un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Schema unei afaceri cu statul

31 May 2013  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

sovaDigi24 și-a adus aminte că o televiziune de știri poate face și anchete jurnalistice interesante. Șoc, nu? De multe săptămâni ei doar dezbat intens și plictisitor problema regionalizării țării și au făcut tot felul de înfruntări între județe, unde fiecare se laudă cu ce-a făcut județul respectiv bine pe vremea lui Ștefan cel Mare sau pe la 1900, de parcă asta ar mai conta acum, într-o discuție strict administrativă și economică.

Ei bine, acum am văzut și un reportaj interesant despre dedesubturile afacerii Bechtel și afacerile ministrului Șova. Situația stă cam așa:

Ministrul Șova a reușit rezilierea contractului cu Bechtel. Ați văzut știrile, este prezentată ca o mare victorie această reziliere și mai avem de plătit doar 37,2 de milioane de euro penalizări către americani, după ce le-am plătit 1,4 miliarde pentru 52 km de autostradă. La 30 de milioane de euro pe kilometru, cred că-i cea mai scumpă autostradă din lume. Victorie ar fi fost dacă americanii ne dădeau banii înapoi, nu invers.

  • Mama ministrului Șova este avocat la firma ce reprezintă Bechtel în România.
  • Firma de avocați ce a reprezentat statul român în această reziliere este Rațiu & Rațiu. Anterior, chiar Șova a fost partener la această firmă, care se numea Șova, Rațiu și asociații, dar s-a retras când a devenit politician sau ministru.


Toate aceste firme încasează bani grei din negocierea acestor contracte și rezilieri. Probabil că tarifele lor sunt mari de tot și probabil că iau și o cotă parte din ce obțin pentru clienții lor, așa că nu-i tras de păr să spui că Șova le-a dat contracte foarte bănoase partenerilor săi de afaceri.

Sigur, ministrul neagă toate acestea. Adică a fost asociat cu Rațiu, dar s-a retras din respectiva firmă când a fost numit în funcții publice în statul român, că așa îi cere legea. Pe asta o zicea de parcă cei de mai sus nu i-ar mai fi prieteni și rude. De parcă atunci când juri pe Biblie că devii ministru ți se șterge automat memoria și nu-i mai cunoști pe cei care te-au ajutat să ajungi acolo. De parcă peste vreo 2 ani, când Șova nu va mai fi ministru (sau mai curând, când vor scădea în sondaje), nu s-ar poate întoarce la vechea firmă și vechii asociați și aceștia să-i spună “uite milionul tău de euro, e pus în cont de atunci de când cu afacerea aia…”

Asta e ca atunci când primarul Băsescu nu avea nici o relație oficială cu Luxten, dar fiică-sa lucra acolo pe bani mulți și fără să se prezinte la muncă, sau ca ieri când Mitică Dragomir nu a luat șpagă de la RCS, ci aceștia doar au plătit 1,7 milioane de euro ca să pună câteva bannere de publicitate în sala lui de petrecere.

Totul este legal, dar bate rău la ochi. Măcar să nu rămână nespusă, dacă legal nu se poate face nimic împotriva acestor practici.

Șova a fost asociat și cu avocatul Cernov, iar la firma acestora a lucrat cândva și Victor Ponta. Cernov a avut contracte cu Rovinari și Turceni, iar recent Ponta l-a numit în consiliul de administrație de la Transgaz. Sigur, este verosimil și ca Ponta să fi cunoscut astfel un om foarte priceput la afaceri și deci să-și fi atras un profesionist în echipa Transgaz, ceea ce este o chestie normală în toată lumea și în orice firmă. Este verosimilă și varianta cealaltă, anume că banii se păstrează între cunoscuți.

Detalii și scheme de rudenie pe Digi24.ro.

    2 comentarii

  1. E clar, esti un basist daca nu vezi drama prin care trece familia Sova. Tie ti se pare normal ca mama si fiul sa nu isi mai vorbeasca din cauza ca ar fi un caz mare de frauda? Tu stii cum nici macar un sms nu au putut sa isi dea?

      (Citează)

  2. Doar un pic off-topic..pe langa realizarile marete ale lui Sova, mie mi se par interesante si dezbaterile alea despre judete (de pe site, nu m-am uitat la emisiuni)
    Pe langa cele cu realizarile avute in perioada lui Stefan cel Mare, sunt articole destul de bine documentate care prezinta si ce investitii exista prin zona si care sunt problemele

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus