un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Harap-Alb și banii mulți continuă

3 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Harap-Alb continuă este o revistă de benzi desenate în care eroii basmului au parte de noi aventuri. Frumoasă ideea. Cine n-a citit Harap-Alb în copilărie, ba chiar de mai multe ori? Acum continuă.

Astăzi am fost anunțat că Zitec, o companie românească, a investit în acest proiect preluând 30% din business. Partea șocantă este următorul fragment:

“In total, realizarea primelor trei numere ale revistei au presupus investitii de peste 100.000 euro, banii provenind din business-urile detinute de fondatorii Harap Alb continua”

Ce a costat 100.000 de euro?!? Trei numere ale revistei? Tare aș vrea să văd pe ce se puteau cheltui atât de mulți bani. Un număr din HAC costă 5 lei la chioșcuri, trebuie să vinzi muuulte acum și în viitor ca să scoți investiția.Vedeți explicația banilor în comentarii.

La chioșcuri. În anii în care presa scrisă moare, eu aș fi scos-o digital, pe bani pentru iPad sau Android. Magazinele de aplicații sunt pline de comics. Da, mai puțin public potențial, dar și cheltuieli mai mici, fără taxe de distribuitori, fără retururi și bani intrați în cont după multe luni și distribuție instantanee în toată țara, ba chiar și românilor de peste hotare. Vorba aia, se fac manuale acum pe iPad, s-o putea și o revistă digitală.

    14 comentarii

  1. B$ de marketing. Am o prietenă care scoate din când în când o revistă full color de 80 pagini și o costă în jur de 2000 euro + TVA/1000 de exemplare. Prepresul să-i mai coste 1000 euro/număr. Cum n-am văzut publicitate pe TV sau vreo investiție redutabilă de marketing, overall, cred că e un 0 în plus în toată povestea. Mai puțin în cazul în care și-au cumpărat tipografie, caz în care 0 este în minus.

      (Citează)

    • Așa mă gândeam și eu. Chit că iei și stații grafice, tablete, monitoare profi și angajezi desenatori și tot nu ajungi la 100.000 euro, decât dacă aia e suma pe 3 ani. Sau poate au luat și două Audi-uri.

        (Citează)

  2. Radu, Cristian,

    Imi permit sa va raspund eu la intrebari.
    Costurile pentru revista nu se refera doar la tipar si productie. De fapt, acestea sunt cele mai mici costuri.
    Restul de bani pot fi regasiti in:
    Un an si jumatare de salarii pentru 5 oameni, publicitate platita in facebook, taxe la evenimente, inregistrat marci la nivel local si european, PR, 3 lansari in locatii comerciale inchiriate _ consum platit (peste 600 persoane total), taxe de promovare la distribuitori (vestitele taxe de raft), chirie si cheltuieli curente birouri timp de un an si jumatate, materiale promotionale (tricouri, pliante, rollup-uri, afise, bannere, etc), sponsorizari la diferite evenimente, montaje la diverse evenimente, transport, inregistrari licente desene industriale, costuri programere pentru aplicatii, website, shop online…. Lista este mai mare. Costurile reale sunt ceva mai mari de 100k dar n-am luat in consideratie si timpul de lucru al celor implicati direct.

    Daca faceti cateva calcule bazate pe cele de mai sus, veti vedea ca iese ceva mai mult. Toate lucrurile mentionate mai sus sunt verificabile la cerere… sau la o cautare pe google.

    Cu drag,
    Mihai Ionascu
    Editor
    Harap Alb continua

      (Citează)

    • @Mihai Ionascu: mulțumesc pentru explicație și mult noroc în continuare cu revista.

      Pe net se găsește “realizarea primelor trei numere ale revistei au presupus investitii de peste 100.000 euro”, lucru comunicat de voi. Primul număr a apărut în septembrie 2012. N-a vorbit nimeni de un an și jumătate, caz în care explicația ar fi mai verosimilă.

        (Citează)

  3. @Mihai Ionascu: Nu mi se pare improbabila suma de 100k, insa mi se pare aiurea investitia din punctul de vedere al recuperarii ei. Cam in cat timp isi va face publicatia macar banii de inceput, fara profit?

      (Citează)

  4. @ Flo

    In foarte multa vreme. Pe de alta parte, o editura nu este o investitie “hit-and-run” ci una pe termen lung.
    Deasemeni parte din strategia pe termen mediu este si dezvoltarea online, unde recuperarea investitiei s-ar putea face mai repede.

      (Citează)

  5. @Mihai Ionascu: adica voi ati facut/investit intr-un biznis care sa nu obtina profit 10000000000000% in primele doua luni. Ce romani prosti sunteti.

    Am vazut la Comicon revistele, nu am cumparat decat magnetii. Desenate misto. Astept si rubrica de tricouri de pe site.

      (Citează)

  6. Radu,
    multumesc frumos pentru vorbele de bine.

    Cat despre citat – asa este, se poate intelege si altfel. Uneori uit ca lumea din jur nu stie la fel de multe despre HAC – defect destul de comun. Primul numar a fost un prototip. Si ca la orice alt tip de prototip, au fost nenumarate incercari. Nu doar de format, am avut de imaginat un univers intreg. Timp de 6 luni am trecut prin multi ilustratori – pana am gasit persoana potrivita. Si tot asa.. Cele trei numere care au iesit pe piata reprezinta produsul fizic. Din punctul asta de vedere, citatul este corect. Nu este descris tot ce e in spate pentru ca un comunicat prezinta numai lucrurile “scurte”

    In sfarsit, daca consideri ca merita adaugata o erata in corpul articolului, ti-as fi recunoscator.
    Multumesc,
    Mihai Ionascu

      (Citează)

  7. Eu sper ca acest comic sa nu dispara din piata de “presa scrisa” pentru ca publicul potential este inca o masa care asteapta ca o astfel de revista sa apara (si altele ca ea). Consider ca usor usor publicul nostru a inceput sa guste din magia comic-urilor si in lipsa unui produs autohton de calitate, prefera sa investeasca bani (mai multi) in comic-uri americane cumparate de la diversi retaileri online (partea proasta aici este ca nu se pot cumpara “single issues” ci doar omnibus-uri, ceea ce fractureaza placerea parcurgerii unei serii, din punctul meu de vedere).

    Asadar, pentru mine cel putin, Harap Alb a fost o revista pe care o asteptam de foarte mult timp. Inca sper ca momentul in care se va anunta ca revista va aparea lunar, sa fie cat mai curand.

      (Citează)

  8. Radu, multumim pentru material.

    Vreau sa atrag atentia totusi asupra unor aspecte din acesta:
    – e bine sa judeci costurile de produtie ale unui produs atunci cand intelegi ce presupune productia lui, cand intelegi specificul lui.
    – e bine sa judeci rentabilitatea unui astfel de produs cand intelegi ca nu pe vanzarile directe ale editiei tiparite poti sa-ti bazezi in principal modelul de afaceri.
    – in cazul de fata e bine sa intelegi bine diferenta intre un comics si o revista uzuala. Cele doua produse, publicul lor si comportamentul lui, toate acestea sunt complet diferite.

    Aviz si domnului ce a publicat primul comentariu si merge pe ideea in care continutul unui comics nu costa nimic.

    De acord cu ce spui despre editiile online, sunt absolut necesare si sunt parte din pasul urmator in strategia noastra.
    Eu cred insa ca “Harap Alb continua” nu ar fi avut succesul de pana acum daca ar fi existat doar in varianta digitala, contra cost, pentru publicul din Romania.
    Iar bani si timp de toate, chiar de la inceput, nu are toata lumea. Unii au nevoie de ajutoare ca sa ajunga la fata imparatului Rosu :)

      (Citează)

    • @Alexandru: am lucrat câțiva ani ca PM în producție pe proiecte de milioane de euro și pot să înțeleg costurile totale, atunci când se și precizează că suma X a reprezentat astfel de costuri. Una e să zici că au fost acolo și salarii pe 1,5 ani, alta e să nu zici nimic despre acest aspect.

      Totuși, de ce nu digital? Au arătat analizele voastre că e mai bine la chioșcuri? Crede-mă, aș da cu bucurie acum o mică sumă pentru a descarcă din Google Play revista, dar la chioșc nu mă duc nici mort. Știu că nu-s publicul țintă, dar n-ar fi costuri mai mici pentru voi și n-ați ajunge mai rapid la destui cumpărători?

        (Citează)

  9. Salut Radu,

    În comunicat scrie “investitii de x eur”. Normal as zice ca este sa intelegi ca sunt incluse toate costurile, nu doar tiparul pentru o revistă sau hosting – ul dacă era vorba de un site :-)

    După cum spuneam, platformele mobile sunt pasul următor. De asta este nevoie de noi, printre altele. Nu mai durează mult :-)

      (Citează)

  10. Corect Radu, dar nu e mai bine sa ne informam inainte sa tragem concluzii? Zic si eu, ca nu-s jurnalist sau blogger :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus