un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Western Digital N900, un router wifi de top

12 Oct 2012  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii


Am testat în ultima lună două routere wireless de foarte bună calitate. În ordinea în care au ajuns la mine, primul a fost Western Digital N900 HD Dual-Band, primit de la eMAG.

Nu ştiaţi că Western Digital face echipamente de reţea? Nici eu. Dar după ce firma, producător de top pentru hard-diskuri, a creat şi media-playere excelente, iată-i acum şi în echipamente wireless şi (recunosc că mă aşteptam) se pare că se pricep şi la acestea, N900 fiind un produs excelent.

Specificaţii Western Digital N900: wireless 802.11n/b/g/a, dual-band simultan 450 + 450 Mbps pe 2,4 şi 5 GHz; 7 porturi RJ-45 Gigabit (10/100/1000 de fapt) pentru LAN şi unul pentru WAN; 2 porturi USB 2.0; carcasă fără antene exterioare; dimensiuni 237 x 156 x 30 mm.

Router Wireless Western Digital MY NET N900 HD Dual-Band – 899 lei

AMBALARE
O cutie mărişoară, dar frumos pregătită în interior. Routerul iese primul, iar lângă el găseşti şi alimentatorul de priză (cu ştecher mare cu transformator) şi un mic cablu de reţea, plus hârtii şi manuale inutile.

CONSTRUCŢIE
WD N900 are, în primul rând, marele avantaj că antenele sunt interne. Dacă te deranjează aspectul unui router cu antene ca de melc, atunci N900 este modelul pentru tine. Routerul este şi suficient de elegant încât să poată sta la vedere pe o masă sau pe un perete fără să deranjeze vizual.

Carcasa este neagră cu lateralele argintii. Partea de sus are şi un model, ca să nu pară vreun accesoriu banal de birou, iar jos are picioare de cauciuc sau, dacă-l pui pe perete, două locuri de agăţare. Tot pe spate este şi un ventilator de răcire a procesorului, aşa că lasă-i un pic de loc în jur (picioarele reprezintă un distanţier suficient).

Partea frontală are 4 indicatoare LED (power, wifi, conexiune la Internet şi cel pentru modul WPS Wi-Fi Protected Setup), iar mai în dreapta se află butonul pentru activarea acestui mod WPS.

Partea din spate este cea interesantă, acolo găsindu-se, în ordine de la stânga la dreapta, după cum puteţi vedea şi mai jos:

  • butonul on/off
  • conectorul de alimentare
  • două porturi USB 2.0 (unul e vopsit albastru, dar tot 2.0 este)
  • 7 porturi de reţea Gigabit
  • 1 port pentru conectarea routerului la Internet (cel negru)

Fiecare port are două LED-uri sub el, verde pentru link şi galben pentru activitate pe acel port, aşa că în utilizare se aprind beculeţe ca la OZN acolo, dar din fericire nu sunt foarte puternice. Totuşi, cum mie nu-mi plac luminile în plus în cameră, mai ales noaptea, l-am ascuns după dulap.

În caz că îi schimbaţi setările sau nu mai ştiţi parola de acces, există un buton fizic de resetare la configuraţia din fabrică, buton care se găseşte de fapt pe centrul părţii de jos (cea cu ventilatorul).

PERFORMANŢA PE INTERNET
La testele de transfer, N900 s-a comportat decent, ducând conexiunea mea Fiberlink de la RDS spre limita ei teoretică.

Cel mai tare mă interesează viteza maximă cu care poate downloada de pe Internet. Multe routere nu pot atinge viteze mari deoarece procesorul din ele nu este capabil să gestioneze multe conexiuni şi să routeze pachete cu viteză mare. Aveam cândva un router WRT54GL Linksys pe care l-am aruncat imediat după ce am văzut că îmi limita download-ul la 4 MB/sec, deşi conexiunea ducea 11 MB/sec, şi mi-am luat un router capabil de gestionarea acestor viteze.

Viteza cu care poţi trage de pe net (de exemplu torrente) se numeşte de obicei “WAN to LAN thoroughput” în testele specialiştilor. Eu am testat-o odată cu site-ul speedtest.net, alegând un server RDS din Bucureşti, rezultatul cel mai bun fiind:

  • Download 88,65 Mbps, adică 11,08 MB/sec
  • Upload 57,90 Mbps, adică 7,23 MB/sec

Testul a fost făcut, evident, cu desktop-ul meu conectat prin cablu la router şi cu scrierea pe un SSD suficient de rapid încât să nu limiteze valorile. Rezultatele sunt foarte bune şi apropiate de cei 100 Mbps promişi de RDS.
(Mbps = megabiţi pe secundă, MB/sec = megabytes pe sec, un byte = 8 biţi, da?)

În teste practice, adică downloadând torrente absolut legale cu uTorrent şi de la mulţi seederi, am prins în jur de 8 MB/sec transfer susţinut, ceea ce este un rezultat bun.

Acum, poate că o conexiunea RDS nu e cea mai bună pentru teste competente. Eu totuşi n-am avut niciodată probleme cu ea în cartieri şi aici totul a mers mereu brici. Pentru teste adevărate de viteză, vă recomand să mergeţi pe un site specializat pe echipamente de reţea (de ex smallnetbuilder.com), dar reţineţi că cei de acolo primesc deseori echipamente de pre-producție sau cu firmware-uri prost făcute şi multe dintre problemele semnalate de ei sunt de mult rezolvate.

Aşadar, smallnetbuilder.com obţin în testele făcute cu o conexiune nelimitată rezultate incredibile pentru noi, dar normale pentru echipamentele din această generaţie: 708 Mbps download, 728 Mbps upload, 1108 Mbps transfer simultan şi 16.384 de conexiuni suportate simultan. În concluzie, routerul poate, dar netul din România îl limitează la nişte valori mai reduse.

Am văzut şi utilizatori plângându-se că setările QoS nu sunt foarte detaliate şi routerul decide automat că traficul de torrente nu are prioritate, nici măcar când banda e complet liberă. Eu dezactivez oricum QoS-ul pentru că-mi fac singur managementul benzii din programele pe care le folosesc. E important de reţinut doar că poţi stabili priorităţi pe dispozitive conectate, astfel încât te poţi asigura că un anume laptop va avea întotdeauna banda disponibilă.

PERFORMANŢA WIRELESS
Deşi nu are antenele wireless pe afară, puterea semnalului îmi acoperea toată casa, putând să accesez netul fără probleme chiar şi dintr-o cameră aflată la 12 metri şi 4 pereţi distanţă. Aşadar, mă declar mulţumit de semnal în casă, mai ales că N900 era pedepsit să stea la colţ după un dulap.

Mic disclaimer: nu testez routere prea des şi în general este genul de echipament pe care-l schimbi doar când crăpa cel vechi al tău. Prin urmare, s-ar putea ca unele dintre funcţiile de mai jos să fie de ceva vreme implementate pe aceste echipamente, aşa că vă rog să mă scuzaţi că mă minunez de ele ca un copil adus la fabrica de ciocolată.

Mi-a plăcut că routerul poate crea în acelaşi timp două reţele wireless, una pe 2,4 GHz şi alta pe 5 GHz. Le poţi da şi nume diferite, dacă vrei, aşa că le identifici rapid în lista de conexiuni. După cum spuneam în articolul despre depanarea reţelelor cu probleme, încercaţi şi banda de 5 GHz pentru că este mai liberă şi, măcar în teorie, puterea de emisie este mai mică.

Care-i faza cu “dual-band 450 + 450 = 900 Mbps”, de unde şi numele N900? Păi e simplu, dacă foloseşti configuraţia ce oferă performanță maximă (adică anumite lăţimi de canal şi frecvențe), routerul ştie să ajungă la rata maximă de transfer de 450 Mbps şi pe banda de 2,4 GHz şi pe cea de 5 GHz, iar un echipament care le foloseşte pe amândouă ar putea atinge 900 Mbps. Bine spus “ar putea”.

Cum merge wireless-ul în practică? Din nou, sunt limitat de propriile echipamente. Am făcut un transfer de pe desktop pe laptop, primul fiind conectat la router prin cablu, cel din urmă pe wireless, şi rata de transfer a fost de cam 6 MB/sec în reţeaua internă. Din păcate, aici chiar sunt limitat de performanţa wifi a laptopului şi nu am cum să o maximizez.

Aceste routere moderne dual-band şi de viteză foarte mare pe wireless (veţi auzi asta şi la Asus RT-N66U) sunt gândite pentru alte scenarii de utilizare, de exemplu dacă ai în casă 3 calculatoare şi fiecare membru al familiei face streaming video de pe net, uitându-se la serialele preferate de pe Hulu, Netflix, iTunes şi alte servicii. Mai adăugă în ecuaţia că poate face streaming de video 3D sau asculţi muzică de pe media-serverul casei şi veţi înţelege de ce aceste performanţe wireless sunt necesare.

Din păcate, în România puţini au o astfel de configuraţie în casă şi şi mai puţini pot testa cu adevărat un router. Aşa că acceptaţi cifra mea ca fiind maximul a ce am putut să fac.

Dacă mă uit pe site-ul profesionist smallnetbuilder.com, din nou observ rezultate mai bune:

  • 2,4 GHz, două fluxuri, canal de 20 MHz – 58 Mbps download şi 51 Mbps upload
  • 2,4 GHz, două fluxuri, canal de 40 MHz – 64 Mbps download şi 70 Mbps upload
  • 2,4 GHz, trei fluxuri, canal de 20 MHz – 117 Mbps download şi 116 Mbps upload
  • 2,4 GHz, trei fluxuri, canal de 40 MHz – 135 Mbps download şi 217 Mbps upload

Din nou, dovada că N900 “poate”. Ei nu sunt mulţumiţi de rezultatele pe 5 GHz, unde obţin între 41 şi 98 Mbps pe download şi între 51 şi 167 Mbps upload.

Am conectat vreo 4-5 dispozitive wireless în acelaşi timp la router şi conexiunile erau stabile, aşa că nu-i pot reproşa ceva la acest capitol.

CONEXIUNILE USB
Porturile USB 2.0 de pe router sunt pentru conectarea unor hard-diskuri externe, creându-vă astfel un spaţiu de stocare accesibil prin reţea, sau pentru o imprimantă pe care să o poată accesa toate calculatoarele din LAN.

Din păcate, porturile sunt doar USB 2.0. Tare mi-ar fi plăcut un USB 3.0 aici, ar fi fost perfect routerul. Din setări poţi configura ca porturile să pună spaţiul de stocare şi la dispoziţia unor dispozitive DLNA, iTunes sau prin FTP. Am testat doar fugitiv această funcţie, aşa că dacă vă interesează în mod special toate modurile de acces şi vitezele obţinute nu vă pot ajuta cu mai multe detalii, dar le găsiți în manual pe site-ul oficial wde.com. Important este că se poate conecta un HDD extern.

Pentru imprimantă este nevoie de instalarea în Windows a unui soft numit WD Print Share, pe care nu l-am testat.

SOFTWARE
Prin partea de software înţeleg meniul de administrare al routerului şi alte funcţii pe care le oferă. Ce mi-a plăcut la N900 este că meniul e foarte bine organizat, uşor de utilizat şi intuitiv ca funcţii şi shortcut-uri. Să schimbi o setare ia puţin timp şi intuieşti rapid în ce meniu o vei găsi. De asemenea, routerul nu se resetează la orice modificare, ci pe unele le face în timp real.

Dacă tocmai aţi băgat routerul în priză, conectaţi-l la calculator cu un cablu şi îl găsiţi cu browserul la următoarele coordonate default pentru WD N900:
adresa IP: http://192.168.1.1 (sau http://wdrouter)
user: admin
parola: password

Pentru toate meniurile uitaţi-vă în screenshoturile de mai jos, că le-am făcut cu grijă şi răbdare. Eu enumăr în rândurile următoare câteva funcţii şi opţiuni care mi-au atras atenţia:

  • Meniul e bine organizat, cu tab-uri intuitive de genul Internet, Wifi, Stocare, Setări avansate
  • Ai notificări în partea de sus pentru diverse setări importante, de exemplu avertizare că nu ai parola la wifi
  • My Dashboard îţi arată dintr-un foc toată configuraţia și ai linkuri la respectivele opțiuni
  • Poţi activa independent reţelele pe 2,4 şi 5 GHz, fiecare cu numele şi parola ei. Poţi configura şi reţele de tip Guest pe fiecare frecvenţă.
  • Suportă IPv6 şi Dynamic DNS.
  • Ştie de Firewall, DMZ, MAC Filter, Parental Controls.
  • Are sistem Quality-of-Service numit FasTrack
  • Ştie port forwarding, ALG, routing şi UPnP, dar nu m-am uitat câte linii poţi adăuga.
  • Are funcție de PING integrată în meniu, ca să poţi testa conexiunea routerului la WAN.

Uitaţi-vă la screenshoturile de mai jos pentru mai multe detalii.

CE E BINE

  • performant
  • nu e zgomotos
  • interfaţă bine gândită
  • stabil, nu s-a blocat niciodată, nu s-a resetat niciodată

CE E RĂU

  • performanța pe 5 GHz n-a fost strălucită în testele profi
  • cam scump

CONCLUZIE
N900 Dual-Band este un router foarte bun şi mă bucur să văd că Western Digital îşi păstrează renumele obţinut prin alte produse. Dacă nu vă deranjează preţul, îl puteţi cumpăra fără regrete, are toate funcţiile dorite, este stabil şi performant.

Router Wireless Western Digital MY NET N900 HD Dual-Band – 899 lei

Concurența sa: Asus RT-N66U, considerat cel mai bun router de pe piaţă. Western Digital N900 este apropiat ca performanțe şi funcţii, Asus câştigând lupta doar la unele detalii despre care veţi citi cândva săptămâna viitoare. Mai jos găsiți linkuri și la câteva modele Western Digital mai ieftine, dar fără toate opțiunile de mai sus.

    12 comentarii

  1. pregateam un post mare sa ti-l desfintez , este modest pentru banii astia :)

      (Citează)

  2. Eu vreau un review la niste rutere cu 3G/4G incorporat sau cu interfata USB pentru 3G/4G. Poate ai in plan asa ceva pentru viitor :)

      (Citează)

  3. măi să fie, acum există și torente ilegale?
    ce mult a mai evoluat și internetu’ ăsta!

      (Citează)

  4. @mihaivoiculescu – Asus N66U stie despre treaba aceasta … prin portul USB.

      (Citează)

  5. @Claudiu si @Radu Va multumesc!

      (Citează)

  6. @mihaivoiculescu eu am văzut de curând un low cost Edimax cu un modem cosmote infipt in el. N-am reținut modelul, dar merge identificat ușor

      (Citează)

  7. Poate cand ai timp faci o lista cu trackere sau sursa de torrente legale, cu multi seederi. Chiar sunt curios. Dar nu torrente puse la dispozitie de profesori, ma refer aici la cursuri si alte distractii.
    :))

      (Citează)

  8. @Ariel as cauta unul care sa stie HSPA+. Am net mobil de pana la 21mbps, din limitarea modemului, reteaua stie pana la 40mbps. Sunt in Romania pentru cateva zile si cautam sa-mi iau unul. (folosesc t-mobile.cz)

      (Citează)

  9. imi poti spune daca stie de Wake on Lan? sau de static DHCP?

    off topic: eu nu am aruncat WR54GL, inca il folosesc, dar cu alt firmware, un pic mai optimizat :)

      (Citează)

  10. Eu am luat saptamana trecuta un router serios, un Mikrotik RB2011UAS-2HnD-IN , merge cam asa: http://www.speedtest.net/result/2246261621.png , atata duce RDS-ul el duce mai mult.
    Poti sa il configurezi cum doresti, nu este pentru amatori.

      (Citează)

  11. Eu am un linksys e2000. Pentru apartament cu 2 camere e suficient :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus