un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La târgul de vinuri și de cafea

3 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

În weekendul trecut s-au desfășurat la Romexpo două târguri: Târgul de vinuri și Târgul de cafea. În mod ciudat, au fost evenimente separate în hale separate, deși amândouă aveau ca țintă aceleași două segmente de public: pasionații de gusturi rafinate și zona horeca.

Târgul de vinuri a fost mai mare și mai dichisit. N-am mai văzut niciodată la un loc atâția oameni care să bea vin ținând paharul chiar de baza lui (și eu fac la fel când beau sana și mountain dew, desigur). Erau prezente aproape toate cramele românești, puteai și să deguști dacă doreai, deși fiind la Romexpo sunt sigur că o parte din vizitatori veniseră cu mașina și au stat pe uscat. M-am bucurat să văd oameni veniți acolo cu afaceri, probabil proprietari de hoteluri, restaurante și magazine căutând o ofertă cât mai avantajoasă, nu doar gură-cască pe acolo ca mine.



Târgul de cafea era dosit într-un pavilion și anunțat doar de o capră pusă în fața intrării sale. Noroc că văzusem pe net că-i și el acolo, altfel sigur plecam fără să-l vizitez. Târgul a fost mititel, cu vreo 20 de firme, și gândit tot pentru horeca, nu pentru consumatorul obișnuit de cafea. Bănuiesc că în fiecare zi apar și dispar nenumărate baruri în România și toate au nevoie și de cafea, espressoare și cursuri pentru a le utiliza.

Iată un espressor manual. Acestea se utilizau înainte de apariția pompelor ce stau acum la baza espressoarelor moderne. Principiul este același, adică apa trebuie trecută cu presiune mare prin cafeaua presată în portafiltrul ei, asigurând astfel o infuzie de calitate, dar în lipsa unei pompe presiunea este asigurată prin apăsarea cu putere a acelei manete mari pe care o vedeți în partea frontală. Practic barista “presează” apa prin cafea. Acesta este un model mic, dar se poate achiziționa din comerț.

Am reținut câteva firme participante și site-urile lor pe care să vă uitați dacă vă pasionează subiectul:

  • Tea Forteteaforte.ro – la un târg de cafea am găsit și cele mai bune ceaiuri. Am avut și băut mai multe ceaiuri Tea Forte în ultimii ani și vi le recomand pentru că sunt foarte bune. Cele la plic normal sau piramidal sunt mai ușor de preparat, dar cele mai bune sunt cele vărsate, disponibile la pungă sau borcan, unde aroma este mult mai puternică. Ce mi-a plăcut dintotdeauna este că aspectul și ambalajele lor sunt foarte îngrijite și au tot felul de ediții speciale, făcându-le perfecte pentru cadouri personale sau corporate.
  • Partener Coffee Servicescaffea.ro – pe lânga magazinul online, unde vând vreo 10 tipuri de cafea, espressoare, accesorii și altele, au și magazin la Eminescu (mai exact, intersecția Eminescu și Moșilor, pe lângă Raiffeisen), unde s-ar putea să merg în curând să-mi cumpăr un tamper.
  • Contego Caffecontego-coffee.com – unde am văzut cafele din locuri exotice precum Honduras, Tanzania, India, Salvador și clasicele Brazilia, Columbia, Kenya șamd.
  • Arta Ceaiuluiartaceaiului.ro – un magazin care vinde ceaiuri de mai multe feluri și accesorii pentru acestea, dar și cafea marca Fantini.
  • Kaffakaffa.ro – distribuitori de ceaiuri Kaffa Tea, de cafea Molinari, ciocolată Hamlet și ciocolată artizanală Slitti, plus espressoare de mai multe tipuri și accesorii.
  • Cofetăria Armandcofetariaarmand.ro – singurii pe care i-am reținut din zona de vinuri, unde prezentau niște torturi. Au mai multe locații în București, dar n-am mâncat niciodată de la ei. Sună bine prăjitura 3 Mousse cu “ciocolată cu lapte, ciocolată neagră și albă într-o combinație ce satisface și cei mai exigenți clienți.”

Eu caut un tamper cu diametrul de 52-53 mm, adica un dispozitiv cu care tasezi cafeaua în cupa pe care o introduci în espressor. Cafeaua trebuie să fie bine presată, altfel apa trece ușor prin ea, fără a-i prelua aroma. Problema este că nu vreau să dau 130-160 de lei pe ceva ce arată ca o piesă de șah făcută într-un atelier mecanic. Știe cineva unde se găsesc unele ieftine?

    4 comentarii

  1. Buna,

    Te rog viziteaza site-ul http://www.concept-art.de apoi sa-mi spui daca gasesti ceva interesant.

    Spor!
    Marian

      (Citează)

  2. Mergi la un strungar. Eu asa mai fac cu unele chestii :))

      (Citează)

  3.   (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus