un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Teama că Samsung va renunța la Android e nejustificată

2 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

samsung_galaxy_s_4_09Nu-mi vine să cred că încă se mai dezbate problema “Samsung n-a zis nimic de Android atunci când a prezentat SGS 4, deci se îndepărtează de acest sistem de operare“. Eh, uite și părerea mea.

Mi se pare că există o explicație mult mai simplă de atât. Pur și simplu Android-ul a devenit ceva banal, despre care nu mai poți spune multe. Ce-ar fi trebuit să zică Samsung în prezentarea lor? Că ai acces la aplicații din Google Play, la jocuri bune, la tot felul de software gratuit sau pe bani, la programe șmechere precum Shazam, Evernote, Flipboard? E cineva care nu știe deja toate acestea?

Nu-i vorba doar că nu mai poți insista foarte mult pe avantajele Android, dar sistemul de operare în sine nu prea a mai evoluat în ultima vreme. Personal trebuie să-mi verific telefonul ca să văd dacă rulez 4.1 sau 4.2, pentru că nu mai știu exact. Nici nu mă întrebați de a treia cifră de versionare. Nu sunt mari diferențe între 4.0, 4.1 și 4.2, ci doar ceva pe la stabilitate și autonomie; nimic cu care sa iei ochii într-o prezentare precum aceea.

Android-ul simplu a devenit banal, s-ar putea spune la modul simplist, dar adevărul este că a devenit stabil și că toate funcțiile posibile au fost implementate. Acum intră într-o perioadă de evoluție mai lentă, ca și hardware-ul. Mai țineți minte vremurile când procesoarele și plăcile video avansau atât de mult încât jocurile de azi nu rulau pe hardware-ul de acum un an? De câțiva ani s-a plafonat, că așa este evoluția normală în tehnologie. Android-ul trece prin același lucru.

Acum producătorii de telefoane trebuie să insiste pe ce adaugă ei peste acest nivel de sistem de operare. De asta Samsung a insistat pe gesturile și softul lor. Credeți că HTC a făcut altfel? Am fost la lansarea de la Londra, nici măcar n-au spus ce versiune de Android rulează pe telefon; nu mai țin minte dacă măcar au folosit cuvântul Android. Credeți că LG vorbește despre Android pe modelul de top Optimus G Pro sau despre controlul electrocasnicele casei, despre telecomanda universală, wireless display și restul funcțiilor? Sony a insistat pe Android sau pe faptul că Xperia Z este rezistent la apă, are Bravia engine și restul particularităților?

Nicăieri în tot ce-a zis și făcut Samsung nu am simțit că se îndepărtează de Android. Ah, că lucrează în paralel și la Bada, un sistem de operare propriu? E nevoie să fie ținute în stand-by și alternative, ca să nu se întâmple ca atunci când Windows Mobile a “murit” și toți au fost nepregătiți de asta. Și cred că au învățat ceva din seria ieftină Asha de la Nokia și vor să ofere ceva asemănător la prețuri foarte mici, dar asta rămâne de văzut.

    5 comentarii

  1. “Google has always been the brand, and Android has just been the name of the product itself. Heck, the first thing I see when I boot up my Nexus 7 is Google. Many Android handsets say Google on the back. I never see the word Android anywhere. That’s not likely to change. Changing Android Market to Google Play makes sense, because it would unify products and services beyond just Android devices, such as the new Chromebook Pixel.”

    Comentariu luat de aici, unde este dezbatuta aceeasi observatie: http://gizmodo.com/5986229/google-has-killed-android-the-brand?post=57694922

      (Citează)

  2. “Lucrează în paralel și la Bada” – Cred ca ai vrut sa spui Tizen, care va aparea pe smartphone-uri Samsung in acest an. Bada este deja mort, nu vor mai face telefoane cu el.

      (Citează)

  3. Slabe sanse sa renunte la Android (care a avut o mare contributie la succesul lor) , daca a mers atat de bine acest duet Google + Samsung de ce sa-ti tai craca singur? Sa-si dezvolte alt OS nu prea cred, trag sperante ca poate au invatat ceva din esecul Bada.
    Ceva revolutionar ar fi o tehnologie noua pentru baterii , Li-Ion nu poate mai mult de atat.

      (Citează)

  4. E o prostie sa renunti la Android dupa ce a ajuns aici. Samsung nu e BlackBerry.

      (Citează)

  5. Salutare! Am descoperit un studiu foarte bun, legat de conceptele de promovare din Romania. Studiul are la baza si un concurs , unde premiul este un Samsung Galaxy SIII Mini:-) Trebuie să completezi studiul, la final sa te inregistrezii în platformă. Succes! http://raspunsultau.chestionar-ba2.sgizmo.com/s3/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus