un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Panasonic GF6 – un nou mirrorless de top

11 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

panasonic_gf6_4
GF6 este următoarea generație de mirrorless-uri compacte de la Panasonic, venind pe urmele lui GF5, care este un model bine echilibrat în toate aspectele lui. Și spre bucuria mea, am constatat că GF6 vine cu îmbunătățiri evidente, demne de a-l numi “noua generație”.

Specificații Panasonic GF6:

  • senzor 16 Megapixeli, micro four thirds
  • ISO 12.800, expandabil la 25.600
  • conectivitate WiFi și NFC
  • ecran tactil, rabatabil, rezoluție 1440K puncte
  • filmează Full HD
  • procesor nou pentru prelucrarea imaginilor, numit Venus Engine
  • rafală de aprox 14 cps
  • obiectiv de kit nou, 14-42 mm / F3.5-5.6


Prețul nu-l știu încă, dar sunt sigur că-l vom vedea în curând în magazine. Iar pe 24 aprilie apar alte surprize plăcute de la Panasonic, dar nu am voie să spun despre ele până atunci.

CONSTRUCȚIE

Un pic surprinzător, dar GF6 este cu câtiva milimetri mai mare pe toate direcțiile decât GF5. Senzația de “mai mare” este adusă și de noul obiectiv, tot un 14-42 mm, dar mai lung și cu zoom manual pe inelul de pe obiectiv.
panasonic_gf6_1panasonic_gf6_3

Să nu credeți că această creștere a dimensiunilor este supărătoare. Din contră, mi-a stat mult mai bine în mână, grip-ul este mult mai bun și nu am mai avut deloc în minte ideea că trebuie să fiu atent cum îl țin și cum îl apuc.

panasonic_gf6_2
În partea de sus avem butoanele uzuale pentru astfel de aparate. O noutate față de GF5 (și alte modele) este că în jurul butonului de declanșare se găsește un inel asemănător camerelor compacte. Acesta poate fi folosit pentru a controla compensarea expunerii, diafragma și zoom-ul în fotografiile din memorie.

Partea din spate a lui GF6 are aspectul uzual al camerelor DSLM. Poți configura două butoane Fn1 și Fn2 pe ce funcții vrei tu, iar alte două mai sunt disponibile pe ecranul tactil. Aceste funcții și posibilități contribuie foarte mult la lucrul facil cu aparatul, fiind extrem de simplu să modifici setările uzuale. Butonul Fn1 este bine să-l lăsați pe modul Q.Menu, care înseamnă un meniu inteligent din care puteți modifica funcțiile de bază.
panasonic_gf6_6

Ecranul este rabatabil pe o direcție, ceea ce te ajută dacă vrei sa faci fotografii de la brâu sau de deasupra capului. Mai este util și în cazul autoportretelor, precum cel de mai jos. Calul approves.
sample_mic_panasonic_gf6_38

Flash-ul integrat mi s-a părut un pic mai solid făcut. Nu mai pare o lampă în vârful unei scobitori flexibile, ci e ceva mai întărit. Îmi place că este în continuare flexibil și asta te ajută dacă vrei să-l redirecționezi un pic cu tavanul, trăgând ușor de el în spate.

FOTOGRAFIERE

Panasonic GF6 este excelent la acest capitol și sunt foarte mulțumit de fotografiile rezultate. Vedeți mai jos diverse situații explicate, dar vreau să încep prin a spune că focalizarea a fost întotdeauna rapidă și fără cusur, inclusiv în lumină slabă. Niciodată nu a făcut hunting, niciodată un a focalizat greșit.

În lumina zilei fotografiile sunt clare, sharp, iar culorile sunt capturate exact cum le vede ochiul. Observați mai jos albastrul camionului și cele de pe steagurile vândute în stradă, care sunt perfect redate. Culorile stridente din vitrina unui magazin sunt și ele capturate exact ca-n realitate, fără nici o saturare sau desaturare deranjantă.

Pielea este iarăși bine înregistrată de senzor. L-am folosit pe modul Av și cu balansul de alb pe automat, deci fără o configurare suplimentară, și sunt foarte mulțumit de calitatea portretelor obținute. Multe aparate te scot prea galben la față, dar nu e cazul lui GF6.

Exemplu și cu un flash utilizat ziua pentru a lumina chipul umbrit de pălărie.
sample_mic_panasonic_gf6_23sample_mic_panasonic_gf6_24

Sunt foarte mulțumit și de lipsa unor deformări geometrice și de lipsa unor aberații cromatice la trecerea dintre obiectele cu un contrast puternic, precum conturul pălăriei pe cer sau acoperișul clădirilor.
sample_mic_panasonic_gf6_30sample_mic_panasonic_gf6_33

Adâncime de câmp.
sample_mic_panasonic_gf6_03

Fotografii cu cai și biserici, dar ce trebuie să observați este că albul e alb cu balansul pus pe Auto.

Mai jos observați efectul comutării opțiunii i.Dynamic de pe Off pe High. Mai scoate detalii din zonele cu umbre, ceea ce este de ajutor dacă fotografiați în soare puternic sau în zone cu multe umbre.
sample_mic_panasonic_gf6_05sample_mic_panasonic_gf6_04

Aparatul are opțiunea de a face singur HDR-uri, dar dacă preferi un control mai bun poți fotografia tu de 3 ori cu opțiunea Bracketing inclusă. Ce nu mi-a plăcut este că nu poți alege decât modul +/- 2/3 EV, ceea ce este foarte puțin pentru anumite situații.

În lumină slabă aparatul a focalizat fără nici o problemă și sunt mulțumit de imaginile rezultate. Există zgomot de imagine, dar pentru gama sa rezultatele sunt mulțumitoare.

Situațiile de interior în care ai și o lumină puternică sunt bine tratate de procesor. Acesta știe exact ce și cum să seteze expunerea pentru a nu întuneca sau arde inutil imaginea finală.
sample_mic_panasonic_gf6_06sample_mic_panasonic_gf6_17

Iată și un crop 100% din interior cu ISO setat pe rând la 160, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400 și 12.800. Zgomotul devine deranjant la 3200, dar fotografia de la ISO 1600 este făcută la F8 și timp 1/50 sec, adică din mână, ceea ce este foarte bine în acele condiții, iar prin scăderea diafragmei aș fi putut folosi un ISO chiar mult mai mic.


panasonic_gf6_iso

Viteza de fotografiere în rafală este impresionanța. Pe cel mai rapid mod, am 14 fotografii făcute în aceeași secundă.

INTERFAȚA

Aici nu sunt multe de spus, mai ales că nu am imagini să vă arăt. Ecranul tactil de ajută mult în focalizare pentru că poți apăsa direct pe zona dorită. Poți să duci histograma de pe ecran oriunde vrei tu, de parcă ai aranja ferestrele în Windows, ai cele două butoane Fn3 și Fn4 suplimentare disponibile la o singură afișare.

Meniul are o structură liniară, îl poți parcurge ușor prin toate opțiunile lui. Aparatul știe să introducă și diverse filtre în imagini, pentru cei ce vor să fie creativi.

Mi-a plăcut și că aparatul știe când îți faci un autoportret (cu ecranul dat peste cap) și activează detecția de fețe, apoi îți dă 3 secunde timp după ce ai apăsat declanșatorul, ca să nu iasă fotografia mișcată pentru că apeși butonul cu mâna intinsă sau pentru o reîncadrare rapidă.

WiFi-ul și NFC-ul sunt opțiuni mai interesante. Recunosc că prima oară m-am întrebat la ce-ar fi bun NFC-ul pe un aparat foto, dar uite că este. Îl atingi de un telefon sau de o tabletă și se realizează automat o conexiune de tip remote control, astfel încât cu o aplicație specială poți controla aparatul de la distanță și poți vedea pe ecranul tău ce vei fotografia. E bun pentru spionat, autoportrete și multe alte situații.

Tot prin Wifi/NFC poti transfera fotografiile direct în telefon și tabletă sau în servicii cloud, precum și afișarea lor prin DLNA pe ecrane compatibile.
tableta_gf6

AUTONOMIE
Am făcut 496 de fotografii și cam 2 minute de filmare, iar bateria era pe ultima liniuță. Încă nu murise, dar era pe ducă. Mie mi se pare o autonomie foarte bună, mai ales că era prima oară când foloseam aparatul și deci m-am tot învârtit și prin meniurile sale. N-am activat modul Eco și nici cel de economisire a bateriei.

CE E BINE

  • Calitate foarte bună a fotografiilor, culori plăcute, realiste
  • Focalizare rapidă
  • Autonomie bună pentru un mirrorless
  • Ușor de utilizat

CE E RĂU

  • Bracketing limitat
  • Zgomot mare peste 3200

UTILIZARE

  • Ca orice mirrorless, este recomandat fotografilor ce-și doresc o a doua cameră, mai mică și ușoară, pentru fotografiatul de plăcere.
  • Începătorii care își doresc o calitate mai bună a fotografiilor decât ce poate o compactă se vor descurca foarte bine cu acest aparat.
  • E perfect pentru fotografiere stradală, inclusiv portrete, precum și pentru cei ce vor un aparat mic și ușor și vor folosi fotografiile pe Internet.

CONCLUZIE

Panasonic GF6 m-a impresionat cum puține mirrorless-uri testate au reușit să o facă. Se cunoaște că este o noua generație, se cunoaște că Panasonic a inventat această gamă și au dus-o exact în direcția potrivită. GF6 este unul dintre cele mai bune mirrorless-uri de pe piață, aveți la dispoziție foarte multe obiective compatibile și vi-l recomand fără nici o reținere.

    6 comentarii

  1. Interesant :)
    Mi se pare ciudat ca nu ti l-au dat la test cu obiectivul de kit cu powerzoom, tinand cont ca au pus un buton nou ce putea actiona zoomul electronic.
    Cum ti s-a parut aplicatia de remote de pe tableta? Mie mi se pare o chestie destul de utila, dar citeam reviewuri la Sony Nex-5R care are si el asa ceva, dar era cam buggy.
    In rest mi se pare reusit aparatul, e fain ca are touchscreen ce poate fi util, mai ales pentru incepatori, la fel si ecranul rabatabil si cu rezolutie buna. Imi place si ca are si rotita de selectie a modurilor de fotografiere.
    Sunt curios la ce pret o sa se incadreze, mi se pare ca e modelul lor de inceput de gama, dar are totusi destule features care s-ar putea sa ii creasca pretul.

      (Citează)

  2. Stop. M-am oprit la Calul approves :)))))))))

      (Citează)

  3. Viena?
    sau alt oras?
    (fiecare cu ce-l doare)

      (Citează)

  4. Ecranul tactil este de tip rezistiv sau capacitiv ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus