un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am văzut televizorul 4K de 84 inci

15 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

sony_bravia_4k_kd_84x9005_1
Am văzut ieri primul televizor Sony Bravia la rezoluție 4K, adică televizorul cu o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli, de patru ori mai mare decât Full HD-ul de care auzim în mod normal. Această rezoluție superioară se numește oficial Ultra HD.

Televizorul este modelul KD-84X9005, are o diagonală de 84 de inci (2,14 metri), este dotat cu un procesor de imagine foarte performant, tehnologia MotionFlow XR de 800 Hz și un sunet generat de 10 difuzoare dispuse pe cele două laterale ale televizorului.

Prețul? Costă mult. 26.000 de euro. Prețul include și o suită de servicii premium, precum livrare la domiciliu chiar dacă asta presupune necesitatea unei macarale și demontarea ferestrelor casei pentru a-l introduce (dacă are 2,14 metri pe diagonală vă dați seama cât de mare și de grea este cutia sa). Specialiștii Sony îl bagă în casă, îl montează, îl configurează și calibrează și totul.

Aceste servicii par absolut normale, având în vedere că un cumpărător de asemenea dispozitiv nu-l bagă în portbagaj și se descurcă el cum poate acasă. Vorba lui @nashu pe Twitter, aș da bani doar ca să văd cum aduc cei de la Sony o macara cu care să-l ridice până la etajul 10 al blocului și să-l bage pe fereastră, dar, din nou, nu cred că e cazul. Când dai 26k euro pe un televizor, probabil că nu stai la etajul 10 (deși ar fi interesantă situația în cazul unui penthouse de lux în cine știe ce bloc modern). Sony speră să vândă minim 10 în acest an în România și cred că vor reuși fără probleme această țintă.

Mai este cazul să vă spun ceva despre calitatea imaginilor? Clipurile și fotografiile demonstrative arătau extraordinar. Sunt niște imagini cu un oraș turistic filmat de sus și pe rezoluția 4K poți vedea toate detaliile clădirilor, toate decorațiunile caselor și alte asemenea finețuri. Culorile erau perfecte, sunetul de calitatea unui sistem home theatre, are și ochelari cu polarizare prin care fiecare privitor poate vedea altceva, așa încât te poți juca în doi pe același ecran. Puteți să-l vedeți în mall-ul din Băneasa în zona food court, unde va fi expus o vreme.

Vor veni în viitor și modelele de 55 și 65 de inci 4K, dar încă nu s-au anunțat prețurile. Conținutul 4K este însă pasăre rară, practic ai la dispoziție doar YouTube 4K, upscaling-ul de pe Blu-Ray-urile Sony ce suportă această tehnologie și conexiunea de la PC, unde faci rost cum poți de filme.

    16 comentarii

  1. Eu am televiziune de la RDS si nu receptionez posturi FullHD. Solutia cu receiver dedicat si doua telecomenzi nu ma atrage deloc. Este ca si cum 1/2 din televizor este infirm.
    Exista continut UltraHD in Romania?

      (Citează)

  2. Eu as vrea să văd în acțiune C-Seed tv-ul făcut de Porsche Design. Are “doar” 201 inci (5,11 metri) și e pentru gradina

      (Citează)

  3. Eu as da banii aia doar ca sa vad cum il urca cu macaraua pana la etajul 10 si il baga pe fereastra.

    Oare tencuiesc la loc dupa ce imi demonteaza termopanele?

      (Citează)

  4. valenting : pentru ca teveul tau nu are decodor de hd

      (Citează)

  5. Să-l așteptăm în versiunea slim de la Samsung :)
    Având în vedere lipsa de conținut 4k de pe piață, numai niște snobi ar putea să-l cumpere ca să se dea mai tari ca invitații lor :P

      (Citează)

  6. e mult prea departe tegnologia 4k pana va fi standardizata…

      (Citează)

  7. La 26.000 de euro trebuie si o stripteoza in fusta scurta care sa-mi schimbe canalul la cerere. Nici daca dau termopanul jos nu am cum sa bag asa ceva in casa.
    Totusi…Adrian Copilu’ Minune sigur va cumpara unul ca sa vada filme piratate la el acasa!

      (Citează)

    • Televizorul se adresează celor pentru care 26k euro pe un televizor nu reprezintă un efort mare. Degeaba comparăm cu ferestrele noastre și cu “etajul 10”. Nu-i gândit pentru noi televizorul și nici pentru decizii de genul “încă nu am filme”. La anul va costa de două ori mai puțin oricum.

        (Citează)

  8. Da, se adreseaza celor care si-l permit dar pentru care nu conteaaza ca nu au de ce sa si-l cumpere.

      (Citează)

  9. Poti sa-ti iei tv de 80 de inci cu rezolutie full hd la numai 21000 de lei, aduca sub 5000 de euro

    http://www.emag.ro/televizor-led-sharp-203-cm-full-hd-lc-80le645/pd/ENB9TBBBM/?ref=list_p3_l5

      (Citează)

  10. Eu o sa iau doua.

      (Citează)

  11. Scurtu Sorin Izvoraş

    07/04/2013 la 10:19 PM

    Actuala TV3D va fi “ajutata” sau inlocuita de TV3D existenta inca din Anul 1995,creata de mine.
    Functioneaza fara dispozitive intermediare(tip ochelari), pe relativ ori ce tip de display de buna calitate, imaginea este socanta (pozitiv), iar costurile sunt relativ scazute.Pe unul ceva mai modest, imagine este S sau U- HD-tip foto.
    Nu am reusit sa impun inventia(inventiile), in primul rind din cauza neincrederii si obisnuitelor pareri negativiste ale conationalilor si specialistilor- Nu au reusit ei francezii, japonezii sau americanii, si te lauzi d-ta cu asta, – sau – Pleaca domnule in strainatate si arat-o acolo- acesta fiind un oficial).
    Am dat alte doua inventii “la schimb” pentru a fi ajutat in tara(pe baza uneia dintre ele , “cineva” a ajuns director la un mare institut ”via Anglia”, insa si acolo a cam facut prapad, asa ca a fost dat afara,- insa nu am primit decat promisiuni si incercari de a fi “fentat” si cu acestea doua(TV3D pentru o singura persoana si TV3D pentru mai multe-respectiv cite pot vedea ecranul.
    Revin cu aceste informatii, deoarece a cam venit momentul de cotitura in aceasta privinta, mai ales prin prizma relativei stopari a progresului TV3D actuale si a problemelor vizuale inerente unui proces artificial.
    Cu stima
    Izvoras Sorin Scurtu

      (Citează)

  12. Te-ai gandit sa intri in Masonerie? Ma gandesc ca ai avea mai multe sanse…

      (Citează)

  13. Scurtu Sorin Izvoraş

    10/04/2013 la 7:26 PM

    DUMNEZEU stie mai bine decat mine care este drumul corect de parcurs.
    Oricum multumesc pentru sugestie.
    Scurtu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus