un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

30 de lucruri pe care le-am învățat până la 30 de ani

27 Feb 2013  ·

GÂNDURI  ·

49 comentarii

1. Nu amâna lucrurile („trăiește clipa” sună prea clișeu). Nu știi niciodată ce aduce ziua de mâine. Uneori sunt vești rele și evenimente nedorite ce-ți vor da multe planuri peste cap.

2. Nu bea pana nu mai știi de tine. M-am îmbătat de câteva ori de am vomitat tot, iar a doua zi nu mai țineam minte nimic. Asta înseamnă, de fapt, că am ratat distracția. De atunci îmi știu limita dintre amețeala plăcută și cea după care vin lucruri neplăcute și nu o depășesc.

3. Femeile sunt la fel de fidele ca și bărbații.

4. Nu-i copia pe alții. Vrei sa te integrezi in grupul “misto”, dar pe măsură ce trec anii vei vedea ca individualitatea e mai importantă. Când arăți la fel, te îmbraci la fel, vorbești la fel, asculți aceeași muzică precum toți cei din jurul tău, ce-i așa special la tine de fapt?

5. Nu fuma. Face rău, e dovedit dincolo de orice îndoială. Nu-ți micșora singur viața, nu-ți face singur probleme de sănătate.
30_1

6. Școala e ușoară. Sunt momente in care mi se părea o tortură, profesorii niște monștri, un examen sau o notă proastă un capăt de țară. Apoi am terminat-o și am început munca adevărată și mi-am dat seama cât de lejer era totul înainte, cât de simplu și lipsit de griji.

7. Nu pierde timpul. Parcă abia ieri ascultam Always 21 de Ace of Base la acea vârstă. Parcă ieri terminam facultatea. Parcă ieri era Revelionul 2012. Anii trec, totuși, rapid.

8. Încearcă să vezi dacă ai un talent la ceva: vioară, chitară, fotografie, pictură, electronică, programare, ce-o fi. Du-o spre un hobby sau o meserie, deoarece viața e mai bună când faci ce-ți place.

9. Fă sport, găsește unul pe care să-l practici periodic, în timpul liber. Apoi încearcă schiatul, patinajul, tenisul, inotul și biliardul, e bine să știi măcar un pic din ele în viață.

10. Experiențele sunt amintirile cele mai plăcute. Suvenirurile cumpărate din diverse călătorii nu sunt importante pentru mine, dar îmi aduc aminte mereu cu plăcere de cafeaua băută într-o zonă superbă din Marbella, de croaziera de pe Douro, de terasa de sus de pe munte din Capri sau de condusul pe drumurile secundare din Franța rurală. Pot să vă spun ce-am băut, ce-am mâncat, cât a costat, cum era vremea, cu cine eram și tot ce altceva s-a întâmplat atunci. Le-am reținut involuntar, dar acum sunt printre cele mai prețioase amintiri ale mele.

S-a întâmplat acum 15 ani, dar dacă închid ochii văd în minte apa Veneției, o mare aurie în lumina răsăritului, conturul Palatului Dogilor și pieței San Marco reliefate în soarele orbitor; era 7 dimineața și niciodată n-am fost mai trist ca atunci, pe micuțul vaporetto ce mergea pe Grand Canale spre Tronchetto, să părăsesc un loc.

30_2

11. Daca ai o pasiune, un hobby, atunci fii expert în acel domeniu.­ Dacă-ți place istoria, cunoaște-i și detaliile ei obscure. Eu îl admir pe Doru Panaitescu nu pentru că fotografiază păsări, ci mai ales pentru că știe totul despre ele (sau poate le zice din burtă și nu-l poate contrazice nici unul dintre noi pentru că nimeni altcineva nu știe să recunoască dacă-i lișiță sau egretă, dar na…)

12. Ceva cultură generală nu strică. Chestii de bază, ca să poți participa la o discuție fără să te faci de râs. Un pic despre situația politică mondială, cele 10 evenimente importante din ultimul mileniu, că Mozart e austriac, nu german, subiectul în linii mari din Hamlet etc. Nu trebuie să fii tobă de carte, doar să fii neprost.

13. Nu-ți ignora dinții. În clasa a 3-a e nasol să ai aparat dentar. În clasa a 12-a și mai departe, când chiar contează cum arăți, vei fi fericit că ai avut. Copiii mei vor purta așa ceva.

14. Conduc cu atenție. Eu am preferat întotdeauna să ajung la destinație cu 20 de minute mai târziu decât să trec prin stresul continuu al depășirilor la limită, vitezei, asigurării corespunzătoare și tot restul “acțiunii”.

15. La muncă fă-ți treaba cu conștiinciozitate. Te reprezintă. Nu contează că „merge și așa”, că e simplă, că șefii sau colegii sunt aiuriți; nu lăsa pe nimeni să poată spune că porțiunea ta de treaba n-a fost făcută foarte bine. Altfel spus, dacă faci o treabă, fă-o bine.

30_3

16. Pune bani deoparte, fă niște economii, ai grijă cu creditele și banii și cum îi cheltuiești. O sumă pusă deoparte pentru necazuri neașteptate sau din contră, pentru oferte bune, face minuni.

17. Nu te lăsa limitat de anturaj. Înconjoară-te de oameni care sunt la fel sau chiar mai buni decât tine, te vor motiva să vrei mai mult, să afli mai mult. Mie mi-a plăcut mereu să lucrez cu oameni mai buni decât mine, ca să mai învăț una-alta, și să discut cu oameni care știu mai multe decât mine.

18. Învață să mergi pe bicicletă. De preferat în copilărie, când e mai ușor de învățat.

19. Politețea este un avantaj și rezolvă multe situații. Un zâmbet, un „mulțumesc” fac minuni. Am văzut cazuri în care un angajat țipa și trata urât persoana din fața mea la coadă, ca apoi să se comporte ca mierea cu mine doar pentru că deschideam discuția cu un salut politicos și un zâmbet optimist.

20. Dezvoltă-ți un simț al logicii, te va ajuta enorm în viață. Te învață să analizezi o problemă, să cauți cauze, să găsești rezolvări, să gândești practic, chit că-i vorba despre cum rezolvi o situație de criză la muncă sau că măsori ușile ca să vezi dacă-ți va încăpea noul frigider pe ușă înainte să-l cumperi. Urc întâi pe munte sau vizitez centrul orașului? Păi hai întâi pe munte, că de obicei telecabina închide devreme, pe când orașul poate fi vizitat și seara. Eu am avut noroc, m-a învățat Facultatea de Electronică toate acestea, dar e vorba în primul rând de a-ți forța mintea să lucreze astfel.

30_4

21. Nu te grăbi să-ți găsești un job cât mai devreme în viață. Bucură-te de copilărie, de studenție. E mai important în ce domeniu lucrezi decât când începi cariera. Eu m-am angajat prima oară după terminarea facultății și un an și ceva mai târziu aveam mașină de serviciu și salariu pe care cei din alte domenii l-au primit după 5 ani de promovări și joburi schimbate în evoluția carierei lor.

22. „Este destulă răutate în lume, nu contribui și tu la ea”. Mi-a zis-o un șef atunci când un om din echipă făcuse o prostie, eu eram nervos că nu merge bine treaba și tocmai mă pregăteam să fac scandal și să zic că nu vreau să mai lucrez niciodată cu respectivul. „Vezi mai bine cum poți rezolva problema nou-apărută, nu pierde timpul și nervii cu motivele ei și găsirea vinovaților”. Cuvinte pe care le aplic astăzi în aproape orice aspect al vieții.

23. E bine să știi când să renunți la o ceartă, chiar dacă tu ai dreptate, doar pentru că ai pierde prea mult timp și prea mulți nervi continuându-o. E mișto să câștigi, dar nu cu orice preț.

24. Am învățat să prioritizez ce am de făcut. Nu mă refer la „carieră, familie și copii”, ci și la chestiile mărunte, treburi de o oră. Ce trebuie făcut întâi? Dacă ai 8 sarcini la muncă pentru următoarele două zile, care e mai importantă? Pe care ar fi bine să o rezolvi cât mai repede, că poate exploda?

25. Apreciază o mâncare bine făcută. Gustul și mirosul sunt simțuri importante, folosește-le.

30_5

26. Trebuie să te pricepi un pic la calculatoare. Nu zic să-ți faci un blog de tehnologie pe subiectul acesta, dar măcar să instalezi un driver și să nu râdă alții de tine pentru că ți-a dispărut pictograma de pe ecran și nu știi cum să deschizi Excel-ul.

27. “When in doubt, fuck.” Sau nu. E vorba de sex și situații în care se dă cineva la tine, ești plecat pe undeva și nevasta sau prietena n-ar afla niciodată. Profiți sau nu de ocazie? Depinde de cât de corect vrei să fii cu ceilalți și dacă ți se pare că “hoțul neprins e negustor cinstit” este o politică bună după care să te ghidezi în viață.

28. Nu mai accept jumătățile de măsura. De exemplu eu nu merg un weekend la mare, ar însemna să stau mai mult pe șosea decât pe plajă. Mai avem doar o bere? Bea-o tu pe toată! Sau eu pe toată! Un păhărel pentru fiecare doar ne-ar lăsa pe amândoi însetați. Similar, nu mai beau mult în timpul săptămânii, că parcă nu are farmec când a doua zi trebuie să te trezești devreme și să mergi la o ședință la prima oră. Ori ai pachetul complet, ori nu.

29. Am conștientizat ce-mi permit și ce nu în materie de cheltuieli. Dacă ai mașină, dar nu ai bani și de RCA, un Casco, o înmatriculare în România sau să repari o oglindă atunci când o găsești ruptă în pacare, înseamnă că de fapt nu-ți permiți acea mașină. Dacă ai iPhone, dar nu și pachet de date, înseamnă că de fapt nu-ți permiți iPhone. Dacă mergi la un restaurant scump și iei ce-i mai ieftin din meniu și bei apă, de fapt nu-ți permiți să fii acolo. Poți să te lauzi după aceea că ai fost, așa cum și eu mă pot lăuda că am fost în Monte Carlo cândva, dar adevărul este că de fapt nu e (încă) de nivelul tău.

30. E imposibil să-ți dai seama când o femeie s-a vopsit la păr sau și-a tăiat vârfurile. Pentru siguranță, întreab-o cât mai des “te-ai vopsit? te-ai tuns?”. În cel mai rău caz va spune “nu… ți se pare”, dar din când în când vei nimeri la fix! Alternativa de a nu-ți da seama este mult, mult mai rea.

 

Greu de găsit 30 de idei. Greu de tot!

  49 comentarii

 1. aia cu bautu nu-s de acord, nu se aplica la toata lumea, dar cate sfaturi, ca un tata:)

    (Citează)

 2. Boşorogule! Nu ai zis-o pe aia cu făcutul bagajelor in mod eficient. Daca nu durează juma de zi, înseamnă că nu ti-ai făcut bagajele.

    (Citează)

 3. La partea legata de cultura generala, presupun ca nu ai inclus si limba romana, altfel nu imi explic de ce la punctul 5 ai scris: “nu-ti fa” in loc de “nu-ti face”:)

    (Citează)

 4. Toată stima pentru punctul 22. Nu e greu să îl respecți, ci să îi faci și pe alții să înțeleagă că e mai bine așa.

    (Citează)

 5. Punctul 30 mi se pare super tare :))
  Mult noroc in a mai scrie cateva puncte :)) mai punem mana de la mana si facem o biblie a barbatilor.(nu ca cea din American Pie…ci de buna conduita in viata)

    (Citează)

 6. @SW: De ce a barbatilor? Eu n-am gasit nimic din lista lui Radu care sa nu se aplice si la femei. (Inclusiv nr. 30. Daca o femeie nu isi schimba radical tunsoarea sau culoarea parului, nu remarc nimic.)

    (Citează)

 7. Să faci un copil până în 30 e un lucru pe care-l recomand, pentru că din această perspectivă unele din cele 30 de lucruri de mai sus vor avea un cu totul alt sens iar altele vor dispărea, pur și simplu.

    (Citează)

 8. Sa le asteptam si pe cele “50” in 50 de ani? ….multi ani inainte cu blogul iti doresc….e foarte frumos ce ai scris si util unora….sa ai o zi excelenta!!!

    (Citează)

 9. E mai usor sa inveti sa mergi pe bicicleta cand esti mai mare, ai un simt al echilibrului mai bun.
  Dar e mai bine sa inveti in copilarie pentru ca-ti deschide alte perspective.

    (Citează)

 10. 22 cu 27 se cam bat in cap, sau poate inteleg eu gresit. Restul sunt sfaturi seci, care se tot spun pe internet si la cafele. Iar 30 nu e imposibil, chiar deloc. Doar ca trebuie un pic de atentie, dar uneori chiar si un pic de atentie inseamna sa ceri prea mult. :)

    (Citează)

 11. La 27 as zice ca cel mai important e sa fi corect cu tine si nu cu cei din jurul tau. Eu dispar in timp ce tu trebuie sa stai cu tine toata viata.

    (Citează)

 12. @Jen pentru ca lista e alcatuita de un barbat. Sunt curios cum ar suna lista unei femei sunt sigur ca nu ar fi la fel. Ca se pot aplica pentru toata lumea e cu totul o alta poveste.

    (Citează)

 13. 100% de acord cu asta cu amânatul lucrurilor. Mi-a luat ceva timp să mă conving de asta, dar am făcut-o “the hard way” – ratând oportunități.

    (Citează)

 14. @Andreea: punctul 27 se referea la sex, nu la a i-o trage cuiva în sensul de a-i face un rău.

  Este atunci când se dă una la tine, tu fiind plecat în vreo delegație sau altă situație asemănătoare. Profiți de ofertă sau nu?

    (Citează)

 15. Pff, ce inocenta sunt. :))

    (Citează)

 16. Marius Serban

  27/02/2013 la 8:14 PM

  Felicitari!

    (Citează)

 17. ref la 27. amic italian, venit în Ro cu munca. Seara, luăm cina la restaurantul hotelului, ne retragem în camere fiecare, după ce o chelnărită îi făcuse ochi dulci toată seara. Își uitase telefonul în mașină. Dimineața mi-a povestit cum că cineva a venit la el la ușă și a tot insistat toată noaptea de l-a tot trezit. De frică să nu calce strâmb n-a deschis ușa deloc :)

    (Citează)

 18. nu stiu cat te-ai chinuit sa scrii toate astea dar cred ca te-ai descurcat binisor..
  la punctul 18, pe langa mersul pe bicicleta eu as fi pus si inotul.. nu strica nimanui

    (Citează)

 19. Nu sunt de acord la punctul cu scoala. Mai exact, cred ca scoala e mai grea si mai stresanta decat jobul. Capcana sta in reevaluatea situatiei de atunci cu mintea de acum. Stresul meu in scoala, ca nivel absolut, era in medie mai mare decat acum la job. Si munca mea acum nu e chiar fara responsabilitati.
  La multi ani?

    (Citează)

 20. Sa faci confuzie intre o lisita si o egreta este la fel cum l-ai confunda pe Barrack Obama cu Tom Cruise.

  Pentru ca una e neagra si una e alba, pentru Dumnezeu! Dar sa te vad eu la becatine sau lacari. Acolo nu mai stii de viata lor :))))))

    (Citează)

 21. la 3. gresesti. Cine te-a mintit ca femeile sunt fidele ?! Sunt doar niste curve ordinare fara educatie si fara demnitate carora nu le pasa decat de bani.

    (Citează)

 22. 21. Cand esti dintr-o familie modesta si nu iti permiti studiile pe care ti le doresti, eventual in afara, ca sa ai mai bune sanse in viata, iar in RO nu prea ai ce munci ca iti trebuie 100 de ani de experienta….cum crezi ca e ?! Cand realizezi ca nu ai nici un viitor in RO, cum crezi tu ca te poti bucura de viata ?!

    (Citează)

  • @alin: tu parcă ai trăi în altă lume:

   “Cand esti dintr-o familie modesta si nu iti permiti studiile pe care ti le doresti, eventual in afara” – învățământul e gratuit în România, inclusiv cel superior. În afară? Vrei Harvard? Ah, că mulți nu pot intra la cel gratuit e altă treaba… dar tebuie să ajungă și la particulari cineva să le îngroașe conturile.

   ““e mai important in ce domeniu lucrezi DECAT cand incepi cariera” ?! Hai ma radu, aveam pretentii dela tine.. :) Se scrie DOAR, in acest context, nu DECAT.”

   Ba nu, e “decât”. E mai important să faci o facultate bună și să înveți ceva util și bine plătit și apoi să te angajezi pe un post bun decât să muncești de la 19 ani pentru că faci o facultate unde ai cursuri 3 ori pe zi și nici nu contează dacă lipsești de la ele.

   “la 3. gresesti. Cine te-a mintit ca femeile sunt fidele ?!”
   N-am zis că sunt fidele, ci că sunt la fel de fidele ca și bărbații.

   Nu mai înjura lumea.

     (Citează)

 23. 21. Precizare “e mai important in ce domeniu lucrezi DECAT cand incepi cariera” ?! Hai ma radu, aveam pretentii dela tine.. :) Se scrie DOAR, in acest context, nu DECAT.

    (Citează)

 24. 26. Apoi daca cineva e la nivelul ala de necunostinta…..sa faca bine sa isi vada de treaba, sa se apuce de altceva care nu are treaba cu calculatorul. Ca in facultateam avut si io colegi ce nici nu stiau deschide un calculator….asta e partea a doua….

    (Citează)

 25. 27. Greu, prietene, greu…. Daca as avea o prietena care sa fie cu adevarat un om de calitate, care sa tina la tine cu adevarat, etc… Dar cum spuneam mai sus, TOATE SUNT CURVE ( LA FIGURAT, LA PROPRIU, etc ). Asa ca, dragii mei, nusperati la femei serioase….renuntati la idee….

    (Citează)

 26. 29. Daca toti romanii ar face cum zici tu, am fi o tara de oameni corecti, cinsiti, si ne-ar merge super bine. Dar romanii fac exact invers

    (Citează)

 27. @alin – radu vorbeste despre femei in general. frustrarea ta fata de femeile cu care ai interactionat e irelevanta. exista si femei serioase, nu le-ai intalnit tu inca

    (Citează)

 28. Frustrare o fi, dar ghici ce ?! Este exact realitatea zilelor noastre ! Cine nu “vede” asta, ori e dobitoc, ori e orb ! Facebook a devenit site porno, ca sa-ti dau doar un exemplu. Se iau toate dupa tembelizor si se prostitueaza pe bani, etc etc. Cu ce argumente solide ma contrazici tu, avand in vedere toate astea ?!

    (Citează)

 29. @Alin: si mama ta e femeie. Sau toate sunt curve in afara de familia proprie si personala?

    (Citează)

 30. *G, aici nu discutam despre dinozauri. Vorbesc despre generatia mileniului 3 ! Capisci ?!

    (Citează)

 31. @alin – G, tavi si cu mine iti spunem ca esti beat, poate n-ar fi rau sa te duci sa te culci…

    (Citează)

 32. @Alin trollezi prost. Sper.

    (Citează)

 33. Iar voi doar va prefaceti ca sunteti tampiti. Sper….

    (Citează)

 34. Lista ar putea continua…ai punctat asa de bine tot. Dar cu trecerea anilor vei aduna inca…si inca…experiente de viata, mai bune, mai putin bune…

    (Citează)

 35. ba fratilor, v-ati tampit rau… :)) Invatamant gratuit :)) asdta numai un neavizat o poate spune :)) care nu stie cum merge sistemul

    (Citează)

 36. Aaa, da, aici ai dreptate cu decat. Am recitit, dar sa stii ca are 2 sensuri ce ai scris, si de obicei iti sare in ochi sensul celalalt….

    (Citează)

 37. Cand o sa imi vina cu argumente solide, nu o sa ii mai injur. Dar pana atunci ma doare undeva si fac ce vreau. Da, sunt de pe alta lume….sunt din Romania reala, nu din cea a bogatasilor ca voi. Imi pare rau pt asta!!!! mda….

    (Citează)

 38. De unde se vede ca la saraci trag decat curvele.

    (Citează)

 39. @Alin, intoarce-te pe blogul lui zoso.. acolo probabil ai avea si sustinatori

    (Citează)

 40. Frumos zis si bine punctat! Voi citi acest post de mai multe ori (in zile diferite) pentru ca ai perfecta dreptate si vreau sa imi aduc aminte ceea ce trebuie la momentul potrivit.
  Este destulă răutate în lume, nu contribui și tu la ea >>perfect adevarat, treaba cu scoala..adevarata si ea…

    (Citează)

 41. Femeile sunt la fel de fidele ca și bărbații LOR

  27-le e dubios rau. ce zice prietena?

    (Citează)

 42. In rest este foarte interesant articolul

    (Citează)

 43. Foarte interesant … de la 1 pana la 30. Bookmark!

    (Citează)

 44. Vladescu Simion

  06/09/2013 la 9:26 PM

  Lista ar putea continua

    (Citează)

 45. Am zis ca lista ar putea continua pentru ca odata cu trecerea timpului te loveste de diferite lucruri pe care poti sa le pui pe lista.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus