiile datele tale, așa că măcar îți faci o idee despre ce se întâmplă. Iar dacă vrei mai multe informații despre servicii precum Jumptab, InMobi, Flurry.com și restul, le cauți tu. În plus, la instalarea oricărei aplicații noi Clueful îți spune ce știi despre ea. Nu-i mult și cu siguranță nu primești detalii foarte amănunțite, dar cu sute de mii de aplicații în Play ar fi și imposibil; este însă un început foarte bun.

O puteți instala din Google Play.

    8 comentarii

  1. L-am rulat si eu si am o singura aplicatie cu rosu, culmea preinstalata de Motorola si pe care nu o pot dezinstala fara root, Cardio Trainer.

      (Citează)

  2. rulat, nu am nimic pe rosu.

      (Citează)

  3. Aplicația era și mai interesantă dacă putea revoca permisiuni. Am găsit Permission Manager, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gmail.permissionmanager , dar nu știu cât de bună e (deocamdată).

      (Citează)

  4. Eu am scor de 49 pe tabletă(din 149 de aplicaţii) şi 50 pe telefon(din 58 de aplicaţii). Pe telefon am dezinstalat una pe care nu o foloseam şi scorul a crescut la 57.

      (Citează)

    • Cele cu roșu cred că sunt malware cunoscut. Uitați-vă și la cele cu galben, unele mai dubioase, ce fac cu informațiile voastre.

        (Citează)

  5. Situl Android Police oferă, în legătură cu această aplicație, 2 Samsung Galaxy S4 și 2 HTC One

      (Citează)

  6. Clueful se bazeaza pe datele din cloud comparand versiunea aplicatiei instalate cu datele pe care le are deja. Momentan, Clueful nu evidentiaza aplicatiile care nu au fost analizate, dar exista un buton care permite solicitarea analizei pentru o aplicatie noua.

      (Citează)

  7. Poate o să aibă succes că pe iOS și-a luat-o în barbă la câteva zile după ce a fost lansată în App Store de la Apple.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus