un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Atipica dictatură chineză

12 Nov 2012  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

shanghaiMă miră ceva la sistemul politic chinez. Statul este o dictatură, una mai “luminată” decât în alte ţări, dar tot dictatură, totul fiind atent controlat de Partidul Comunist, care stă cu o gheară de fier pe corporaţii, televiziuni, internet şi sistemul social.

Liderii ţării se schimbă la fiecare 10 ani. China este condusă de cei 9 oameni din Comitetul Executiv al Biroului Politic al partidului, iar unul dintre ei iese chiar în faţă ca lider. Părerea mea este că acel om este doar de faţadă, un chip pe care chinezii să-l asocieze cu un conducător iubit, un om care să-i reprezinte în mediul extern. Manevrele şi politicile celor 9 şi ce susţinere are fiecare sunt mai greu de cunoscut.

Ce mă uimeşte pe mine este că reuşesc să facă tranziţia puterii la fiecare 10 ani. Cei 9 membri conduc China, apoi ies de la conducere şi alţi 9 sunt aleşi pentru următoarea decadă. Este un obicei mai rar întâlnit în dictaturi, unde conducătorul ce preia puterea o ţine foarte mulţi ani. Castro a venit la putere în 1959. Franco a condus Spania din 1936 până în 1975. Hosni Mubarak a condus Egiptul între 1981 şi 2011. Chavez conduce Venezuela din 1998, desigur, ales democratic la fiecare 4 ani. Siria e condusă de familia al-Assad din 1971, trecând de la tată la fiu. De Coreea de Nord nu mai zic.

Vedeţi trendul. Sunt uimit că marea republica chineză reuşeşte cumva să evite căderea în această capcană. Nu ştiu cum fac cei 9 lideri de acceptă să renunţe la putere, la aşa uriaşă putere, de a controla cel mai mare popor, cea mai mare armată şi probabil cea mai mare economie mondială, şi să se retragă după 10 ani. Poate că-i au ceilalţi la mână cu ceva. Nici măcar URSS-ul, cu un sistem asemănător de conducători aleşi prin congres extraordinar, nu a avut o periodicitate clară în schimbarea conducătorului.

câteva detalii despre organizarea chineză găsiți pe Hotnews.

    4 comentarii

  1. Nu se schimba toți la fiecare 10 ani, numai când ajung la o anumită vârstă parcă. Acum se schimbă vreo 6 din câte știu.

      (Citează)

  2. Un film din aceeasi zona geografica si care din punctul meu de vedere seamana cu ce e in China:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Election_(2005_film)

      (Citează)

  3. Se pare ca totul porneste de la un mare conducator de-al lor Deng Xiaoping care a reformat si schimbat sistemul comunist clasic pe baze confucianiste. Dupa ce si-a facut treaba tipul si-a pregatit un urmas si s-a retras in liniste.
    http://politeia.org.ro/eveniment/xi-jinping-noul-imparat-al-chinei-comuniste-1/973/

      (Citează)

  4. daca aude Mao ca statul comunist pe care l-a creat avea “baze confucianiste” cred ca face tumbe prin mausoleu…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus