un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum se încuie corect o mașină

29 Apr 2013  ·

AUTO  ·

15 comentarii

ford_go_further_mondeo_35Am văzut la știri un reportaj despre cea mai nouă metodă de furat mașini, una “greu de evitat”: hoții au un dispozitiv care bruiază semnalul telecomenzii tale, așa că tu crezi că ai încuiat mașina și de fapt ea a rămas descuiată. După care ei se urcă în mașina nesecurizată, o pornesc și o fură.

Acum, ce pot să zic… dacă nu ești atent deloc te cam ceri să fii furat.

Știți cum aruncă Jason Statham lucruri în aer? Îl vezi filmat îndepărtându-se de ele, apoi ridică brațul, apasă pe butonul unui detonator radio și în spatele lui totul explodează în flăcări uriașe, iadul “breaks loose” la propriu, în timp ce el merge grăbit mai departe de parcă suflul exploziei nici n-ar exista.

Ei bine, așa se aruncă lucrurile în aer. Mașina nu se încuie la fel. Nu cu spatele, nu de la 30 de metri distanță. Telecomanda închiderii centralizate te ajută pentru că nu mai trebuie să bagi cheia în yală și să o rotești, dar nu văd nici un motiv pentru care nu ai încuia mașina atunci când ești lângă ea.

Te uiți la mașină, apeși butonul, auzi cu urechile tale cum se încuie ușile, zgomotul clamp-clamp de semnalizare, și abia apoi pleci. Știu pe unii care verifică ulterior o ușă, de control, ca să se asigure că s-a încuiat.

Nu s-a auzit clamp-clamp? Mai apeși o dată butonul, că poate te-a bruiat un hoț. Dacă nici atunci nu se încuie, o încui cu cheia și cumperi o baterie nouă pentru telecomandă. Oricum, trebuie să fii tăntălău rău ca să-ți fie furată mașina pentru că te-a bruiat hoțul.

    15 comentarii

  1. mai greu e sa o incui cand te bruiaza la cap cu o ranga :)

      (Citează)

  2. Hatere :)) Eu ma bazez pe clank-ul specific si dau si o verificare. Ba chiar stiu exact sunetul clankului la inchidere care e diferit de cel la deschidere.

      (Citează)

  3. Am auzit de chestia asta acum vreun an, în nişte mailuri “FW:FW:FW:FW: ATENŢIE” şi n-am crezut-o. Doar că astă vară am păţit-o pe pielea mea.

    Fusesem în parcul IOR şi parcasem pe marginea bulevardului. Când m-am dus să iau maşina să plec, surpriză! Nu mergea telecomanda nici s-o baţi. După vreo 30 de secunde de încercat încontinuu am început să vociferez.

    La nici 3-4 secunde, la 3-4 maşini distanţă iese din parcare o rablă cu numere străine şi geamuri fumurii, cu vreo 3-4 dubioşi înăuntru şi demarează-n trombă.

    Imediat după aia mi-a mers telecomanda. În 3 ani de când am alarma e singura dată când mi-a făcut figuri.

      (Citează)

  4. Nu toate au cheie. Cel putin pentru incuiat, nu toae au. Si daca ramai fara baterie, dureaza ceva pana desfaci cheia mecanica, pana desfaci protectia de pe usa pentru cheie…

      (Citează)

  5. la telecomanda mai e bine sa te uiti la semnalizare: iti spune daca ai toate usile inchise bine.

      (Citează)

  6. La toate masinile din gama VAG care au inchidere centralizata se poate activa o functie care, pe langa clasicul clipit din semnalizari la incuiere trage si un claxon mic. E posibil sa fie si la alte masini, pentru cei carora le e frica sa nu fie bruiati.

      (Citează)

  7. Plus că la majoritatea semnalizează şi acustic, în difuzorul alarmei… n-ai cum să auzi/să nu auzi acel piu-piu

      (Citează)

  8. Pentru a evita acest aspect, si pentru mai multa siguranta, desi am telecomanda, “incui” usile de la butonelul de pe manerul usii fata sau hayon.

      (Citează)

  9. @Radu: La mine se pliaza oglinzile automat la inchidere si se aud motorasele. Deci am si vizual si acustic. Dar tot verific manual pe usa. Sau/si ledul din interior. Dar eu sunt paranoic. :D

    @Andrei: Se poate face direct din setarile BC sau trebuie cablata masina?

      (Citează)

  10. @Radu: pentru că era activată alarma. În cazul ăsta pot să descui cu cheia, dar când deschid uşa porneşte alarma.

      (Citează)

  11. Știu și eu pe unii care erau s-o pățească. S-au întors la timp spre mașină când 2 mexicani autohtoni au deschis portierele și au rupt-o la fugă. De atunci mi-am făcut reflex și încerc portiera, chiar dacă aud motorașul pentru că uneori e posibil să nu-l aud din cauza zgomotului din trafic.

      (Citează)

  12. Si eu verific led-ul din portiera soferului sau verific o portiera/portbagaj.

    Dar oare ce se intampla cu acele chei contact-less?

      (Citează)

  13. @Cosmin: Eu stiu cum se face doar prin intermediul unei interfete, dar la masinile cu BC mai avansat stiu ca se pot face modificari si prin diferite combinatii de butoane. Cu o cautare rapida pe forum sau pe google sigur afli proceduri posibile pentru masina ta.

      (Citează)

  14. Merci, @Andrei!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus