un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am gătit: ton roșu la tigaie

22 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

ton_la_gratar_8Eu nu prefer peștele, una din puținele excepții fiind tonul, dar recent am aflat că cel din conserve, pe care-l folosesc pentru pizza și paste și salate, este o specie mai mică, caracterizată prin culoarea gri închis și mirosul de pește (duh, nu?). Tonul adevărat, peștele mare, are carnea de culoare roșiatică.

Am aflat asta la Masterchef sezonul 1, când au gătit ton la grătar. La televizor l-am văzut cum arată, roșu cărămiziu, iar de gătit se prepară cam ca vita de calitate, adică prăjit câteva minute pe fiecare parte și cu interiorul bucății încă roșie, “rare”. Câteva luni mai târziu am avut ocazia de a mânca așa ceva la Nada Mas și apoi la Marriott (Cucina) și mi-a plăcut foarte mult.

Recent am trecut la următorul nivel: mi-am gătit și eu acasă. Am găsit ton roșiatic, un file frumos, în Auchan Titan. 100 de lei kilogramul, am dat 32 de lei pe o bucată care a ajuns cu brio pentru două persoane, dar banii au meritat: nu doar că a fost excelent la gust, dar a avut consistența unei fripturi fragede și, mai important, nu a avut deloc gust de pește. Mie nu-mi place peștele.

Chiar este o diferență uriașă între ce mănânci la conservă și o astfel de friptură de ton. Iată cum l-am făcut.

Aceasta este bucata cumpărată, una mai mărișoară dintre cele de pe galantar. 320 de grame, grosime între 1 și 2 cm. Am spălat-o, am pus pe ea sare, piper, busuioc și oregano, condimentele mele preferate. Am dat-o și cu ulei de măsline, care prinde mai bine condimentele de carne.
ton_la_gratar_1ton_la_gratar_2

Dacă frecați ușor bucata de pește veți vedea că o parte din condimente intră între straturile de carne, ceea ce este perfect. L-am lăsat câteva minute la marinat.
ton_la_gratar_3

Am încălzit o tigaie cu puțin ulei în ea și când aceasta era încinsă am pus peștele pe foc. Folosiți o paletă sau un clește, altfel riscați să se rupă carnea din cauza “straturilor” specifice peștelui.
ton_la_gratar_6

Ideea este sa o lăsați câteva secunde, maxim minute, pe fiecare parte. Cel mai bine ar fi să vă imaginați grosimea fripturii împărțită în 3 straturi egale, iar cel din mijloc trebuie să rămână roșu, “rare” cum se zice. Așa se recomandă a fi mâncat tonul. Dacă îl greșiți și nu mai rămâne roșu în interior, e ok, e gustos oricum.

Observați în imaginea de mai jos, făcută la câteva secunde după ce l-am pus în tigaie, cum în partea de jos carnea devine gri, semn că este prăjită. Dacă nu știți cum o fi în interior, tăiați-l în timp ce este pe foc și inspectați câți milimetri s-au gătit deja, schimbându-și culoare pentru un gri deschis.
ton_la_gratar_5

Întoarceți peștele pe partea cealaltă. Bucată făcută, acum în partea de sus, ar trebui să aibă urme arămii, ca la grătar. Câteva minute și pentru partea inferioară și este gata.
ton_la_gratar_7
ton_la_gratar_8

În paralel am făcut și o garnitură/sos, inspirată de felul în care am fost servit la Cucina. Roșii tăiate cubulețe foarte mici, două cepe verzi tăiate la fel de mic, capere, un pic de ardei roșu, puse toate la călit într-o tigaie cu ceva ulei de măsline aruncat acolo. La final puneți și oțet balsamic sau lămâie, un gust un pic acrișor merge bine cu peștele.
ton_la_gratar_4

Surpriza cea mai mare a fost gustul. Dacă aș fi mâncat cu ochii închiși n-aș fi ghicit niciodată că este pește. E o friptură fragedă și foarte gustoasă și cu siguranță voi mai lua și altădată pentru că a fost cea mai bună masă din ultima perioadă.

Rețetele citite de mine pe net spuneau că nu trebuie folosită o tigaie de teflon, pentru că sunt subțiri și nu se încing suficient de tare, ci una de inox sau fier. De asemenea, se recomanda un ulei fără gust, nu de măsline. Te descurci însă cu ce ai la dispoziție.

    17 comentarii

  1. pai tu n-ai si alt ulei in afara de cel de masline?

      (Citează)

  2. Da, ceva sintetic, 5W30…

      (Citează)

  3. Și mie-mi place tonul la tigaie. Am făcut anul trecut o “cură” în Tenerife cu mulți pești proaspeți. Cel mai bun a fost de fiecare dată tonul.

      (Citează)

  4. Ai reusit sa gatesti peste fara gust de peste, felicitari! :P
    In loc de ulei de masline un inginer ar fi pus WD40.

      (Citează)

  5. sincer nu inteleg faza asta cu uleiul cu masline. Are un rol important, dar nu peste tot “ulei de masline”

      (Citează)

  6. http://www.valeriu-popa.santamia.ro/terapie/cura.htm de măsline să fie la tot poporul :D

      (Citează)

  7. Pentru prajeli se poate folosi uleiul de palmier, are punctul de fum inalt, deci este mai sanatos.
    Multumim pentru “reteta”, ton am servit numai la conserva…am si acum prin dulap ceva in sos tomat. Desi am retineri sa mananc orice fel de carne “in sange”, m-ai facut curios cu tonul asta, o sa-l incerc cat de curand.

      (Citează)

  8. Dan: shhhh ca rad puricii de tine. Uleiul de palmier are temperatura de ardere mai sus, deci se depreciaza mai greu.
    de sanatos e plin de grasimi saturate, fiind unul dintre uleiurile rele si neprietenoase.

      (Citează)

  9. ca schimbare a uleiului: sanatos, temperatura ok, gust neutru (vag neutru) iti recomand uleiul de boabe de struguri

      (Citează)

    • @animal00: mă gândeam și la unt, dar n-am avut atât de mult. Până la urmă nu s-a cunoscut gustul de ulei de măsline.

      Mai văd în rețete de vită și ton că se recomandă mereu tigaie de inox sau fier. Chiar mă gândesc să cumpăr una, cred că va avea o mică influență în transmiterea căldurii.

        (Citează)

  10. cauta una pe care sa o bagi in cuptor. Merge perfect la vita.
    Eu am cumparat una de teflon din ikea, la 45lei, foarte buna. fund gros.
    singura chestie este ca nu am tupeu sa o incalzesc foarte tare, nu stiu cum se comprta.
    Pe langa am si una de fonta, da imi e mai comoda aia de teflon. In schimb p-asta, pot sa o las pe foc pana uit de ea.

    untul are si el aroma. Il folosesti unde trebuie: omleta, gravy

      (Citează)

  11. Asta i-am zis si eu da’ el: “Bruce wayne, bruce wayne”…

      (Citează)

  12. Arata foaarte bine! Multumim pentru deliciu.

      (Citează)

  13. l’am încercat, a ieșit minunat!
    dar condimentul care mi s’a părut că potențează gustul cel mai bine a fost coriandrul.
    mâine mă duc să mai cumpăr.

      (Citează)

    • PE CINE AI SERVIT CA NU SE INTELEGE?
      in legatura cu uleiul e scoala mare… nu poti invata de azi pe maine este ca si cu sofranul ….
      pentru a reusi sa transmita condimentele aromele este bine de sters pestele cu lamaie

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus