un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sphero, bila robotică

14 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Uitați-vă la această minunată jucărie de mai jos. Am avut ocazia să o mânuiesc pentru câteva minute la Mobile World Congress în Barcelona.
sphero

Se numește Sphero și este o bilă de jucărie pe care o ghidezi pe podea utilizând un soft de Android sau iOS. Nu știu ce are pe sub hainele de prezentare, dar tare mi-ar plăcea să aflu; nu-i așa simplu să miști o sferă în lipsa unui punct suplimentar de sprijin (un “robot Orbotix”, sună textul oficial). Softul permite și câteva jocuri de realitate augmentată, dar mie mi s-a părut mai interesantă bila în sine, pentru că poți să faci o mică întrecere, să-ți enervezi câinele, să distrezi bebelușul și alte asemenea fapte bune.

Sphero este rezistentă la apă, are o carcasă de policarbonat rezistentă și la șocuri și colții animalului, iar prețul de listă este de 129 de dolari. Amazon UK livrează și la noi. Alte detalii pe site-ul oficial.

Între 25 și 28 februarie am fost la Mobile World Congress în Barcelona, la invitația Orange România. Urmăriți toate noutățile pe tag-ul MWC2013.

  15 comentarii

 1. un accelerometru este inima ei cu siguranta.

    (Citează)

 2. Adica un aparat de masura pentru acceleratie sau vibratii?

    (Citează)

 3. Si ca sa nu para ca m-am bagat in seama: accelerometrul este doar o parte din sistem, e feedback-ul. Ma gandesc ca radu intreba de actionare.

    (Citează)

 4. un motoras pas cu pas probabil o actioneaza.

    (Citează)

 5. Pfff, intrebarea e in ce fel. Care e principiul? Sigur are motorase pas cu pas sau alte actuatoare.

    (Citează)

 6. Center of gravity/mass displacement.

    (Citează)

 7. Mda, multumesc…

    (Citează)

 8. Mai mult ca sigur in interior este o mica masinuta cu 8 roti, 4 pe partea de jos care sunt in permanenta in contact cu sfera, si 4 sus pentru ghidaj, ca sa nu se rastoarne in interiorul sferei. Nu este ceva nou, doar ca este comandat de un gadget, telefon / tableta .

    (Citează)

 9. cind te gindesti ca puteau sa-i puna o bila de asta (cu niste senzori in + ) lu’ bin laden sa-l spioneze si sa vada ce si cum, numai ca ei “nunu, batman, omoriti-l” :lol:

    (Citează)

  • @fish: asta mă gândeam și eu, că sunt destule aplicații militare aici. Fă o bilă mai mică și o poți trimite în recunoaștere într-o clădire, ghidând-o pe culoare. Ai nevoie doar de o cameră video integrată într-un punct al sferei și un sistem giroscopic care să orienteze automat acea cameră în fața atunci când oprești bila. Un sistem video ar putea fi făcut să iți arate doar imaginile surprinse atunci când bila este în poziție “verticală”, ca să nu amețești uitându-te la imagini de la o cameră care se tot dă peste cap de câteva ori pe secundă.

     (Citează)

 10. Cred ca Radu s-a oprit la asta pentru ca era singura gagica care arata decent :)
  Dar jucaria e misto rau. Mie imi place ideea foarte mult.

    (Citează)

  • @Jules: absolut, am vrut să-i fac poză și nu era posibil decât dacă mă băgam în vorbă. Dar a fost interesant produsul și l-am reținut pentru mai târziu.

   @nashu_mare: cică are două roți cauciucate care merg pe suprafața interioară a sferei, fiind apăsate normal pe aceasta printr-un sistem de arcuri. Bănuiesc că reacțiunea face ca sfera să se miște în direcția opusă.

     (Citează)

 11. “Nu știu ce are pe sub hainele de prezentatoarea, dar tare mi-ar plăcea să aflu”

  Fixxed

    (Citează)

 12. @nwradu – Aha, nu am stat sa ma documentez, cu ceva timp in urma am vazut pe un forum de DIY / modelism facand pe cineva ceva asemantor numai ca inautru avea exact ceea ce am descris eu mai sus ;)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus